Skocz do zawartości



Zdjęcie

Marshall DSL 40CR w mieszkaniu


  • Zaloguj się
22 odpowiedzi na ten temat

#1 Maciek1978

  • Maciek1978
    Świeżak
  • Postów: 11
  • Dołączył: 15.03.2016

Napisany 8.04.2021 - 10:14

Cześć. Marshall DSL 40CR ma master volume. Czy to pozwoli mi grać na nim w mieszkaniu ?



#2 sever

  • sever
    Wodolejca
  • Postów: 10908
  • Dołączył: 30.03.2012

Napisany 8.04.2021 - 10:38

Miałem, i grałem. Wszystko zależy, jakich masz domowników, i sąsiadów, jak ściany są grube.  ;)   



#3 roberthd79

  • roberthd79
    Stary wyjadacz
  • Postów: 508
  • Dołączył: 15.10.2020

Napisany 8.04.2021 - 12:05

Tak jak sever napisał, zależy jak są wyrozumiali, gram czasami na lampowym peavey 50w 2x12 w domu, ma master Vol i nawet to fajnie brzmi na niskich ustawieniach

#4 rockfun

  • rockfun
    Wodolejca
  • Postów: 10755
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 8.04.2021 - 12:37

Nawet fajnie :P ;) 

Generalnie lampowe wzmacniacze to raczej nie sprzęty do grania w m3 ale nikogo nie zabijesz tym wiec możesz spokojnie grać. Gorzej jak kupujesz specjalnie po to żeby pograć na chacie to wtedy nie jest to "najlepszy wybór" (nie wykorzystujesz potencjału).


Are You ready for a good time?

 


#5 roberthd79

  • roberthd79
    Stary wyjadacz
  • Postów: 508
  • Dołączył: 15.10.2020

Napisany 8.04.2021 - 12:58

Nawet fajnie w przypadku peavey Classic to znaczy lepiej niż DSL 5 czy Origin 5c w trybach 1w jak i 5w. Żaden z tych małych marshalli nie będzie miał takiego pełnego ładnego brzmienia przy tym samym mniej więcej poziomie głośności w decybelach czyli Peavey master Vol 2, marshalle vol 5/6 mniej więcej

#6 rockfun

  • rockfun
    Wodolejca
  • Postów: 10755
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 8.04.2021 - 13:16

Nie no śmieję się bo miałem ten piec ale na 2,5 mniej więcej to koncerty grałem bo przy 3 to juz panu akustykowi przeszkadzało :D

W domu penseta w okolicach 1 ale i tak lepszy do domu jak 30 bo ma przynajmniej MV  :D


Are You ready for a good time?

 


#7 roberthd79

  • roberthd79
    Stary wyjadacz
  • Postów: 508
  • Dołączył: 15.10.2020

Napisany 8.04.2021 - 13:31

Czytałem że starsze się różnią trochę od tych nowszych made in china. Przeprojektowano podstawy lamp że są bardziej odporne na przegrzania i kilka innych rzeczy między innymi master vol działa bardziej liniowo. Ze starych Classic miałem 30tke USA i on był głośny bardzo, ale tam nie było mastera

#8 sever

  • sever
    Wodolejca
  • Postów: 10908
  • Dołączył: 30.03.2012

Napisany 8.04.2021 - 13:41

Ja miałem UK. Wygląda na to, że te DSL 401 co teraz robią w Chinach lepsze ;) 



#9 roberthd79

  • roberthd79
    Stary wyjadacz
  • Postów: 508
  • Dołączył: 15.10.2020

Napisany 8.04.2021 - 13:55

Ja własnego DSL 40 nie miałem tylko pożyczony jakiś czas i też w sumie da radę w domu. Marshall ma własną fabrykę w Wietnamie, nie zlecają nikomu by za nich coś wykonał więc jakość jest bardzo dobra. DSL401, a DSL40 to można powiedzieć że dwa różne piece, sporo zmian było gdzieś czytałem ostatnio

#10 sever

  • sever
    Wodolejca
  • Postów: 10908
  • Dołączył: 30.03.2012

Napisany 8.04.2021 - 14:16

A no tak. Teraz to DSL 40. Wiele osób chwali te nowe, z Azji ( Chiny czy Wietnam w końcu?) Nawet nasz forumowy dawny guru od pieców chwalił te nowsze wypusty, ze dużo lepsze niż seria JCM 2000, bardziej nawiązują do korzeni brzmienia Marshalla. 



#11 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5812
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 8.04.2021 - 15:38

A daj linka prosze do tych wzmakow

#12 sever

  • sever
    Wodolejca
  • Postów: 10908
  • Dołączył: 30.03.2012

Napisany 8.04.2021 - 15:48

Ja? Chodziło mi o nowsze serie Origin i DSL. 



#13 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5812
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 8.04.2021 - 16:10

Aha

#14 rockfun

  • rockfun
    Wodolejca
  • Postów: 10755
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 8.04.2021 - 16:47

A kolega roberthd79 chyba pisał o classicach peaveya. Bo to są USA a Marschall UK.

Nawet nie wiedziałem ,że te nowe sa china (czy co tam). Tzn wiedziałem, że 20 head były azjatyckie bo widziałem w sklepie ale 50 to nie wiedziałem.


Are You ready for a good time?

 


#15 sever

  • sever
    Wodolejca
  • Postów: 10908
  • Dołączył: 30.03.2012

Napisany 8.04.2021 - 17:27

https://www.thomann....all_dsl20cr.htm

https://www.thomann....all_dsl20hr.htm

https://www.thomann....in_50h_head.htm

Z tym, że Igorro mówił o tych nowych combo, o ile pamiętam. 


Ten post był edytowany przez sever dnia: 8.04.2021 - 17:30


#16 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5812
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 9.04.2021 - 07:17

Kombiaki to juz nie moj swiat. :)

#17 sever

  • sever
    Wodolejca
  • Postów: 10908
  • Dołączył: 30.03.2012

Napisany 9.04.2021 - 07:55

Zgadza się, to inny temat. Miałem DSL 401, w tym samym czasie grałem też na headzie DSL 50, też UK na zwykłej kolumnie 112. Dwa inne światy na korzyść heada. 



#18 rockfun

  • rockfun
    Wodolejca
  • Postów: 10755
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 9.04.2021 - 09:00

No ja pogrywałem na headzie 50+ 412 :D ale kombo moim zdaniem nie było wcale takie złe w połączeniu z LP, a przy tych cenach co są (widziałem używane po 1200zł) to można powiedzieć, że to jest mega sprzęt jak za te pieniądze.


Are You ready for a good time?

 


#19 sever

  • sever
    Wodolejca
  • Postów: 10908
  • Dołączył: 30.03.2012

Napisany 9.04.2021 - 09:27

W sumie tak. Grosze teraz kosztują. Mi nie podszedł, zamieniłem na JTM 30. 



#20 BartoLLL

  • BartoLLL
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3810
  • Dołączył: 14.12.2017
  • z:W-wa

Napisany 9.04.2021 - 20:25

No ja tez się pozbywam jedyneczki ale ja nie jestem reprezentatywny

Chcesz coś ode mnie kupić? 


#21 Nobody89

  • Nobody89
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4335
  • Dołączył: 20.07.2015
  • z:Władek

Napisany 9.04.2021 - 20:36

^ widziałem :D
To co jutro sprzedaż a pojutrze zamawiasz znów ? W sumie... Miałeś kilka sztuk już tego samego pieca i... Czy zauważyłeś jakieś różnice między egzemplarzami ?

Zagorzały stratomaniak, lubię dobrą kawę... eeeee to nie ogłoszenia matrymonialne, sorry...


#22 roberthd79

  • roberthd79
    Stary wyjadacz
  • Postów: 508
  • Dołączył: 15.10.2020

Napisany 10.04.2021 - 00:41

No ja pogrywałem na headzie 50+ 412 :D ale kombo moim zdaniem nie było wcale takie złe w połączeniu z LP, a przy tych cenach co są (widziałem używane po 1200zł) to można powiedzieć, że to jest mega sprzęt jak za te pieniądze.

Z reguły trzeba mieć w zanadrzu +300 zł na lampy przy takich okazjach

#23 rockfun

  • rockfun
    Wodolejca
  • Postów: 10755
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 11.04.2021 - 21:36

Pewno tak ale i kupując nowy wzmacniacz nie ma pewności z lampami.

Are You ready for a good time?

 





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników