Skocz do zawartości



Zdjęcie

Stare piwo ? - 1, 2, 3 kropki pisakiem od spodu puszki


  • Zaloguj się
20 odpowiedzi na ten temat

#1 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1007
  • Dołączył: 11.12.2012

Napisany 20.09.2013 - 11:21

znajomy mówi, że producenci piwa tak oznaczają stare przelewane piwo,

każda kropka to kolejne przelanie, chociaż data ważności na puszce jest odległa,

 

ostatnio kupiłem w Biedronce 4-pak Żubra, każda puszka miała od 0 do 3 kropek,

data ważności do lutego, pijąc kolejno wszystkie :) różnicy w smaku nie wyczułem,

może ktoś zna temat, pracuje w browarze, w hurtowni, w sklepie - co myślicie o tym kropkowym oznaczeniu ?


Schecter Omen 6 EB , pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki , combo VHT Ultra , Yamaha F310

 


#2 hrabi0

  • hrabi0
    Weteran
  • Postów: 2141
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 20.09.2013 - 11:32



#3 slash1

  • slash1
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1134
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Turza

Napisany 20.09.2013 - 11:33

Widziałem tak oznaczone puszki Pepsi i znajomy powiedział mi to samo, że ilość oznaczeń to kolejne przelania. A jak jest naprawdę - nie wiem.



#4 klaszek

  • klaszek
    Gaduła
  • Postów: 97
  • Dołączył: 01.09.2012
  • z:Szczecin

Napisany 20.09.2013 - 11:36

to oznacznie "maszyny do robienia puszek" - są w środku powlekane, malowane, pryskane jakimiś substancjami i to oznaczenie mówi co to jest - takie są moje dociekania, w necie jest juz o tym głośno

 

jeżeli mieli by przelanie tak oznaczać to nie wiem komu miały by służyć kropki? pracownikom browarów i ich rodzinom ? - co do smaku można go wzbogacić (poczytaj skład śmietany to Cię głowa rozboli :P) a jeśli stare jest zwracane do borwaru to teoretycznie można by zmieszać z innym i ponownie rozlać olewając to hehe, inspekcje i procedury to fikcja w Polsce (jak ostatnio słychać nawet w sądzie, policji i wojsku), o piwo 2 jakości podejrzewa się kluby nocne, które leją je z kranu bo rzekomo kupują piwo z krótkim lub zerowym terminem ważności dużo taniej i mogą wiecej wtedy zarobić - ale to tylko szerokie podejrzenia

 

także wal spokojnie - nerki muszą pracować :D

 

PS -> za długo pisałem i mnie przeskoczyli :lol:


Ten post był edytowany przez klaszek dnia: 20.09.2013 - 11:41


#5 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1007
  • Dołączył: 11.12.2012

Napisany 20.09.2013 - 11:59

pokażę ten film znajomemu ( nie ma internetu ) i zaobserwuję jego minę  :D


Schecter Omen 6 EB , pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki , combo VHT Ultra , Yamaha F310

 


#6 cow

  • cow
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4451
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 20.09.2013 - 12:02

nie pamiętam kiedy ostatnio piłem puszkowe, bo piwo w puszce jest znacznie gorsze od tego w butelce i w ślepym teście wskazać, które jest które, to żaden problem, dlatego nie mam pojęcia o co chodzi z tymi kropkami. w każdym micie jednak jest ziarno prawdy ;)



#7 hrabi0

  • hrabi0
    Weteran
  • Postów: 2141
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 20.09.2013 - 12:08

nie pamiętam kiedy ostatnio piłem puszkowe, bo piwo w puszce jest znacznie gorsze od tego w butelce i w ślepym teście wskazać, które jest które, to żaden problem, dlatego nie mam pojęcia o co chodzi z tymi kropkami. w każdym micie jednak jest ziarno prawdy ;)


:D



#8 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1007
  • Dołączył: 11.12.2012

Napisany 20.09.2013 - 12:30

jak sprawa przedstawia się z trwałością piwa pół roku - gotują czy sypią chemikalia ?


Schecter Omen 6 EB , pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki , combo VHT Ultra , Yamaha F310

 


#9 cow

  • cow
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4451
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 20.09.2013 - 13:36

hrabi0, trochę za długie, o co tam chodzi?



#10 hrabi0

  • hrabi0
    Weteran
  • Postów: 2141
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 20.09.2013 - 13:39

Niby dobrze przechowywane piwo puszkowe nie ma prawa się różnić od butelkowego, a metaliczny posmak pojawia się rzekomo przy piciu bezpośrednio z puszki i jest to tak na prawdę zapach. Potem koleś rozwodzi się nad tym w czym puszka lepsza od butelki i vice versa...

Temat mnie na tyle zaintrygował, że chyba sam w ten weekend jakieś blind testy zrobię :D (A miałem nie pić :D :D )



#11 qbig

  • qbig
    Stary wyjadacz
  • Postów: 708
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 20.09.2013 - 13:40

Też nie wiem, nie mogę gościa słuchać, bełkocze bez ładu i składu jak ja przy odpowiedzi na lekcjach historii...

 

EDYTA: Nie wiem czy ten koleś porusza tę kwestię (z wyżej wymienionego powodu), ale gdzieś tam kiedyś przeczytałem, że nie ma fizycznej możliwości, żeby butelka czy puszka mogła wpłynąć na smak piwa, natomiast różnice w smaku może powodować instalacja rozlewni. Inne maszyny rozlewają piwo do puszek a inne do butelek i to jakoś tam faktycznie może wpłynąć na smak.


Ten post był edytowany przez qbig dnia: 20.09.2013 - 13:45

fuzz junkie


#12 cow

  • cow
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4451
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 20.09.2013 - 15:31

możliwe, bo nawet kolor inny jest tych z puchy, jaśniejszy, w smaku bardziej wodniste, mniej co2.



#13 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1007
  • Dołączył: 11.12.2012

Napisany 20.09.2013 - 15:32

jak konserwują piwo ?


Schecter Omen 6 EB , pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki , combo VHT Ultra , Yamaha F310

 


#14 Felan

  • Felan
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 06.03.2012
  • z:Bytom / Opole

Napisany 20.09.2013 - 15:36

jak sprawa przedstawia się z trwałością piwa pół roku - gotują czy sypią chemikalia ?

A jak bez gotowania chcesz piwo zrobić?
 
Chyba że chodzi ci o pasteryzację, ale pół roku to wcale nie tak długo. Jak sobie zrobisz w domu mocniejsze piwko, to pół roku możesz na otwarcie poczekać :) A nawet sporo dłużej.
Oczywiście na skalę przemysłową wygląda to na pewno inaczej, ale piwo to nie jednodniowy soczek ;)

edit:

jak konserwują piwo ?

Piwo się pasteryzuje po prostu, żadna magia :)

Ten post był edytowany przez Felan dnia: 20.09.2013 - 15:39


#15 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Weteran
  • Postów: 2700
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:kosmosu

Napisany 20.09.2013 - 17:03

Są też piwa niepasteryzowane, ale one trzymają się znacznie krócej.
no pain, no gain

#16 Surykat

  • Surykat
    Pożegnanie z Afryką
  • Postów: 2871
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Żywiec

Napisany 20.09.2013 - 17:14

Też się zastanawiałem nad tymi kropeczkami, bo słyszałem dokładnie takie same historie na ich temat (w sumie miałoby to sens), ale z drugiej strony nie ma gwaancji, że to bez kropek będzie lepsze. Poza tym, zanim byłem tego świadomy, to pewnie wypiłem tyle piw "w kropki", że już mi to jakiejś różnicy nie robi :)



#17 Felan

  • Felan
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 06.03.2012
  • z:Bytom / Opole

Napisany 20.09.2013 - 17:31

Jeszcze mikrofiltracja - po prostu wywalają wszelkie drobnoustroje i inne gówna; piwo nie jest pasteryzowane, ale i tak wytrzyma długo (pół roku na relaksie - sprawdzone przed chwilą, kumpel pije jakiegoś taniego niepasteryzowanego Argusa; data na spodzie luty 2014). Chemii tu nie trzeba.
Niefiltrowane i niepasteryzowane też można dostać, ale to chyba mało kto lubi. Trafiłem ostatnio na jakąś Łomżę czy Perłę niefiltrowaną i szału nie było, ale już Kołobrzeskie ciemne było naprawdę ciekawe, polecam. Innych Kołobrzeskich niestety nie mieli (zdaje się, że są jeszcze dwa rodzaje), ale na południu będzie trudno znaleźć.

Co do kropek, to chodzi o oznakowanie puszki, nie piwa - ma być wiadomo, która maszyna machnęła daną puszkę. Dzięki temu wiadomo, która maszyna zjebała robotę, jeśli np. z tysiąca puszek sto jest źle "pomalowanych":
http://www.nordson.c...otIDSystem.aspx

#18 mad220v

  • mad220v
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4691
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 20.09.2013 - 22:56

Jak chlałem to w życiu nie pomyślałem o jakiś kropkach, kropy to ja miałem, ale rano.

Czyżby chmielofile ?

Powiedzcie to kolesiowi na winklu, ciekawe co Wam powie.



#19 mblbn

  • mblbn
    Weteran
  • Postów: 2256
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:lublin

Napisany 21.09.2013 - 08:39

hrabi0 jak spamuje kopyrem :D ale fajny koleś, sporo się dzięki niemu dowiedziałem, polecam jego kanał na yt



#20 fire

  • fire
    Gaduła
  • Postów: 193
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Kraków

Napisany 24.09.2013 - 21:39

Ciekawe rzeczy opowiada ale sposób w jaki to robi, dramat. Ciągle się powtarza i i zacina ;d dotrwałem do końca ale po dwóch minutach się odechciewa. Jak się pija jakieś zwyklaki to raczej nie ma co się rozwodzić z czego lepiej smakuje. Z resztą mi po trzech już każde wchodzi jak woda :D:D:D


"Piją wodę morską,wołają -lemoniada!
Wracają do domu cichaczem,rzygać! Rzygać!."

#21 mblbn

  • mblbn
    Weteran
  • Postów: 2256
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:lublin

Napisany 25.09.2013 - 07:36

poniekąd racja, kiedyś piłem harnasie jak mineralną :D ale od czasu wycieczki na Słowację nie jestem w stanie pić polskich koncernówek






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników