Skocz do zawartości



Zdjęcie

Reaper - pytania i odpowiedzi


  • Zaloguj się
108 odpowiedzi na ten temat

#51 wdowa94

  • wdowa94
    Gaduła
  • Postów: 125
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 21.07.2012 - 11:37

Raczej nie, ale możliwe jest kopiowanie ścieżek razem z ustawieniami FX

#52 BBB

  • BBB
    Stary wyjadacz
  • Postów: 567
  • Dołączył: 08.02.2012
  • z:Wroc

Napisany 21.07.2012 - 14:17

A da się jakoś kontrolować proporcje czystego sygnału do przetworzonego wtyczką? czy można tylko włączać vst i wyłączać?

#53 ofensywnyrondel

  • ofensywnyrondel
    Stary wyjadacz
  • Postów: 517
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 21.07.2012 - 14:20

Zależy jaka to wtyczka, niektóre mają stopień wet/dry. Jeśli nie ma możesz ślad dać na dwóch ścieżkach, na jedne z vst a na drugiej czysta i manipulować głośnościami.

#54 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2244
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 21.07.2012 - 14:54

Przy czym warto je sobie pogrupować, wtedy efekty idą tylko na podrzędną ścieżkę, a ścieżki w grupach są miksowane ze sobą przed master mixem - i też można na nie założyć kolejne efekty.

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#55 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 21.07.2012 - 15:20

Aj panowie coś was na przekombinowywanie wzięło dzisiaj, przecież jest taka cudowna, mała gałeczka w prawym górnym rogu okna w którym otwarta jest wtyczka i służy właśnie do ustawiania poziomu dry/wet, niezależnie od wtyczki i nie trzeba tworzyć grup ani nowych ścieżek.

#56 ofensywnyrondel

  • ofensywnyrondel
    Stary wyjadacz
  • Postów: 517
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 21.07.2012 - 16:32

Fakt, jest. Nie pomyślałem o tym, bo nigdy nie miałem potrzeby tego stosować.

#57 BBB

  • BBB
    Stary wyjadacz
  • Postów: 567
  • Dołączył: 08.02.2012
  • z:Wroc

Napisany 21.07.2012 - 18:01

u mnie nie ma cudownej małej gałeczki, pewnie jest w nowszych wersjach.

właśnie o to mi chodziło że zdarzają się ciekawe wtyczki które nie mają swojego wet/dry.

#58 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 21.07.2012 - 18:33

A którą masz wersję??

#59 gjoef

  • gjoef
    Weteran
  • Postów: 1569
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 21.07.2012 - 20:23

Dzięki wdowa94! To powinno wystarczyć :)

Vintage V100 TSB + SD SH-2 + case. Sprzedam!


#60 żelo

  • żelo
    Weteran
  • Postów: 1664
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:elo

Napisany 25.07.2012 - 11:21

Ratunku!

Po ostatniej aktualizacji reaper zaczął zmieniać rate wavów kiedy zmieniam tempo.

Przykład: znacznik tempa ustawiony na 100 za ileś taktów jest 200. Wrzucam wave w obszar gdzie obowiązuje 100. Po przeciągnięciu za marker 200 rate wavea zmienia się na 2.0 żeby "dopasować" się do nowego tempa.

Nie potrafię tego wyłączyć.

#61 ofensywnyrondel

  • ofensywnyrondel
    Stary wyjadacz
  • Postów: 517
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 25.07.2012 - 13:25

A markery z tempem u góry nie masz przypadkiem zostawione jakieś?

#62 żelo

  • żelo
    Weteran
  • Postów: 1664
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:elo

Napisany 25.07.2012 - 13:34

Nie rozumiem pytania :)

Mam kilka markerów bo mi się tempo w projekcie zmienia. Bardzo mnie cieszy fakt że teraz reaper zmienia rate żeby dopasować tempo ale wolałbym gdyby to robił za moją zgodą :)

#63 ofensywnyrondel

  • ofensywnyrondel
    Stary wyjadacz
  • Postów: 517
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 25.07.2012 - 14:01

Aaa, bo ja nie zrozumiałem :D

No to tak, Project settings (w ikonkach u góry z lewej) -> Timebase for items/envelopes/markers -> Time

#64 żelo

  • żelo
    Weteran
  • Postów: 1664
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:elo

Napisany 25.07.2012 - 14:10

A co ja się naszukałem... masz u mnie browara jeśli się kiedyś spotkamy :D

#65 Surykat

  • Surykat
    Pożegnanie z Afryką
  • Postów: 3131
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 12.10.2012 - 14:35

Teraz znalazłem, nie wiem czy widzieliście- podręcznik do Reapera po polsku :) Albo mi się kiedyś zdawało, albo kiedyś ktoś narzekał że nie ma, tak w razie czego się dzielę :)

http://www.reaper.fm...serGuide416.pdf

www.dobre-granie.pl

Zapraszam. :)


#66 msnrc

  • msnrc
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1258
  • Dołączył: 09.07.2012
  • z:Wrocław

Napisany 12.10.2012 - 15:45

Teraz znalazłem, nie wiem czy widzieliście- podręcznik do Reapera po polsku :) Albo mi się kiedyś zdawało, albo kiedyś ktoś narzekał że nie ma, tak w razie czego się dzielę :)

http://www.reaper.fm...serGuide416.pdf


buk Ci zapłać :)
  • theremin lubi to

#67 Surykat

  • Surykat
    Pożegnanie z Afryką
  • Postów: 3131
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 13.10.2012 - 00:30

Buka pod domem to ja mam dostatek... Trza porąbać na zimę :)

www.dobre-granie.pl

Zapraszam. :)


#68 Dejavu

  • Dejavu
    Użytkownik
  • Postów: 41
  • Dołączył: 20.06.2014

Napisany 24.04.2016 - 15:20

Trochę głupio odkopywać tak stary temat, ale nie chcę zaśmiecać forum tematami z małym pytaniem, dlatego postanowiłem tutaj. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć, czy da się na fragment ścieżki nałożyć zupełnie inne efekty niż te które działają na całą ścieżkę (mam na myśli te które mam wybrane w fx). Nie chodzi mi o dodanie jakiegoś efektu do tych które już są, tylko o wrzucenie np. zupełnie innego presetu. Trzeba do tego zrobić drugą ścieżkę i nałożyć ten nowy preset czy da się zrobić tak, żeby to co jest włączone w fx nie działało na wybrany fragment? Sorry, że tak zawile to tłumaczę, mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi.

 

Z góry dzięki za pomoc.



#69 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 24.04.2016 - 18:37

Trochę głupio odkopywać tak stary temat, ale nie chcę zaśmiecać forum tematami z małym pytaniem, dlatego postanowiłem tutaj. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć, czy da się na fragment ścieżki nałożyć zupełnie inne efekty niż te które działają na całą ścieżkę (mam na myśli te które mam wybrane w fx). Nie chodzi mi o dodanie jakiegoś efektu do tych które już są, tylko o wrzucenie np. zupełnie innego presetu. Trzeba do tego zrobić drugą ścieżkę i nałożyć ten nowy preset czy da się zrobić tak, żeby to co jest włączone w fx nie działało na wybrany fragment? Sorry, że tak zawile to tłumaczę, mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi.

 

Z góry dzięki za pomoc.

Oczywiście. Wycinasz sobie fragment do którego chcesz zaaplikować efekt (klawisz S) a następnie klikasz na tym fragmencie, klikasz F2 i na dole masz przycisk Take FX i tam sobie wybierasz efekt jaki chcesz dać temu wycinkowi.



#70 MajoG

  • MajoG
    Świeżak
  • Postów: 1
  • Dołączył: 22.03.2016

Napisany 30.04.2016 - 19:01

Witam,

 

Jest tak jak tomo43 napisał.

A tu masz filmik ja to zrobić:

 

https://www.youtube....h?v=bSTBQ5rBU0Y



#71 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 30.04.2016 - 20:11

Mozna do tego jeszcze uzyc kopert. Tam jest opcja volume, panning i fx wlasnie... Fajne jak sie chce dany efekt stopniowo wprowadzic. Nie probowalem, ale podobno mozna...

#72 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 2.05.2016 - 10:13

kopert?

#73 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 2.05.2016 - 14:54

Envelops
Tak jak robisz volume automation mozesz jeszcze zmieniac panning na jednej sciezce i fx...

#74 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 2.05.2016 - 17:26

Można też tak. Tylko to bardziej się nada przy włączonym FX na całej ścieżce jeżeli chciałbyś w jakimś fragmencie ścieżki zmienić parametry efektu.

#75 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 2.05.2016 - 18:00

Aha... orzyznam sie, ze jeszcze nie probowalem....

#76 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 17.06.2017 - 21:31

Podbijam temat. Może by tak go przykleić i w jednym miejscu gromadzić pytania i odpowiedzi odnośnie DAW Reaper? Zawsze to jakaś wiedza w jednym miejscu. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 17.06.2017 - 22:07


#77 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6531
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 17.06.2017 - 22:19

No fajnie - ledwie zaczynam i... cienki jestem, jak sto cienkich.

Próbuję ułożyć perkusję - MT Power Drum, jako VST. Zaczynam fajnie i nagle wszystkie kicki ledwo słychać. 

A w mikserze wtyczki jest, jak było...

 

Ktoś, coś?

Edit, już ok. Wróciło samo :|

 

Da się na klawiaturę piano roll wyciągnąć nazwy wszystkich elementów perkusji z MT PDK automatem?


Ten post był edytowany przez Dog dnia: 17.06.2017 - 22:28


#78 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 18.06.2017 - 00:44

Da się na klawiaturę piano roll wyciągnąć nazwy wszystkich elementów perkusji z MT PDK automatem?


Tak. Jak sobie klikniesz w głównym oknie na ten kawałeczek MIDI gdzie jest zapisana perkusja, to otworzy się okienko i menu "View" wymierz mode: named notes. Wtedy klikając dwa razy PRAWYM przyciskiem możesz nadać nazwę poszczególnym elementom perkusji. MT POwer Drumkit ma też chyba na swojej stronie plik do zaimportowania do reapera żeby automatycznie wczytał nazwy poszczególnych elementów zestawu perkusyjnego w odpowiednie pola.

#79 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6531
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 18.06.2017 - 12:46

Dzięki - jadę ze żmudnym wpisywaniem, bo pliku nie potrafię znaleźć.

Ale ok :)

 

Już szukałem Alesis SR 18, ale Reaper wyjdzie taniej.


  • tomo34 lubi to

#80 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 18.06.2017 - 14:59

Już szukałem Alesis SR 18, ale Reaper wyjdzie taniej.


Tu nawet nie chodzi o pieniądze. W zamian za wysiłek jaki włożysz w nauczenie się Reapera i jego obsługi, dostaniesz jakość brzmień i edycji jakiej nie zapewni ci żaden automat za ciężką kasę.

#81 scypio

  • scypio
    Last Action Hero
  • Postów: 2486
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Poznań

Napisany 27.06.2017 - 19:39

pro tip: kombinacją shift+C można zmieniać tempo / metrum w dowolnym miejscu kawałka. W końcu w tych pokręconych numerach będą się z gridem zgadzały początki taktów ;)


Mam za dużo gitar a chciałbym jeszcze parę || tu gram: Paradox Harvest FB


#82 elladen

  • elladen
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 21.12.2014

Napisany 5.07.2017 - 10:21

Witam

 

Mam problem z otwarciem projektów w Repaerze zapisanych na innym komputerze. Wyświetla mi się komunikat https://zapodaj.net/...be2004.jpg.html. Co mogę zrobić?



#83 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2835
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 5.07.2017 - 11:01

Pewnie musisz skopiować wszystkie katalogi, w którym dany projekt przetrzymuje swoje pliki (w załączonym obrazku widać, że pliki są w katalogach na dyskch C i na D) a następnie Reaperowi "wskazać" gdzie na nowym kompie znajdują się te pliki, których szuka.

 

Można też tak tworzyć projekt w Reaperze, by wszystkie pliki zapisywał w jednym katalogu. Potem mniej zabawy w uruchamianiu na innym kompie.


Ten post był edytowany przez IrekB dnia: 5.07.2017 - 12:35

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#84 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 5.07.2017 - 12:06

W tej chwili nie mam Reapera przy sobie, ale jest tam bodajże opcja przy zapisywaniu, aby utworzył .zip ze wszystkimi plikami projektu. Potem taką paczkę otwierasz tylko na innym kompie i masz wszystko.

#85 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 5.07.2017 - 12:21

Dokladnie jak pisza chlopaki powyzej.

Ja jak zaczynam projekt to zakladam konkretny folder. W nim zaczynam od zasejfowania pliku z projektem. Wtedy tam sejfuja ci sie wszystkie pliki.

Ten post był edytowany przez Piotr_Soton88 dnia: 5.07.2017 - 12:22


#86 elladen

  • elladen
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 21.12.2014

Napisany 5.07.2017 - 13:33

chodzi o to ze ja nie mam tego pliku 01-16.... na nowym kompie. wrzucałem już te pliki do folderu głównego Reapera tam gdzie docelowo teraz sam zapisuje, ale mimo to  dalej wyświetla ten bląd



#87 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 5.07.2017 - 13:43

Nie masz tego pliku i chyba nie będziesz miał. Osoba która zapisywała projekt na innym komputerze, nie zaznaczyła opcji aby Reaper zapisał wszystkie pliki w folderze w którym znajduje się plik projektu. Ten brakujący .wav którego nie masz, był zaimportowany do projektu z innej lokalizacji, np. wzięty z pulpitu itp. Na tamtym komputerze wszystko grało, bo tamten Reaper wiedział skąd brać ten brakujący Tobie plik.

Zwyczajowo ktoś kliknął Ctrl+S zapisując projekt i dał Tobie plik projektu i pliki wav. wchodzące w jego skład ale bez tego pliku które był w jakiejś tam lokalizacji, np. na pulpicie.

Krótko: należy jeszcze raz zapisać projekt ale zaznaczając dwie opcje (w okienku zapisz jako): utwórz katalog z projektem i kopiuj wszystkie pliki projektu do tego katalogu. Wtedy TEN katalog ma być dany Tobie i wszystko będzie w porządku.

Ten post był edytowany przez tomo34 dnia: 5.07.2017 - 18:16

  • elladen lubi to

#88 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 18.10.2017 - 18:25

Czy jest w Rea przyrząd, który sam w oka mgnieniu zbada mi plik/ścieżkę audio i wskaże jaki jest najwyższy szczyt? Chodzi mi o to żeby szybko zbadać sobie czy przed i po nałożeniu efektu na długaśny plik audio nie wywala gdzieś na czerwoną krechę. Wiadomo, mógłbym użyć limitera/clippera zapobiegawczo, ale przy zgrywaniu winylków chcę jak najgłośniej utrzymać sygnał bez jego kompresowania.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 18.10.2017 - 18:41


#89 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 18.10.2017 - 19:16

Pewnie jest takie coś, ale to co mi przychodzi na szybko do głowy to zwyczajnie zrobić render i zobaczyć czy w okienku renderu przebija poziom. Render trwa kilkanaście sekund.

#90 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 18.10.2017 - 21:46

Też na to wpadłem, robię render do ścieżki roboczej i wtedy widzę. Jest znacznie szybciej. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 18.10.2017 - 21:46


#91 dragonaut

  • dragonaut
    Świeżak
  • Postów: 5
  • Dołączył: 17.10.2017

Napisany 22.10.2017 - 14:53

Cześć, ja również mam pytanie. Mam nagraną ścieżkę gitary i dodane do niej efekty. Wszystko ok, ale w pewnym miejscu chciałbym dodać zupełnie inne efekty.  Próbowałem zrobić to zaznaczając obszar w którym chciałbym dodać coś innego, później "dubel" i "pokaż łańcuch efektów dla aktywnego dubla". Problem polega na tym, że po dodaniu innych efektów w ten sposób, mam nałożone oba, tzn. te efekty które dałem na całą ścieżkę + to co dodałem na zaznaczony fragment, podczas gdy chciałbym żeby w tym zaznaczonym miejscu były tylko efekty które dodałem specjalnie na ten fragment. Czy da się jakoś to zrobić?



#92 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 22.10.2017 - 16:06

Zrób cięcie tego fragmentu na który chcesz dać inny efekt. Wtedy będziesz mógł wyłączyć poprzedni efekt tylko na tym wyciętym kawałku i dodasz wówczas inny.

#93 dragonaut

  • dragonaut
    Świeżak
  • Postów: 5
  • Dołączył: 17.10.2017

Napisany 22.10.2017 - 19:11

Właśnie próbuję w ten sposób i chyba coś robię źle... :/  Jeśli przy ścieżce mam efekty włączone, to po zrobieniu cięcia i dodaniu efektów dla uciętego fragmentu wychodzi tak, że mam efekty dodane do tego konkretnego cięcia + efekty które nałożyłem na całą ścieżkę. Z kolei jak wyłączę te które dodałem na całą ścieżkę, to owszem, na uciętym fragmencie jest tylko pożądany efekt, ale na całej reszcie nie ma niczego.



#94 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4488
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 22.10.2017 - 19:36

Jeżeli aplikujesz FX przy nazwie ścieżki, to efekty dotyczą całej ścieżki niezależnie czy jest ona pocięta.

Ewentualnie musisz wyłączyć wszystkie efekty przy nazwie ścieżki i zaaplikować je bezpośrednio do wav znajdującego się na ścieżce. Pokaże się wtedy mała zielona ikonka FX na łejwie. I wtedy jak wytniesz fragment, to wyłączysz te efekty które będą na wyciętym fragmencie i dasz swoje. Następny kawałek łejwa po tym wyciętym będzie miał efekty te które zaaplikowałeś na początku - tzn nie odziedziczy ich po tym wyciętym kawałku.

Ja proponuję żebyś wyciął fragment na nową ścieżkę i na nią zaaplikował pożądany efekt - tak będzie najprościej i najszybciej.

#95 dragonaut

  • dragonaut
    Świeżak
  • Postów: 5
  • Dołączył: 17.10.2017

Napisany 22.10.2017 - 21:23

Ok, teraz rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie :)



#96 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 22.11.2017 - 11:22

Możesz też to zrobić łatwo, wykorzystując tzw. automotation items (troszeczkę co innego niż zwykła automatyka).

 

Gdy na jednej ścieżce masz efekty, a chcesz by dany fragment miał inne efekty, ale wtedy nie grały efekty z fx chainu to robisz tak.

 

1. Oddzielasz ten fragment od reszty dwoma splitami z równymi crossfadami, przez co nie będzie słychać cięcia.

2. Włączasz automatykę.

3. Teraz do gridu tego itemu zaznaczasz tzw. obszar automotation item. Robisz to tak, że zaznaczasz fragment z shiftem, albo controlem (albo alt, któryś z tych 3 ;)) i powinien się zrobić taki zielony gruby pasek pod nim. Możesz też to dodać z menu ścieżki. Teraz możesz sterować automatyką tylko tego fragmentu.

4. Zmieniasz sterowanie automatyką na sterowanie track FX chain on/off, obniżasz w itemie na off.

5 .Dodajesz sobie do tego fragmentu audio efekty jakie dusza zapragnie.

Gotowe. :)

 

Automotation itemy mają ten plus, że automatyka w nich nie obejmuje całości, możesz sobie ich tworzyć ile chcesz, grupować, odgrupowywać, kopiować, przesuwać, podwyższać/obniżać wszystkie punkty tylko w obrębie itemu, tworzyć lfo, itp, itd. Taki multitool do wielu zastosowań. :)

 

1z3pl3l.png


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 22.11.2017 - 12:03


#97 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 24.03.2018 - 13:55

Kupiłem klawiaturę sterującą M Audio Oxygen 49. Mam problem, bo jak włączam wirtualny instrument w Reaperze, to kiedy gram i nagrywam, nie słyszę go w czasie rzeczywistym. Dźwięk się nagrywa, potem jak odtwarzam. Nie kumam za bardzo jak to naprawić, help :)



#98 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 24.03.2018 - 14:02

Masz ikonke glosniczka przy kazdej sciezce. Kliknij go dwa razy. Wtedy odsluchujesz w czasie rzeczywistym. Ma sie swiecic na zielono.

#99 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 24.03.2018 - 14:08

Nie widzę takiej ikonki, ale już ogarnąłem. Wiedziałem, że to z Outputem jest coś nie halo, więc kliknąłem prawym na ścieżki i znalazłem opcje "Record output, zaznaczyłem stereo i śmiga :D



#100 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 24.03.2018 - 14:14

Nie to nie to....


Ustawiasz imput na midi kontroler swoj.

Wtedy ikonke glosnika ustawiasz na zielona.

Record output jest do czego innego...




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników