Skocz do zawartości



Zdjęcie

Reaper - pytania i odpowiedzi


  • Zaloguj się
95 odpowiedzi na ten temat

#1 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 28.02.2012 - 23:49

Nie wiesz jak włączyć nagrywanie w żniwiarzu, masz problem ze zrobieniem czegoś w tym dawie, twój komp nie wyrabia i nie wiesz co zrobić, albo chcesz spytać o coś jeszcze innego? Ten temat jest dla Ciebie:D






To ja zadam pierwsze pytanie odnośnie licencji, którą zamierzam nabyć w niedługim czasie, jeśli wykupie licencję to jest ona ważna tylko dla jednej wersji, czy może będe mógł w przyszłości sobie zaktualizować program do wyższego numerka?
  • eqeqeqe and Vincentspaw lubi to

#2 Vicol

  • Vicol
    Branża
  • Postów: 5656
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:kompa

Napisany 28.02.2012 - 23:55

Dodaj obrazek
  • Vincentspaw lubi to

#3 Nix

  • Nix
    Sworn to Black
  • Postów: 871
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:rtk

Napisany 28.02.2012 - 23:56

bez jaj, do ktorej wersji masz upy to u nich jest wolami na glownej.

What You Get
There's only one version of REAPER. One complete, solid, full-featured digital audio workstation.

Your one-user, full-use license includes up to two major version numbers' worth of REAPER's famous frequent upgrades.

A REAPER 2.0 license would have included over 100 free upgrades!

Purchasing a license now includes upgrades through REAPER 5.99


Ten post był edytowany przez Nix dnia: 28.02.2012 - 23:57

  • Vincentspaw lubi to
nie chce mi sie gadac z debilami.

#4 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.02.2012 - 01:01

Oj tam oj tam jakoś trzeba było zacząć wątek :P

#5 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13961
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.02.2012 - 15:50

No tak, a jakieś trudniejsze pytanie masz? ;)

#6 bandit112

  • bandit112
    Weteran
  • Postów: 2111
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Krakowa

Napisany 29.02.2012 - 16:40

Jak nagrać dobry kawałek?

#7 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.02.2012 - 17:20

No tak, a jakieś trudniejsze pytanie masz? ;)


Ta mam, nie masz viehu innej rozrywki tylko czepialstwo na forum?? Wyjdź na dwór chopie ładna wiosenna pogoda, szare komury dotlenisz ;). Wątek nie założyłem żeby samemu się ciągle pytać tylko żeby był porządek i ludzie sobie mogli łatwo znaleźć wszystko w jednym temacie.

Bandit to proste wymyślasz zajefajny kawałek(co jest najtrudniejsze), nagrywasz i starasz się nic nie zjebać w miksie:D

#8 Bielack

  • Bielack
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.02.2012 - 19:30

Ja mam pytanie o wysyłki sygnałów do wzmaków VST; Gdy ślad z DI gitary wyslę na ślad z zainsertowanym VST typu Amplitube ładnie to działa i słuchac jak trzeba. Ale co zrobić, gdy mam więcej niż jeden śladó z DI gitary i chciałbym by odzywały się z różną głośnością już po zastosowaniu VST? Jeśli ściszę konkretny ślad z sygnałem DI wysyłanym do symulacji - wzmacniacz nie gra ciszej, tylko mniej przesterowuje, zachowuje się tak jak w reakcji na potencjometr Volume z gitary.
Czy jest szansa, by wysłać różne sygnały DI gitary do symulacji VST i uzyskać różne głośności przy tym samym nasyceniu przesteru?
Moje muzowanie i ostatni wpis na blogu: PRO TOOLS Recording Studio

#9 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.02.2012 - 19:40

Bielack jeśli dobrze zrozumiałem to wchodzisz w okienko od routingu i przy każdej ścieżce masz taką listę post fader, pre fader... Wybierasz pre-fader(post fx), wyciszasz oryginalną ściechę i chyba tyle, aha i tym faderem w routingu regulujesz głośność.

Ten post był edytowany przez prempiusz dnia: 29.02.2012 - 19:42


#10 Nix

  • Nix
    Sworn to Black
  • Postów: 871
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:rtk

Napisany 29.02.2012 - 20:17

nie prosciej z poziomu wtyczek?
nie chce mi sie gadac z debilami.

#11 sify11

  • sify11
    Gaduła
  • Postów: 211
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 29.02.2012 - 22:26

nagrałem gitarkę. chce w reaperze dorzucić kake
wrzucając w FX brzmi jak kupa, więc pomyślałem, żeby wrzucić ją w input FX.
niestety w inpucie zachowuje się tak jakby jej nie było.
help?

#12 bandit112

  • bandit112
    Weteran
  • Postów: 2111
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Krakowa

Napisany 29.02.2012 - 22:54

Jak nagrać dobry kawałek?


Chyba za trudne zadałem :(

#13 thesylwa

  • thesylwa
    Zbanowany
  • Postów: 7619
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 1.03.2012 - 10:10

nagrałem gitarkę. chce w reaperze dorzucić kake
wrzucając w FX brzmi jak kupa, więc pomyślałem, żeby wrzucić ją w input FX.
niestety w inpucie zachowuje się tak jakby jej nie było.
help?


doprecyzuj, pozatym zacząłeś od dupy strony.
pół biedy jak masz na kiinie, kaka w miare zabrzmi na insertcie, ale jeśli nagrałes przystera to powodzenia życzę ;)

#14 sify11

  • sify11
    Gaduła
  • Postów: 211
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 1.03.2012 - 13:40

no to będę nagrywał raz jeszcze :)

#15 vowthyn

  • vowthyn
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 1.03.2012 - 20:53

To ja mam lamerskie pytanie. Dopiero co zacząłem się bawić Reaperem. Trochę nie ogarniam jeszcze multum wejść i wyjść przy nagrywaniu i nie do końca wiem jak to poustawiać, żeby na ścieżkę nagrało się to, co chcę. W tej chwili mam problem z czymś takim: mam nagraną ścieżkę czystej gitary. Chcę na to nałożyć powiedzmy efekt gitary 12-strunowej z wtyczki VST i chcę, żeby nagrało się to jako nowa ścieżka już z nałożonym efektem. TUTAJ jest to w sumie opisane, ale u mnie nie działa. Ustawiam send na nagranym cleanie, wybieram tam drugi track. Na pustym tracku wybieram receive z tego tracka, na którym mam clean, ale przy nagrywaniu nic się nie dzieje (czytaj - nagrywa się cisza).

Co powinienem wybrać jako input na czystym tracku w momencie, kiedy nie nagrywam z linii tylko chcę zdjąć sygnał z innej ścieżki z nałożonym efektem?

Drugie pytanie - jak najlepiej przenieść track midi perkusji zrobionej w Hydrogenie do Reapera? W tej chwili po przeróżnych próbach prostacko przeciągam ikonkę pliku midi z eksploratora do reapera, ale zapewne nie jest to najlepszy sposób (zwłaszcza że w ten sposób rytm niby mam, ale instrumenty które go grają się zmieniają i w Reaperze brzmi inaczej, niż w Hydrogenie).

Acha i jeszcze hardware'owa sprawa - jak wpinam gitarę do Korga ax5g i z niego do line in karty, to sygnał jest w miarę w porządku (czysty, chociaż jakieś szumy są), jak ten sam kabel wypnę z efektu i wepnę nim bezpośrednio gitarę to pojawia się jakieś bzyczenie, nawet przy skręconym volume gitary. WTF?

#16 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 1.03.2012 - 21:03

Hydrogen nie działa jako wtyczka, więc jedyną metodą jest eksport perki w Hydrogenie do pików .wav (pojedynczo każdy bęben czy talerz) albo do jednego pliku całą perkę i zaciągnięcie go do DAWa.
Jak z Hydrogena zapiszesz plik .mid to i tak będziesz go musiał przepuścić przez jakąś wtyczkę perkusyjną w Reaperze.

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#17 vowthyn

  • vowthyn
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 1.03.2012 - 21:25

No OK, ale jak go w ogóle zaimportować do Reapera, która funkcja za to odpowiada?

#18 Vicol

  • Vicol
    Branża
  • Postów: 5656
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:kompa

Napisany 1.03.2012 - 21:41

myszka

#19 vowthyn

  • vowthyn
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 1.03.2012 - 21:57

Dobra, już doszedłem ;-P

Pierwsze i trzecie pytanie nadal aktualne.

Skoro doszedłeś :) to mógłbyś w dwóch zdaniach opisać co i jak? Zaoszczędzi to "męczarni" innym początkującym użytkownikom Reapaer. Z góry dzięki.
Kwik

Ten post był edytowany przez Kwik dnia: 2.03.2012 - 02:00


#20 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13961
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 2.03.2012 - 20:12


No tak, a jakieś trudniejsze pytanie masz? ;)


Ta mam, nie masz viehu innej rozrywki tylko czepialstwo na forum?? Wyjdź na dwór chopie ładna wiosenna pogoda, szare komury dotlenisz ;).

Mam, sklejam model :P i wcale się nie czepiam zawsze staram się pomóc, jak się uda :P

nagrałem gitarkę. chce w reaperze dorzucić kake
wrzucając w FX brzmi jak kupa, więc pomyślałem, żeby wrzucić ją w input FX.
niestety w inpucie zachowuje się tak jakby jej nie było.
help?

Jak już nagrałeś bez efektu na wejściu to po nagraniu już nic nie zrobisz. Input FX nagrywa ślad już ze wszystkimi efektami.

#21 Darkowski

  • Darkowski
    Gaduła
  • Postów: 361
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:BP

Napisany 2.03.2012 - 22:18

Panowie, jedno szybkie pytanie: jak wyciszyć fragment ścieżki bez jej cięcia, np. trzask w środku nagrania?

#22 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 2.03.2012 - 22:27

hmmm... automatyką? A najlepiej nagrywając jeszcze raz, bez trzasku.

Albo - nie wiem jak się to nazywa w Reaperze, ale na pewno jest coś takiego - w Ardour to się nazywa "Punch range" - zaznaczasz sobie taki region na ścieżce i zaczynasz nagrywanie, ale nagrywa się wyłącznie w zaznaczonym regionie, całej reszty nie rusza. W ten sposób możesz sobie poprawić małe fragmenty nagrania, jakieś właśnie trzaski, albo jak się gdzieś walnąłeś raz w zajebiaszczym długim epickim solo :).

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 2.03.2012 - 22:31

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#23 vowthyn

  • vowthyn
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 2.03.2012 - 22:28

Skoro doszedłeś :) to mógłbyś w dwóch zdaniach opisać co i jak? Zaoszczędzi to "męczarni" innym początkującym użytkownikom Reapaer. Z góry dzięki.
Kwik


Jasne, sorki. A więc Reaper posiada wbudowany gadżet o nazwie Media Explorer, który pozwala przeglądać i importować do projektu wszelkie pliki medialne, w tym midi. Szczegóły w manualu na stronie 70. Ogólnie, to bardzo gorąco polecam ten manual, bo jest napisany w niesamowicie przejrzysty sposób, i jak człowiek zaczyna to czytać, to naprawdę wszystko staje się bardzo jasne i znacznie szybciej można zrobić co się chce, niż metodą "po omacku". Muszę powiedzieć, że ten program zrobił na mnie ogromne wrażenie po pobieżnym kontakcie, bo pomimo przytłaczającego dla laika ogromu możliwości wszystko jest zorganizowane w bardzo logiczny i przemyślany sposób. Biorąc pod uwagę jego przyzwoitą cenę już wiem, że sprawię sobie pełną wersję.

Darkowski funkcja której szukasz, to "punch recording", ma dwie możliwości - destrukcyjne lub niedestrukcyjne nadpisanie fragmentu tracka. Szczegóły w manualu na stronie 61 :-)

#24 thesylwa

  • thesylwa
    Zbanowany
  • Postów: 7619
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.03.2012 - 09:04

punch to funkcja dostępna nie tylko w cyfrowych Daw, jest znana jeszcze z czasów taśmy ;) z tym że nie przesadzałbym z faktem że jest ona lekiem na całe zło.
po pierwsze - punch spełni swą funkcję jedynie wtedy gdy nagrywamy z zewnętrznego źródła, czyli np. sygnału zbieranego z mikrofonu (odsłuch bez latencji)
po drugie - interfejs nie może płatać figli z nieprawidłowym raportowaniem latencji wejściowej i wyjściowej (bardzo częsty przypadek w budżetowych kartach)
po trzecie - stosowanie punch z symulatorami wzmaków VST mija się całkowicie z celem.
po czwarte - jak sobie wyobrażacie poprawianie fragmentu solówy poprzez wstawki??? trochę się uśmiałem :P

najlepszym sposobem na dobrze brzmiący i naturalny ślad to nagranie go bez pomyłek od początku do końca, no chyba że zależy komuś na mechanicznym tajmie, jak kto woli ;)

#25 Bielack

  • Bielack
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.03.2012 - 15:31

Darkowski pisał o wyciszeniu fragmentu ścieżki, nie nagrywaniu jej ponownie czy poprawianiu; Na stronie 16 manuala zaczyna się mowa o automatyce - warto się z tym zapoznać.
Teraz porada jak wyciszyć kawałek ścieżki: Na wybranej ścieżce otwierasz okineko Envelopes i zaznaczasz Volume. Pojawi się dodatkowy "ślad" z zieloną kreską - linią, która symbolizuje poziom głośności tej ścieżki. Teraz, wystarczy że w wybranym miejscu narysujesz sobie punkt (shift + L klik myszką) a chwilkę później zaznaczysz kolejny taki punkt. Jeśli te punkty obejmują miejsce z szumem/ trzaskiem który chcesz wyciszyć, wystarczy, że złapiesz myszką za zieloną linię i ściągniesz ją w dół. Rzecz jasna, by ściągać ją w dół, najpierw musisz ją na całości podnieść do poziomu suwaka głośności na mikserze.
Dodatkowaw literatura obowiązkowa (angielski wymagany):

Ten post był edytowany przez Bielack dnia: 3.03.2012 - 16:09

Moje muzowanie i ostatni wpis na blogu: PRO TOOLS Recording Studio

#26 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 21:22

Witam
odkąd mam nową kartę dźwiękową sound blaster x-fi, zaczął mi dzwięk tak jakby przerywać (tzn. jest chwila ciszy jakby coś się zwiesiło i potem dźwięk jest znowu)problem występuje podczas nagrywania lub odsłuchania czegoś co wcześniej nagrałem kiedy jeszcze nie było tego problemu w reaperze, ale jak to co nagrałem zapisuje i odtwarzam w mp3 to nie słychać tego przerywania, tylko że nie mogę nagrywać w tempie jak mi co jakiś czas przerwie coś
tutaj ustawienia w reaperze i karty dźwiękowej, dodam że gdy zmienie w karcie dźwiekowej z 96 na 48 KhZ i z 24bits na 16 to nie ma przerywania ale trzeszczy podczas odsłuchiwania
http://zapodaj.net/6...90374d.bmp.html
wie ktoś jak naprawić to ? może mam słabego kompa i to przez to, po prostu nie wyrabia?

Ten post był edytowany przez gra dnia: 3.03.2012 - 22:01


#27 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 9959
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czerwińska

Napisany 3.03.2012 - 22:00

Ustaw kolor czcionki na automatyczny bo ledwo widać Twojego posta :)
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#28 thesylwa

  • thesylwa
    Zbanowany
  • Postów: 7619
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.03.2012 - 22:29

Witam
odkąd mam nową kartę dźwiękową sound blaster x-fi, zaczął mi dzwięk tak jakby przerywać (tzn. jest chwila ciszy jakby coś się zwiesiło i potem dźwięk jest znowu)problem występuje podczas nagrywania lub odsłuchania czegoś co wcześniej nagrałem kiedy jeszcze nie było tego problemu w reaperze, ale jak to co nagrałem zapisuje i odtwarzam w mp3 to nie słychać tego przerywania, tylko że nie mogę nagrywać w tempie jak mi co jakiś czas przerwie coś
tutaj ustawienia w reaperze i karty dźwiękowej, dodam że gdy zmienie w karcie dźwiekowej z 96 na 48 KhZ i z 24bits na 16 to nie ma przerywania ale trzeszczy podczas odsłuchiwania
http://zapodaj.net/6...90374d.bmp.html
wie ktoś jak naprawić to ? może mam słabego kompa i to przez to, po prostu nie wyrabia?


ty tak masz? czy się gorzej poczułeś? :D

x-fi posiada 3 tryby pracy
1 konsola na której teraz jedziesz to tryb do odsłuchiwania muzyki i oglądania filmów.
2 Game mode - służy do grania, pełna moc EAX
3 Creation mode - procek karty wszystkie moce przerobowe kieruje na obsługę Asio i routing kanałów, w tym trybie tworzymy muzyczkę :)
teraz musisz zatrybić co wybrać :)

#29 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 23:15

tak tylko ja nie mogę wybrać tych trybów, przeczytałem że trzeba wejść w mode w lewym dolnym rogu tak jak tu http://pclab.pl/zdje...p/soft_xfi2.jpg tylko że ja tego nie mam...

#30 thesylwa

  • thesylwa
    Zbanowany
  • Postów: 7619
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.03.2012 - 23:20

jaka to konkretnie x-fi?

oks, w konsoli Xtreme Audio nie widac zakładki Mode, a to oznacza że twoja karta to okrojona wersja X-fi, prawdopodobnie też i nie ma sprzętowego Asio.
w Reaperze zaś jedziesz na sterach Asio4all, a te to tylko symulacja prawdziwego Asio, masz w cyc jednym słowem.

Ten post był edytowany przez thesylwa dnia: 3.03.2012 - 23:32


#31 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 23:32

Xtreme audio
http://pl.creative.c...6&product=15855

Ten post był edytowany przez gra dnia: 3.03.2012 - 23:33


#32 thesylwa

  • thesylwa
    Zbanowany
  • Postów: 7619
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.03.2012 - 23:33

już wyedytowałem, luknij wyżej.

#33 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 23:41

czyli nie da się tego naprawić? dodam że mam jeszcze do wyboru takie opcje zamiast tego Asio4all http://zapodaj.net/980062667bd1.bmp.html

#34 thesylwa

  • thesylwa
    Zbanowany
  • Postów: 7619
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.03.2012 - 23:48

cholera go wie, pigmejową karte sobie wybrałeś do nagrywek niestety, pokombinuj z resztą sterów, tylko to ci pozostało :)

#35 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 23:57

dobra dzięki za pomoc, będę kombinował może się uda jakoś ;D
edit: dobra pobawiłem się i wchodząc w asio direct coś tam, pojawiło się takie coś http://zapodaj.net/3...8721a9.bmp.html po czym wybrałem inne sterowniki fender universal asio i mogłem wybrać input usb, bo gdy wchodziłem w ten fender asio na początku nie było możliwości wybrania usb, dopiero gdy wszedłem w asio direct i dałem ok jak się pojawił komunikat,nie wiem czemu tak musiałem zrobić... no, ale ostatecznie działa w miarę ok, tylko raz przytnie może w ciągu 50 s odtwarzania, ale na pewno nie tak często jak wcześniej ;)

Ten post był edytowany przez gra dnia: 4.03.2012 - 00:34


#36 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 27.04.2012 - 22:16

to znowu ja i znowu mam problem z dźwiękiem 5.1 w reaperze otóż jak puszczam sobie nagraną ścieżkę to słychać tylko 2 boczne głośniki 3 środkowych nie słychać, gdzie się ustawia żeby było słychać z wszystkich 5 głośników? dodam, że jak konwertuje to co nagrałem do jednego pliku to dźwięk jest na wszystkich głośnikach, liczę na pomoc :D

#37 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 27.04.2012 - 22:24

Zobacz w ustawieniach urządzenia dźwiękowego które wejścia i wyjścia masz wybrane jako pierwsze i ostatnie, potem ile kanałów masz przypisanych do master tracka - no i które kanały karty masz ustawione w I/O. Domyślnie pewnie będzie stereo, da się przestawić na więcej przez "Add new hardware output" i wybranie kanałów wyższych niż 1/2 dla tego wyjścia ;)

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#38 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 28.04.2012 - 08:41

ustawienia urządzenia dźwiękowego to to ?http://zapodaj.net/d...bfcebe.bmp.html , pobawiłem się w tym I/O i niby działa, ustawiłem to tak http://zapodaj.net/d...056bb2.bmp.html dałem wszystko co się dało i jest ok :D ale czy będę musiał za każdym razem to przestawiać?jak stworze nowy projekt to znikają te ustawienia...
edid: teraz jak leci z wszystkich głośników to dźwięk trochę zniekształca tzn tak jakbym ustawił suwak na maksymalną głośność, a tak nie jest ;/ i znowu jak zapisuje wszystko do jednego pliku wav to to znika i dźwięk jest ładny, wgl w reaperze dźwięk jest głośniejszy od tego co zapisałem do pliku

Ten post był edytowany przez gra dnia: 28.04.2012 - 09:22


#39 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 28.04.2012 - 10:29

Z tym już nie mam pomysłu. Jak chcesz zachować te ustawienia to zapisz sobie szablon projektu ;)

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#40 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 28.04.2012 - 10:59

aha ok, dzięki wielkie ;D

#41 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 3.05.2012 - 23:40

dobra z tamtym problemem sobie jakoś poradziłem, pobawiłem się w ustawieniach i śmiga, ale mam kolejne pytanie, otóż chciałbym rozdzielić perkusję z ezdrummera żeby wszystko nie było w jednym tracku tylko oddzielnie werbel stopa itp. da się to jakoś ustawić ?

#42 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 4.05.2012 - 09:10

Klikasz prawym na midi - Item processing - Explode MIDI item by note row(pitch).

#43 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 4.05.2012 - 19:29

dzięki wielkie :D a jeszcze odnośnie perkusji to jak ustawić żeby zamiast tych numerków były nazwy perkusji np stopa itp http://zapodaj.net/5...d8795d.bmp.html

Ten post był edytowany przez gra dnia: 4.05.2012 - 19:38


#44 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 4.05.2012 - 20:32

poszukaj pod pojęciem drum map na googlach, powinno byc wszystko napisane

#45 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 4.05.2012 - 20:59

dzięki jeszcze raz :) no ale znowu korzystając z okazji spytam jeszcze czy nie zna ktoś jakiś filmików polskich albo forum jak zrobić dobry mix i mastering w tym programie?

#46 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 4.05.2012 - 21:49

Obczaj sobie blog zakamarkiaudio, wprawdzie jego właściciel odnosi się do protoolsa ale większość tego to prawda ogólna do zastosowania w każdym DAW trzeba tylko sobie to przenieść na interfejs reapera ale to nie problem. Poza tym dobry miks to nauka na wiele godzin czytania i zastosowania tego w praktyce, a i tak zawsze można zrobić to lepiej:D Najlepiej szukać samemu nawet jeśli od razu nie znajdziesz to po drodze nauczysz się wielu innych przydatnych rzeczy.

#47 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 4.05.2012 - 22:34

dzięki wielkie, jesteś bardzo pomocny :D właśnie czytam ten blog i pojawił mi się problem(mam nadzieje, że już ostatni na dzisiaj...)mam te bębny na tych osobnych ścieżkach tylko, że jak chce użyć jakiegoś kompresora na danej ścieżce nic się nie dzieje, gdy używam kompresora na ścieżce gdzie perkusja jest cała to słychać zmianę, a ja chciałbym osobno zmienić dźwięk stopy, werbla itp

#48 prempiusz

  • prempiusz
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1197
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 4.05.2012 - 22:46

No tak nic się nie dzieje bo nie masz na tych ścieżkach dźwięków tylko same komunikaty midi. Co np trzeba zrobić to zapodac instrument na każdy ślad(ale jest to mocno prockożerne) więc albo od razu wyrenderujesz te ścieżki albo zamrozisz. Jak to zrobić to już sam dojdź. Dałem wędkę, teraz musisz sam złapać rybę, bo inaczej to nic sam nie zrobisz tylko będziesz się pytał o każdą drobnostkę.

#49 gjoef

  • gjoef
    Weteran
  • Postów: 1569
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 10.07.2012 - 10:26

Tera ja. Mam kłopoty z kalibracją Reapera. Po pierwsze gdy na ścieżce miernik pokazywał 0dB, na sumie były to już 3dB. Po drugie całość grała trochę ciszej niż pozostałe programy. Po trzecie jego zero jest dość nisko i nie za bardzo potrafię je przesunąć. Z pierwszym problemem już sobie poradziłem, z drugim nie za bardzo bo w pewnym momencie, zamiast ciszej, Reaper zaczął grać głośniej :P Trzeci problem mogę na upartego olać, ale chętnie się dowiem czy da się coś z tym zrobić. Próbowałem z opcjami, ale albo tego nie ma, albo to ja się pogubiłem. Pozdro!

Vintage V100 TSB + SD SH-2 + case. Sprzedam!


#50 gjoef

  • gjoef
    Weteran
  • Postów: 1569
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 21.07.2012 - 11:23

Dodaj obrazek
Podbijam temat. Ważne pytanie - czy da się scalać reaperowskie projekty?

Vintage V100 TSB + SD SH-2 + case. Sprzedam!





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników