Skocz do zawartości



Zdjęcie

Nagrywanie w Linuxie


  • Zaloguj się
110 odpowiedzi na ten temat

#1 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 25.02.2012 - 14:35

Witam
Ostatnio chciałem nagrać jakąś gitarę na komputerze ale problem tkwi w tym że mój system to Linux. Nagrywałem już na Windows 7 i Adobe Audition , Wszystko było dobrze. Używam Line 6 spider III 15 i komputera ze zintegrowaną kartą muzyczną i wpinam jack w wejście mikrofonowe i drugi koniec w wyjście słuchawkowe od wzmacniacza , ale tak jak mówiłem na Windowsie z takim samym sprzętem było dobrze. Teraz nie wiem jak coś nagrać jakiego programu użyć itp.

Proszę o szybką odpowiedź

Pozdrawiam.
  • MyleneNith lubi to

#2 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5631
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 25.02.2012 - 14:49

Ja nagrywałem wszystko w Audacity. Przypuszczam, że musisz wybrać dobre wejście do nagrywania w ustawieniach Audacity. Jakiś czas temu pojawił się też program Jokosher do nagrywania wielościeżkowego. Koniec końców jest Ardour, full wypas DAW, ale nigdy go nie udało mi się ogarnąć.
  • MyleneNith lubi to
no pain, no gain

#3 stary66

  • stary66
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1181
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Szczecin

Napisany 25.02.2012 - 15:01

Jakiej dystrybucji Linuxa używasz?

http://wiki.linuxmus...ns.com/doku.php
  • MyleneNith lubi to

#4 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 25.02.2012 - 16:36

Linuxa mam dopiero parę dni i jestem zielony : )
  • MyleneNith lubi to

#5 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5631
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 25.02.2012 - 17:10

Jakiej dystrybucji, czyli Ubuntu, Fedorę, Minta, openSUSE etc? To ma dosyć duże znaczenie:)
no pain, no gain

#6 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 25.02.2012 - 17:11

Hej, używam wyłącznie Linuksa. Nagrywam i robię niemal wszystko co koledzy pod Windowsem.
Skorzystaj z bazy programów prowadzonej tutaj przez Kwika: Home recording - forumowa baza linków
są tam przydatne linki również dla Linuksa.

Od siebie mogę polecić:

DAW - Ardour 3 - w wersji beta3 jest całkiem stabilny. Potężny program. Albo Qtractor, podobnie, nieco mniejsze możliwości edycyjne, oba obsługują MIDI,
Perkusja - tutaj niestety nie ma wyboru: Hydrogen Drum Machine. Spora baza drumkitów do ściągnięcia z sieci za free. Aplikacja robi co ma robić, ale nie da się jej używać w formie wtyczki do w/w ani też nie ma importu MIDI. Jest jakiś skrypt w perlu do przerabiania MIDI do Hydrogena ale nie sprawdzałem tego. A jak nie, to trzeba klikać patterny ręcznie.
BAS - Możesz korzystać z plików MIDI zaciągniętych do któregoś z DAWów i nałożyć na to wtyczkę "FluidSynth" która pozwala na nałożenie na MIDa dowolnego dźwięku z banku SoundFonts - tony Sound Fontów dostępne są w sieci za free, również całkiem dobrze brzmiące gitary basowe. Albo możesz sobie zainstalować Reapera 0.9 przez Wine i również przez Wine Broomstick Bass i ścieżkę basu sobie wyrzeźbić w tym. Potem eksport do WAV i tyle. Tylko się nie przestrasz - ten Reaper 0.9 to przy Arddour 3 jak dziecięcy rowerek przy Heritage Softail. :)
Klawisze, efekty specjalne itp. - polecam LMMS (Linux MultiMedia Studio) - takie fruity loops tyle że dla Linuksa. Również obsługuje SoundFonts.

EDIT: co do dystrybucji - nie ma to większego znaczenia, paczki z programami oraz kernel RT są dostępne niemal dla wszystkich. W ostateczności możesz kompilować programy sam, użycie trzech poleceń "configure, make, make install" to nie jest jakieś nie-wiadomo-co. Ja używam Slackware i jest ok.

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 25.02.2012 - 18:22

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#7 unguis

  • unguis
    Gaduła
  • Postów: 499
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Kotulin

Napisany 25.02.2012 - 17:29

http://ubuntustudio.org/ - tu masz już wszystko wkompilowane :)

#8 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 25.02.2012 - 20:47

Co do wcześniejszego pytania t to Ubuntu

A jeszcze możecie powiedzieć skąd pobrać te programy , i jeszcze sprawdziłem dokładanie i jest to Lubuntu , przynajmniej tak piszę przy starcie systemu

#9 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 25.02.2012 - 21:38

Musisz się trochę zaznajomić z systemem, przeczytaj co to manager pakietów. Dodaj do pliku .conf managera źródła ( serwery ) żeby wiedział gdzie wyszukiwać i ściągać pakiety. Lubuntu to pewnie jakiś klon Ubuntu a ten na podbudowie Debiana to pewnie będzie dpkg lub apt. Oczywiście to wartstwa tekstowa będziesz mieć pewnie nakładkę w GUI. Jeżeli nie będzie w/w paczek to poszukaj na stronie "producenta" :)

#10 bandit112

  • bandit112
    Weteran
  • Postów: 2111
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Krakowa

Napisany 25.02.2012 - 23:53

A jeszcze możecie powiedzieć skąd pobrać te programy ,


sudo apt-get install *nazwa*

#11 Anarchist

  • Anarchist
    Gaduła
  • Postów: 383
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Łódź

Napisany 28.02.2012 - 00:47

To ja zaapeluję do modów: może by tu stworzyć jakiś poddział dla użytkówników systemów innych niż jedyny słuszny od MS?

Ten post był edytowany przez Anarchist dnia: 28.02.2012 - 00:48


#12 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 9959
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czerwińska

Napisany 28.02.2012 - 01:01

To ja zaapeluję do modów: może by tu stworzyć jakiś poddział dla użytkówników systemów innych niż jedyny słuszny od MS?


Raczej nie ma większego sensu. Dział jest wystarczająco ubogi w tematy, łatwo się połapać we wszystkim więc po co dodatkowo mieszać?
Dla rozróżnienia tematów można np. dać prefiks w tytule [Linuks] ewentualnie podwiesić jeden temat ogólny.

PS. Luks sygnatura kolego nożowniku :)
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#13 vowthyn

  • vowthyn
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 28.02.2012 - 09:56

Skygge napisz coś jeszcze o sprzęcie, którego używasz (chodzi o to które z popularnych gratów mają wsparcie dla Linuxa). Czy jak kupię sobie np takiego Poda UX1 albo UX2 do podpięcia gitary, to da się go wykorzystać w tym systemie?

#14 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 28.02.2012 - 13:49

Skygge napisz coś jeszcze o sprzęcie, którego używasz (chodzi o to które z popularnych gratów mają wsparcie dla Linuxa). Czy jak kupię sobie np takiego Poda UX1 albo UX2 do podpięcia gitary, to da się go wykorzystać w tym systemie?


Jeśli chodzi o kartę dźwiękową, to mam takie badziewie: "Sound Blaster Live! 24bit external USB". Działać działa, ale nagrywanie obsługuje tylko w 16bit/44kHz, więc dupy nie urywa. Zastanawiam się nad zmianą na coś lepszego, ale po raz: nie wiem czy usłyszę różnicę, po dwa: nie mam skilla i mogę jedynie grać black metal ;) a tam wiadomo - im gorzej tym lepiej, po trzy: nie obczaiłem która karta się nada do tego, po cztery: każdą wolną złotówkę odkładam na wymarzony motocykl i żal koniec przewodu pokarmowego ściska jak pomyślę o dodatkowych wydatkach które nie wiadomo jaki przyniosą efekt. Do tej karty przez "line in" wpinam mikser Phonic AM220, do którego podłączam mikrofony, głośniki itp. Z resztą tutaj masz dokładnie mój hardware opisany: http://www.youtube.c...h?v=MxzGS6GtjEk

Co do poda, to nie mam pojęcia czy to działa pod L. czy nie. Pogóglaj.
Pzdr

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 28.02.2012 - 13:52

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#15 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 28.02.2012 - 13:57

Skygge napisz coś jeszcze o sprzęcie, którego używasz (chodzi o to które z popularnych gratów mają wsparcie dla Linuxa). Czy jak kupię sobie np takiego Poda UX1 albo UX2 do podpięcia gitary, to da się go wykorzystać w tym systemie?

Zapytaj Quatra którą to wersje pod`a podpinaliśmy w Linuchu , po prostu nie pamiętam , w każdym razie wykryte jako urządzene usb, ster wrzucony również chodził.Zobacz na stronę projektu ALSA bo tam była czy jest informacja , że każdy interfejs usb jest widziany i bez problemu można używać .

#16 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 11:25

Skygge chciałem nagrać Daw i wyświetla mi się taka konsola jak uruchamiam a gdy to zatwierdzę błąd. Co mam z tym zrobić ?

Chodzi chyba o jakiś jack audio connection kit mam w jakimś menadżeże pakietów pokazane że jest zainstalowane ale nie wiem jak to włączyć

Już mam ale teraz gdy nacisnę start wyskakuję error i piszę coś takiego

Could not connect to JACK server as client.
- Overall operation failed.
- Unable to connect to server.
Please check the messages window for more info.

Proszę o szybką odpowiedź

Pozdrawiam

#17 Jack_Low

  • Jack_Low
    Gaduła
  • Postów: 208
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.03.2012 - 12:49

Jeżeli masz Jacka zanistalowanego, to możesz uruchomić daemona z linii poleceń: wpisując "jackd" + odpowiednie parametry (poczytaj w manualu), ale szybciej i łatwiej byłoby zainstalować qjackctl i z poziomu GUI najpierw skonfigurować a potem uruchomić....

#18 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 3.03.2012 - 17:17

Dokładnie. Qjackctl, dajesz start i patrzysz czy się uruchomił. Jeśli nie, to wklej tutaj to co wyskoczy w okienku z logiem.
Pamiętaj, jeśli uruchamiasz jack, nic nie może zajmować karty dźwiękowej - żaden odtwarzacz, flash w przeglądarce itp. Spróbuj też wymusić w opcjach tryb 16-bit i próbkowanie 44100.
Nie wszystkie karty pozwalają na więcej. :(
Jak już się jack uruchomi, to odpalasz DAW i tyle.
(w międzyczasie forum się sypło)

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 3.03.2012 - 20:07

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#19 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 17:33

Skygge zrobiłem tak jak piszesz a mimo to pojawia się tak :


Could not connect to JACK server as client.
- Overall operation failed.
- Unable to connect to server.
Please check the messages window for more info.

#20 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 3.03.2012 - 18:36

no i co w tym "message window" piszą?

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#21 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 19:34

gdy włączy się error jest coś takiego :


19:33:20.272 Could not connect to JACK server as client. - Overall operation failed. - Unable to connect to server. Please check the messages window for more info.

#22 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 3.03.2012 - 20:05

Wiesz, u mnie na przykład w oknie messages pojawia się więcej niż jedna linijka. Teraz uruchomiłem jacka tak, żeby wywalił błąd i mam:
20:03:38.913 JACK was started with PID=3336.
JACK compiled with System V SHM support.
loading driver ..
apparent rate = 44100
creating alsa driver ... hw:0|hw:0|128|2|44100|0|0|nomon|swmeter|soft-mode|16bit
control device hw:0
ATTENTION: The playback device "hw:0" is already in use. The following applications are using your soundcard(s) so you should check them and stop them as necessary before trying to start JACK again:
clementine (process ID 2576)
cannot load driver module alsa
no message buffer overruns
20:03:39.115 JACK was stopped successfully.
20:03:40.071 Could not connect to JACK server as client. - Overall operation failed. - Unable to connect to server. Please check the messages window for more info.

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#23 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 20:30

U mnie też tak ale sądziłem że tamte są nieistotne jeżeli to coś zmienia to sorry ale nie wiedziałem.

#24 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 3.03.2012 - 21:27

Ta ostatnia linijka mówi: "Nie udało się. Sprawdź okno wiadomości po więcej info".
Te wcześniejsze mówią dlaczego się nie udało.

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#25 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 3.03.2012 - 21:28

skygge możesz mi powiedzieć jeszcze dlaczego się nie udalo bo w tym tkwi problem .

#26 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 3.03.2012 - 21:34

To już jest piąty post w którym proszę o tego loga. Jak go nie wkleisz to nic więcej nie powiem.
Szklana kula właśnie mi się popsuła, fusów nie lubię a na kartach się nie znam. Dawaj na PW bo szkoda tutaj śmiecić taką jałową dyskusją.

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 3.03.2012 - 21:36

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#27 bandit112

  • bandit112
    Weteran
  • Postów: 2111
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Krakowa

Napisany 3.03.2012 - 22:57

To samo miałem u mnie z tym JACKiem. Włącz go podczas startu systmu, a jak nie będzie chciał dalej odpalić to włącz firefoxa, puść filmik jakiś na yt i wtedy próbuj. Wiem że metody huga-buga, ale u mnie działa :) :D

#28 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 3.03.2012 - 23:09

już działa, załatwione na PW.

Edit: kto nie ryzykuje ten nie ma. Właśnie zamówiłem ESI Maya 44 PCI. Zobaczymy jak przyjdzie czy zabangla pod Linuksem w 24bit/96KHz i 1 ms opóźnienia. Dam znać :) Teraz mam max 16bit/44,1KHz, 5,8 ms latency na karcie USB.

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 3.03.2012 - 23:19

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#29 Vic

  • Vic
    Gaduła
  • Postów: 370
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 4.03.2012 - 16:12

Teoretycznie temat byłby już do zamknięcia ale mam jeszcze jeden problem chciałbym nagrać do ardour to co gram w rakarrack a gdy włączam rakarrack i ardour nagrywa się sam sygnał gitary bez symulacji dodam jeszcze że gitarę podłączam bezpośrednio do mikrofonu.

#30 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 4.03.2012 - 16:42

To proste ;)
Wszystko polega na odpowiednim połączeniu wejść i wyjść w JACK. Pomyśl o JACK jak o oknie, w którym łączysz wejścia i wyjścia dźwięku z jednej aplikacji do drugiej.
W okienku masz dwa pola - Wejścia i wyjścia dźwięku. Każda aplikacja używająca JACK tworzy swoje. Widać tam również wejścia i wyjścia karty dźwiękowej (jako "system").
Łączysz system "capture" z wejściem Rakarrack, wyjście z Rakarrack podłączasz do wejścia Ardour (każda ścieżka tworzy własny input, podłącz do tej na której nagrywasz ten ślad). Dodatkowo podłącz wyście z Rakarrack na "playback" - czyli wyjście na głośniki żeby mieć monitoring tego co nagrywasz. Chyba że monitoring nagrywania masz inaczej załatwiony (np. opcją w Ardour). Poniżej zrzut ekranu.
EDIT: Nie zapomnij rozłączyć "capture" z karty dźwiękowej z wejściem na Ardour - bo Ci się nagra czysty sygnał pomieszany z przerobionym :D - kwestia zakumania o co biega i tyle.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 4.03.2012 - 17:14

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#31 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 8.03.2012 - 02:30

@skygge jak tam Maya, doleciała ? Jestem ciekaw co z tego wyjdzie ;)
zdravim

#32 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 8.03.2012 - 10:42

Hej, doszła wczoraj, dźwięk jest, ale jak z nagrywaniem to jeszcze nie wiem, bo nie mam tyle dużych jacków a poza tym jestem na wyjeździe i wrócę na weekend dopiero. Napiszę potem co i jak.

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#33 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 9.03.2012 - 04:04

Hej, doszła wczoraj, dźwięk jest, ale jak z nagrywaniem to jeszcze nie wiem, bo nie mam tyle dużych jacków a poza tym jestem na wyjeździe i wrócę na weekend dopiero. Napiszę potem co i jak.

Że jest dźwięk i do tego ładny to wiem :) jestem również ciekawy jak nagrywanie , no nic , czekam z niecierpliwością na próbki :)
zdravim.

#34 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 15.03.2012 - 07:59

No dobra. Kilka słów o działaniu tej karty pod Linuksem:

- działa odtwarzanie i nagrywanie dźwięku w 24 bitach/96KHz. Nie ma z tym problemu.
- Najmniejsza latencja jaką udało mi się uzyskać w JACK to 2,67 ms. Frames/Period = 128, Periods/Buffer = 2, Sample rate = 96000.
- Na powyższych ustawieniach działa stabilnie bez "xrun-ów".
- Jeśli chodzi o możliwości to sterownik "snd_ice1724" który ją obsługuje, umożliwia kontrolę głośności każdego wejścia/wyjścia, włączenie zasilania "phantom" na wejściu Mic/Line1, oraz suwaki od CrossMix.
- Jakość nagrywania/odtwarzania, tu niestety nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Na pewno jest dobrze, w porównaniu do mojego poprzedniego SB24!live usb na pewno głośniej odtwarza. Miałem obawy o zakłócenia z komputera, bo miałem już kiedyś kartę dźwiękową na PCI i słychać było w głośnikach wszystkie odgłosy pracy komputera, teraz całe szczęście nic z tych rzeczy nie występuje. Dźwięk jest czysty i bez zakłóceń.

Jeśli chodzi o próbki to cierpliwości. Nie mam teraz warunków do nagrywania, muszę poczekać aż żona będzie pracować w jakiś weekend a ja będę miał wolne, czyli pewnie nieprędko.

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#35 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 15.03.2012 - 15:59

Czekamy, czekamy :). Chociaż intryguje mnie ta twoja latencja. W czymś takim jak Audigy 2 w trybie multichannel udało mi się ustawić na 0.7 ms z tym , że niestety odtwarzanie filmów puszczało jakieś dropy jak szło przez jacka no i hydrogen marudził.Obecnie testuje od przeszło tyg na 1.3 ms i jest jak na razie wszystko w porządku ( frames 64, buffer 2, rate = 48000 ) ale z nagrywaniem kiszka, na razie nie mam panelu :(

#36 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 15.03.2012 - 16:58

Spróbuję zejść z frames do 64 zobaczymy co będzie.
W międzyczasie kompiluję sobie różne wersje jacka i ardoura ze źródełek - udało mi się w końcu odpalić windowsowe VST pod Ardourem (pod Qtractorem banglają z palcem w... uchu), więc może tutaj jest przyczyna dla której nie mogłem tego zmniejszyć... pojawiały mi się często "xrun" przy nagrywaniu, dopiero zwiększenie próbek do 128 spowodowało ich wyeliminowanie i stabilne działanie. Spróbuję jeszcze pobawić się w kompilację JACKDMP (jack dla multicore) i jego opcjami, gdzieś na zagranicznych forach ludziska pisali że chodzi to całkiem fajnie.

EDIT: broomstick bass też działa. :)

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 15.03.2012 - 17:00

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#37 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 15.03.2012 - 17:32

Jack2 możesz śmiało instalować, przynajmniej u mnie od poczatku zachowuje się stabilnie/gentoo. Na razie czekam na jakiegoś ebuilda z Ardourem 3 , chociaż nie widzę problemu , żeby ze źródełek jechać.Z samym nagrywaniem to oczywiście próbowałem nie przez źródła zew tylko przykładowo zgrywanie muzyki z playera czy ścieżki z filmu i to na raz np na 12 tracków stereo - ok 26Gb materiału zarejestrowało.Wszystko chodzi płynnie i stabilnie, zero xrun`ów.Jedyna chłosta jak na razie to przy włączeniu opcji multichannel niestety nie potrafię ustawić jacka , żeby z playera Amarok rejestrował muzykę na DAWa :(.

#38 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 15.03.2012 - 19:25

A tam Amarok, Clementine to jest to!

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#39 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 15.03.2012 - 19:40

Jak w końcu czyli od wersji kde 4.4.x , obecnie 4.8 zaczęli poprawiać kod i w końcu wszystko zaczęło normlanie czyli szybko działać, jakoś zaprzestałem instalacji klementyny. Jak tam kto woli :)
Bawi mnie też w sumie fakt , że patrząc na daemona mpd i ncmpc czyli konsolowy player to bez problemu jest wsparcie dla jack`a a tutaj w przypadku tych dwóch niestety nie :(

#40 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 15.03.2012 - 19:58

eee no, bez jaj. Jak nie jak tak?

Dodaj obrazek

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#41 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 15.03.2012 - 20:46

jest lus marija, przeinstalowałem gstreamera i parę innych pierdółek i wszystko śmiga na multichannel :)

#42 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 15.03.2012 - 20:56

hehe i o to chodzi!

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#43 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5631
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 15.03.2012 - 22:23

A jajca z niskimi opóźnieniami macie?
no pain, no gain

#44 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 16.03.2012 - 00:17

W sensie jajca - kernel RT , czy jajca problemy z uzyskaniem niskiej latencji ? Jeżeli to drugie to nie.

#45 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5631
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 16.03.2012 - 09:57

W sensie, kernele z łatami low-latency :)
no pain, no gain

#46 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 16.03.2012 - 10:20

Jeśli chodzi o te patche na kernel to ja miałem problem z kernelem 3.2.9. Odpowiednia łatka jest, zaaplikowała się bez problemu, kernel się skompilował, zainstalował również bez jęknięcia, system wstał, ale nie mogłem odpalić X-ów, nie chciał się skompilować serownik od NVidii (podobno ze względu na jakieś niezgodności licencyjne). Znalazłem patch do nvidii, zaaplikowałem i skompilowałem sterownik ale zamiast X-ów miałem czarny ekran.

W związku z tym wróciłem do kernela 2.6.33.9 i tu wszystko poszło bez problemów za pierwszym razem.
System chodzi dobrze, wszystko działa, problemów z latencją brak.

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#47 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 16.03.2012 - 12:21

kernel 3.2.9-rt17. Ze sterami Ati jest to samo z tym , ze sterowniki rozpakowałem, wyprułem informację na temat licencji, ręczna kompilacja i po temacie :)
Obecnie jak wspomaniłem wyżej SzumBlaster Audigy 2 Ex chodzi na 1.3 ms i problemów nie ma.Wszystko w zasadzie zasuwa przez Jack.

@skygge jest jeszcze taka mała sztuczka, takie info dla potomnych , że tak powiem. Wszystko fajnie przez te pluginy alsa-jack chodzi z tym, że jest coś takiego jak audio sink i to coś za każdym razem jak przykładowo player przechodzi do kolejnego utworu generuje kolejny port na wyjściu. Żeby było zabawnie to niestety ale o innym nr.Wobec czego jak w Jack/Connect ustawisz zgrywanie muzyki powiedzmy z Amaroka czy Klementyny na Ardour, Audacity itd to za każdym razem przy przejściu do kolejnego nr to połączenie jest zrywane i znów trzeba ustawiać to ręcznie.
No ale cóż, od czego jest Patchbay oraz regular expression w linuchu :). Przykładowo dla Klementyny Output Socket Plugs :
out_jackaudiosink-[0-9]+_1
out_jackaudiosink-[0-9]+_2
A w sekcji Input wybieramy co tam sobie życzymy i teraz generowane losowo porty przez audio sink już nas nie męczą :)
zdravim

#48 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5631
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 16.03.2012 - 15:41

Masz PulseAudio?
no pain, no gain

#49 nilotikus

  • nilotikus
    Gaduła
  • Postów: 313
  • Dołączył: 16.02.2012
  • z:Hamal & Sheratan

Napisany 16.03.2012 - 17:34

PulseAudio to jest pierwsza rzecz jaką wyp** na zbity pysk ze wzg na przestarzałe API, które przysparza więcej problemów niż pożytku. Wszystko jedzie na alsa + pluginy, gstreamer no i Jack.Zawsze przy starcie system ciągle pytał się o kartę muz, ustawienia i do tego programy odtwarzały dźwięk jak im pasowało.

#50 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 16.03.2012 - 17:36

@nilotikus: Nie zaobserwowałem czegoś takiego u siebie, ale jak dojadę do domu to dla pewności jeszcze to sprawdzę. W sumie trochę to dziwne...

ps. oglądałem z ciekawości ostatnio trochę tutoriali na YT z Ardoura i tam większość ludzi ma w jacku latencję rzędu 40-kilku ms... ;)

edit: co do PA, to zawsze wypieprzam to jak najszybciej. Tylko przeszkadza.

Ten post był edytowany przez skygge dnia: 16.03.2012 - 20:06

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników