Fender Stratocaster Custom Shop z serii Custom Classic z 2008 r
Specyfikacja:
Nazwa: Fender Custom Shop Custom Classic Stratocaster “C” Neck
Korpus: selekcjonowana olcha Gryf: klon wzorzysty o profilu „C” wykończony lakierem satynowym
Podstrunnica: palisander, promień 9.5”
Progi: 22 medium jumbo
Przystawki: 2 Modern Classic single-coil pickups (neck, middle), 1 Hot Classic single-coil pickup (bridge) with custom steel inductance plate
Potencjometry: Master volume; Tone 1 (gryf) ; Tone 2, no-load tone control (środkowa i mostek)
Przełącznik : 5-cio pozycyjny
Mostek: Custom Classic 2-point synchronized tremolo with milled solid-stainless saddles, solid steel spring block, and pop-in arm
Klucze: Fender/Schaller Deluxe staggered cast/sealed tuning machines
Osprzęt: Chrom
Płytka: Fender Red Moto
Skala: 25.5” (648 mm)
Szerokosć siodełka: 1.6875" (42.8 mm)
Akcesoria: futerał, pasek, straplocki, kabel, szmatka do czyszczenia, certyfikat autentyczności
Futerał: Deluxe black hardshell case with black crushed velvet interior
Se skopiowałem. Płytka pod bridge, to podobno patent z tele.
Co od razu przy ogrywaniu zwróciło moją uwagę, to barwa z neck ciepła i bardzo miła, ale jednocześnie dźwięczna i z wygarem. Choć w moim starym na texasach, też uwielbiałem tą pozycję, to tu od razu się zauroczyłem. Może mniej trochę tego gardła i chrypki, bardziej Mayer, niż SRV, ale lubię go.
Po miesiącu jestem zachwycony pozycją middle, nie za dużo prezencji na wzmaku i jest pięknie, bez siary, a czyściutko, przejrzyście i dźwięcznie. Przypomina mi ta barwa odrobinę, z charakteru moja R8, oczywiście w środkowej pozycji. Tu jest duży plus, przy texasie.
Na bridge, też fajnie, ale tu texas jak pisałem w innym temacie, skopał tyłki większości ogrywanych. Zastanawiam się czasami, czy nie wymienić, ale ten też ma swoje zalety, (może bardziej rockowy jest) no i nie wiem, jak zachowa się w połączeniu bridge/middle, bo z kolei ta pozycja, też mi się w nowym bardzo podoba.
Co mogę jeszcze dodać, widać i czuć, to customowe wykonanie, gryf jest świetny, niska akcja, wszystko pięknie wybrzmiewa i od samego początku wyjątkowo wygodnie i lekko na nim mi się gra. No i tremolo jest świetne, najmniejszych luzów, strój trzyma bardzo dobrze.