Skocz do zawartości



Zdjęcie

Chorus na PT2399 by Ygorro


  • Zaloguj się
203 odpowiedzi na ten temat

#101 Brzeszczot

  • Brzeszczot
    Gaduła
  • Postów: 320
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Krakau

Napisany 4.04.2013 - 11:44

Podziękował ;)


  • tomaszgab lubi to

#102 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 4.04.2013 - 19:27

Cholera znalazlem jeden błąd na płytce , zaraz będzie to poprawione. Oczywiście jak ktoś już próbował to odpalić i nic, wszystko wytłumaczę. W skrócie od opornika 100k który jest między PT2399 a NE5532 jedna strona idzie do nóżki 2-PT2399 A POWINNA DO NÓŻKI 3. Wybaczcie staremu człowiekowi,,,



#103 Jamator

  • Jamator
    Świeżak
  • Postów: 2
  • Dołączył: 07.04.2013

Napisany 7.04.2013 - 16:44

Igorro, jeśli możesz mi pomóc to będę wdzięczny. Zbudowałem opisany przez ciebie efekt CHORUSA (schemat 1) i niby działa poprawnie, ale dwie sprawy nie dają mi spokoju. W skrajnym położeniu pokrętła „delay” występują słyszalne szelesty o stałej częstotliwości (tak ok. 2 na sek.). Ich barwa i częstotliwość trochę się zmienia jeśli dotatkowo kręcę potencjometrami „speed” i „depth”.

Druga sprawa – efekt czasami nie działa po wyłączeniu zasilania (np. po wyciągnięciu wtyczki na WE, które odcina zasilanie). Ponowne wycięgnięcie i wetknięcie wtyczki odblokowuje efekt.

Czy w twojej wersji nie miałeś takich dodatkowych „efektów”?



#104 igorro

  • igorro
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 8080
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 7.04.2013 - 18:27

W skrajnym położeniu Delay , to znaczy którym ?
Minimalne opóźnienie czy maksymalne opóźnienie ?
Jeśli są to stuku ( nie szum )np jakiś stabilny okres,
to winą jest układ płytki PCB
( niedostateczna separacja generatora LFO od toru sygnału ).

Sprawa "zatrzaśnięcia" się układu PT2399 jest znana i opisana.
Można poradzić sobie na dwa sposoby:
1) zrealizować układ napięcia odniesienia na diodzie i tranzystorze
( w necie można znaleźć schematy tego usprawnienia , szukaj w Google "PT2399 latch")
2) Zasilać efekt nieco większym napięciem ( np 12V ), ale zasilanie podać
przez rezystor np 100ohm.
Czas ładowania kondensatora łagodzi impuls w chwili podłączenia zasilania i efekt "latch"
już nie występuje. Ja tak zrobiłem u siebie i jest OK.

Ten post był edytowany przez igorro dnia: 7.04.2013 - 18:29

  • Thereminator lubi to

Sprzedam head + paczka TAKA lub zamienię na coś fajnego.


#105 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 8.04.2013 - 18:08

Z uwagi ,że kończę chorusa II a w takich przypadkach chcę czegoś się nauczyć i dowiedzieć mam pytania. Patrząc na aplikację PT2399 jak i inne chorusy na nim zbudowane ciakawi mnie czym kierowaleś się wstawiając kondensatory nóżka 9-10 i 11-12 . Aplikacja mówi o wartościach 82nF , są i schematy 100nF i inne ale zawsze o równych wartościach a u ciebie 470nF-47nF. Podobne pytanie mam do wartości kondensatorów nóżka 7-8 i genaralnie są to wartości 100nF a u ciebie 470nF. Czym się kierowałeś wprowadzając te zmiany.



#106 Jamator

  • Jamator
    Świeżak
  • Postów: 2
  • Dołączył: 07.04.2013

Napisany 9.04.2013 - 00:05

Dzięki Igorro za szybką odpowiedź. Poszukam rozwiązania w sprawie zacinania się PT (cos tam już znalazłem).

To nie sa stuki tylko szelesty (ćwierkanie) rytmiczne - tak jakby coś z częstotliwośćci modulującej sygnał przedostawało sie do toru audio (tak na moje wyczucie – z braku wiedzy). Potencjometr „delay” zkręcony do zera (0).



#107 Dudi

  • Dudi
    Gaduła
  • Postów: 82
  • Dołączył: 11.08.2012
  • z:Rudnik nad Sanem

Napisany 12.04.2013 - 23:32

Jeżeli jest ktoś chętny na wykonanie tego efektu na zamówienie proszę o PW. Efekt brzmi po prostu świetnie! 


Ten post był edytowany przez Dudi dnia: 13.04.2013 - 19:41

  • Kolumbijczyk lubi to

#108 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 13.04.2013 - 07:19

Dudi,,,Który robiłeś chorus , I czy II .Jeżeli II to czy korzystałeś z mojego projektu tu na forum zamieszczonego bo znajomy go robił i nie może go odpalić.



#109 Dudi

  • Dudi
    Gaduła
  • Postów: 82
  • Dołączył: 11.08.2012
  • z:Rudnik nad Sanem

Napisany 13.04.2013 - 19:39

Heh :) Przepraszam wszystkich ale źle posta sformułowałem poszukuję osoby która wykonałaby mi tą cudowną kostkę :) 



#110 akar

  • akar
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1072
  • Dołączył: 04.02.2012
  • z:wlkp

Napisany 13.04.2013 - 21:34

Zrobi to autor tematu


wszystko gra

#111 igorro

  • igorro
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 8080
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 13.04.2013 - 23:21

Zrobi to autor tematu

Nie chce mu się . Ma wiele innych ciekawszych zajęć :D

Sprzedam head + paczka TAKA lub zamienię na coś fajnego.


#112 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 14.04.2013 - 06:39

igorro,,,a może chce ci się odpowiedzieć na moje pytania o wartościach użytych kondensatorów ?


Ten post był edytowany przez tomaszgab dnia: 14.04.2013 - 06:41


#113 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 4.05.2013 - 18:53

No i odpaliłem to dzieło. Niewątpliwie trza się oswoić z innością tego chorusa. Ciekawie i dziwnie wybrzmiewa , próbki oddają jego wartość. Jedynie nie działa ( druga osoba to sygnalizuje) przełącznik feedback. Powalczę z tym problemem bo z aplikacji wynika ,że feedbeck to nóżki 14-16 a u igorra 11-16. Myślę ,że budowniczy da jak zwykle cenne rady. Róbta chłopy tego chorusa, waaaarto.



#114 czallegro

  • czallegro
    Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 20.05.2013

Napisany 21.05.2013 - 20:59

Ja też już odpaliłem przy dużym wsparciu "tomaszgab". Były problemy, coś źle zmontowałem i chyba coś z potkami. Przy drugiej próbie już odpalił. WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC!!! A dla Ygorro gratulacje, bo efekt jest na prawdę fajny. Chwalę się tym jak wygląda w odpowiednim dziale forum więc już tu chyba nie będę się powtarzał.



#115 Piniu Piniasty

  • Piniu Piniasty
    Gaduła
  • Postów: 107
  • Dołączył: 20.05.2013
  • z:Bydgoszcz

Napisany 22.05.2013 - 09:59

Zapuścisz tomaszgab poprawiony layout? czekam z niecierpliwością. Akurat mam wolny jeden PT i z przyjemnością sobie to złoże, bo naprawdę chorus mnie powalił. Brava dla igorro.



#116 hawkeye

  • hawkeye
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:powiatu wałeckiego

Napisany 22.05.2013 - 10:20

Przyłączam się do powyższej prośby :)



#117 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 22.05.2013 - 11:17

Wszystko jest poprawione, tylko robić. Feta daj 2SK30A. Jeżeli będziesz uważał że efekt ma zbyt wysoki poziom w stosunku do True bypassa to wstawić w op-ampie zamiast opornika 500k trymerka 250k i w szereg np.270k i wyregulować w zależności od potrzeb. I jeszcze jedna uwaga. Feedback przy połączeniach zgodnie ze schematem igorra czyli nóżka 11-16 PT2399 i u mnie i znajomego nie działa. Ja podłączyłem 14-16 i feedback działa.



#118 Piniu Piniasty

  • Piniu Piniasty
    Gaduła
  • Postów: 107
  • Dołączył: 20.05.2013
  • z:Bydgoszcz

Napisany 22.05.2013 - 12:20

Ok. Czyli przemalować sobie ścieżkę jednej końcówki feedback-a na płytce z 11 nóżki na 14 i będzie git?



#119 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 22.05.2013 - 13:02

Ok. Czyli przemalować sobie ścieżkę jednej końcówki feedback-a na płytce z 11 nóżki na 14 i będzie git?

W tej kwestii milczy autor projektu. Zrób jak zaprojektował to igorro a potem sam ocenisz czy miałem rację.



#120 Piniu Piniasty

  • Piniu Piniasty
    Gaduła
  • Postów: 107
  • Dołączył: 20.05.2013
  • z:Bydgoszcz

Napisany 22.05.2013 - 13:18

Jeszcze jedno - wymiary tej płytki co bym dobrze wyskalował, bo to co dałeś to 1:1  nie jest :)



#121 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 22.05.2013 - 15:51

Płytka ma 48x60mm



#122 hawkeye

  • hawkeye
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:powiatu wałeckiego

Napisany 26.05.2013 - 12:32

K30A trudno dostępny. Znalazłem, że zamiennik do niego do to: BFS70, 2N2821 i 2Sk40-te tez trudno dostepne. Czy jakieś inne bardziej popularne można zastosować?

 

 

 

 

 

 



#123 PanG

  • PanG
    Stary wyjadacz
  • Postów: 692
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 26.05.2013 - 13:01

K30A trudno dostępny.

Słabo szukałeś. Bardzo popularny tranzystor.

http://allegro.pl/el...3267299316.html

http://allegro.pl/2s...3241682243.html


Ten post był edytowany przez PanG dnia: 26.05.2013 - 13:02


#124 hawkeye

  • hawkeye
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:powiatu wałeckiego

Napisany 26.05.2013 - 13:09

dzięki



#125 hawkeye

  • hawkeye
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:powiatu wałeckiego

Napisany 31.05.2013 - 07:11

Cholera znalazlem jeden błąd na płytce , zaraz będzie to poprawione. Oczywiście jak ktoś już próbował to odpalić i nic, wszystko wytłumaczę. W skrócie od opornika 100k który jest między PT2399 a NE5532 jedna strona idzie do nóżki 2-PT2399 A POWINNA DO NÓŻKI 3. Wybaczcie staremu człowiekowi,,,

Mógłbyś zaznaczyć na rysunku płytki jak to powinno wyglądać?



#126 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 31.05.2013 - 07:19

Jest już poprawiony rysunek.



#127 hawkeye

  • hawkeye
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:powiatu wałeckiego

Napisany 31.05.2013 - 08:23

Super. Wielkie dzięki. Włąśnie zrobiłem chorusa tyle że właśnie z tym błędem, o którym pisałeś i mi nie bangla coś :(. Trzeba będzie przeciąć ścieżke i połączyć z właściwą nóżką....

To tak jak się nie czyta wszystkich postów z wątku... eehhh.



#128 kawos

  • kawos
    Gaduła
  • Postów: 262
  • Dołączył: 21.02.2012

Napisany 15.06.2013 - 00:35

A u mnie coś lipa, sygnał przechodzi ale chorusa brak. :(

#129 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 15.06.2013 - 07:04

Sprawdź czy masz 5V za stabilizatorem.



#130 hawkeye

  • hawkeye
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:powiatu wałeckiego

Napisany 15.06.2013 - 20:15

A u mnie już działa. Poprawiłem błąd i jest super. Naprawdę piękny chorus - warto go zrobić. Nie działa tylko feedback.

Czy ktoś może poprawić layout?



#131 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 16.06.2013 - 07:53

Cholera mnie bierze za lenistwo. Przeczytaj moje wszystkie odpowiedzi. Nie wiem dlaczego mi i paru znajomym nie działa feedback (igorro milczy). Ja zamiast do nóżki 11 podlutowałem do nóżki 14 i działa.


Ten post był edytowany przez tomaszgab dnia: 16.06.2013 - 07:54


#132 rollingstones

  • rollingstones
    Weteran
  • Postów: 1864
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 16.06.2013 - 07:59

No właśnie a co z Igorro - od dawna go nie było.



#133 darofender

  • darofender
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4204
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 16.06.2013 - 09:15

Nie było go i już chyba nie będzie bo się grzybnia na forum zaczęła dziać i jak @igorro zwracał moderacji uwagę na coś (np na system plusowania i minusowania)

to ta się z niego śmiała (@thornag). Wreszcie się igor wkurwił i podziękował i wcale mu się nie dziwię. A szkoda bo to był jeden z tych niewielu który miał ogromną wiedzę w wielu tematach...



#134 rollingstones

  • rollingstones
    Weteran
  • Postów: 1864
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 16.06.2013 - 09:21

Szkoda - liczę że mój przejdzie. Zdanie co do tych plusów i minusów  mam identyczne- to dziecinada.  Dzięki za wyjaśnienie Daro. Koniec ofa z mojej strony



#135 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 16.06.2013 - 10:55

,,,banicja,,,igorro udziela sie na innym forum. Szkoda.



#136 darofender

  • darofender
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4204
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 16.06.2013 - 13:20

Na którym jeśli można wiedzieć? Może przynajmniej tam się dowiemy jeszcze paru ciekawych rzeczy skoro z naszego zrezygnował :(


Ten post był edytowany przez darofender dnia: 16.06.2013 - 13:20


#137 thornag

  • thornag
    benevolent dictator of life
  • Postów: 5142
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Londyn/Katowice

Napisany 16.06.2013 - 13:58

Banicja? Igor sam stwierdzil ze to nie foum dla niego i sobie poszedl. Nie zebym za nim tesknil :D
Brick Top: Do you know what "nemesis" means? A righteous infliction of retribution manifested by an appropriate agent. Personified in this case by an 'orrible cunt... me.

#138 darofender

  • darofender
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4204
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 16.06.2013 - 14:01

No to pewnie że nie. A za kim Ty tęskniłeś kiedyś...Jedyne na co było Cię stać to [*] i durnowate hasła wobec ludzi którzy wiedzieli sporo i dzielili się tym z innymi...Moderacja pani negocjowalnego afektu jego mać...Sam stwierdził..hehe Ty oczywiście nie miałeś z tym nic wspólnego :)


Ten post był edytowany przez darofender dnia: 16.06.2013 - 14:11

  • michu and Król Julian lubi to

#139 thornag

  • thornag
    benevolent dictator of life
  • Postów: 5142
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Londyn/Katowice

Napisany 16.06.2013 - 14:11

Nie no pewnie, wygonilem go, taki jestem strasznyy moderator oooo!

Co ty myslisz, ze jak kto wyjezdza haslem ze sobie pojdzie to ja mam na kolankach blagac :D Zawsze bylo ze jak sie nie podoba to spier... to sie nie mzienilo od xx lat i sie nie zmieni.

Siedzenie na forum to nie obowiazek.

Moje kontakty z forum od czasu konkursu fendera ograniczone sa do opieki technicznej, nie mam z moderacja ani redakcja nic wspolnego.
Brick Top: Do you know what "nemesis" means? A righteous infliction of retribution manifested by an appropriate agent. Personified in this case by an 'orrible cunt... me.

#140 Piniu Piniasty

  • Piniu Piniasty
    Gaduła
  • Postów: 107
  • Dołączył: 20.05.2013
  • z:Bydgoszcz

Napisany 12.11.2013 - 13:26

Troszke odkopię, ale musze napisac, że w końcu znalazłem czas i zmajstrowałem ten efekt. Zgodnie z uwaga tomasza feedback działa po przelutowaniu na końcówki 14-16. Ogólnie fajny efekt. Trochę tzreba się przyzwyczaić. Na razie wygląda jak pająk (coby wszystko sprawdzić) - teraz czas na odpowiednie obudowanie :)

 

 



#141 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 12.11.2013 - 21:39

Zawsze do usług. No tak , trochę i ja musiałem się z nim zapoznać. Jest w mojej kolekcji i ma się dobrze.



#142 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 12.11.2013 - 21:50

A mój jak leżał "nieczynny" tak leży dalej, kij wie co mu jest, może przy okazji potki mu zmiennie na inne sztuki i zadziała? :)


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#143 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 13.11.2013 - 08:05

Dobrze i prawidłowo zmontowany musi chodzić. Jeżeli masz podstawowy czysty dźwięk to już pół sukcesu. Dalej , jeżeli masz 5V za stabilizatorem to kolejny sukces. Potem to tylko zostaje generator LFO i tranzystor FET / z doświadczenia wiem ,że sprawia on budowniczym największe problemy/.

#144 Piniu Piniasty

  • Piniu Piniasty
    Gaduła
  • Postów: 107
  • Dołączył: 20.05.2013
  • z:Bydgoszcz

Napisany 13.11.2013 - 11:15

Tak. Jest jeszcze jedno - pisałeś Tomasz,ze płytka jest poprawiona a nie jest. jak ktoś będzie robił to niech sobie przemaluje ściezkę z 11 nózki na 14-tą ;) ja tego nie zrobiłem i teraz muszę się wlutowywać w ściezkę ;)



#145 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 13.11.2013 - 12:04

Będę miał więcej czasu wezmę go na warsztat i posprawdzam, ogolnie to raz działa raz nie.

Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#146 stary66

  • stary66
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1180
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Szczecin

Napisany 13.11.2013 - 18:05

Layout z poprawką

 

583a.png

PCB oryginalne

dt55.png i po poprawce -> 771p.png

 

Schemat z poprawką

5o6u.jpg


Ten post był edytowany przez stary66 dnia: 13.11.2013 - 18:05


#147 Piniu Piniasty

  • Piniu Piniasty
    Gaduła
  • Postów: 107
  • Dołączył: 20.05.2013
  • z:Bydgoszcz

Napisany 13.11.2013 - 23:26

no i bardzo ładnie ;)

przy okazji - moja pierwsza próbka. jeszcze nie wiem jak ustawiać go, ale zapodaje jak kto ciekawy ;) 

http://sendfile.pl/9...us_test_one.mp3



#148 hawkeye

  • hawkeye
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:powiatu wałeckiego

Napisany 14.11.2013 - 07:54

Melduję, że u mnie FB nie działa a mam podłączone jak na obrazku. :(



#149 KonikTrojanski

  • KonikTrojanski
    Zbanowany
  • Postów: 393
  • Dołączył: 22.06.2013

Napisany 14.11.2013 - 09:35

no i bardzo ładnie ;)

przy okazji - moja pierwsza próbka. jeszcze nie wiem jak ustawiać go, ale zapodaje jak kto ciekawy ;)

http://sendfile.pl/9...us_test_one.mp3

Mało chorusa w chorusie imho. Zrobił się pogłos jak pod prysznicem.


TUTAJ kupisz dobry sprzęcior!


#150 czallegro

  • czallegro
    Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 20.05.2013

Napisany 6.01.2014 - 15:20

Melduję, że u mnie FB nie działa a mam podłączone jak na obrazku. :(

Cześć

zwróć uwagę, że na poprawionej płytce jest poprawka dotycząca FB ale na NE5532 jest błąd jeszcze z przed poprawki wprowadzonej przez Tomasza. Od rezystora 100 k powinna być scieżka do nóżki nr3.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników