Skocz do zawartości



Zdjęcie

Zrobiłem i chcę się pochwalić


  • Zaloguj się
1093 odpowiedzi na ten temat

#51 Król Julian

  • Król Julian
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3214
  • Dołączył: 17.06.2012

Napisany 24.10.2012 - 12:01

Kurde, fajny custom. Lansiarski, lubię takie.
Dziś w aucie: Metallica "Garage, Inc Revisited"
http://www.youtube.c...machinetheband/

#52 skaarj

  • skaarj
    Gaduła
  • Postów: 88
  • Dołączył: 09.02.2012
  • z:Chrzanów

Napisany 24.10.2012 - 14:06

Do budowy użyłem:
- Gorm z IKEA
- przełącznik Marshall Rocker
- gniazdo sieciowe IEC
- klej do tolexu Adam Hall
- tolex - wzór snakeskin
- dwa gniazda jack switchcraft (do send/return, jeszcze muszę okablować).
- taśmy rzep (narazie trzymają się na wkrętach, ale mam zamiar przykleić).
- wkręty, zszywki, śruby, podkładki, kabelki, dwa kątowniki (dość duże).
- zszywacz tapicesrski (a właściwie trzy) ;)

Na początku decha pomalowana była bejcą, dopiero później pomyślałem o tolexie.

Ten post był edytowany przez skaarj dnia: 24.10.2012 - 14:07


#53 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1273
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 12.11.2012 - 20:05

Do starego leżącego odłogiem footswitcha monacora władowałem combo TS9 oraz RATa.
Bebechy z zestawów do złożenia

Pierwszy raz robiłem coś takiego, pierwszy raz wierciłem w metalu więc wizualnie fajerwerków nie ma.
Nie mniej jednak jestem zadowolony, bo fajnie gada.

Totalny szacun dla tych co na robieniu takich zabawek się znają. W moim przypadku szedłem na żywioł na zasadzie 'zadziała albo nie'
Fuksem się udało - ale mogę to przypisać szczęściu nowicjusza. Prawda jest taka że jakby nie chodziło, to nie miałbym najmniejszego pojęcia jak to naprawić :D

Zaskoczyło mnie że lutowanie samej płytki to była najprzyjemniejsza część całości - gorzej już z zamknięciem w obudowie.




Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#54 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3859
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 12.11.2012 - 20:10

Spoko że się spodobało budowanie. Dobrze widzę że gniazdo zasilania jest metalowe? Jaką zrobiłeś polaryzację?

#55 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4200
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 12.11.2012 - 20:22

Ja mawiał kolega, szczęście sprzyja neofitom ;)
Właśnie, jak z tym gniazdem? No i podkładki od 3pdt przełóż pod spód.

Ten post był edytowany przez fabber dnia: 12.11.2012 - 20:22

Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#56 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1273
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 12.11.2012 - 20:33

Spoko że się spodobało budowanie. Dobrze widzę że gniazdo zasilania jest metalowe? Jaką zrobiłeś polaryzację?


gniazdo to plastik - jest trochę pozadzierane bo wkręcałem ja na chama do za wąskiego otworu :D

polaryzacja taka jak w standardowych kostkach np Bossa

#57 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3859
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 12.11.2012 - 22:40

a, spok, bo już się przez moment przestraszyłem że metalowe ;)

#58 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3859
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 17.11.2012 - 13:45

Zrobiłem sobie corral chorus (kopia Boss ce-2) z tonepada, oto i test
(w pedalboardzie syf, bo jest jeszcze mocno "under construction")


to też na nim, ale jak był jeszcze bez obudowy i potków:



#59 mblbn

  • mblbn
    Weteran
  • Postów: 2403
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:lublin

Napisany 17.11.2012 - 18:15

całkiem fajnie brzmi, tylko coś pierdzi- to wina nagrania czy sprzętu?

#60 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3859
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 17.11.2012 - 18:51

W tym drugim filmie chorus trochę przesterowywał dźwięk, bo nie miał jeszcze potencjometrów,
tylko dobrane ''mniej-więcej' wlutowane tymczasowo rezystory.
Poza tym nie miał jeszcze obudowy i bardziej zbierał syf.
W pierwszym jest już w ostatecznej wersji ;)

Edit:
Teraz słyszę, to syf z kamerkowego mikrofonu

Ten post był edytowany przez secondtribe dnia: 17.11.2012 - 22:10


#61 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5371
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 19.11.2012 - 21:25

Mój mały 1W fenderowaty head, który (wówczas jeszcze bez obudowy) prezentowałem kiedyś na starym pigmeju:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#62 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3699
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 19.11.2012 - 21:37

Ładny czarnuch, napisz no coś więcej co tam w środku siedzi.

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#63 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5371
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 19.11.2012 - 22:24

Jest to head oparty układowo na fenderowskim 5F2A (trochę go przeprojektowałem ;) ), prostownik krzemowy, preamp 6N2P-EV i końcówka mocy na EF80. Moc około 1W.

Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#64 devastator13

  • devastator13
    Stary wyjadacz
  • Postów: 626
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:Kurvix

Napisany 20.11.2012 - 13:03

Jaki w przybliżeniu jest koszt samych materiałów na wzmacniacz, nie licząc obudowy i głośnika?

Metal in Veins


#65 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5371
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 20.11.2012 - 14:29

Tam nie ma głośnika - od początku projektu założeniem było, że bedzie to head i tak zostało do końca budowy. Obudowa miała być początkowo niższa, ale wówczas aby wyjąć lampy trzeba by było wykręcić chassis, więc ostatecznie ma taki kształt jaki ma, a wymiary zewn. to około 320x240x180mm ( na upartego w obudowie zmieściłby się najwyżej 6" głośnik). Wzmacniacz podpinam pod pakę 1x12 na Eminence V12, chociaż muszę się przyznać, że ostatnio zastanawiam się nad poprawieniem mobilnosci poprzez wstawienie w obudowę jakiegoś sześciocalowca, uzyskując małe przenośne combo, pozostawiając jednak możliwość podpięcia zewnetrznej kolumny.
Koszt konstrukcji ciężko jest mi określić, bo prawie wszystkie częsci są z odzysku albo z zapasów z wczesniejszych zakupów. Musiałem dokupić dosłownie tylko kilka rezystorów i TG (bo żadne z posiadanych traf wyjściowych nie pasowało do projektu).

Obszerniejszy opis konstrukcji zamieściłem tu: http://www.trioda.co...hp?f=19&t=21212

Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#66 stary66

  • stary66
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1180
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Szczecin

Napisany 28.12.2012 - 11:19

Kopia Full-Drive 2 MOSFET

Różnica między oryginałem a tą wersją to trzy zamiast dwóch przełączników.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez stary66 dnia: 28.12.2012 - 11:22


#67 darofender

  • darofender
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4205
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 28.12.2012 - 11:20

Kopia Full-Drive 2 MOSFET

Różnica między oryginałem to trzy zamiast dwóch przełączników.

Dodaj obrazek

Wygląda na świetna robotę :) Może jakieś próbki?

#68 stary66

  • stary66
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1180
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Szczecin

Napisany 28.12.2012 - 11:30

Może jakieś próbki?


Chętnie, ale za jakiś czas.
To egzemplarz dla kumpla, z kapeli, a drugi, dla siebie właśnie kończę sklejać.

#69 robert106

  • robert106
    Użytkownik
  • Postów: 24
  • Dołączył: 28.12.2012

Napisany 28.12.2012 - 15:43

To ja wrzucam kilka swoich wypocin.
Dodaj obrazek
Pozdrawiam

#70 robert106

  • robert106
    Użytkownik
  • Postów: 24
  • Dołączył: 28.12.2012

Napisany 28.12.2012 - 18:36

Aha i jeszcze taki mały rodzynek
Dodaj obrazek

:)

#71 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 349
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 14.01.2013 - 19:11

może pytanie niezbyt wysokich lotów, ale powiedzcie, jak robicie te grafiki na obudowach. Nie ścierają się?

#72 devastator13

  • devastator13
    Stary wyjadacz
  • Postów: 626
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:Kurvix

Napisany 15.01.2013 - 12:30

Moją metodę opisałem kilka postów wyżej.

Metal in Veins


#73 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 349
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 18.01.2013 - 12:46

A czy gdyby tak uprościć trochę ten system? Bo widzę podkłady, warstwy, kalkomanię itd. Gdyby tylko wydrukować na przylepnym papierze, przykleić i pojechać lakierem? Bezbarwny samochodowy jakiś, czy zwykły akryl? Rozumiem, że ewentualnie kilka warstw i potem jakaś polerka. Pastą, czy papierem na mokro. Doradźcie coś, drodzy efektowcy i modelarze.

#74 devastator13

  • devastator13
    Stary wyjadacz
  • Postów: 626
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:Kurvix

Napisany 18.01.2013 - 13:05

Z mojej strony mogę Ci doradzić "metodę prób i błędów". Jeśli masz jakiś pomysł, to dokładnie przemyśl i spróbuj wykonać. Jeżeli chodzi o lakiery na aluminium, to jakoś sobie nie wyobrażam, żeby to kłaść bez podkładu. W moim przypadku musiałem zastosować bezbarwną nawierzchnię, żeby było widać napisy.

Do nadruków na profesjonalnych efektach stosuje się chyba sitodruk, ale dla kilku sztuk to raczej zbyt kosztowna sprawa :D

Ja proponuję pokombinować, może akurat wymyślisz jakąś zajebistą metodę, którą będziesz mógł się podzielic na forum ;)

Metal in Veins


#75 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 349
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 21.01.2013 - 00:11

No i osłabł mi zapał. Nie bardzo mam jak zdemontować potencjometry i switch, oj fail, czysty i wyraźny.

#76 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 751
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.02.2013 - 13:59

Zmajstrowałem sobie ostatnio nową obudowę do bufora/boostera projektu Igora. Aluminiowa obudowa z pewnego sklepu, czarny lakier z puchy (kilka warstw, szlif papierem 1000 między kolejnymi warstwami), napisy wycinane ploterem w mocnej, samoprzylepnej folii.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez LucasStrat dnia: 3.02.2013 - 14:00


#77 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 349
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 3.02.2013 - 15:24

A gdzie umieściłeś folię ? Pod wszystkimi warstwami lakieru? Między 2 i 3?
No i jakiego lakieru używałeś?

#78 Mroova

  • Mroova
    Gaduła
  • Postów: 282
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.02.2013 - 15:38

Jeśli lakier czarny, to raczej nie byłoby tych napisów widać spod niego :P

#79 robert106

  • robert106
    Użytkownik
  • Postów: 24
  • Dołączył: 28.12.2012

Napisany 3.02.2013 - 16:03

Najpierw czarny lakier później napisy na białym papierze, lakier bezbarwny i już :)

#80 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 751
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.02.2013 - 16:10

Matko, nie czytają ze zrozumieniem, albo ja niezrozumiale piszę :)
1. Obudowa aluminiowa
2. Kilka warstw czarnego błyszczącego lakieru (spray z OBI), a pomiędzy tymi warstwami wyrównujący szlif papierem wodnym 1000
3. Napisy wycięte ploterem w samoprzylepnej, białej, błyszczącej folii. Każda literka wycięta jest osobno, a całość nałożyłem przy pomocy folii transferowej, abym nie musiał naklejać każdej literki osobno.

#81 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5371
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 3.02.2013 - 22:04

A dałeś podkład pod lakier? Bez podkładu wcześniej czy później będzie się łuszczyć.

Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#82 robert106

  • robert106
    Użytkownik
  • Postów: 24
  • Dołączył: 28.12.2012

Napisany 3.02.2013 - 22:22

Sorry za poprzedni post. Ja napisałem jak ja robie ;) Pozdrawiam

#83 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 751
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.02.2013 - 23:19

Oczywiście jestem tego świadom, There, doświadczenie z lakierami mam :). Podkładu nie dałem, postanowiłem przetestować jak się to to będzie zachowywać zrobione po najmniejszej linii oporu. Jestem typem gościa, który wszystko musi sprawdzić sam.

#84 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 349
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 4.02.2013 - 00:43

No właśnie chodziło mi o to, czy napis jest pod jakimś bezbarwnym czymś, teraz kumam.

#85 stary66

  • stary66
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1180
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Szczecin

Napisany 21.03.2013 - 14:19

Kopia Full-Drive 2 MOSFET

Różnica między oryginałem to trzy zamiast dwóch przełączników.

img5772mn.th.jpg

Wygląda na świetna robotę Może jakieś próbki?

 

Oto seria próbek. http://snd.sc/YqIKUi

 

 

Trochę mordercze do wysłuchania  ;) , bo łącznie z brzmieniem czystej gitary to 26 próbek, po około 15 sekund każda.

26 próbek - chyba wszystkie kombinacje przełączników razy 3 ustawienia pokrętła 'drive', na 2, 5 i 10.

Każda próbka w tytule zawiera opis ustawień. We wszystkich próbkach, poza ostatnią, przełącznik ComCut jest w pozycji OFF. W ostatniej próbce przełącznik CompCut jest w pozycji ON, co sprawia, że efekt staje się czystym boosterem z możliwością dodatkowego podbicia głośności.


Ten post był edytowany przez stary66 dnia: 21.03.2013 - 14:20


#86 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 751
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 24.03.2013 - 23:18

Zmajstrowałem ostatnio nowego TSa na sell i poszedł na Allegro praktycznie od razu :)
IMG_5983.jpg


  • Dog and Alchemik lubi to

#87 Guest_p8t8r_*

  • Guest_p8t8r_*
  • Postów: 0

Napisany 24.03.2013 - 23:22

pani negocjowalnego afektu, ładny! Za ile?



#88 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 751
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 25.03.2013 - 09:47

http://allegro.pl/tu....html?source=oo

 

W razie czego zapraszam :D



#89 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4200
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 25.03.2013 - 10:19

Nieźle, chyba wrócę do efektów :)


Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#90 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3699
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 2.04.2013 - 19:16

Zmajstrowałem kopię OCD diy z kitu zakupionego w necie na stronie efekty-diy.
Kostka miała być sprawdzeniem czy jeszcze pamiętam jak trzymać lutownicę oraz czy dam se radę ze zrobieniem fajnej obudowy.
Wyszło nieźle jak na razie, ale dałem ciała z kalkomanią (kupiłem białe tło :) ) oraz lakierowanie kiepsko poszło, paskudny zaciek nie dał się do końca usunąć papierem.
Nie ma możliwości sprawdzenia jak działa bo duży wzmak na sali prób, a nowy maluch dopiero jedzie z Tumana.
Jak przyjedzie to sprawdzę i jak ruszy od ręki to w poniedziałek porównam z oryginałem OCD v4.
Na razie świeci i nie dymi więc jest ok :D
Opis na obudowie miał być żartem z oryginału więc nie płaczcie, że jest mocno skopiowany, ważne są szczegóły, a kostka jest dla mnie, a nie na sprzedaż.
Jeśli będzie działał i brzmiał dobrze to Boss GT idzie do ludzi, a tatuś montuje kolejne kosteczki.

IMAGE_168D8EB9-BC11-4016-BF5B-793D83E98E

IMAGE_4C117E70-563B-4D0D-B9F8-86276F1CE4

Ten post był edytowany przez smerfciamajda dnia: 2.04.2013 - 19:18

  • qbig lubi to

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#91 mblbn

  • mblbn
    Weteran
  • Postów: 2403
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:lublin

Napisany 2.04.2013 - 19:35

świetnie się prezentuje :) pachnie sklepem? :D



#92 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4677
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 2.04.2013 - 19:45

E no, klasa efekt!
no pain, no gain

#93 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3699
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 2.04.2013 - 19:48

Klasa to będzie jak zagra :)

Pachnie kalafonią i lakierem bezbarwnym.

Ten post był edytowany przez smerfciamajda dnia: 2.04.2013 - 19:49

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#94 stary66

  • stary66
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1180
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Szczecin

Napisany 2.04.2013 - 20:10

Piknie wyszło!



#95 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 2.04.2013 - 20:18

Ostatnimi czasy zastanawiam się czy zrobić sobie takiego kopiaka czy zajnwestować w ultimejt drajw joyo :)
Jeśli ten zabrzmi fajnie to chyba sam się skusze :)
Glanc robota, pogratulować :D

Light up the darkness...


#96 Guest_p8t8r_*

  • Guest_p8t8r_*
  • Postów: 0

Napisany 2.04.2013 - 20:59

Kopia OCD musi zagrać dobrze :)



A ja dla kumpla, fana PF, na urodziny wystrugałem taki oto booster:

 

(JBC, to nie zaglądaj w spoiler, myślałem, że już nie odwiedzasz forum ;) )

 

Spoiler

Ten post był edytowany przez p8t8r dnia: 2.04.2013 - 20:59


#97 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3699
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 2.04.2013 - 21:03

Fajny pomysł, ja 17 kwietnia kończe 35, i nic nie sugeruję :D

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#98 Margrabia Bulbokacz

  • Margrabia Bulbokacz
    Użytkownik
  • Postów: 27
  • Dołączył: 05.02.2013
  • z:Wrocław

Napisany 2.04.2013 - 21:25

Możesz pokazać schemat tego boostera? Poza tym, Gilmour zawsze na propsie.



#99 Guest_p8t8r_*

  • Guest_p8t8r_*
  • Postów: 0

Napisany 2.04.2013 - 21:32

ZVEX Super Hard-On

 

ZVex+Super+Hard+On+-+Compact+Layout.png


Ten post był edytowany przez p8t8r dnia: 2.04.2013 - 21:33


#100 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3699
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 4.04.2013 - 19:23

OCDiy ruszył od strzału i gra fajnie. Pełnia szczęścia dopiero jak porównam go sobie z oryginałem na dużym piecu, w poniedziałek wieczorem na próbie.
jak będzie OK to multiefekt do żyda!

Edit:
Ocd porównałem do oryginału najpierw na mojej Bugerze i później na Egnaterze kolegi. Różnice na obu piecach dosłownie delikatne, do skorygowania gałkami. Tj. Lekko inaczej brzmią w tych samych pozycjach gałek. Na moje ucho ma trochę więcej dołu, jest trochę twardszy i mocniejszy sygnał wyjsciowy (jest głośniejszy od oryginału).
Zostaje u mnie, Bugera dostała skrzydeł :D
Jestem zadowolony z pracy, jak pogonie GT to kupię kity do TSa, delaya, chorusa, kompresora i bramki szumów. I zobaczymy co dalej....

Ten post był edytowany przez smerfciamajda dnia: 8.04.2013 - 20:34

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników