Skocz do zawartości



Zdjęcie

Wtyczki VST i impulsy


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
21 odpowiedzi na ten temat

#1 kisielek666718

  • kisielek666718
    Unknown awareness...
  • Postów: 9264
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 13.02.2012 - 21:30

Poradnik nagrywania przy użyciu plug-in’ów VST i impulsowych odpowiedzi (symulacji) paczek.

(praca nad wstawianiem obrazków z wrzuty trwa...)

Wiem, że to jest dłuższe niż dymki z kaczora donalda, ale obiecuję że po przeczytaniu tego, każdy wał da sobie z tym radę (bo ja dałem).

1) Podstawą takiego nagrywania jest w miarę sensowna karta dźwiękowa w komputerze. Jeśli masz słabą zintegrowaną kartę to będzie kicha. Można się pobawić w alternatywne sterowniki np. ASIO4ALL, ale generalnie sporo jest z tym zabawy a efekty często mizerne. Jak ci się chce i nie chcesz nic kupować to przejrzyj forum bo to już było wiele razy poruszane. Jak możesz coś kupić (i jak najtaniej) to ja standardowo polecam PODa Studio/Toneporta GX (podejrzewam, że wkrótce forum będzie zawierało wiele informacji na temat tego urządzenia, chodzi o to), na allegro dostaniesz to za 200zł. Do tego dostajesz od razu program PODFarm czyli taki software'owy multiefekt. Także wpinasz gitarę i grasz.

Są oczywiście inne interface’y, które się do tego nadają (mówi się np. o Guitar Rig Mobile), ale o tym sobie poczytaj na forum (lub poszperaj w internecie), bo ja na wszystkich interfejsach świata nie grałem. Druga opcja to kupić jakąś w miarę sensowną kartę dźwiękową, najtaniej i dobrze to Audigy2ZS (ale znowu, jest oczywiście sporo innych opcji -> forum), koszt to góra 150zł.

2) Jeśli nie chcesz PODa Studio (czyli wybierasz opcję jakiś interfejs bez swojego oprogramowania do symulacji wzmacniaczy itp. lub kartę dźwiękową) albo chcesz PODa, ale używać wtyczek (plug-inów VST) pobranych z internetu to przeczytaj poniższy poradnik.

3) Potrzebujesz jakiegoś VST hosta, czyli programu, do którego te wtyczki wczytasz. Ja podam przykład Reaper'a (jest to DAW, termin który pojawia się często na forum i oznacza kombajn do nagrywania i produkcji muzyki, inne tego typu programy to np. Cubase, Sonar, ProTools, itd.), bo jest za darmo i nie obciąża mocno komputera (szczególnie jak na tego typu program). Nie znam tego programu dobrze, bo zawsze nagrywałem w Cubase, ale wiem jak załadować vst na ścieżkę żeby sobie pograć. Pobrać Reapera możesz (legalnie) z tej strony.

4) Masz już program, teraz potrzebujesz wtyczek. Przede wszystkim będziesz potrzebował symulacji wzmaka i impulsowych odpowiedzi paczek gitarowych. Wtyczki pobrać można z internetu, sporo można pobrać za darmo. Podam parę przykładów (to wtyczki, których ja m.in używam i lubię):

Wzmak: TSE X30 v1.6

Paczka: żeby uruchomić impulsową odpowiedź paczki gitarowej potrzebujesz programu Kefir. To jest taki host dla impulsów, który jak każdą inną symulację czy efekt ładuje się do swojego DAWa (w naszym wypadku Reapera), ale o tym później. Kefira można pobrać stąd.

Do tego oczywiście potrzebujemy samych impulsów, pobrać je można również z internetu, zachęcam do próbowania różnych paczek (no i całej reszty zresztą też), bo każdemu leży co innego.

Poza tym polecam również pobranie odpowiedzi impulsowych mikrofonu, u mnie to świetnie zdaje egzamin. Żeby to działało, po prostu ładujemy do DAWa Kefira dwa razy i do jednego ładujemy odpowiedzi mikrofonu, a do drugiego odpowiedzi paczki.

Żeby znaleźć same IR’y (kolejny termin, który może stwarzać problemy dla początkujących, chodzi o Impulse Responses, czyli nasze symulacje), wpisujemy w google coś w stylu: Speaker IR free, co powinno dać nam sporo wyników. To samo z mikrofonami. Tutaj lista różnych stron z IR’ami (tylko patrzcie w co wchodzicie, sporo paczek jest pod wpisem "Cabinets"): lista. Generalnie KVR to dobre słowo klucz przy wyszukiwaniu software’owych symulacji, tutaj od cholery darmowego stuffu (również różne efekty przestrzenne, itd.): KVR Audio

Po pobraniu wtyczki zwykle są w formacie .dll. Warto sobie założyć jakiś jeden folder, do którego wszystkie kopiujemy żeby się nie robił bałagan. Taki folder często tworzy też sam DAW, Reaper robi go domyślnie w „C:\Program Files\VstPlugins”. Możemy to zawsze sprawdzić (i jeśli chcemy zmienić) wchodząc w Preferences->Plug-ins->VST, gdzie będzie okienko VST plug-in paths (ja to mam po angielsku, ale po polsku będzie to na pewno wyglądało podobnie). Większość problemów typu: „program nie widzi mi wtyczki VST” bierze się właśnie stąd, że wtyczka nie jest w folderze, z którego korzysta program.

Poza wzmacniaczem i paczką (i ewentualnym mikrofonem) można oczywiście dobrać sobie więcej efektów. Ja często korzystam z symulacji tubescreamer’a TSS (TS' Secret). Poza tym, na wspomnianej stronie KVRaudio jest cała masa różnych chorusów, reverbów i kto czego tam sobie zażyczy.

5) Po pobraniu wtyczek, trzeba ja załadować do DAWa. Poniżej znajduje się opis jak to zrobić w Reaperze. (jak uda mi się znowu uruchomić Cubase’a to opiszę jak to w nim zrobić, bo nie chcę tego pisać na sucho) Po kolei jak wszystko zrobić:


a) Uruchamiasz program.


poradnikvsta.jpg


( ;) )

b ) Tworzysz nową ścieżkę. Żeby to zrobić należy kliknąć dwa razy obok widoku ścieżki.


poradnikvstb1.jpg


Uzyskujemy:


poradnikvstb2.jpg


c) Po pojawieniu się „miksera” tej ścieżki, należy wcisnąć mały guzik „fx”.


poradnikvstb2.jpg


d) Po wciśnięciu „fx” pojawi się nam nowe okno.
Tu należy wybrać pierwszy efekt, jak chcemy załadować. W naszym wypadku będzie to TSS. Wybrałem go dlatego, że jak widać na załączonym obrazku, na liście nie nazywa on się wcale TSS (jak wskazuje nazwa pliku) tylko „Vintage Overdrive”. Warto zwrócić uwagę na stronie, z której ściąga się wtyczkę, jak się nazywa dany program, bo może to oszczędzić frustracji i czasu przy szukaniu go na liście. Wynika to właśnie z tego, że Reaper pokazuje nam nazwę programu, a nie pliku. Wybieramy więc z listy naszego Vintage Overdrive’a i klikamy „ok”:


poradnikvstd2.jpg


Po wciśnięciu ok, program prawdopodobnie pokaże nam interfejs wtyczki:


http://kisielek666718.wrzuta.pl/obraz/9lg8003y2Zy/poradnikvstd3


Narazie możemy go zamknąć. Jeśli chcemy załadować kolejne wtyczki, po prostu wybieramy „Add” (jak na obrazku powyżej) i postępujemy tak jak przy TSS’sie.

e) Żeby poustawiać wtyczki według preferencji należy kliknąć dwa razy na nazwę wtyczki i pojawi się nam GUI (interfejs wtyczki). Dokładnie tak jak na ostatnim obrazku z poprzedniego punktu poradnika. Reaper przy zapisywaniu projektu automatycznie zapisuje wszystkie ustawienia efektów, więc nie musimy się o to martwić. Przy każdym uruchomieniu automatycznie załaduje ten sam zestaw efektów z zachowanymi ustawieniami (aczkolwiek nieco niżej jest opisane jak zapisać gotowe presety).

f) Ładowanie impulsów wymaga paru dodatkowych czynności. Tak jak w punkcie d) klikamy „Add”, tym razem wybieramy pozycję keFir (mono). Po zatwierdzeniu pojawi się nam następujące okno:

poradnikvstf1.jpg

W keFirze wybieramy „Load” i wskazujemy mu plik, który chcemy wykorzystać. Tu również polecam systematyczność i stworzenie dobrze opisanego katalogu na IR’y. IR’y są w formacie .wav. Ja np. ładuję sobie impulsy mikrofonu Neuman U87:


poradnikvstf2.jpg


Gdy keFir wczyta nam impulsy możemy go zamknąć. Można oczywiście popróbować z ustawieniami „mix”, „gain”, „length”, ale to raczej kwestie indywidualne. Nie należy natomiast skręcać gałki length za bardzo, bo wytniemy tą odpowiedź całkowicie. Na ilustracji w keFirze widać co się dzieje, gdy kręci się tą gałką, więc jest to dosyć intuicyjne (mi osobiście nie zdarzyło się żeby kręcenie tą gałką miało jakikolwiek sens).

g) Po dodaniu wszystkich efektów, jakie nas interesują, preset oczywiście możemy zapisać (Reaper zrobi to i tak automatycznie, ale gdy chcemy zapisać wiele różnych ustawień, jest taka możliwość). Robimy to klikając na guzik z trzema kropeczkami obok pola „preset” (program poprosi nas wtedy o nazwanie presetu):


poradnikvstg.jpg


I gotowe, preset zapisany.

h) Gdy już preset zostanie zapisany (w trakcie grania oczywiście preset można otworzyć i dalej kreować brzmienie) należy zamknąć okno „fx”. Następnie w mikserze ścieżki wykonujemy dwie czynności. Po pierwsze, „uzbrajamy” ścieżkę klikając na guzik „ar” (jest to również konieczne żeby rozpocząć na tej ścieżce nagrywanie). Po drugie, wciskamy guzik z głośniczkiem, tak żeby podświetlił się na czarno (wtedy będziemy słyszeć co gramy).


poradnikvsth.jpg


i) Wszystko już ustawione, więc gramy!


gramy.jpg


Parę dodatkowych komentarzy:
Łańcuch efektów (czyli ich kolejność w oknie „fx”) ustawiamy wg. własnych potrzeb, ale wydaje mi się, że najsensowniejszym podejściem (a przynajmniej na początek kiedy nie jesteśmy oswojeni z programem) jest ustawienie tak jak w rzeczywistości. Czyli np. dopałka-wzmacniacz-efekt przestrzenny-mikrofon-paczka.
Kwestia konfiguracji programu żeby "słyszał" twoją gitarę jest dość indywidualna (zależy od konfiguracji sprzętowej), więc nie będę się tu na ten temat rozpisywał, w razie problemów i tak na pewno zaraz założysz temat na forum. Reaper powinien tą konfigurację przeprowadzać automatycznie, z Cubase'm też nie miałem nigdy problemów, a nawet jeśli to nie jest to skomplikowana procedura.

Wszelkie komentarze/sugestie oczywiście mile widziane. Jak ktoś ma jakieś dodatkowe pytania, to niech najpierw trzy razy przejrzy forum. Jestem laikiem w tych tematach, więc nie wdawałem się zbytnio w technikalia, ale wydaje mi się, że jest tutaj wszystko od początku do końca opisane. Powodzenia.

Wszystkie programy/strony, do których podałem linki są darmowe i legalne.

Podmieniłem link do keFIRa bo poprzedni już był nieaktualny. Kwik


Ten post był edytowany przez Kwik dnia: 27.09.2013 - 13:15
aktualizacja linków


#2 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5286
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 13.02.2012 - 22:12

O, w weekend zajmę się studiowaniem tego tekstu. Mam dość nagrywania pod mikrofonami :D

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#3 grzesiek2805

  • grzesiek2805
    Gaduła
  • Postów: 463
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 14.02.2012 - 00:14

Czat. Przyda się jak cholera. czołem w smalec.
Smalec pani negocjowalnego afektu!!!

#4 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1555
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 14.02.2012 - 01:55

Na tej stronie
http://www.magazyngi...neport-ux2.html
piszą że,
Zatem jeśli ktoś myśli o wykorzystaniu TonePortu zamiast wtyczki VST typu Amplitube, to musi się liczyć z tym, że bez kabli się nie obędzie, a co za tym idzie, cały proces rejestracji i re-ampingu będzie wymagał kilkukrotnej konwersji analogowo-cyfrowej i dodatkowego interfejsu audio.
Czyli można nagrywać tylko na oryginalnym sofcie i musi być dobra karta dźwiękowa?
Nie można po prostu zainstalować tego badziewia, włożyć przewód do in i grać ?

Lexicon Alpha podoła temu zadaniu ?
chciałbym dużo ale mnie nie stać

#5 kisielek666718

  • kisielek666718
    Unknown awareness...
  • Postów: 9264
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 14.02.2012 - 09:00

ejay, kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi. Oczywiście, że możesz używać Pod Farma jako plug-inu.

e: Kwik, ja to mogę zrobić

Jeszcze raz wielkie dzięki za elegancką wrzutę artykułu. Temat posprzątany więc zapraszam do dyskusji :) Kwik

Ten post był edytowany przez Kwik dnia: 14.02.2012 - 13:26


#6 żelo

  • żelo
    Weteran
  • Postów: 1664
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 14.02.2012 - 15:33

ejay, właśnie UX2 to dobra karta dźwiękowa której możesz używać z oryginalnym softem i każdym innym równocześnie

#7 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13961
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 14.02.2012 - 19:12

Na tej stronie
http://www.magazyngi...neport-ux2.html
piszą że,
Zatem jeśli ktoś myśli o wykorzystaniu TonePortu zamiast wtyczki VST typu Amplitube, to musi się liczyć z tym, że bez kabli się nie obędzie, a co za tym idzie, cały proces rejestracji i re-ampingu będzie wymagał kilkukrotnej konwersji analogowo-cyfrowej i dodatkowego interfejsu audio.
Czyli można nagrywać tylko na oryginalnym sofcie i musi być dobra karta dźwiękowa?
Nie można po prostu zainstalować tego badziewia, włożyć przewód do in i grać ?

Lexicon Alpha podoła temu zadaniu ?

Autorowi chodziło o używanie toneporta do reampowania śladów już nagranych na kompie. Do nagrywania i późniejszego reampowania za pomocą VST toneport nadaje się tak samo jak każda inna karta dźwiękowa.

#8 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5286
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 19.02.2012 - 23:27

Bardzo ważne pytanie. Jak w Adobe Audition zrobić coś takiego, bym mógł odsłuchiwać w czasie rzeczywistym nagranie? :) Punkt H poradnika.

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#9 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 20.02.2012 - 00:23

Hej

Fajny tekst.
2 obrazki są takie same - brak tego z ustawieniami wtyczki.
Fajnie byłoby, ale to już moje marudzenie, podpiąć te efekty pod szynę i pokazać jak przepuszczać sygnał ze ścieżek przez to.
Czy w Reaperze da się ustawić wtyczki pre-fade i post-fade?

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#10 vowthyn

  • vowthyn
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 2.03.2012 - 22:06

Ja tylko podrzucę zamiennik Kefira do ładowania impulsów paczek. Nazywa się Poulin LeCab 2 i można w jednej instancji wrzucić do 6 wtyczek jednocześnie i trochę przy nich pokręcić gałkami:

Dodaj obrazek

Do pobrania TUTAJ

#11 ojciecdyrektor

  • ojciecdyrektor
    Gaduła
  • Postów: 298
  • Dołączył: 07.04.2012

Napisany 7.04.2012 - 13:29

Witam, po dłuższej przerwie. Czy posiadając poda X3 live i wzmacniacz jestem w stanie grać na gitarze używając IR-ów? Czy mogę do poda X3 wczytać w jakiś sposób IR-y? Nie ogarniam tematu więc proszę o pomoc. W jaki prosty sposób podłączyć gitarę do wzmaka i używać symulacji IR - nie zależy mi nagrywaniu tylko na zwykłym graniu na wzmaku z użyciem IR-ów.
Do tej pory schemat był prosty: gitara - pod - wzmak, natomiast by pograć na symaulacjach IR: gitara - Pod studio (do którego wgram IR-y? i komp? - wzmak.

Ten post był edytowany przez ojciecdyrektor dnia: 7.04.2012 - 13:49


#12 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 7.04.2012 - 13:34

Obawiam się, że do PODa impulsów nie wgrasz, on nie jest na tyle "programowalny".
Ja mam ochotę zrobić konkurencję Digitechowi z jego iStompem i zrobić programowalny stompbox na jakimś małym DSP, ale kiedy - to czas pokaże, może w wakacje ;)

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#13 Guest_Katrasz_*

  • Guest_Katrasz_*
  • Postów: 0

Napisany 8.04.2012 - 11:26

Ja mam problem bo w ogóle nie mogę znaleźć symulacji. Przydał by mi się jakiś link bo próbowałem wszystko wpisać w google i nic. Po prostu nie mogę znaleźć tego IR ;)

A przyklejony temat przejrzał? -_-

Leo.

Ten post był edytowany przez Leo dnia: 8.04.2012 - 11:41


#14 żelo

  • żelo
    Weteran
  • Postów: 1664
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 9.04.2012 - 09:31

Witam, po dłuższej przerwie. Czy posiadając poda X3 live i wzmacniacz jestem w stanie grać na gitarze używając IR-ów? Czy mogę do poda X3 wczytać w jakiś sposób IR-y? Nie ogarniam tematu więc proszę o pomoc. W jaki prosty sposób podłączyć gitarę do wzmaka i używać symulacji IR - nie zależy mi nagrywaniu tylko na zwykłym graniu na wzmaku z użyciem IR-ów.
Do tej pory schemat był prosty: gitara - pod - wzmak, natomiast by pograć na symaulacjach IR: gitara - Pod studio (do którego wgram IR-y? i komp? - wzmak.


nawet bardzo ale to bardzo nie ogarniasz, kwik wszystko ładnie wytłumaczył a link masz powyżej od Leo

Ten post był edytowany przez żelo dnia: 9.04.2012 - 09:32


#15 kisielek666718

  • kisielek666718
    Unknown awareness...
  • Postów: 9264
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 7.11.2012 - 02:15

Obudziłem się z tym tematem po dobrych paru miesiącach. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie da się uzyskać bezpośredniego linka do .jpga na wrzucie teraz? No pani negocjowalnego afektu, wykminiłem tylko bezpośredni link do miniatury a tak to dupa, nie rozumiem. Chciałem poprawić podpunkt d), gdzie były dwa takie same obrazki...

#16 crystal

  • crystal
    Użytkownik
  • Postów: 32
  • Dołączył: 29.05.2013

Napisany 27.09.2013 - 12:14

Witam, czy ktos moze odswiezyc linka?

 

Wzmak: TSE X30 v1.6  - nie dziala :(

 

 

Dzięki za zwrócenie uwagi. Link w tekście już poprawiony.

Kwik


Ten post był edytowany przez Kwik dnia: 27.09.2013 - 13:16


#17 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Weteran
  • Postów: 2737
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 27.09.2013 - 12:49

http://www.tseaudio.com/software.html



#18 crystal

  • crystal
    Użytkownik
  • Postów: 32
  • Dołączył: 29.05.2013

Napisany 27.09.2013 - 13:04

dziekuje



#19 metalbyku

  • metalbyku
    Gaduła
  • Postów: 70
  • Dołączył: 02.10.2013

Napisany 13.10.2013 - 21:29

to teraz pytanie za 10000 punktów
Używam sonara 8.5 i wersję 64 bitową na 64 bitowym WIN7

Niektóre wtyczki vst mam 64 a niektóre 32 bitowe i pojawia się problem. Teleport Server pokazuje jakiś bład. Wiem, ze ma to zwiazek z BitBridgem i próbowałem juz poprzenosić pliki dll do odpowienich folderów tj. 32bitowe do tego w x86 a 64 do tego w Program Files. no iii..... Dupa. Jak tylko nacisne przycisk nagrywania to sonar sie zawiesza i koniec zabawy.

Pomoże ktoś? 



#20 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3349
  • Dołączył: 10.10.2013

Napisany 24.07.2014 - 12:46

Distressor za dolara!!!

 

 

 

sor8vst.jpg?w=625



#21 igorro

  • igorro
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8080
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 28.07.2014 - 22:47

Drogi :D


Sprzedam head + paczka TAKA lub zamienię na coś fajnego.


#22 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3349
  • Dołączył: 10.10.2013

Napisany 29.07.2014 - 15:50

Fakt - jeszcze nie zapłaciłem ;)