Skocz do zawartości



Zdjęcie

Laptop + Samsung smart TV połączenie HDMI (opóźnienie)


  • Zaloguj się
8 odpowiedzi na ten temat

#1 Alvin1989

  • Alvin1989
    Stary wyjadacz
  • Postów: 858
  • Dołączył: 23.02.2012

Napisany 1.09.2012 - 16:11

Jakw temacie. Podłączam laptopa do tv przez kabel HDMI. I mam małe opóźnienie na ekranie tv w stosunku do laptopa. Widać gołym okiem jak np otwieram okienko to na tv pojawia się ona odrobine później. Strasznie jest to irytujace jeżeli gra się w guitar hero czy np piłkę nożną jakąś. ;/ Na innym samsungu 40 tylko nie w wersji smart nie miałem tego. Ktoś wie może jak to naprawić? Pomóżcie...pozdro

akustycznie...     zapraszam na mój profil: http://www.youtube.com/user/Fiilipalvv

 


#2 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1416
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 1.09.2012 - 18:55

Sprawdź na innym (markowym) przewodzie

#3 Alvin1989

  • Alvin1989
    Stary wyjadacz
  • Postów: 858
  • Dołączył: 23.02.2012

Napisany 1.09.2012 - 19:25

Na tym samym przewodzie na innym tv działa bez problemu. Więc to nie wina przewodu...

akustycznie...     zapraszam na mój profil: http://www.youtube.com/user/Fiilipalvv

 


#4 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2228
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 1.09.2012 - 23:18

I na pewno wina TV. Pogrzeb w jego ustawieniach. HDMI (poza liniami kontrolnymi służącymi do wykrywania możliwości ekranu) jest łączem jednokierunkowym.

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#5 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Weteran
  • Postów: 2661
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:kosmosu

Napisany 2.09.2012 - 10:20

Ha! Wczoraj byłem u kumpla, który akurat grał w Guitar Hero i po podłączeniu się do TV musiał coś tam "skalibrować" (w Guitar Hero) w odniesieniu do HDMI żeby nie było opóźnień. Więc możliwe że "tak ma być".
no pain, no gain

#6 Alvin1989

  • Alvin1989
    Stary wyjadacz
  • Postów: 858
  • Dołączył: 23.02.2012

Napisany 2.09.2012 - 15:45

z tą kalibracją gra się głupio i mniej nauralnie. NIe mam pomysłu już...nawet tryb gry w telewizorze jak ustawiam nie pomaga...

akustycznie...     zapraszam na mój profil: http://www.youtube.com/user/Fiilipalvv

 


#7 Felan

  • Felan
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 06.03.2012
  • z:Bytom / Opole

Napisany 2.09.2012 - 21:54

Po pierwsze primo: nie słuchaj ludzi, którzy wciskają ci markowe przewody HDMI (no offence, JohnDoe) - to jest sygnał cyfrowy i jakość wykonania kabla nie może nijak wpływać na jakość obrazu, głębię kolorów, jakość dźwięku czy inne pierdy. Na logikę - czy obraz wysłany w rozdzielczości 1920 x 1080 po przesłaniu lepszym kablem będzie miał rozdzielczość wyższą niż 1920 x 1080? Czy piksel zakodowany jako RGB #123456 będzie jeszcze bardziej niebieski? Nie dajcie się nabrać. Wszystkie kable HDMI są takie same (oczywiście niektóre są tak gówniane, że rozpadną się od razu, a po innych można przejechać czołgiem i śmigają; nie zmienia to faktu, że jakość dźwięku i obrazu dla wszystkich kabli zawsze będzie taka sama).

Po drugie primo: masz do czynienia z input lagiem: http://pl.wikipedia....źnienie_wejścia
Niekoniecznie się da to zredukować - wina zapewne po stronie telewizora i dupa.

Co możesz zrobić:
- update sterów do grafiki może troszkę pomóc,
- ten game mode polega na wyłączeniu wszystkich efektów mających poprawić obraz na telewizorze i w ten sposób ma zmniejszyć opóźnienie, ale może nie wyłącza wszystkiego? Zrób sobie własny game mode, wyłącz wszystkie efekty w telewizorze w cholerę,
- jeśli masz możliwość, podłącz przez VGA zamiast HDMI - może pomóc, bo niektóre telewizory (a chyba nawet zdecydowana większość, nie znam się zbyt dobrze) modyfikują obraz tylko przy podłączeniu przez HDMI; stracisz na jakości, ale laga nie będzie.

W grach typu Guitar Hero jest ta opcja kalibracji i to właśnie do tego służy, może coś źle robisz? Nie pomogę, bo nie robiłem tego nigdy (i nie grałem w GH nawet), ale tu jest jakiś poradnik, może się przyda: http://www.dummies.c...uitar-hero.html

#8 yacek

  • yacek
    Weteran
  • Postów: 1774
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.09.2012 - 22:16

Też mam tego zasranego Smart TV, i też mam potężnego input laga przy rozdzielczości full hd (przy mniejszych mniejszego).. Słuchaj, jeśli uda Ci się rozwiązać ten problem to koniecznie daj mi znać jak tego dokonałeś. Bo mi się nie udało.

#9 b925374

  • b925374
    Świeżak
  • Postów: 1
  • Dołączył: 09.01.2013

Napisany 9.01.2013 - 13:07

Wystarczy przęłączyć pod HDMI w TV w tryb PC. Wtedy TV wyłącza cały post-processing na danym porcie, in inpyt lag będize taki sam jak po VGA czy DVI.

W Samsungach wystarczy zmienic nazwe wejscia HDMI na PC i wyłączą sie wszystkie upiększacze i sam ustawi tryb 1:1. Sprawdzone.
Zresztą jest to dokładnie opisane w instrukcji do TV.

Tu obrazek z oficjalnej instukcji online samsunga:

Dodaj obrazek




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników