Skocz do zawartości



Zdjęcie

secondtribe - więcej szpszentu niż talętu


  • Zaloguj się
246 odpowiedzi na ten temat

#1 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 27.06.2012 - 22:03

Cześć!
Jako że ostatnio wpadły 2 nowe graty pomyślałem sobie, że też się tu pochwale swoim bardziewiem.
(za zdjęcia robione kotem przepraszam)

1. Gitary

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

--------Martch Stratocaster

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Genialny strat, lepszego (bardziej odpowiadającego mi) jeszcze w rękach nie miałem,

korpus: jesion
gryf: klon (jednoczęściowy z podstrunnicą) , bolt-on, 22 progi
pickupy: DiMarzio Virtual Vintage + humb Martch
most: Schaller Floyd Rose
klucze: Schaller

wygoda gry po prostu bajka, żadne inne z moich wioseł nie ma startu

---------Jackson DK2M

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

To znowu najnowszy nabytek, na razie jestem na etapie poznawania i przyzwyczajania się,
na starcie wymagał nieco regulacji i poprawienia syfu w komorze ale już prawie ok, jeszcze tylko
przydałby się delikatny szlif, zmiana potków, przełącznika i wsio

korpus: olcha
gryf: klon, bolt-on, 24 progi jumbo, czarny binding wokół podstrunnicy
pickupy: EMG 81 & EMG 85
most: Jackson licensed floyd rose
klucze: Jackson

--------Cort Stat3t

Dodaj obrazek

Pierwszy elektryk, zostaje z sentymentu, no i z faktu że po co sprzedawać go za 50zł.
Jak widać po kilku randkach z lutownicą i innymi narzędziami (przysłużył się do nauki grzebania).
Aby dało się na nim grać wymaga szlifu (dźwięk gaśnie przy podciąganiu 1str na 15 progu).

korpus: agathis
gryf: klon, podstrunnica palisandrowa, bolt-on, 22 progi,
pickupy: V7,Fender Japan Single,V8
osprzęt: no name


--------Akustyk Stagg SW201BK

Moja pierwsza własna gitara, kupiona za jakieś grosze, jednak jak na taką kasę to brzmi super,
no i nie szkoda jej zabierać na jakieś piwaki, wakacje itp.

2. Efekty

Dodaj obrazek

Pedalboard jeszcze w powijakach.

gtr in -> GCB95 Modded -> Polytune -> DIY Tubescreamer -> OS-2 -> to amp
loop in -> DIY rebote Delay 2.5 -> loop out

W planach: dokończyć budowę BB Preamp i Small Clone Chorus, zakupić jakiś prosty niedrogi reverb.
zbudować zasilacz i interfejs podłączeniowy ( jak tą mądrze brzmi :D )

3. Wzmaki i paki

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

--------Bugera V22

Bardzo fajne lampowe kombo raczej do lżejszych klimatów, piękny clean.
Na początku, po paru godzinach grania wzmacniacz popierdywał i przygasały mu diody w
footswitchu. Po założeniu zgodnie z radą Igorra radiatora na stabilizator napięcia problem znikł.

--------Jet City JCA50h

Wzmacniacz jest ze mną od wczoraj, póki co jeszcze się przyzwyczajam i zgrywam z nim, ale co mogę
na starcie to to, że ma naprawdę fajny dynamiczny i mocny przester.
Oczywiście coś za coś bo clean jest bardzo "taki sobie", szybko się łamie i jest jakiś taki płaski.
Nie bez powodu kanał ten opisano na panelu jako "crunch" ;)
Jest to mój pierwszy amp bez reverbu na pokładzie, póki co strasznie trudno mi się do tego braku przyzwyczaić :)
Aha i jeszcze jedno, mam jakąś inna wersję niż np. darofender, który zamówił amp kilka dni przede mną, chodzi
mianowicie o innego typu włączniki power i standby oraz diodę sygnalizującą.
Ma ktoś może informację czy te serie różnią się czymś jeszcze ?

--------Marshall 1936V

Konkretna paka, głosniki Celestion Vintage G12-V75
Dodaj obrazek

Brzmienie raczej ciemniejsze, sporo basu, solidny, mocny atak (w końcu zamknięta buda).
Przez 3 miechy grała na niej Bugera, która po podłączeniu dostała mocniejszego kopa
i większej ilości basu (to jednak naprawdę świetny amp). Aktualnie obsługuje Jet City,
odczuć można wyraźnie mniej basu, ale za to wzrost dynamiki.


Uff no to się rozpisałem, mam nadzieję że nie zasnęliście gdzieś po drodze.
Dzięki za poświęcenie chwili :)

Pozdro
  • IrekB lubi to

#2 Leswar

  • Leswar
    Strażnik Teksasu
  • Postów: 4628
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Pszów

Napisany 27.06.2012 - 22:08

Bardzo fajne graty, gratuluję! :)

Powiedz tylko, czemu strat ma logo Fendera, a nie Martch? :D

#3 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 27.06.2012 - 22:16

Dzięki :)
Co do loga, to jest właśnie dobre pytanie ;)
Niestety historii tego strata tak dobrze nie znam, wiem tylko, że
poprzedni właściciel kupił go gdzieś z Rzeszowa albo ogólnie podkarpacia.
Pozostają 2 opcje: albo pierwszy właściciel chciał mieć "dokładniejszą" kopię,
albo Zbigniew Wiącek na początku swojej działalności standardowo robił w ten sposób :)

#4 Achar

  • Achar
    Gaduła
  • Postów: 96
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 27.06.2012 - 22:29

zajefajnie wygląda ten Jackson. Do want!

#5 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 27.06.2012 - 22:43

Nie ukrywam, że wziąłem głównie ze względu na kolor + klonowa podstrunnica.
No i bardziej na potestowanie jak to się gra na takich superstratach niż żeby zatrzymywać na stałe.

#6 Monster

  • Monster
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1033
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 27.06.2012 - 22:50

Całkiem ładny zestaw :)

Czy ten Strat nie jest przypadkiem cholernie ciężki? Grałem kiedyś we Wrocławiu na podobnym wynalazku (nie pamiętam co było na główce, ale większość się zgadza), ale ważyło to zdecydowanie za dużo.

#7 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 27.06.2012 - 22:57

Zgadza się, jest :)
Z kupnem też była śmieszna akcja, bo okazało się, że sprzedający po 1: mieszka na tym samym osiedlu co moja ciotka (Wałbrzych),
a po 2 chodził kiedyś do klasy z moim dobrym ziomkiem ze studiów :)
Świat jest mały :P

#8 Monster

  • Monster
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1033
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 28.06.2012 - 08:20

No to bardzo ciekawe, bo kolega, u którego ogrywałem to wiosło, dokładnie jest z Wałbrzycha a studiowaliśmy na jednej uczelni :D

Zresztą był nawet na starym forum, pod nickiem chyba xAFIx. Ale nie założę się czy to był ten sam strat ;)

#9 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 28.06.2012 - 08:28

Tak, to od niego kupiłem tego strata jakoś 4,5 roku temu :D
Pamiętam że kiedyś pisał na pigmeju starym całkiem sporo, ale od jakiegoś czasu już nic a nic.
Co do wagi to porównywaliśmy z jego Epi ZW i strat ważył nawet troszkę więcej.
Mi w sumie, mimo niewielkiej postury, to nie przeszkadza, bo raz że mam przy nim szeroki skórzany pasek,
a 2 że wisi raczej nisko.

#10 Monster

  • Monster
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1033
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 28.06.2012 - 08:34

No ja się wtedy nie zdecydowałem, właśnie dlatego, że ten Epi ZW był wagowo porównywalny :)

To było tak dawno? O kurde...

#11 Tabbs

  • Tabbs
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1148
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Cieszyna

Napisany 28.06.2012 - 10:38

Ha! Jako pierwszego akustyka tez miałem dokładnie takiego Stagga. Chyba ze 2 stówki mnie kosztował. Jeszcze gdzieś w piwnicy leżą jego zwłoki. A jackson choć superstratów raczej nie akceptuje, wygląda super :D

LIKE IT - - - > http://www.facebook.com/NegatioNBandPL < - - - LIKE IT


#12 Leswar

  • Leswar
    Strażnik Teksasu
  • Postów: 4628
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Pszów

Napisany 28.06.2012 - 11:32

A ten straciak jaki radius ma? Chyba bardziej płaski niż 9,5?

#13 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 28.06.2012 - 11:38

Hmm, wydawało mi się że 9,5".
Chociaż z drugiej strony floyd mógłby się nie spasować z takim radiusem i środkowe struny byłyby niżej nad podstrunnicą...
Będę musiał to zmierzyć :)

#14 Leswar

  • Leswar
    Strażnik Teksasu
  • Postów: 4628
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Pszów

Napisany 28.06.2012 - 11:55

Aaa, tzn ja takie odczucie tylko miałem, nie twierdzę, że jest inny, chociaż trochę taki płaski na tym zdjęciu.

#15 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 19.09.2012 - 22:26

mały test gratów z rebote delayem na czele ;)



#16 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8196
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 19.09.2012 - 22:45

A strun to nie masz czasem za nisko? coś tam brzęczy... :)

#17 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 19.09.2012 - 22:48

tutaj chyba raczej coś niedokładnie złapałem, struny są nisko, to fakt, ale normalnie z pieca nic mi nie brzęczy :D

#18 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8196
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 20.09.2012 - 08:14

ach, to tylko moje ucho :)

#19 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 23.01.2013 - 18:25

Nowe wioseło - Axis
Dodaj obrazek

Czeka mnie najpierw czyszczenie, wymiana strun i regulacja, ale już czuje, że to zdecydowanie jest to czego było mi trzeba.
Wiosło niemal idealnie leży w dłoniach, wystarczy doregulować wysokość strun :)
Brzmienie - bajka.

Z rodzinką:
Dodaj obrazek

Lecę grać :D

#20 admaxo

  • admaxo
    Gaduła
  • Postów: 472
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Płock

Napisany 23.01.2013 - 18:31

Ładny. Graty! :)
Custom by Stradi

#21 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 23.01.2013 - 21:51

Dzięki, 22uga się zbliża więc niestety koniec grania na dzisiaj, nadchodzi czas na rozkręcanie gity na części pierwsze :)

#22 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 7.04.2014 - 21:16

Nowy amp dej :) Pograłem póki co 2,5h i się podoba. Czaiłem się parę miechów, a kupić udało się 400m od chaty, do tego od kolegi forumowicza :D

WP_20140407_001_zm.jpg

 

WP_20140407_004.jpg


  • pustelnik88 lubi to

#23 pasza696

  • pasza696
    Najlepsza Gitara 2014 roku
  • Postów: 1563
  • Dołączył: 29.03.2012
  • z:Wroclaw/Polanica

Napisany 8.04.2014 - 03:12

To jeszcze tylko sprawdz czy masz usunieta usterke z niestabilnym biasem bo dwom moim kumplom taki piec ulegl zniszczeniu na granicy oplacalnosci naprawy.

http://www.drtube.co...stable-bias-mod


Poszłem" bo miałem blisko, gdybym miał daleko, napisałbym "poszedłem".

#24 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 8.04.2014 - 06:05

Z tego co wiem niedawno miał wymieniane lampy i ustawiany bias, ale w wolnej chwili go rozkręcę i posprawdzam. Dzięki za informację.



#25 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 1.08.2014 - 22:04

Nowy grat:

WP_20140801_002.jpg

 

Teraz tylko czeka mnie złożenie konstrukcji pedalboarda (planuję coś a'la Mark L):

 

1972263_731358096915381_3123949294121554

 

Potem tylko nalutować kabli odpowiedniej długości, powiercić, wstawić gniazda, przykręcić efekty na ogniwa łańcucha od roweru i WŁALA :)



#26 hammanx

  • hammanx
    Gaduła
  • Postów: 227
  • Dołączył: 12.05.2012
  • z:ł: o:

Napisany 1.08.2014 - 23:49

Nowy grat:

WP_20140801_002.jpg

 

Teraz tylko czeka mnie złożenie konstrukcji pedalboarda 

 

Potem tylko nalutować kabli odpowiedniej długości, powiercić, wstawić gniazda, przykręcić efekty na ogniwa łańcucha od roweru i WŁALA :)

 

Też tak myślałem ;) Potem okazał się, że pod deską jest śmiesznie mało miejsca. Kable musiały zostać przycięte jak najkrócej, w związku z czym montaż całości był dość koszmarny. Mam nadzieję, że pokażesz finalną wersję, może mnie zainspiruje do jakichś zmian. Radość z funkcjonalności mojej deski psuje mi trochę świadomość burdelu, jaki panuje pod spodem.



#27 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 1.08.2014 - 23:53

Jak już zmontuję to na bank się pochwalę :) Myślałem o tym, żeby w tej poziomej listewce za tylną ścianą Pxl powiercić sporo otworów, przez które będą szły kable do efektów (wychodząc spod spodu już przy samych kostkach). Co (i kiedy) z tego wyjdzie w praktyce - czas pokaże :)



#28 hammanx

  • hammanx
    Gaduła
  • Postów: 227
  • Dołączył: 12.05.2012
  • z:ł: o:

Napisany 2.08.2014 - 00:06

Zależy, ile chcesz z tego PXL wykorzystać. Ja używam 7 pętli, midi, wyjścia na tuner, we/wy pre/post i triggera na amp; nie za bardzo potrafię sobie zwizualizować, żeby i tak ciasną przestrzeń ograniczać jeszcze deską. To jeden z mankamentów tego systemu, gniazda są bardzo blisko siebie i ciężko wstawić tam jakąś ściankę. Ale próbuj i dziel się doświadczeniami, chętnie skorzystam :)



#29 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 2.08.2014 - 15:22

Z PXL planuję każde gniazdo wykorzystać :) MIDI do delaya i być może przez delajowe "midi out" dalej, do gniazda panelowego, oba triggery poprowadzone kablami do gniazda panelowego stereo na boczną ściankę pedalboardu, input i wszystkie 3 gniazda loop też na boczną ścianę do gniazd paneloweych (input przez kaczkę, loop1 out przez bramkę szumów, a loop2 in przez volume pedal), wszystkie pętle i tuner :)

Jak tak pomierzyłem, to główna platforma ze sklejki będzie miała 90x50cm (żeby nie było aż takiego ścisku), a 2 górne (bo tną tylko prostokąty) 60x30 i 30x20.

Ogólnie wszystko już zaplanowane, zobaczymy jak się zweryfikuje w praktyce :)



#30 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 3.09.2014 - 17:27

Nowa zabawka :)

WP_20140903_004.jpg



#31 przychlast

  • przychlast
    Gaduła
  • Postów: 110
  • Dołączył: 04.10.2013

Napisany 3.09.2014 - 19:17

"zabawka"

 

 

Gratki!



#32 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8196
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 3.09.2014 - 20:48

...myślę już tyle czasu o tym.

I jak wrażenia ?


Ten post był edytowany przez mad220v dnia: 3.09.2014 - 20:49


#33 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 3.09.2014 - 21:49

Po pierwsze zajefajnie brzmi (grając odczułem ogromną różnicę w stosunku do rebote delay 2.5 na podobnych ustawieniach), a po drugie ma wręcz nieograniczone możliwości. Trochę mi hałasuje, ale to pewnie dlatego, że póki co karmię go zasilaczem z daisy chainem i jest pętla mas (nie mam na tą chwilę nic innego co da 300mA, a do dołączonego póki co brak przejściówki USA->EUR).

Obsługa jest raczej intuicyjna.

Większej części jego możliwości (jak np. MIDI, expression, stereo, feedback loop) nie miałem jeszcze okazji przetestować, ale to co ogarnąłem do tej pory mi wystarcza, żeby się jarać :D

Do tego udało mi się dorwać używkę w stanie sklepowym i nie trzeba było wywalać standardowego tysiącosiemset ;)

Ogólnie polecam, bo sprzęt naprawdę jest genialny :)



#34 Ablativ

  • Ablativ
    Stary wyjadacz
  • Postów: 726
  • Dołączył: 10.10.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.09.2014 - 08:51

Zawsze się zastanawiałem, jak to musi brzmieć, skoro ludzie są w stanie wydać tyle kasy na delay (tak, wiem, to cudeńko ma możliwości wykraczające poza pojęcie delay'a;)). Raz miałem okazję trochę tego posłuchać i już nawet nie chodzi o te nieskończone możliwości, a bardziej po prostu o brzmienie - przegenialne.



#35 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.09.2014 - 09:02

Z tą kasą to prawdę mówiąc jest tak, że o ile się szanuje sprzęt, to zawsze można go potem sprzedać jeśli zajdzie taka potrzeba :)

A jeśli chodzi o Timeline, to chętnych na kupno "z drugiej ręki" jest sporo.



#36 Ablativ

  • Ablativ
    Stary wyjadacz
  • Postów: 726
  • Dołączył: 10.10.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.09.2014 - 09:19

Z odsprzedażą wcale nie tak łatwo;) Kumpel chciał sprzedać, ale potem mówił tak: "no stwierdzam, że za drogie to, więc chcę puścić, włączam, porównuję, a te brzmienia są tak piękne, że Strymon ciąle u mnie".

 

Jak wszyscy wiemy, ta choroba polega na szukaniu czegoś lepszego i lepszego. A weź się potem przesiądź z Timeline'a na coś "tańszego":)

 

Sam się nad nim zastanawiam, choć moje umiejętności nie zasługują. Pedalboard czeka na delay właśnie i miałem brać flashbacka, bo tyż dobry a tańszy.

Niestety jednak... znam siebie. Kaczki Fulltone'a się bałem, bo strasznie droga. No i w krótkim czasie przerzuciłem chyba cztery różne, a i tak skończyło się na tej wymarzonej. Ech....



#37 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.09.2014 - 09:46

Sam się nad nim zastanawiam, choć moje umiejętności nie zasługują.

To u mnie identycznie, ale myślę że nie ma co się z tego powodu ograniczać sprzętowo ;)

Dopiero teraz jest okazja żeby nauczyć się grać z rytmicznym delayem, jak np. dotted 8th.



#38 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8196
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 5.09.2014 - 10:08

O zewnętrznym tap tempie myślałeś ?


Ten post był edytowany przez mad220v dnia: 5.09.2014 - 10:09


#39 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.09.2014 - 10:18

Nie no, nie będzie mi potrzebny, nie planuję go póki co trzymać w racku ani robić "zbiorowego" tap tempo :)


Ten post był edytowany przez secondtribe dnia: 5.09.2014 - 10:19


#40 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8196
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 5.09.2014 - 16:39

Będziesz po nim dreptał ?

A jak pstryczek si'Em rozrozpierdoli ?



#41 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.09.2014 - 17:11

Nogę mam lekką więc nie powinien, ale jeśli już, to wymienię na nowy.



#42 Ablativ

  • Ablativ
    Stary wyjadacz
  • Postów: 726
  • Dołączył: 10.10.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.09.2014 - 20:38

A czy korzystanie z presetów nie jest jakoś bardziej uciążliwe niż np. we flashbacku x4. Przy ogrywaniu coś tam przełączałem (z pomocą kolegi) , ale flashback wydawał mi się jakoś dziennie prosty. 

Ogarnąłeś to szybko?



#43 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.09.2014 - 22:35

Tak, nie ma tutaj totalnie żadnego problemu, mamy 100 banków po 2 presety (A i B ), bank- to przyciśnięcie A i B naraz, a bank+ to B i TAP.

Co mnie totalnie urzekło, to parametr tapdiv ustawiony na dotted. Klikasz tap tempo w rytm utworu, w rezultacie mając dotted 8th delay :)

Niby banalne z technicznego punktu widzenia, bo timeline mnoży "wytapowany" czas * 3/4, ale cieszy i ułatwia niesamowicie :)


Ten post był edytowany przez secondtribe dnia: 5.09.2014 - 22:36


#44 Ablativ

  • Ablativ
    Stary wyjadacz
  • Postów: 726
  • Dołączył: 10.10.2012
  • z:Wrocław

Napisany 6.09.2014 - 10:13

Wychodzę z założenia, że lepiej wyjść na idiotę i się dowiedzieć, niż dalej nie wiedzieć i być idiotą.

 

"mamy sto banków po dwa presety (A i B)" - czy to znaczy, że masz łącznie 200 presetów w zestawach po dwa? 

Nazywam sobie jakiś bank np. "Song1" i w ramach tego banku mam pod nogą dwa całkiem różne presety, jakie tam sobie tylko wymarzę, szybko zmieniam bank na jeden w górę i kolejne dwa całkiem inne... i tak do banku o numerze 100?

 

Biorąc pod uwagę, że pod pojęciem DELAY kryje się naprawdę różnych brzmień/przestrzeni, to naprawdę świetne rozwiązanie. Dodając do tego owe fantastyczne brzmienie, zakup taki ma sens (zwłaszcza używki). 



#45 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3554
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 6.09.2014 - 12:41

Dobry wzmak... gratuleszyn! Fanje graty. 4 gity to juz duza rotacja sprzetu na koncercie?

#46 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 7.09.2014 - 16:38

Wychodzę z założenia, że lepiej wyjść na idiotę i się dowiedzieć, niż dalej nie wiedzieć i być idiotą.

 

"mamy sto banków po dwa presety (A i B)" - czy to znaczy, że masz łącznie 200 presetów w zestawach po dwa? 

Nazywam sobie jakiś bank np. "Song1" i w ramach tego banku mam pod nogą dwa całkiem różne presety, jakie tam sobie tylko wymarzę, szybko zmieniam bank na jeden w górę i kolejne dwa całkiem inne... i tak do banku o numerze 100?

 

Biorąc pod uwagę, że pod pojęciem DELAY kryje się naprawdę różnych brzmień/przestrzeni, to naprawdę świetne rozwiązanie. Dodając do tego owe fantastyczne brzmienie, zakup taki ma sens (zwłaszcza używki). 

Tak, z tym, że dla uściślenia banki numerowane są od 0 do 99 i połowa jest fabryczna (nienadpisywalna o ile się nie mylę).

Czyli de facto mamy do dyspozycji 100 własnych presetów.

Co więcej, jeśli posiadamy looper z możliwością wysyłania sygnałów MIDI (program change), przy zmianie jego presetu możemy również od razu włączyć dowolny preset z timeline'a :)

 

Dobry wzmak... gratuleszyn! Fanje graty. 4 gity to juz duza rotacja sprzetu na koncercie?

Dzięki, ta ilość sprzętu to w moim przypadku bardziej kolekcjonerstwo niż realna potrzeba ;)



#47 Ablativ

  • Ablativ
    Stary wyjadacz
  • Postów: 726
  • Dołączył: 10.10.2012
  • z:Wrocław

Napisany 7.09.2014 - 16:53

Dzięki, ta ilość sprzętu to w moim przypadku bardziej kolekcjonerstwo niż realna potrzeba ;)

 

 

Dobrze czasami przeczytać, że ktoś też tak ma. To jednak trochę usprawiedliwia własne "kolekcjonerstwo";)


  • Myxu lubi to

#48 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 29.09.2014 - 19:17

Takie 2 nowe fajne zabawki wpadły:

WP_20140929_002.jpg

 

 

Kaczka gada zawodowo, wszystko kwacze super równo tak jak powinno, aż chce się deptać.

Te wszystkie LEDy to super sprawa, od razu widać co i jak. Wbudowany booster i przełączanie cewek to strzały w dziesiątkę.

 

Chorus na czystym bomba, od razu przenosimy się w lata 80s, w rejony sesyjnych nagrań Mike'a Landau'a, Dann'a Huff'a czy Steve'a Lukather'a.

Kręcąc gałką "tone" możemy podbić basy co przy tego typu cleanowych arpeggiach sprawdza się wyśmienicie.

 

Kiedy włączyłem chorus na dopalonym za pomocą TSa Marshallu, dokładając do tego trochę delaya ze Strymona, to myślałem że się posram na rzadko ze szczęścia. Sound wypisz wymaluj jak Luke z koncertu Toto live in Paris 1990. No po prostu TO JEST TO.

Potem sesyjne solóweczki Landaua (z kawałków takich wykonawców jak Richard Marx, Michael Bolton czy Michael W. Smith), albo Luke'a (Tim Feehan) też siedziały punkt.

Taka mała rzecz a cieszy niesamowicie.

 

Jedyna wada tego chorusa to to, że trochę tnie brzmienie, ale właściwie mi to nie robi bo jest on cały czas wpięty w looper.

 

Ogólnie BOMBA.



#49 mrooz

  • mrooz
    Gaduła
  • Postów: 448
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:WWY

Napisany 1.10.2014 - 11:06

👍

#50 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4090
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 30.09.2016 - 19:58

Parę pieców wpadło na testy.

 

093d36769015d.jpg

 

24552e38ebb9d.jpg






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników