Skocz do zawartości



Zdjęcie

TubeScreamer TS-9/TS-808 DIY


  • Zaloguj się
95 odpowiedzi na ten temat

#1 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.05.2012 - 18:29

Witajcie!
Jakiś rok temu, natchniony poczynaniami kolegi w tej materii zbudowałem swój pierwszy efekt. Wciągnęło mnie i potem powolutku się bawiłem, uczyłem, interesowałem. Elementy kupowałem na sztuki w elektronicznych nie chcąc inwestować od razu w duże ich ilości. No i nadszedł moment przełamania, zainwestowałem w większą ilość najlepszych elementów. Wiec sobie buduję :). Jestem zbyt cienki by na serio rozumieć tą całą elektronikę od podszewki, to chyba oczywiste na tym etapie wtajemniczenia. Myślę jednak, że jestem na dobrej drodze, widzę postępy.

W tym wątku o Tubescreamerze. O tutaj macie schemat którym się posiłkowałem: http://www.tonepad.c...tFile.asp?id=81 . Mam aluminiową obudowę, którą już sobie powierciłem. Dużo dziurek co? Chcę bowiem zaaplikować dodatkowo dwa przełączniki. 1- zmieniający typ tubescreamera z TS-9 na TS-808 2-zmieniający typ przesteru z symetrycznego na asymetryczny. Zobaczymy jak będzie grało ;-). Liczę, że od razu i zajefajnie! Aktualnie szukam czterech kondensatorów, których nigdzie jeszcze nie udało mi się kupić, myślę jakie by tu diody wrzucić. Muszę też wybrać się do dziadka po wiertło 12mm, zeby rozwiercić otwory na przełącznik i gniazdo zasilania.

Pytanie:
W schemacie pokazane są dwa kondensatory 1uF z oznaczeniem NP (niespolaryzowane). Podkreślili to tylko, żeby zaznaczyć iż nie są to elektrolity (zwykle wartości od 1uF to właśnie elektrolity) i mogę użyć normalnego kondensatora MKT, czy czegoś nie wiem? Na schemacie przewidziane jest stosunkowo dużo miejsca pod te kondensatory...

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#2 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6814
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 30.05.2012 - 22:06

Możesz dać MKT a możesz kupić elektrolity NP.

Diody: 1N914, 1N4148, czerwone LED-y. Zresztą - tu jest dobre pole do testowania. Wszystko zależy od tego, czy chcesz mieć idealną kopię, czy znaleźć coś swojego.
Polecam zakup AAP153, są bardzo wdzięczne, jeżeli chodzi o diody do clippingu. Dają gain słabszy, niż np. 1N914, ale zdecydowanie przyjemniejszy.
Akurat na Allegro za grosze możesz kupić od razu 100 szt.

Ten post był edytowany przez Dog dnia: 30.05.2012 - 22:15


#3 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.05.2012 - 22:22

Ja właśnie szukam leciutkiego przesterku, żeby przełamać ten śmieszny idealnie czysty clean, oraz go podkompresować przy okazji.

#4 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6814
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 31.05.2012 - 05:48

Trochę niefortunne jest to sformułowanie "dają gain", ale rzeczywiście te germanowe 153, gdy się je zastosuje, jako diody do clippingu obcinają sygnał zupełnie inaczej, niż dość częste w efektach 1N914.
Zresztą - przy cenach diod można bez problemu eksperymentować a są one elementami, które bardzo mocno wpływają na charakter kostki.

#5 kiwi09877

  • kiwi09877
    Stary wyjadacz
  • Postów: 748
  • Dołączył: 03.04.2012
  • z:Katowice

Napisany 31.05.2012 - 07:34

AAP153 grają ciszej od 914 , ja polecam BAT41, sa ciepłe, lepszy sustain, sa takie bardziej vintage.

#6 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 31.05.2012 - 07:50

Diody i scalak chyba najbardziej wpływają na brzmienie efektu. Krzemowe diody są bardziej "ostre" w brzmieniu od germanowych, podobnie jak tl072 od 4558 zaznaczam, że jest to moja subiektywne odczucie. Kondensatory możesz dać zwykłe, ale będą spore ;)

#7 kiwi09877

  • kiwi09877
    Stary wyjadacz
  • Postów: 748
  • Dołączył: 03.04.2012
  • z:Katowice

Napisany 31.05.2012 - 08:26

Sorki ze podpinam się do tematu ale widze ze nie stosujesz ekranowanych kabelków, ja takie chce zastosowac w swoim efekcie bo mi szumi i pytanie moze glupie :

Czy ekrany kabli gdzieś podłączam, np do masy układu???
???

Ten post był edytowany przez kiwi09877 dnia: 31.05.2012 - 08:26


#8 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 31.05.2012 - 08:27

No przydałoby się ;)
E:
Tylko nie widzę sensu stosowania ekranowanych kabli pomiędzy płytką, a potami wewnątrz obudowy, która jest ekranowana. Jeżeli szumi mocno to poszukałbym problemu gdzie indziej.

Ten post był edytowany przez Viehu dnia: 31.05.2012 - 08:35


#9 kiwi09877

  • kiwi09877
    Stary wyjadacz
  • Postów: 748
  • Dołączył: 03.04.2012
  • z:Katowice

Napisany 31.05.2012 - 08:48

Czyli jak mam obudowę aluminiową to dodatkowo ekranowanie kabli to przerost formy nad treścią?

Nie dowiedzialem sie w koncu czy te ekrany sie gdzies lutuje czy odcina i zostawia ?

Ten post był edytowany przez kiwi09877 dnia: 31.05.2012 - 08:49


#10 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6814
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 31.05.2012 - 10:32

Kiwi - jak masz alupuszkę, to nie ma po co dawać ekranów kabli. Na upartego, to zrobisz i szynę masy, i podłączanie ekranów zgodnie ze sztuką - ale po co?

Co do elementów, które mają wpływ na brzmienie, napiszę z pozycji gościa, który nie zna się na elektronice, ale lutował podstawki w układy a następnie siadał z garściami elementów i bawił się w testowanie różnych:

a) diody kształtują mocno charakterystykę. Krzemowe, uniwersalne, prostownicze dają ostry, piaszczysty sound a jeżeli chcemy mieć vintage, mniejszy przester, ciepłe brzmienie, brak piaszczystej górki to germanowe (153 i tak dają całkiem niezły gain w porównaniu z innymi germanowymi, przy których można "zejść" i do leciutkiego crunchu), Zenera, LED-y - szczególnie czerwone, Shottky'ego. Można robić mix diód, przełączanie - z tego, co pamiętam, chyba fabber miał to fajnie rozwiązane w jakimś efekcie.
b ) w zależności od układu, manipulowanie tranzystorami daje duży wpływ na brzmienie, op-ampami mniejszy. W przypadku TS-a nie wiem.
c) oczywiście można się zabawić i elementami biernymi w torze sygnałowym, takim punktem jest np. kondek na wyjściu sygnału, jak choćby ów 10uF w TS.

Jak na mój gust - zrób po prostu TS-a zgodnie ze sztuką a jest to tak prosty efekt, że możesz spłodzić kolejną płytkę do zabawy w modowanie i szukanie tego czegoś, co Cię zachwyci.

Ten post był edytowany przez Dog dnia: 31.05.2012 - 10:40


#11 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 31.05.2012 - 14:22

Germanowe 153 też mam. Wrzucę sobie w efekt i posłucham :).
Te kondensatory NP kupiłem zwykłe, monolityczne, nie MKT, pomarańczowe - będą dobre prawda?
Tantalowych 220nF nigdzie nie mieli. Pan w jednym sklepie powiedział, że JEST różnica i innych mam nie kupować, tylko polować na tantale. Ale był też niezłym bucem, więc lepiej spytam Was koledzy ;-). Polować na tantale, czy równie dobrze mogę wdupić jakieś MKT?

#12 kiwi09877

  • kiwi09877
    Stary wyjadacz
  • Postów: 748
  • Dołączył: 03.04.2012
  • z:Katowice

Napisany 1.06.2012 - 06:51

Kiedyś zadałem podobne pytanie na forum apr. kondensatorów przy budowie efektu jakiś sympatyczny człowiek udzielił mi takiego wyjasnienia :

"Co do jakości kondensatorów to mikowe są bardzo dobre, są bardzo stabilne i mają małą stratność, ale twój układ z tych zalet nie skorzysta, z ceramicznymi jest różnie zależnie od materiału dielektryka , te o małej pojemności (nie więcej niż kilkaset pF) są bardzo dobre (typu NP0 lub C0G gdzie 0 to zero) te o dużej 100nF 1uF ( Z5U Y5V) są bardzo kiepskie i nie powinno się ich używać w torze sygnału urządzeń audio, są nielinowe i powodują zniekształcenia. Kondensatory foliowe (poliestrowe, polipropylenowe) są dobre do układów audio i tych się najczęściej używa. Kondensatory elektrolityczne też nie są najlepsze, 1µF możesz dać foliowe"

ps: wiekszości sprzedawców w sklepach elektronicznych to buce ;) nie urażając nikogo z tu obecnych

#13 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 1.06.2012 - 08:03

Wielkie dzięki! :) Potwierdziłeś niejako moją wiedzę "ogólną". Tylko zastanawiam się co się tak uparli na te tantale w schemacie i czy mogę to obejść foliowym. Bo o tantalowych w Twoim cytacie chyba nic nie ma :(.

#14 kiwi09877

  • kiwi09877
    Stary wyjadacz
  • Postów: 748
  • Dołączył: 03.04.2012
  • z:Katowice

Napisany 1.06.2012 - 08:49

Może to Ci coś pomoże :
http://www.generalgu...68044a841b3e85a

#15 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6113
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 1.06.2012 - 10:50

http://www.trioda.co...php?f=5&t=13026
Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#16 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 1.06.2012 - 14:16

Widzisz kiwi! Nie pomyślałem, żeby oglądnąć schematy u innych źródeł :). Na ggg zamiast tantali i niespolaryzowanych przyjęli te same wartości, ale foliowe. Kupiłem już co potrzeba, mam komplecik :). To będę równolegle grzebał przy obudowie do fuzza i tym TSie :).

#17 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4783
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 1.06.2012 - 15:04

Ale się przczepiłeś tych kondów :D
Ja wszędzie daję foliowe poza pikoF i dużch mikro (nie mieszczą sie:))

#18 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 1.06.2012 - 15:19

Cały mój problem leży w niewiedzy - tyle :)

#19 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2635
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 2.06.2012 - 21:48

Tomasz , TOMA, Igorro i inni ,,,czytaj,czytaj czytaj.. to motto tematu ...

#20 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.06.2012 - 21:43

Chyba nie zrozumiałem.

#21 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 4.06.2012 - 22:27

Oki, wszystko gotowe do ostatecznego sklecenia w jedną całość. Jutro rozwiercę jeszcze te dwa otwory w obudowie i można lutować. Wszystko w środku zmieści się dosłownie na styk... Kurde, strasznie satysfakcjonująca robota :)
Dodaj obrazek

#22 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3540
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 5.06.2012 - 07:09

Będą próbki?

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#23 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 5.06.2012 - 08:03

Jasne, że będą.

#24 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 6.06.2012 - 22:53

Ok, tak wyglądał efekt przed finalnym montażem - przełącznik TS-9/TS-808 musiałem zrobić na nowo. Tyle tych kabelków, a dość krótkie je przygotowałem wszystkie... było trochę gimnastyki, żeby wszystko odpowiednio połączyć.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek


Tak wygląda moje cacuszko przed nałożeniem grafik (kiedy to nastąpi, nie wiem). Jestem bardzo zadowolony, bo jak na razie wszystko poszło według ściśle określonego planu. Jeszcze tylko nie wiem czy działa, ale to szczegół. Ważne, że wygląda. Mam nadzieję, że ta ironia nie była zbyt wymagająca.
Dodaj obrazek

Pozdro!

#25 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4783
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 7.06.2012 - 07:42

Nie zapomnij płytki czymś przykryć zamin przykręcisz denko ;)

#26 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 7.06.2012 - 11:48

Nie zapomniałem ;-). Kartonik włożyłem także między switche, a płytkę.

#27 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 7.06.2012 - 23:17

Jak się Wam podoba wstępny projekt naklejki na efekt?
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez LucasStrat dnia: 7.06.2012 - 23:17


#28 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 8.06.2012 - 00:23

Z estetycznego punktu widzenia, zmniejsz długość białych kreseczek tak by nie stykały się z napisami, a napisy gain i level wstaw w narożniki.

Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#29 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 8.06.2012 - 09:33

Z praktycznego punktu widzenia weź jeszcze pod uwagę średnicę gałek. Te kreseczki będą wychodzić poza gałki na jakieś 3mm, to niedużo, a raczej optymalnie. Hmm, spróbuję jeszcze jakoś to lepiej dograć.

Ten post był edytowany przez LucasStrat dnia: 8.06.2012 - 09:44


#30 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 8.06.2012 - 10:18

To może daj lekko mniejsze gałki, bo miejsca faktycznie nie wiele...

Brakuje jeszcze napisów in i out.

Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#31 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 8.06.2012 - 10:25

Mniejszych gałek nie dam, bo mi się te podobają i pasują, ale faktycznie jeszcze z 1mm uszczknę z kreseczek. Tych napisów nie brakuje, specjalnie nie dałem. Jak już się uparłem na tę sinusoidę, to wrzucanie w tym miejscu napisu IN i OUT sugerowałoby, że leci ona z prawej do lewej - lekki bezsens, bo przeważnie na rysunkach przyjmuje się od lewej :). Wiec zostawiłem jak jest - i tak każdy wie, ze INy są po prawej.

PS: Teraz?
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez LucasStrat dnia: 8.06.2012 - 10:49


#32 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2244
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 8.06.2012 - 11:21

Że tak spytam, w jakim programie to rysowałeś?

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#33 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 8.06.2012 - 13:00

Corel Draw. Programy grafiki wektorowej do takich celów będą najlepsze :)

#34 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 8.06.2012 - 15:00

A ta czarna ramka to linia cięcia? Zrobiłbym tak by napisy się z nią nie stykały.
Ogólnie jest lepiej, graficznie zrobiłbym podobnie, a nie chcesz napisu Tube Screamer przesunąć minimnie w dół by się z sinusoidą nie stykał ? :)

Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#35 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 8.06.2012 - 15:19

Tak, to linia cięcia, ale będę ciął w ten sposób, żeby ramka została. Hmm, a może by wywalić gain i level też do środka trójkąta, obok tone?

#36 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 8.06.2012 - 15:21

Spróbuj, pokaż, wtedy się oceni :)

Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#37 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2244
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 8.06.2012 - 15:50

Corel Draw.

Tak właśnie myślałem :P

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#38 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 9.07.2012 - 17:26

Wracam, żeby pokazać Wam efekt końcowy moich prac przy tym efekcie. Nie wiem kiedy go usłyszycie, bo wyjeżdżam niedługo na wakacje. W końcu :).
Dodaj obrazek

#39 edd

  • edd
    Weteran
  • Postów: 1784
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 10.07.2012 - 11:36

No no, w całości wygląda zajefajnie :D

#40 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3540
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 10.07.2012 - 19:31

Jak żeś tą naklejkę robił Panie??

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#41 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 10.07.2012 - 20:45

Projekt w Corelu, druk kolorowym laserem na dedykowanej folii samoprzylepnej, "laminowanie" wydruku folią samoprzylepną bezbarwną dla zabezpieczenia.

#42 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3540
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 10.07.2012 - 20:52

Jak to się ma do wytrzymałości i estetyki po wykonaniu? Zdjęcie nei wszystko odda

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#43 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 10.07.2012 - 21:28

Jeśli będziesz pamiętał, żeby odsunąć krawędź naklejki od krawędzi efektu (eliminuje ryzyko zahaczenia naklejki), to będzie na prawdę dobrze. Klej jest mocny, a sama folia wydaje się być wytrzymała.

Podrzucam zdjęcie w trybie makro. Zielony kolor jak widać ma "fakturkę" ale z normalnej odległości tego nie widać.
Dodaj obrazek

#44 kiwi09877

  • kiwi09877
    Stary wyjadacz
  • Postów: 748
  • Dołączył: 03.04.2012
  • z:Katowice

Napisany 11.07.2012 - 06:54

Ładnie to wyszło, dla zabezpieczenia i połysku można pokryć całość lakierem bezbarwnym w sprayu.
Gdzie kupić taką folie samoprzylepną?

#45 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 11.07.2012 - 10:20

Przecież napisałem, że wydruk zabezpieczony jest już specjalną warstwą folii bezbarwnej. Właśnie dla zwiększenia wytrzymałości oraz połysku.

Szczerze mówiąc nie wiem gdzie kupić taką folię, ale że jesteś z Katowic to coś Ci podpowiem. Ja te naklejki, podobnie jak wiele innych rzeczy do mojej działalności na Allegro zrobiłem sobie w firmie reklamowej Styl Arte na ul. Jankego. Na miejscu mi wydrukowali z projektu i zabezpieczyli folią. Za arkusz A4 tych naklejek (na dwa efekty po dwie sztuki) zapłaciłem chyba 8zł. Można u nich też wyciąć ploterem naklejki/szablon do malowania natryskowego i co tam jeszcze chcesz. Nie wiem jak u nich z projektem, bo ja zawsze projektuję sobie sam i po prostu dostarczam im mailem/na pendrive.

#46 DexterH

  • DexterH
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1161
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 24.10.2012 - 16:38

Pozwolę sobie odkopać, bo mam pytanie. Jestem totalnym amatorem, a za cel postawiłem sobie zbudowanie TS. Mam problem ze znalezieniem kondensatora 51pF i 27nF, czy jeśli użyję odpowiednio 47pF i 33nF, to świat się zawali, czy będzie działać?

#47 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 24.10.2012 - 16:41

Nic się złego nie stanie. Przecież kondensatory i tak mają tolerancję 10%, czy 20%.

#48 awl67

  • awl67
    Świeżak
  • Postów: 3
  • Dołączył: 10.01.2013

Napisany 10.01.2013 - 12:29

Mam pytanie do przełącznika TS9/808, jak to działa u ciebie. Z tego co pamiętam, to różnica jest w wartościach dwóch rezystorów.

#49 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6113
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 10.01.2013 - 13:09

Mam pytanie do przełącznika TS9/808


Przełącznik raczej ci nie odpowie.
Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#50 awl67

  • awl67
    Świeżak
  • Postów: 3
  • Dołączył: 10.01.2013

Napisany 10.01.2013 - 15:08


Mam pytanie do przełącznika TS9/808


Przełącznik raczej ci nie odpowie.


Miało być dotyczące przełącznika. Czepiasz się wiadomo o co chodzi ;-)




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników