Skocz do zawartości



Zdjęcie

Szybki test na próbie - lampa vs. cyfra vs. przody


  • Zaloguj się
18 odpowiedzi na ten temat

#1 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5411
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 7.10.2019 - 10:31

Ostatnio na próbie zrobiłem szybkie porównanie.

 

BOSS GT1000 wpięty do:

1) MG FENDMESS (combo lampowe 212)

2) LINE 6 POWERCAB (kolumna gitarowa aktywna)

3) MIXER i PA - kolumny szerokopasmowe LANEY (przody)

 

Wiadomo, film krótki i mizerny, ale może ktoś chce posłuchać różnic. Ustawienie takie samo dla każdego ze sprzętów.

 


Ten post był edytowany przez ptrz666 dnia: 7.10.2019 - 10:31

  • maciurek and yazzgot lubi to

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#2 maciurek

  • maciurek
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3193
  • Dołączył: 18.03.2013

Napisany 7.10.2019 - 10:39

Wzmak górą! Line 6 z tradycyjnie narzuconym kocem...

Ten post był edytowany przez maciurek dnia: 7.10.2019 - 11:11


#3 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Weteran
  • Postów: 1957
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 7.10.2019 - 11:07

1. Jedno pytanie - co to znaczy 'takie samo ustawienie'? - Rozumiem, że w #2 i #3 dodałeś symulatory paczek?
 

2. Jak wpinałeś w #1 - w 'guitar in' czy w pętlę? 



#4 TTU

  • TTU
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5561
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 7.10.2019 - 11:23

Wzmacniacz wypada najlepiej i chyba najgłośniej.

Ale "takie same ustawienia" dla wzmacniaczy i głośników, które mają różne charakterystyki częstotliwości i rózne pasma jest trochę bez sensu - pytanie podstawowe, to - pod który wzmacniacz ustawiono BOSSa ? Na tym wzmacniaczu zabrzmi najlepiej, pozostałe z ustawieniami"samopas" siłą rzeczy wypadną gorzej.

A jeżeli BOSSa nie ustawiano lub wybrano jakieś neutralne ustawienie, to pewnie dlatego wzmacniacz wypada najlepiej bo ma normalne gitarowe pasmo - obcina i podbija pasma w sposób dobry dla brzmienia gitary.


Ten post był edytowany przez TTU dnia: 7.10.2019 - 11:24


#5 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 5846
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 7.10.2019 - 11:31

Fendmess :)



#6 rockfun

  • rockfun
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8840
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 7.10.2019 - 11:34

Najgorzej monitory dla mnie potem L6 a najlepij wzmacniacz. Reszta to pytania jak wyżej.


Are You ready for a good time?

 


#7 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5411
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 7.10.2019 - 11:51

Boss był ustawiony tak, że łańcuch efektów wyglądał następująco:

 

gitara - kostka o nazwie "Natural OD" - symulacja wzmaka czystego "Clean Preamp" - kostka "plate reverb". 

To wpiąłem w return wzmaka lampowego BEZ symulacji kolumny - piec ma swoje głośniki V30 i Eminence Governor.

Po tym wyjściu ustawiłem symulację kolumny takiej jak powyższy wzmak - impulsy V30 i Governora zebrane SM57 - mix 50/50% wpinając to w L6 Powercab w ustawieniu FRFR oraz do mixera z equalizacją neutralną. 

 

Głośności były "takie same" - przynajmniej subiektywnie.


Ten post był edytowany przez ptrz666 dnia: 7.10.2019 - 11:55

  • sebjus lubi to

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#8 rockfun

  • rockfun
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8840
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 7.10.2019 - 11:54

Czyli nie sprzedawaj :P


Are You ready for a good time?

 


#9 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5411
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 7.10.2019 - 12:20

No chyba własnie sie pogodzę z gabarytem tego MG, bo w relacji "stoję przed wzmakiem i go słucham" to lampka IMO wygrywa. A na przody i tak puszczam sobie wyjście z BOSSa GT1000 i sobie akustyk kręci co mu sie tam podoba, a ja na scenie mam swój odsłuch z lampy i przynajmniej mam z tego powodu frajdę. 

A małe knajpy, gdy nie gra się z przodów lampa nagłośni ładniej.


Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#10 pan_kakenholz

  • pan_kakenholz
    Gaduła
  • Postów: 448
  • Dołączył: 17.02.2012
  • z:Koszalin

Napisany 7.10.2019 - 19:42

A to nie jest tak, że w multi powinieneś zmienić w opcjach OUTPUT na taki, jaki jest podłączony ? 

Inaczej wszystko brzmi, jak masz ustawione jako Line/phone, inaczej jako stack czy combo.


If only Africa had more mosquito nets, we could help prevent millions of mosquitoes from dying needlessly of AIDS

#11 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5411
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 7.10.2019 - 22:50

A to nie jest tak, że w multi powinieneś zmienić w opcjach OUTPUT na taki, jaki jest podłączony ?
Inaczej wszystko brzmi, jak masz ustawione jako Line/phone, inaczej jako stack czy combo.


W bossie GT1000 możesz sobie ustawić kilka opcji naraz.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#12 Karloff

  • Karloff
    Usain Bolt
  • Postów: 6552
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 7.10.2019 - 22:52

test wart tyle, co wszystkie moje posty na forum- czyli nic :P

ale propsy, ze Ci sie chcialo nagrac ;)


#1 NACZELNY FANBOJ METALLIKI - NIE METALLICY/CI!


#13 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5411
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 8.10.2019 - 08:24

Kiedyś kupiłem kabel, który polecałeś, także nie smaruj smalcem.


Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#14 rockfun

  • rockfun
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8840
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 8.10.2019 - 13:40

Ale przecież ten kabel się  skręcał, obcinał górę i się zepsuł po tygodniu. Już nie pamiętasz? :P


Are You ready for a good time?

 


#15 Karloff

  • Karloff
    Usain Bolt
  • Postów: 6552
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 8.10.2019 - 13:43

:D

dziala? pewnie dziala!

do tego ma gwarke 4life. 

sprawdzone ;)


#1 NACZELNY FANBOJ METALLIKI - NIE METALLICY/CI!


#16 pan_kakenholz

  • pan_kakenholz
    Gaduła
  • Postów: 448
  • Dołączył: 17.02.2012
  • z:Koszalin

Napisany 8.10.2019 - 21:59

 

A to nie jest tak, że w multi powinieneś zmienić w opcjach OUTPUT na taki, jaki jest podłączony ?
Inaczej wszystko brzmi, jak masz ustawione jako Line/phone, inaczej jako stack czy combo.

W bossie GT1000 możesz sobie ustawić kilka opcji naraz.


Mam GT100 - to nie wiem :>

Mówisz o głównych opcjach, gdzie wybierasz output?  system - output select .

Przełączasz po kolei różne graty i Twój Boss wie, że podłączyłeś właśnie małe kombo a nie fullstacka? ;D 

Tak tylko sobie drążę. Na gig używam kolumne + head, na próbach małe kombo- samo się nie przełącza a różnica jest spora, jak ustawisz output na to, czego aktualnie używasz ;]

Chyba, że Gt1000 jest taki mądry :>

 

 


If only Africa had more mosquito nets, we could help prevent millions of mosquitoes from dying needlessly of AIDS

#17 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5411
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 9.10.2019 - 08:37

A to nie jest tak, że w multi powinieneś zmienić w opcjach OUTPUT na taki, jaki jest podłączony ?
Inaczej wszystko brzmi, jak masz ustawione jako Line/phone, inaczej jako stack czy combo.

W bossie GT1000 możesz sobie ustawić kilka opcji naraz.


Mam GT100 - to nie wiem :>
Mówisz o głównych opcjach, gdzie wybierasz output? system - output select .
Przełączasz po kolei różne graty i Twój Boss wie, że podłączyłeś właśnie małe kombo a nie fullstacka? ;D
Tak tylko sobie drążę. Na gig używam kolumne + head, na próbach małe kombo- samo się nie przełącza a różnica jest spora, jak ustawisz output na to, czego aktualnie używasz ;]
Chyba, że Gt1000 jest taki mądry :>


W GT1000 masz dla każdego wyjścia możliwość użycia niezależnego ustawienia.
Main OUT 1 - ustawienie Combo 212 Return
Main OUT 2 - potrzebne przy grze w stereo, nie używane na filmiku
Sub OUT 1 - ustawienie recording (wyjscie liniowe, tylko z IR zamiast standardowego cabsima)
Sub OUT 2 - j. w.
I do tego jeszcze wyjście słuchawkowe ustawiane osobno - może być takie jak powyższe lub nawet ich miksem.

Pod tym względem boss gt1000 jest fajny.
Ja na scenie obecnie korzystam z niego tak:
Boss GT1000 z IR w przody, na scenie mam odsłuch z pieca, a nasz perkman słucha sobie mnie dodatkowo na słuchawkach przy utworach gdzie korzystam z loopera by nie popierdolić tempa.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#18 pan_kakenholz

  • pan_kakenholz
    Gaduła
  • Postów: 448
  • Dołączył: 17.02.2012
  • z:Koszalin

Napisany 9.10.2019 - 18:49

Spoko luz ;]

Cały czas szukam powodu, żeby zmienić mojego staruszka na coś świeższego, lepszego i przede wszystkim mniejszego z footswitchem i nie kosztowało 8k .

Tak, żeby też mieć faktyczną różnicę - nie się ich doszukiwać ;p


If only Africa had more mosquito nets, we could help prevent millions of mosquitoes from dying needlessly of AIDS

#19 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5411
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 10.10.2019 - 06:23

Jeżeli jesteś zadowolony z setki to nawet nie myśl o zmianie. Ten multi brzmi naprawdę nieźle. Wiem, bo sam na takim grałem przez chyba 10 lat.

Edit: w sumie gdyby nie kaprys to grałbym na nim dalej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ten post był edytowany przez ptrz666 dnia: 10.10.2019 - 07:54

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników