Skocz do zawartości



Zdjęcie

Nagrywanie lampiaka w domu za pomocą IR.


  • Zaloguj się
54 odpowiedzi na ten temat

#1 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 20:04

A więc, wzmacniacz lampowy podłączamy do paki lub dummy load, z wiadomych względów.

Wyjście na szeregową pętlę efektów (send, pre out, lub coś podobnego) łączymy z wejściem karty dźwiękowej w kompie, lub jakimś przedwzmacniaczem podłączonym do line-in karty. (Ja używam jako preampu lineboostera DIY do ustawienia odpowiedniej głośności sygnału. Można to zrobić bezpośrednio w kompie, nie ma to znaczenia, po prostu tak jest mi wygodniej).

Następnie w gniazdo (return, poweramp in, lub coś podobnego) wpinamy samego jacka (bez kabla) w celu załączenia pętli i wyciszenia wzmacniacza.

Następnie uruchamiamy DAW z obsługa VST, tworzymy nowy projekt, nową ścieżkę, zaznaczamy na owej ścieżce opcję live monitoring input lub coś podobnego (chodzi o to żebyśmy słyszeli w czasie rzeczywistym co gramy), ustawiamy ją aktywna do nagrywania i już słyszymy nasz wzmacniacz w kompie.

Dźwięk jest siarzący i nieprzyjemny zwłaszcza na przesterze, więc klikamy na ścieżce „track FX” (lub coś podobnego Dodaj obrazek ) i uruchamiamy wtyczkę do obsługi odpowiedzi impulsowych np.:http://lepouplugins....or-windows.html , keFIR, lub coś podobnego. Załączamy impuls i gramy.

Ważne, pętla musi być szeregowa, przy równoległej nie wyciszymy sygnału idącego do końcówki mocy i kolumna będzie grała.

Ten post był edytowany przez Viehu dnia: 9.02.2012 - 13:12


#2 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 20:32

A wiesz Viehu, że spróbuje zaraz czegoś podobnego, ale z tranzystorem Marshalla. On ma tylko wyjście liniowe (z końcówki niestety i z symulacja paczki), ale ciekawi mnie jak zagra, gdy puszczę to w DAW i nałoże impuls.

#3 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 20:36

Jeżeli ma symulacje paczki to nagraj, może obejdzie się bez IR ;)
E:
Valdi, a gdzie turkuć? ;)

Ten post był edytowany przez Viehu dnia: 29.01.2012 - 20:37


#4 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 20:42

Tylko coś kiszka jest bo monitor w reaperze się wychyla jak gram, a nic się nie nagrywa. Również wzmak nie wycisza się po wpięciu kabla w Line-out.

#5 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 20:44

W line out się nie wyciszy, tu jest właśnie ta różnica.

#6 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 21:00

Dziwne, że Reaper nic nie nagrywa, użyłem do połączenia innego kabla gitarowego.

A może POD GX nie trawi innego sygnału niż z samej gitary na wejściu? W głośnikach kompa też nic nie słyszę jak gram live.

Kiedyś podłączałem tę pierdziawkę w line-in karty SB Audigi i wówczas Reaper nagrywał sygnał z line-out. Ale wówczas użyłem kabla stereo.

E:
Spoko, już się wyjaśniło. Piec gra głośno, a sygnał z line out jest na tyle słaby, że muszę bardzo mocno podgłośnić (+50dB) go w kompie i jest wówczas OK ;)

#7 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 21:54

A co to za marszal, MG? ;)

#8 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 22:11

Ta, kurzył się bidny tyle lat, to go trochę rozruszam ;)
No więc tak, jak nakładam impulsy na to jeszcze to brzmi inaczej, ale bardziej zmulone jest brzmienie. Z kolei z własnej wbudowanej emulacji paki brzmi znacznie konkretniej, ale czuć wtedy, ze to jednak pierdziawa :D

Szkoda, że nie ma wyjścia z preampu, albo chociaż z pominięciem tej wbudowanej emulacji

#9 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 22:21

Zawsze możesz zastosować moją metodę z preampem, po line-out. Powinno pomóc chociaż w kwestii poziomu sygnału line-out. ;) Nakładanie symulacji na symulację właśnie tak wygląda.

#10 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 22:27

Póki co podwyższam poziom dB wtyczką VST, no i zdjąłem więc te impulsy, dałem więcej gainu na piecu jest teraz dużo konkretniej ;) Musiałem też przyciszyć pieca, bym go nie słyszał za bardzo. Główny sound ma iść z głośników kompa :D

Zupełnie inna jest gra niż na symulacjach wzmaków mimo wszystko, natychmiastowa odpowiedź, inne czucie instrumentu itd. No i ten preamp w piecyku ma dobry EQ mimo wszystko bo minimalny ruch gałeczką i czuć zmianę.

#11 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 22:36

Zaraz wyjdzie, że MG jest idealne do home recordingu ;)

#12 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2012 - 22:41

Hehehe, ale właśnie jamuje sobie z BB Kingiem i jest jakoś całkiem bluesowo ;)

#13 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2244
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 30.01.2012 - 10:09

Taki mały OT: przydałby się temat z zebranymi linkami do programów DAW, wtyczek VST, ciekawych impulsów, przygotowaniu domowego studia, itp - taki jak ja zrobiłem w Zrób to sam. Podejmie się ktoś? Bo w tym temacie jeszcze tak nie siedzę, żeby ogarnąć jedno i drugie jednocześnie.

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#14 Bielack

  • Bielack
    Stary wyjadacz
  • Postów: 756
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 31.01.2012 - 15:27

Zupełnie inna jest gra niż na symulacjach wzmaków mimo wszystko, natychmiastowa odpowiedź, inne czucie instrumentu itd.

Poważnie czuć tą różnicę? Cały czas się zastanawiam, czy warto zainwestować w "prawdziwy" wzmacniacz do zabawy w homerekording? Myślę sobie - przecież i tak przepuszczę sygnał przez interfejs i komputer, więc latencja pojawi się tak czy owak. Chyba, że pisząc o innej odpowiedzi wzmacniacza niż jego symulacji masz na myśli coś innego?
Moje muzowanie i ostatni wpis na blogu: PRO TOOLS Recording Studio

#15 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 1.02.2012 - 11:27

@Bielack, uwierz mi, że czuć różnicę, mimo, że piec gówniany, bo to pierdziawka Marszczal MG15. Można sobie wyobrazić jaka by była różnica na porządnym wzmaku.
Akurat brzmienie jego zostawia sporo do życzenia, ale jak mówiłem wcześniej, jest zupełnie inne czucie instrumentu.
Tak, pisząc o odpowiedzi mam na myśli latencje. Niby to różnica minimalna, ale jednak to czuć.

Druga sprawa, że na czucie instrumentu ma też wpływ to, że grając na piecu słyszymy dźwięk z głośnika gitarowego, a są tam takie niuanse których nie odczułem na żadnej symulacji VST+głośniki z kompa. I nie chodzi tu o jakość brzmienia, bo jak pisałem ten Marszczal ma pigmejowe brzmienie, ale jest to coś takiego co trudno opisać słowami.

Brzmienie z VST to jak by nie patrzeć "postprodukcja" i brzmi ładnie w miksie, ale do prawidłowego czucia instrumentu przy graniu live jednak najlepiej nadaje się "żywy" wzmak :D

Ostatnio zacząłem kombinować z symulacjami samego preampu+impulsy IR (nie ładowałem na ścieżkę VST powerampów) i odpowiedź wówczas zdawała się zbliżać do tej z samego pieca, a brzmienie zdawało się być mniej plastikowe.

Osobiście wzmaka bym do nagrywania nie kupił, bo jak tu już mądre głowy się nieraz wypowiadały jest w pigmej kombinowania z ustawieniem mikrofonu, akustyką pomieszczenia itd.

Poszedł bym raczej w kierunku złotego środka, czyli tak jak Viehu pisze nagrywać przez "żywy" preamp + impulsy IR. Z tym, że nie kupił bym całego wzmaka, a rozejrzał się za konkretnym lampowym preampem.

Ten post był edytowany przez valdi dnia: 1.02.2012 - 11:29


#16 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 1.02.2012 - 17:50


Zupełnie inna jest gra niż na symulacjach wzmaków mimo wszystko, natychmiastowa odpowiedź, inne czucie instrumentu itd.

Poważnie czuć tą różnicę? Cały czas się zastanawiam, czy warto zainwestować w "prawdziwy" wzmacniacz do zabawy w homerekording? Myślę sobie - przecież i tak przepuszczę sygnał przez interfejs i komputer, więc latencja pojawi się tak czy owak. Chyba, że pisząc o innej odpowiedzi wzmacniacza niż jego symulacji masz na myśli coś innego?

No niestety do grania z wtyczkami VST czy innymi guitar rigami trzeba mieć mocny sprzęt inaczej latencja potrafi skutecznie zniechęcić.

#17 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 1.02.2012 - 17:53

Latencja latencją, ale wiesz Viehu o co mi chodzi oprócz tego ;)

#18 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 1.02.2012 - 18:11

Krótko VST to nie wzmak, można na tym grac ale po co ;) Na byle jakim tranzystorze gra się, jakby to ująć, wygodniej.

#19 lordmouc

  • lordmouc
    Weteran
  • Postów: 1530
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:RZ

Napisany 9.02.2012 - 12:31

Czy jest jakiekolwiek ryzyko uszkodzenia wzmacniacza stosując metodę podaną przez ciebie Viehu? Albo gdzie takie ryzyko może się pojawić czyli czego się wystrzegać (oprócz obowiązkowego zaaplikowania obciążenia dla wzmaka)? Rozumiem, że sygnał z heada trzeba puścić kablem gitarowym z ewentualną przejściówką duży>mały przy wejściu karty dźw., a nie cienkim kabelkiem mały jack/mały jack? :)

Some people understand the value of having a good visual impact. The rest use combos.
©Some Dude

 


#20 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 9.02.2012 - 12:43

Osobiście wzmaka bym do nagrywania nie kupił, bo jak tu już mądre głowy się nieraz wypowiadały jest w pigmej kombinowania z ustawieniem mikrofonu, akustyką pomieszczenia itd.


Kombinowania z ustawieniem mikrofonu nie sądzę żeby było więcej niż ustawianiem brzmienia i impulsów na kompie. Na początku faktycznie zanim nie obczaisz mikrofonu+pieca to trzeba kilka razy poprzestawiać mikrofon i posłuchać jak wychodzi, potem jak wiesz jak to działa to w zasadzie nie ma co kombinować. Co do akustyki pomieszczenia: jeśli piec jest odkręcony dość konkretnie, a przy nagrywaniu dynamikiem raczej musi być a mikrofon jest w odległości kilku cm od głośnika to akustyka pomieszczenia ma bardzo małe znaczenie lub nawet pomijalne. Co innego jeśli nagrywasz akustyka pojemnikiem. Ale za to jaka fajna zabawa :)

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#21 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 9.02.2012 - 12:45

No mały jack/mały jack i tak będzie potrzebował przejściówkę po stronie wzmacniacza ;) Zwykły kabel gitarowy i przejściówka styknie. Brak obciążenia w przypadku lampy jest "zabójczy", poza tym nie ma co wzmacniacza uszkodzić.

#22 lordmouc

  • lordmouc
    Weteran
  • Postów: 1530
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:RZ

Napisany 9.02.2012 - 13:01

Ok, niedługo sprawdzę ten patent ;)

Some people understand the value of having a good visual impact. The rest use combos.
©Some Dude

 


#23 lordmouc

  • lordmouc
    Weteran
  • Postów: 1530
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:RZ

Napisany 10.02.2012 - 17:04

Niestety, nie działa. Puszczam sygnał z Send do kompa w line in, ale słychać jedynie buczenie, Reaper też nic innego nie nagrywa. Słyszę za to pierdzący dźwięk gitary z kolumny. Chyba się nie da :D Oczywiście wszystko zrobiłem jak w pierwszym poście :/

Ten post był edytowany przez lordmouc dnia: 10.02.2012 - 17:07

Some people understand the value of having a good visual impact. The rest use combos.
©Some Dude

 


#24 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 11.02.2012 - 11:11

Kombinowania z ustawieniem mikrofonu nie sądzę żeby było więcej niż ustawianiem brzmienia i impulsów na kompie. Na początku faktycznie zanim nie obczaisz mikrofonu+pieca to trzeba kilka razy poprzestawiać mikrofon i posłuchać jak wychodzi, potem jak wiesz jak to działa to w zasadzie nie ma co kombinować. Co do akustyki pomieszczenia: jeśli piec jest odkręcony dość konkretnie, a przy nagrywaniu dynamikiem raczej musi być a mikrofon jest w odległości kilku cm od głośnika to akustyka pomieszczenia ma bardzo małe znaczenie lub nawet pomijalne. Co innego jeśli nagrywasz akustyka pojemnikiem. Ale za to jaka fajna zabawa :)

No i właśnie dlatego wzmak odpada ;) konkretnie w bloku nie rozkręcę z dynamikiem, a z pojemnikiem i tak wyszła by pigmejowa akustyka blokowej klitki, więc koło się zamyka :D

#25 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 11.02.2012 - 18:27

Niestety, nie działa. Puszczam sygnał z Send do kompa w line in, ale słychać jedynie buczenie, Reaper też nic innego nie nagrywa. Słyszę za to pierdzący dźwięk gitary z kolumny. Chyba się nie da :D Oczywiście wszystko zrobiłem jak w pierwszym poście :/

Wtyk w return wcisnąłeś, pętla szeregowa i sprawna?

#26 valdi

  • valdi
    użytkownik nieaktywny
  • Postów: 6106
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 12.02.2012 - 02:08

Hehe, właśnie zrobiłem eksperyment i do PIGmeja IX http://forum-gitara....-pigmej-jam-ix/ dograłem solo na Marszczalu MG wpiętym z line out do GXa. Żeby było śmieszniej to poczęstowałem ścieżkę impulsem Diesel V30 SM57 Soldano :D Dodałem do tego jeszcze lekki delay i reverb VST i jakoś to w miksie idzie strawić, a plumkało mi się nawet przyjemnie ;)

#27 lordmouc

  • lordmouc
    Weteran
  • Postów: 1530
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:RZ

Napisany 12.02.2012 - 14:53


Niestety, nie działa. Puszczam sygnał z Send do kompa w line in, ale słychać jedynie buczenie, Reaper też nic innego nie nagrywa. Słyszę za to pierdzący dźwięk gitary z kolumny. Chyba się nie da :D Oczywiście wszystko zrobiłem jak w pierwszym poście :/

Wtyk w return wcisnąłeś, pętla szeregowa i sprawna?

Tak, w return wcisnąłem zwykłą przejściówkę (stereo, może jest jakaś rożnica?:D ), pętla jest OK. Podejrzewam, że problem może być po stronie komputera (chociaż dźwięk z kolumny niepokoi), bo kiedyś na starym forum ktoś wrzucał filmik z jutube jak facio pokazywał dokładnie to samo i używał głowy DSL, tak jak ja. Wnioskuje, że powinno działać :/

Some people understand the value of having a good visual impact. The rest use combos.
©Some Dude

 


#28 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 12.02.2012 - 17:59

Daj w return zwykłego jacka mono, może pomoże ;)

#29 lordmouc

  • lordmouc
    Weteran
  • Postów: 1530
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:RZ

Napisany 13.02.2012 - 12:43

No sprawdzę ;)
Tutaj wynalazłem linka na starym forum:

Ten post był edytowany przez lordmouc dnia: 13.02.2012 - 12:44

Some people understand the value of having a good visual impact. The rest use combos.
©Some Dude

 


#30 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 20.02.2012 - 15:01

Zrobiłem tak jack w return a z send do linein karty dźwiękowej. Muszę przyznać że dźwięk dobry. Ale jak chcę uzyskać przester nakładając impulsy to jest brumienie. Czy jakbym miał np. lexicona alpha i wpiął send do wejścia gitarowego wysokoimpedancyjnego to nie byłoby brumienia ?
chciałbym dużo ale mnie nie stać

#31 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2244
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 20.02.2012 - 15:43

Pętla mas. Tu jak nigdzie indziej przydaje się DI-box czy inny separator :P
Ja próbując tego na swoim piecu miałem w sygnale szumy z zasilacza impulsowego laptopa :P

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#32 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 20.02.2012 - 16:45

Trza było na baterii nagrywać. ;)

#33 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2244
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 20.02.2012 - 16:57

Albo dorobić ground-lift do kabla gniazdko-zasilacz laptopa :P

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#34 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 20.02.2012 - 17:15

Zapodałem sobie amplitube 2 z symulacją vanhalen i jest git. Ale chciałbym też kefira. Chyba bez interfejsu nie da rady.
chciałbym dużo ale mnie nie stać

#35 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 20.02.2012 - 17:18

Zrobiłem tak jack w return a z send do linein karty dźwiękowej. Muszę przyznać że dźwięk dobry. Ale jak chcę uzyskać przester nakładając impulsy to jest brumienie. Czy jakbym miał np. lexicona alpha i wpiął send do wejścia gitarowego wysokoimpedancyjnego to nie byłoby brumienia ?

Znaczy, że wzmak nagrałeś czysty i chcesz go reampować za pomocą wtyczek? Nie lepiej nagrać suche wiosło i reampować?

#36 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 20.02.2012 - 17:48

Ja to uzyskuję live w czasie rzeczywistym

Dodam że na zintegrowanej karcie realtek ze sterami asio.

A to kefira trzeba przeliczać ?

----------------

Kurde panowie nie wiedziałem że to wszystko trzeba nakładać na czystą gitkę.

połączyłem posty. Kwik
chciałbym dużo ale mnie nie stać

#37 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 20.02.2012 - 18:42

W tym temacie chodzi o nagrywanie lampiaka lub innego wzmaka po cichu w domu o tym co Ty robisz pisałem tu
http://forum-gitara....eampowanie-vst/ a kisielek tu http://forum-gitara....-vst-i-impulsy/ ;)

#38 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 20.02.2012 - 19:04

Nie widziałem że w trybie live nie można uzyskać tak dobrego dźwięku jak po nałożeniu np. amlitube svx na czystą ścieżkę.
chciałbym dużo ale mnie nie stać

#39 Tabbs

  • Tabbs
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1148
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Cieszyna

Napisany 5.10.2012 - 14:21

Hell-o. Tekst Vieha bardzo mnie zagrzał do spróbowania tej zabawy... tylko umoczyłem bo nie doczytałem jednej rzeczy i aż mi głupio, że sam na to wpadłem ( nie do końca wiem co myślałem :P ) A mianowicie - nie chce mi się do nagrań dymać z paczka 4x12 na 3 piętro do domu i pytanie czy jakimś domowym sposobem można wymajwstrować dummy loada ? Mam tu ew. starego tranzystorowego laneya 15 wat? Szło by co z niego zrobić ? Bo zapłakałbym się na śmierć gdybym se w dwóch prostych krokach załatwił Engl-a :P Viehu help plox

LIKE IT - - - > http://www.facebook.com/NegatioNBandPL < - - - LIKE IT


#40 Vladi

  • Vladi
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4647
  • Dołączył: 15.02.2013

Napisany 2.03.2015 - 23:32

Wygrzebałem ten temat z wczesnego palezoiku z dwóch powodów,
Primo ciągle padają pytaniao nagrywanie w domu i propozycje wzmaków z niesłychanymi kombinacjami alpejskimi. A tu świetnie opisane. Może komuś się przyda i się okaże że można mieć wzmak który pociągnie gig i można go nagrać w domu bez żadnego problemu.

I po drugie odkryłem małe ulepszenie jeśli chodzi o eliminację brumienia do nagrywek. Otóż osiągam na swoim wzmaku dużo kepszy efekt jeśli na returnie pętli wpinam nie samego jacka, ale kabel podpięty pod jakiś efekt, który nie jest zasilony nawet. Ważne, żeby kabel był wetknięty w gniazdo out z tego efektu.
pewnie jest tego jakieś banalne wytłumaczenie, ale ponieważ elektryczniść była zawsze dla mnie zagadką, nie znam odpowiedzi:)
U mnie we wzmaku nawet do końca nie tłumił sygnału idącego na głośnik z samym jackiem (co ciekawe podobnie jak kabel wpięty w efekt w wejście in:) ). Tą metodą jest perfekt.

Ten post był edytowany przez Vladimeer dnia: 2.03.2015 - 23:33

  • Hammerhead lubi to
"Use the Fork, Luke..."
http://soundcloud.com/vlodi

#41 Hammerhead

  • Hammerhead
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4274
  • Dołączył: 04.04.2014

Napisany 3.03.2015 - 13:31

^up

 

I bardzo dobrze że go wyciągnąłeś, ten temat mnie oświecił normalnie :D

mój Marshallek ma wyjście do nagrywania linowe z symulacją kolumny,

mam do tego taki recorder zooma na którym nagrywam, tyle że to z lini brzmiało zawsze kiepsko.

A teraz widzę że rzeczywiście da się z tym dużo zrobić :)



#42 czarny83

  • czarny83
    Gaduła
  • Postów: 240
  • Dołączył: 19.02.2015

Napisany 11.12.2016 - 22:08

Podpinam się pod temat z nowym pytaniem

 

W skrócie: brzmienie gitary/pieca udało mi się osiągnąć takie które mnie satysfakcjonuje. Interfejs mam (Scarlett 2i2), mikrofon Shure SM57 podpinam kablem XLR, pokombinowałem z optymalnym ustawieniem mikrofouu, najlepiej mi to brzmi na wprost głośnika jakieś 5 cm od pieca. I niby nie jest jakoś źle, ale jednak nie oddaje całkiem tego co słyszę grając. Brzmi to trochę sucho jak dla mnie, brakuje nieco przestrzenności.

 

Czytałem/widziałem gdzieś na necie, że ludzie nagrywają dźwięk za pomocą dwóch mikrofonów. Ktoś praktykował takie rozwiązanie? Jeśli tak, to czy faktycznie jest lepiej? I czy ewentualnie do takiego nagrywania użyć podobnych mikrofonów czy dać coś innego?



#43 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Weteran
  • Postów: 2737
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 11.12.2016 - 22:15

Nagraj dwa tracki tym samym mikrofonem pan L100/R100 ale przy drugim podejściu ustaw mikrofon w innej pozycji np. cone edge



#44 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 11.12.2016 - 22:18

Ogólnie temat jest o nagrywaniu IR, czyli sygnał z pętli i na to impulsy, a nie o nagrywaniu przez mika. Co do twojego pytania, to z nagrywaniem lampy z mikrofonu jest tak, że musisz ustawić jej eq nie pod to co słyszysz z paczki, ale żeby na tracku brzmiało to tak jak chcesz.  Różnica w ustawieniach może być całkiem znaczna. No i panorama to podstawa.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 11.12.2016 - 22:34


#45 czarny83

  • czarny83
    Gaduła
  • Postów: 240
  • Dołączył: 19.02.2015

Napisany 11.12.2016 - 23:12

Sorry, jeśli namieszałem, nie załapałem z tym IR, po prostu nie chciałem zaczynać setnego tematu, a forum zaproponowało mi ten jako pasujący do mojego pytania  :)

 

Sorry również za brak wiedzy, ale możesz mi rozjaśnić z tą panoramą?



#46 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Weteran
  • Postów: 2737
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 12.12.2016 - 10:04

Nagrywasz pierwszy ślad ... po poprawnym nagraniu wyciszasz go (mute).

Dodajesz drugi track, przestawiasz mikrofon w inne miejsce głośnika, nagrywasz drugi ślad (oczywiści nie muszę tłumaczyć, że MUSI być równo zagrane, zarówno pierwszy jak i drugi-metronom??)

Teraz pierwszy ślad, (wyłączasz mute) dajesz panoramę 100% lewo a drugi 100% prawo i cieszysz się fajnym nagraniem.

@end offtop



#47 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 6.05.2017 - 18:43

skąd można pobrać IR Mesy Peaveya lub Marshalla ?


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#48 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 6.05.2017 - 19:28

Sigma ma wszystko w atrakcyjnych cenach.

#49 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 6.05.2017 - 19:42

ja mam z neta impulsy Freedmana ale za cholerę nie mogę tego dobrze ustawić w Lepoulucabie2. Kręcę kręcę i słabe efekty.


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#50 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Weteran
  • Postów: 2737
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 6.05.2017 - 19:45

Spróbuj KeFir lub MixIR






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników