Skocz do zawartości



Zdjęcie

Zrobiłem i nie działa - lutowanie pickupów (!) w Epi Flying V (jakieś czary)


  • Zaloguj się
7 odpowiedzi na ten temat

#1 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 904
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 16.10.2018 - 21:33

Moje uszanowanie!

 

Dostałem do ogarnięcia Epi Flying V z padniętą elektroniką. Standard, czyli wymiana potków, gniazda, polutowanie jak trzeba i gra gitara. Problem w tym że nie 

 

Co już wykluczyłem:

1. To nie pickup. Testowane na różnych, na wszystkich ten sam, dziwny (o tym za chwilę) objaw. 

2. Nie potencjometr. Testowane na różnych, sprawdzane miernikiem, etc.

3. Nie potek tonu - próbowałem lutować na samym volume. 

4. Nie przełącznik - próbowałem jednego pickupa -> log500k -> gniazdo.

5. Nie gniazdo - wymieniałem, wciąż to samo.

 

Objawy:

Polutowany układ sprawia wrażenie jakby grał. Po wsadzeniu w wiosło - strasznie sieje. Ale do momentu, aż minimalnie przechylę palcem mostkowego pickupa (po prostu przyłożę z lekką siłą palec na cewkę od strony gryfu - nie chodzi o uziemienie! Tu wszystko sprawia wrażenie jakby było ok, sam dotyk nie pomaga, trzeba go fizycznie przechylić). 

Dziwna sprawa, że przełączenie na pickupa przy moście sieje (do momentu magicznego przechylenia). Przełączenie na pickupa przy gryfie to głuchy brum.

Kolejna dziwna sprawa - przy ustawieniu pickupa przy gryfie (tylko przy gryfie, mostkowy nic nie przekazuje, sprawdzone głośniczkiem z telefonu) przechylenie mostkowego pickupa likwiduje głuchy brum z gryfowego. 

 

Luty sprawdzone, nigdzie nic nie zwiera, żadnych zimnych, wszystkie masy się łączą.

Moje pytanie: o pigmej tu chodzi :(



#2 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8157
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 16.10.2018 - 21:39

Sprawdź połączenie pickupa bezpośrednio z kabelkami z niego wychodzącymi i same kabelki. Miałem tak w Ibanezie gdy kabel po skręceniu był przygniatany przez coś, już nie pamiętam czy to był plastik zasłaniający całość, czy przez pickup od bridga, w wyniku czego pickup łączył/ nie zwierał tylko jak go się go naciskało palcem w deskę. Wymontowany oczywiście grał. Rozwiązaniem było przylutowanie dłuższych, a co za tym idzie, bardziej elastycznych kabelków.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 16.10.2018 - 21:47


#3 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4781
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 16.10.2018 - 21:42

Może coś z cewką? Sprawdzałeś same pikapy?

Ten post był edytowany przez fabber dnia: 16.10.2018 - 21:43


#4 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 904
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 16.10.2018 - 22:12

Sprawdź połączenie pickupa bezpośrednio z kabelkami z niego wychodzącymi i same kabelki. Miałem tak w Ibanezie gdy kabel po skręceniu był przygniatany przez coś, już nie pamiętam czy to był plastik zasłaniający całość, czy przez pickup od bridga, w wyniku czego pickup łączył/ nie zwierał tylko jak go się go naciskało palcem w deskę. Wymontowany oczywiście grał. Rozwiązaniem było przylutowanie dłuższych, a co za tym idzie, bardziej elastycznych kabelków.

 

Właśnie przelutowałem kompletnie innego pickupa, kolejnego już do testu. To samo. Tylko w tym wiośle. 



#5 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 17.10.2018 - 06:29

Jeśli wymieniłeś potki, gniazdo, okablowanie (również masa), przełącznik, pickupy i nadal to samo to chyba rzeczywiście jakieś czary i chyba tylko egzorcysta może pomóc. :D A tak poważnie to może jednak coś przeoczyłeś i żonglując różnymi elementami zupełnie przypadkiem pozostawiasz winowajce w tym całym układzie. To może być jakiś osłabiony lut gdzieś po drodze, a w momencie gdy ruszasz pickupem to pod wpływem napinania lub luzowania jakiegoś kabelka zaczyna stykać. A może stary przewód od masy jest gdzieś przetarty i z czymś zwiera (o ile nie wymieniłeś go na nowy).



#6 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 17.10.2018 - 07:29

Połącz na wprost pickup-gniazdo.

Albo zwyczajnie zmierz sam pickup, poruszaj kabelkami podczas pomiaru, czy nie ma jakiejś przerwy.

 

Edit...

Teraz widzę, że przelutowałeś inny przetwornik - nie ma bata, wychodzi, że to okablowanie. Zrób całe od nowa.



#7 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 17.10.2018 - 07:40

Zgoda jak jak wyżej. Nie ma bata ale gdybyś zrobił fotkę elektrowni to może coś wypatrzę.



#8 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 904
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 22.10.2018 - 17:45

Obeszło się bez egzorcysty... nowy przełącznik załatwił sprawę, ale nie ułatwiła sprawa, że testował na walniętym duncanie sh4. Także niekorzystne zbiegi okoliczności zostały pokonane i gra jak trzeba, co widać tu:

https://www.instagra...aken-by=jenotwu

 

A dokładając pasmo sukcesu, udało mi się ulepić na stripboardzie wamplera Euphoria, która gra miodnie. Jak opakuję w obudowę, to na pewno się pochwale ;D

Dzięki za pomoc! 






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników