Skocz do zawartości



Zdjęcie

Kabel wieloparowy do łączenia pedalboarda ze wzmacniaczem


  • Zaloguj się
23 odpowiedzi na ten temat

#1 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 904
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 2.10.2018 - 15:49

Nie wiem czy powinienem pisać to w "zrób to sam", no ale chcę zrobić sam, więc chyba tak ;D

 

Czy taki kabel: https://muzyczny.pl/...p-4-parowy.html nada się do łączenia pedalboarda ze wzmacniaczem? Czy nie ma tam żadnej wspólnej masy ani nic? 

Strasznie drażni mnie rozwijanie tony makaronu za każdym razem, chciałbym miec jeden kabel gitara->pedalboard oraz jeden kabel (lub raczej jedną wiązkę kabli) pedalboard->amp. Jak to widzicie, dałoby radę to zrobic takim kablem żeby miało ręce i nogi?



#2 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8157
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 2.10.2018 - 16:26

Prościej kupić 2 paczki plastikowych opasek, nazywanych trytytkami w Casto za jakieś 1,20zł i co 40cm założyć na równolegle ułożone kable, następnie ścisnąć i przyciąć ich końcówki. Bez problemu taki jeden kabel, z kilku można zwinąć. Mus to oznaczenie końcówek, co do czego. No i oczywiście na końcówkach przemyśleć sprawę, by z wiązki sięgnęło wszędzie tam gdzie powinno.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 2.10.2018 - 16:33


#3 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 904
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 2.10.2018 - 16:58

Długość żeby sięgnęło i oznaczenie końcówek jasna sprawa. Ale prędzej niż do trytek to skłaniałbym się już do elastycznego oplotu. 



#4 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 11508
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 2.10.2018 - 18:45

Trytytki wbijają się w izolację i niszczą przewody. Dodatkowo w miejscu zaciśnięcia przewód jest bardziej narażony na złamanie. Dużo lepszym wyjściem jest oplot.



#5 maciurek

  • maciurek
    Weteran
  • Postów: 2193
  • Dołączył: 18.03.2013

Napisany 2.10.2018 - 19:20

Może już czas na technicznego? Tam się wszystko rozwija, a Ty, przy barze, cały na biało, rozdajesz autografy. Nie lepiej tak?
  • Jenot lubi to
Jak działa jamniczek?

#6 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Weteran
  • Postów: 1749
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 2.10.2018 - 20:17

No dobra - ale co przy takim przewodzie 'multicore' od strony wzmacniacza? trzeba to rozdzielić na takie 4 cienkie kabelki? I zawsze któryś będzie 'najbardziej naprężony'? To przy takim cienkim kablu będzie pękać jak popaprane...  ... no chyba że się mylę :/


  • Jenot lubi to

#7 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8157
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 2.10.2018 - 20:25

Trytytki wbijają się w izolację i niszczą przewody. Dodatkowo w miejscu zaciśnięcia przewód jest bardziej narażony na złamanie. Dużo lepszym wyjściem jest oplot.

 

Nigdy mi się nic nie wbiło, a wiązka zwijała się normalnie jak pojedynczy kabel. Nie zaciskać tego prasą 100 ton, a tak by się trzymało i dawać trytytki nie co 10, ale tak co 50cm, to wtedy zwija się to jak normalny kabel. Trzymałem go w walizce z pedalboardem. Oczywiście nie neguję. że oplot lepszy, ale można sobie też rozwiązanie zastosować.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 2.10.2018 - 20:50


#8 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 904
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 2.10.2018 - 22:06

No dobra - ale co przy takim przewodzie 'multicore' od strony wzmacniacza? trzeba to rozdzielić na takie 4 cienkie kabelki? I zawsze któryś będzie 'najbardziej naprężony'? To przy takim cienkim kablu będzie pękać jak popaprane...  ... no chyba że się mylę :/

 

Jest to argument. Czyli chyba najlepszą opcją jest technik, a najbardziej ekonomicznie uzasadnioną oplot.



#9 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 11508
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 3.10.2018 - 14:37

Oplot wyjdzie dużo taniej niż techniczny

#10 rockfun

  • rockfun
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8025
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 3.10.2018 - 14:55

Tez korzystam z trytytek :D nic nie pęką nic nie przeszkadza. Tyle że mam 2 kable 1 kabel case amp i  podwójny z trytytkami do pętli. W kwesti kabli i niszczenia proponuje jeszcze zaopatrzyć się w stary dywan i kabelki schować pod. Zębów nie wybijesz a i kable nie cierpią.


Are You ready for a good time?

 


#11 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 11508
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 3.10.2018 - 14:59

Zawsze można kable do pętli zrobić z przewodu klawiszowego. Ja tak mam.

#12 kijeklukasz

  • kijeklukasz
    Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 10.10.2018
  • z:Kuźnia Raciborska

Napisany 7.11.2018 - 21:17

A to moje dzieło :)

 

http://www.kijekluka...ard-wzmacniacz/

 

Przewód "specjalnego przeznaczenia" - pedalboard/wzmacniacz


Na zamówienia gitarzysty zespołu SCARLETT, przewód łączący pedalboard i wzmacniacz  /pętlę, footswitch oraz gitarę / całość jako jeden wiązka w oplocie PET, w środku 4 przewody w różnych kolorach dla lepszej identyfikacji.

https://www.facebook.../scarlett.ofcl/

Specyfikacja wykonanego przewodu

Sommer SC-Spirit XXL - długość 6,5m x3szt / 7m x1szt
oplot w kolorze czarnym / na całość
oplot czerwony/niebieski - pętla SEND/RETURN
oplot biały - footswitch
oplot czarny - sygnał gitary
wtyki Hicon proste


  • Jenot lubi to

#13 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 11508
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 7.11.2018 - 21:26

Najs. Bardzo estetyczne wykonanie. Gdzie kupowałeś kolorowe oploty?

#14 kijeklukasz

  • kijeklukasz
    Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 10.10.2018
  • z:Kuźnia Raciborska

Napisany 7.11.2018 - 21:33

oploty kupuję w różnych  miejscach, zależnie od dostępności, ale najczęściej tutaj:

 

https://porzadekwkablach.pl



#15 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 11508
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 7.11.2018 - 22:17

No i tego linka mi brakowało w zeszycie z linkami.

#16 kijeklukasz

  • kijeklukasz
    Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 10.10.2018
  • z:Kuźnia Raciborska

Napisany 7.11.2018 - 22:25

jeszcze brakujące zdjęcia do posta powyżej...

 

 

20181012_151606.jpg

20181012_152033.jpg

20181012_152402.jpg

20181012_151952.jpg


  • secondtribe and Jenot lubi to

#17 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 11508
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 7.11.2018 - 22:33

Chyba Ci zlecę wykonanie...
  • kijeklukasz lubi to

#18 Slowguitar

  • Slowguitar
    Stary wyjadacz
  • Postów: 666
  • Dołączył: 03.01.2017

Napisany 8.11.2018 - 07:44

Ja też chcę :)



#19 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4746
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 8.11.2018 - 09:18

Świetna, estetyczna robota!

Jak zrobiłeś, żeby w tym szerokim oplocie kable były "w linii"?


U mnie niestety układają się one losowo:

 

a075e88bfe30d.jpg


  • kijeklukasz lubi to

#20 kijeklukasz

  • kijeklukasz
    Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 10.10.2018
  • z:Kuźnia Raciborska

Napisany 8.11.2018 - 09:50

Na profilu Google masz wszystkie moje aktualne rzeczy, które teraz robiłem, tam są zdjęcia jak to zrobić, żeby była taka właśnie "taśma"

https://plus.google.com/+ŁukaszKijek

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
https://plus.google....llection/wK69OF

Dokładnie tutaj

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
  • secondtribe lubi to

#21 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4746
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 8.11.2018 - 10:00

Dobrze widzę, że te "opaski" nałożone na kable przed założeniem oplotu, to taśma izolacyjna?



#22 kijeklukasz

  • kijeklukasz
    Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 10.10.2018
  • z:Kuźnia Raciborska

Napisany 8.11.2018 - 10:03

Tak, to taśma izolacyjna

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

#23 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 11508
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 8.11.2018 - 20:10

A mogłaby być koszulka termokurczliwa.



#24 kijeklukasz

  • kijeklukasz
    Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 10.10.2018
  • z:Kuźnia Raciborska

Napisany 8.11.2018 - 20:15

No tak... Ale zwykle jest grubsza niż taśma - widać przez OPLOT paski..... a po drugie podgrzewanie przewodu w kilkudziesięciu miejscach może nie wyjść mu na zdrowie, trzeba to robić bardzo ostrożnie, żeby nie stopic gdzieś ekranu i sygnału wewnątrz.....




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników