Skocz do zawartości



Zdjęcie

Stratocaster wymiana strun i problemy


  • Zaloguj się
18 odpowiedzi na ten temat

#1 kyzer

  • kyzer
    Gaduła
  • Postów: 74
  • Dołączył: 03.08.2018
  • z:sieci

Napisany 3.08.2018 - 14:58

Cześć! Zmieniłem struny w swoim Stratocasterze na 10 i mam problem z dokładnym wyregulowaniem mostka gitary. Oryginalne struny były dość cienkie coś koło 9-42, było tylko dwie sprężyny, do dziesiątek dołożyłem trzecią aby wyprostować most. Wysokość na 12 progu mam pomiędzy E1 1.8mm, E6 2.0mm. Czy są gdzieś opisane konkretne ustawienia Strata pod dany rodzaj strun?



#2 maciurek

  • maciurek
    Weteran
  • Postów: 2193
  • Dołączył: 18.03.2013

Napisany 3.08.2018 - 16:06

Dobry wynik z tymi odległościami. Pod różne struny nie ma odzielnych ustawień. Tyle, że trzeba troszkę pręt bardziej napiąć i mocowanie sprężyn dociągnąć.
  • kyzer lubi to
Jak działa jamniczek?

#3 kyzer

  • kyzer
    Gaduła
  • Postów: 74
  • Dołączył: 03.08.2018
  • z:sieci

Napisany 3.08.2018 - 19:01

Jak dla mnie tamte fabryczne lepiej brzmiały, też niby fenderowskie. Teraz założyłem Fender 880XL, czy możesz napisać jakiej grubości strun używasz na swoim Stratocasterze? Raczej przesadziłem z grubością strun z 42 na 48.



#4 jjhop

  • jjhop
    Weteran
  • Postów: 2329
  • Dołączył: 09.10.2012

Napisany 3.08.2018 - 21:04

10-46 lub 11-48 to zupełnie normalne struny dla strata.


** rozsiewacz półprawd i manipulator a co gorsza korwinista! fuj! **

#5 maciurek

  • maciurek
    Weteran
  • Postów: 2193
  • Dołączył: 18.03.2013

Napisany 4.08.2018 - 11:19

Ja mam 10-46, ale zaczynałem od 9-42. Kwestia wyćwiczenia palców, aby podciągnięcia wychodziły ładnie.
Jak działa jamniczek?

#6 Nimfoman

  • Nimfoman
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3968
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 5.08.2018 - 21:27

Nie ma co słowami opisywać jak ustawia się mostek w strato, jak na YT są dziesiątki precyzyjnych opisów zilustrowanych ruchomymi obrazkami. 



#7 klaszek

  • klaszek
    Gaduła
  • Postów: 171
  • Dołączył: 01.09.2012
  • z:Szczecin

Napisany 6.08.2018 - 05:57

ja mam w stracie 10-52, nieco przez omyłkę, pokręcić sprężynami i mostem trzeba była no ale gra :D

da się różne rzeczy B)



#8 Sol

  • Sol
    Magister kanapy, w trakcie doktoratu
  • Postów: 6677
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wwa

Napisany 6.08.2018 - 16:58

Cześć! Zmieniłem struny w swoim Stratocasterze na 10 i mam problem z dokładnym wyregulowaniem mostka gitary. Oryginalne struny były dość cienkie coś koło 9-42, było tylko dwie sprężyny, do dziesiątek dołożyłem trzecią aby wyprostować most. Wysokość na 12 progu mam pomiędzy E1 1.8mm, E6 2.0mm. Czy są gdzieś opisane konkretne ustawienia Strata pod dany rodzaj strun?

 

Od siebie dodam, że nigdy tym się nie sugerowałem oficjalnymi wartościami Fendera, podobnie jak "optymalną", "docelową", "najlepsiejszą" grubością strun. Ustawiam wiosło pod siebie, czyli żeby stroiło, za bardzo nie brzęczało i nie przeszkadzało w grze.  Jedyne co sprawdzam dokładniej to wysokość struny nad ósmym progiem.  Ale nawet wtedy biorę kartkę czy wizytówkę, a nie tę śmieszną linijkę.  Po pigmej ja ją kupił, to ja nie wiem ja.


I’m practically afraid of my amp it’s so fucking loud - Vinnie Stigma


#9 Nimfoman

  • Nimfoman
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3968
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 6.08.2018 - 21:01

 

 

Jedyne co sprawdzam dokładniej to wysokość struny nad ósmym progiem.  Ale nawet wtedy biorę kartkę czy wizytówkę, a nie tę śmieszną linijkę.  Po pigmej ja ją kupił, to ja nie wiem ja.

 

Ja mam jeszcze durniejszy szczelinomierz, ale i tak do mierzenia używam kostek różnych grubości, które wszędzie się walają i nie wiem skąd się biorą..


Ten post był edytowany przez Nimfoman dnia: 6.08.2018 - 21:02


#10 kyzer

  • kyzer
    Gaduła
  • Postów: 74
  • Dołączył: 03.08.2018
  • z:sieci

Napisany 10.08.2018 - 00:05

Nie ma co słowami opisywać jak ustawia się mostek w strato, jak na YT są dziesiątki precyzyjnych opisów zilustrowanych ruchomymi obrazkami. 

A możesz podać jakiś po polsku do regulacji stratocastera? Znalazłem tylko to.

https://www.youtube....h?v=-qllIPtLLpQ

Nie regulujecie w ogóle menzurę strun przy wymianie na inną grubość strun?



#11 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 13.08.2018 - 09:19

Regulacja menzury po zmianie grubości obowiązkowa, często gęsto nawet przy strunach tej samej grubości, ale innych producentów menzura wymaga delikatnej korekty. A co do szczelinomierza to również używam kostek różnej grubości :D



#12 maciurek

  • maciurek
    Weteran
  • Postów: 2193
  • Dołączył: 18.03.2013

Napisany 13.08.2018 - 11:04

Ja bez kostek i szczelinomierzy działam. Mam taką metodę, że palcem wskazującym lewej dłoni naciskam strunę B na pierwszym progu. Następnie kciukiem prawej dłoni naciskam strunę B na 15 progu, a palcem wskazującym prawej dłoni oceniam szczelinkę między struną B, a 9 progiem. Ta szczelinka ma być taka, aby jeszcze jedna taka struna B się tam zmieściła.
Jak działa jamniczek?

#13 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 13.08.2018 - 12:25

No ja kapo zakładam na pierwszym progu, prawą dociskam w miejscu łączenia gryfu z korpusem ( z reguły na 16 progu), a lewą badam szparkę :P Tak jakoś wygodniej i przyjemniej.


A jak się nie ma kapo to można choćby sznurowadło na pierwszym progu zawiązać, czy co tam się ma pod ręką. :D



#14 kyzer

  • kyzer
    Gaduła
  • Postów: 74
  • Dołączył: 03.08.2018
  • z:sieci

Napisany 27.08.2018 - 14:09

Pojawił też się inny problem, przy ruszaniu wajchą rozstraja mi się gitara, czy to normalne w tanich Stratocasterach? Czytałem, że ludzie blokują te mostki, dokręcają te dwa wkręty do oporu, że mostek całkowicie leży na korpusie. Ja mam dokładnie ten Mostek: Synchronous Twin-Pivot Tremolo na dwóch śrubach. I takie ułożenie sprężyn:

https://img01-olxpl....isy-_rev009.jpg

 

Nie wiem czy te sprężyny ułożyć w innej pozycji, równolegle, jedna przy drugiej? Ponieważ na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie wyregulować menzury. Nawet jak zrezygnuję z tej wajchy i ją wykręcę, to mostek przy regulacji menzury i strojeniu gitary nie da się wyregulować tak, aby był idealnie pionowo te 3.2 i nie odchylał się do korpusy gitary lub do jej tyłu. Pomimo, że reguluję też tymi śrubami. Jest jeszcze taka opcja o zakupie hipshot tremsetter.

https://mayshop.pl/p...Tremsetter.html

To moja pierwsza gitara elektryczna i ten ruchomy mostek mnie przerósł, teraz bym kupił wiosło, że stałym mostkiem,



#15 TTU

  • TTU
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4607
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 27.08.2018 - 23:50

Na youtube jest mnóstwo filmików o ustawianiu mostka strata (hasło "setting stratocaster bridge") - obejrzenie kilku powinno Cię zainspirowac.

 

Zacznij od tego :

1. Sprawdź czy w linii podparcia na tych 2 trzpieniach mostek jest równoległy do korpusu. Innymi słowy - punkty podparcia mostka na trzpieniach powinny być w identycznej odległości od deski korpusu

2. Nasmaruj punkty podparcia wszystkich strun grafitem (np. startym na  proszek rysikiem z ołówka) - w siodełku oraz na wózkach mostka. Tam  mogą się klinować struny i przez to gitara traci strój.

3. (choć może jako punkt 2) Wymiana starych zuzytych strun na nowe - stare struny pokryte brudem i'/lub korozją też będą miały tendencje do klinowania na punktach styku

4. Za duża liczba zwójów struny na kołku (mój ideał to 3-4, choć niektórym udaje się nawinąć stabilnie strunę na 2 zwojach) nie sprzyja stabilności stroju

5. Ograniczenie zakresu ruchu przez położenie mostka na desce przez zwiększenie naciągu sprężyn lub po prostu przez założenie 4 lub 5  spreżyn  nie pomoże jeżeli nie "przerobisz" pierwszych czterech

 

Zawsze zostaje wizyta u lutnika jeżeli nie ogarniesz tego sam, ale warto spróbować samemu - satysfakcja gwarantowana



#16 kyzer

  • kyzer
    Gaduła
  • Postów: 74
  • Dołączył: 03.08.2018
  • z:sieci

Napisany 28.08.2018 - 12:38

Witaj, wiesz problem chyba był w sprężynach. Ten pan na tej stronie poniżej radzi " żeby nie umieszczać dwóch sprężyn pod kątem a jedną po środku. Może to się skończyć tym, że daje nierównomierne dopasowanie sprężyny, ponieważ środkowa sprężyna będzie krótsza niż pozostałe dwie. "

http://diystrat.blog...ratocaster.html

Oryginalnie było dwie spreżyny pod kątem, przy oryginalnych strunach 9-42, chyba fenderowskich, producent podaje te: Fender 3250L 9-42.

https://menga.net/ri...r-stratocasters

Teraz mam struny 10-tki i ustawiłem sprężyny równolegle do siebie co druga, tak jak ten pan pokazał. Udało mi się ustawić mostek równolegle do korpusu, gitara dobrze stroi, niektóre struny przy regulacji menzury pokazują kolor zielony na tunerze, niektóre nie. Przy tych nie zielonych dużych odchyłów na tunerze nie ma . Ale raczej nie będę już tego ruszał, aby nie zepsuć dobrze ustawionego mostka. 

Co do zwojów strun, to mam tak jak piszesz do 3 razy nawinięte, bazowałem się na oryginalnych. Jednak yamaha nawija struny, jedną powyżej otworu, a ten Stratocaster, od razu nawijał poniżej otworu struny. Ale to chyba nie ma zbytnio różnicy styl nawijania? Skoro producent gitar jeden nawija, tak drugi tak?



#17 mareq

  • mareq
    Gaduła
  • Postów: 295
  • Dołączył: 07.06.2018
  • z:Bielsko-Biała

Napisany 28.08.2018 - 13:26

Generalnie przekładając sprężyny spowodowałeś zmianę ich napięcia a to jest właśnie potrzebne przy zmianie grubości strun. Róznie dobrze a nawet lepiej (bo precyzyjniej) robi się to przez wkręcania lub luzowanie wkrętów trzymających ten metalowy zaczep strun.

Menzurą mimo wszystko się pobaw, żeby była dobrze albo jak zaczniesz grać powyżej 12 progu zaczniesz słyszeć braki stroju (głównie na przesterze).

 

Już wiem dlaczego niektórzy odradzają floyda :) .


Ten post był edytowany przez mareq dnia: 28.08.2018 - 13:26


#18 kyzer

  • kyzer
    Gaduła
  • Postów: 74
  • Dołączył: 03.08.2018
  • z:sieci

Napisany 28.08.2018 - 22:11

Niby tak, ale w gitarach akustycznych nie ma regulacji menzury i ludzie jakoś radzą sobie kapodasterem gdy schodzą poniżej 12 progu.



#19 mareq

  • mareq
    Gaduła
  • Postów: 295
  • Dołączył: 07.06.2018
  • z:Bielsko-Biała

Napisany 29.08.2018 - 07:27

Mowa jest o elektryku. Na akustyku raczej nie gra się na przesterze a wtedy najbardziej słychać te dysonanse.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników