Skocz do zawartości



Zdjęcie

Gitara + Monitory = Płaskie i bezpłciowe brzmienie


  • Zaloguj się
36 odpowiedzi na ten temat

#1 Nothing

  • Nothing
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31.05.2017

Napisany 12.07.2018 - 14:46

Zakupiłem sobie monitory Alesis Elevate MkII, głównie do grania z Amplitube 4, czy Overloud TH3, jednak brzmienie wszystkich presetów jest naprawdę plastikowe, płaskie i jakieś bardzo skompresowane, 0 dynamiki - jakbym grał na jakimś tanim tranzystorowym combo za 300zł. Cleany brzmią całkiem ok, ale im więcej przesteru tym gorzej. Monitory podłączałem do interfejsu jak i bezpośrednio do kompa, żadnych zmian w brzmieniu nie uświadczyłem... Oczywiście wszystko brzmi bardzo dobrze na słuchawkach, ale na monitorach już niestety nie.

 

Monitory, grają świetnie przy słuchaniu muzyki, graniu w gry itp, tylko brzmienie we wtyczkach jest marne...

 

Używam Reapera z Amplitube 4 i TH3, komputer to high-end maszyna z Windows 10, Asio4All oczywiście zainstalowane, przypuszczam, że to kwestia jakichś ustawień w Reaperze? Nie jestem Specjalistą w tego typu sprawach, więc może coś robię nie tak, bardzo proszę o pomoc :P


Ten post był edytowany przez Nothing dnia: 12.07.2018 - 14:50


#2 Vladi

  • Vladi
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4613
  • Dołączył: 15.02.2013

Napisany 12.07.2018 - 15:17

Jak na słuchawkach brzmi jak lampa, a na monitorach nie brzmi to nie jest kwestia reapera, bo tu reaper nie mnie do rzeczy.

Na słuchawkach pewnie słuchasz głośniej i dźwięk wypełnia szerszym pasmem przestrzeń. Małe monitory z płaską charakterystyką nie dadzą rady. Granie przez wtyczki i głośniczki to ogólnie nie jest dobry pomysł.


Ten post był edytowany przez Vladi dnia: 12.07.2018 - 16:06

"Use the Fork, Luke..."
http://soundcloud.com/vlodi

#3 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Weteran
  • Postów: 1669
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 12.07.2018 - 15:54

Miałem styczność z poprzednimi amplitube i moim zdaneim to były słabe wtyczki, które waliły plastkiem.

Używam teraz Guitar riga 5, który też nie jest jakiś specjalny, ale parę akceptowalnych brzmień udało się osiągnąć.

 

Ujmę tak - monitory właśnie ci pokazały co w tych presetach/wtyczkach jest do d...

Sam mam małe monitory Kurzweila, ale da się na nich w domu też grać (z wtyczki  i z multi)

 

Próbuj z innymi wtyczkami



#4 Nothing

  • Nothing
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31.05.2017

Napisany 12.07.2018 - 16:26

W sumie o Amplitubie wszędzie naczytałem się samych "ochów" i "achów", poza tym jest chyba jednym z najdroższych, ale jak trochę się pobawiłem, to jednak można coś ciekawego ukręcić, ale i tak 90% domyślnych presetów ssie. TH3 wydaje się brzmieć trochę lepiej.

 

Może polecicie jakieś wtyczki? Nie muszą być koniecznie darmowe. Chyba zaraz pobiorę demo BiasFX i zobaczymy jak to zagada.



#5 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 12.07.2018 - 17:07

Domyślne presety są po to by je modyfikować. Wiadomo, że każdy kto je tworzy ma inne wiosło inne pipaki, inne wszystko. Mi jeszcze nigdy żaden preset nie zagadał bez modyfikacji. Osobiście używam obecnie Bias Amp i sobie chwalę, ale tam też, bez przysiadnięcia, zrozumienia działania tego programu i pokręcenia no way na jakieś fajne brzmienia. Dam ci małą podpowiedź, po wtyczce gitarowej daj sobie jeszcze wtyk z filtrem podcinającym cyfrowy syf w górnym pasmie w stylu darmowego Filter 2 Grizzly i jakiś dobrze się komponujący lampowy saturator, a no i dodatkowe zewnętrzne EQ po drodze to też podstawa.

 

E : Dałbym ci jakieś próbki, ale wszystko co mam w stopce, to stare gówna na Gearboxie gdy jeszcze zbytnio nie głowiłem się po co jakiś miks. ;)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 12.07.2018 - 17:40


#6 Nothing

  • Nothing
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31.05.2017

Napisany 12.07.2018 - 17:16

Domyślne presety są po to by je modyfikować. Wiadomo, że każdy kto je tworzy ma inne wiosło inne pipaki, inne wszystko. Mi jeszcze nigdy żaden preset nie zagadał bez modyfikacji. Osobiście używam obecnie Bias Amp i sobie chwalę, ale tam też, bez przysiadnięcia, zrozumienia działania tego programu i pokręcenia no way na jakieś fajne brzmienia. Dam ci małą podpowiedź, po wtyczce gitarowej daj sobie jeszcze wtyk z filtrem podcinającym cyfrowy syf w górnym pasmie w stylu darmowego Filter 2 Grizzly i jakiś dobrze się komponujący lampowy saturator, a no i dodatkowe zewnętrzne EQ po drodze to też podstawa.

 

E : Dałbym ci jakieś próbki, ale wszystko co mam w stopce, to stare gówna na Gearboxie gdy jeszcze zbytnio nie wiedziałem jak się miksuje. ;)

Dzięki za Pro Tipy :P Popróbuję, pokręcę i dam znać.



#7 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 12.07.2018 - 17:18

Próbuj. Najgorzej się zawsze pozbyć cyfrowej siary, ale czasem się udaje.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 12.07.2018 - 17:45


#8 Raider

  • Raider
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5444
  • Dołączył: 04.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 12.07.2018 - 17:36

Moim zdaniem, EzMix2 zamiata wszystkie inne udawacze wzmacniaczy.
"polityczna poprawność, dżuma naszych czasów"
Waldemar Łysiak

#9 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 12.07.2018 - 17:39

Z serii co jest lepsze, Citroen czy Fiat. ;)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 12.07.2018 - 17:46


#10 Raider

  • Raider
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5444
  • Dołączył: 04.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 12.07.2018 - 18:13

Chyba Citroen czy Bugatti. ;)
"polityczna poprawność, dżuma naszych czasów"
Waldemar Łysiak

#11 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 12.07.2018 - 18:14

To już w zestawieniu symulacji ogólem z prawdziwą lampą. ;)



#12 tomaszcieslik

  • tomaszcieslik
    Gaduła
  • Postów: 83
  • Dołączył: 28.05.2014

Napisany 12.07.2018 - 19:27

Pobierz ze strony Positive Grid triala Bias Amp lub Bias FX. Obczaisz, pograsz, jak podejdzie to kupisz a jak nie to nic nie zapłacisz. Mam ich całe oprogramowanie z wszystkimi wtyczkami i dodatkami na iPadzie. W domu gram tylko na tym - polecam. Miałem też cały pakiet Amplitube IK Multimedia - nie polecam, odinstalowałem.

#13 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 12.07.2018 - 19:37

Też korzystam z Biasa, ale właśnie rozchodzi się o to, że tak na prawdę z każdego porządnego VST gitarowego w różny sposób dojdzie się do swojego brzmienia, bo to tak na prawdę jedna cyfrowa śpiewka. :) Nawet z jednosymulacyjnego Voxengo z interfacem przypominającym kupę i 5cioma suwakami na krzyż idzie wykręcić całkiem ok brzmienie.  Bias tak jak każda inna tego tego typu wtyka nie będzie że uruchamiam i wow x100 brzmienie true lampy, nic tylko iść na scenę, tylko trzeba przysiedzieć by ukręcić swoje, pobawić się w dubel, itp. :) oczywiście moim zdaniem. ;) Z opisu kolegi wynika mi bardziej, że to taka śpiewka. ;)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 12.07.2018 - 20:12


#14 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4485
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 12.07.2018 - 19:55

Moim zdaniem to tak - najlepszą wtyką VST do nagrywania gitar jest TH3. Tylko, że jest to kombajn kompleksowy, wymagający pewnej wiedzy co i jak ustawić.

Natomiast jak chcesz zwyczajnie grać na VST jakbyś to robił na domowym wzmacniaczu i żebyś był zadowolony z brzmienia, to tutaj najlepszym wyborem jest Bias.

Co do grania na monitorach, to jak koledzy wyżej powiedzieli - to średni pomysł. To już lepiej na domowym stereo, które podbarwia. Monitory są "urządzeniami pomiarowymi" mającymi dać ci dźwięk możliwie najbardziej płaski, klarowny i selektywny abyś miał dobry ogląd miksu - tak w największym skrócie.

#15 VaM

  • VaM
    Weteran
  • Postów: 1877
  • Dołączył: 23.06.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 12.07.2018 - 21:42

Ja wiem? Dobre monitory, dodatkowo doładowane subem, potrafią szarpnąć że aż miło. 

Zawsze można trochę za pomocą EQ w DAW ratować i trochę mięsa dorzucić. 

Też polecam BIAS AMP, naprawdę kosi jakością. 

 

Nie jest to miarodajne, ale w domu młócę sobie zestawem 2.1 (diy monitory odsłuchowe + sub, 2*75W + 350W), na logicowych pluginach, czy guitar rzygu grało to jako tako, z biasem zwłaszcza na impulsach (mam elita to lecę na tych) gra to naprawdę fajnie. 

BIAS FX nie używałem na razie, bo wpinam podłogę w kompa. 

 

Jest też fajny plus z tym że z jednych głośników leci podkład i dźwięk z wiosła. 

 

Ja bym spróbował za pluginem modelera, wrzucić EQ w łańcuch i tak kręcić żeby zmusić te monitory do pracy.


Ten post był edytowany przez VaM dnia: 12.07.2018 - 21:43


#16 Nothing

  • Nothing
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31.05.2017

Napisany 14.07.2018 - 20:13

Ograłem sobie bardzo dokładnie Biasa, wypróbowałem trochę pluginów, w tym tego Grizzly, grzebałem z EQ, ale dalej bez większych zmian. Nawet jak uda mi się pozbyć cyfrowej siary i wszystko brzmi całkiem ok, to palm muting w drop C i tak brzmi jak kupa, mega dudniący bas daje po uszach i sprawia, że moje brzmienie ma 0 ataku. Próbowałem nakładać high-pass filter, ale w niczym nie pomaga, tzn. można wyciąć ten dudniący bas, ale brzmienie jest wtedy mega suche... Nagrane już partie gitarowe potrafią zabrzmieć naprawdę dobrze na tych monitorach, ale przy graniu "na żywo" brzmi to beznadziejnie.

 

Chyba najlepszym wyjściem pozostaje jednak granie na słuchawkach...



#17 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Weteran
  • Postów: 1669
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 14.07.2018 - 20:50

nie masz tam pokrętła na monitorachdo ustawiania basów?


Ten post był edytowany przez s@+@nis+@ dnia: 14.07.2018 - 20:50


#18 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 14.07.2018 - 21:28

A nie jest tak trochę, że przyzwyczaiłeś się do swojego grania tylko na tych słuchawkach i granie na innym odsłuchu w domu powoduje dyskomfort?

Pytam, bo brzmienie tego jak ty live grasz/nagrywasz i tego jak to odsłuchujesz po nagraniu przecież jest identyczne.

Daj najlepiej jakieś próbki.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 14.07.2018 - 21:56


#19 Nothing

  • Nothing
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31.05.2017

Napisany 14.07.2018 - 22:22

nie masz tam pokrętła na monitorachdo ustawiania basów?

Mam tylko suwak bass boost, który jest cały czas wyłączony, z bass boostem jest jeszcze gorzej.

 

A nie jest tak trochę, że przyzwyczaiłeś się do swojego grania tylko na tych słuchawkach i granie na innym odsłuchu w domu powoduje dyskomfort?

Pytam, bo brzmienie tego jak ty live grasz/nagrywasz i tego jak to odsłuchujesz po nagraniu przecież jest identyczne.

Daj najlepiej jakieś próbki.

Fakt, że to co gram i odsłuchuję jest identyczne, ale grając na tych monitorach nie czuję kompletnie dynamiki pod palcami, tylko odsłuchując nie da się tego poczuć, do tego dochodzi jeszcze pierdzący bas dając wrażenie, jakbym grał na big muffie wpiętym do combo za 300zł...

 

Mam jeszcze problem z biasem, mianowicie BIAS AMP przy próbie zmiany presetu się zawiesza, tzn. mogę wszystko sam ustawiać, działa "preview" presetów i pobieranie ich do swoich banków pamięci, ale gdy chcę zmienić preset wtyczka się freezuje i pomaga jedynie restart Reapera, w wersji standalone jest to samo... Natomiast BIAS FX niby działa, ale meeega wolno, czasami muszę czekać ponad 10 sek, żeby "zakręcić :P" gałkami, całe wczytywanie i zmienianie presetów  jest strasznie wolne.

 

Ja to mam pecha...



#20 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 14.07.2018 - 22:35

Co do problemów z Biasem to próbujesz dema, a nie jakiejś kradzionej wersji?



#21 Nothing

  • Nothing
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31.05.2017

Napisany 14.07.2018 - 23:18

Co do problemów z Biasem to próbujesz dema, a nie jakiejś kradzionej wersji?

Tak, używam tych irytujących demek z oficjalnej strony biasa



#22 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 14.07.2018 - 23:34

Pytałem, bo shackowane wersje wtyków potrafią wywalać. Spróbuj w opcjach Reapera przełączyć mostkowanie pluginów na każdy w osobnym procesie, powinno pomóc. Mi tam hula na starym laptopie, dopiero problemy robią się jak np. mam Biasa odpalonego wielokrotnie, ale wtedy jest funkcja mrożenia.



#23 Nothing

  • Nothing
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31.05.2017

Napisany 14.07.2018 - 23:37

Pytałem, bo shackowane wersje wtyków potrafią wywalać. Spróbuj w opcjach Reapera przełączyć mostkowanie pluginów na każdy w osobnym procesie, powinno pomóc. Mi tam hula na starym laptopie, dopiero problemy robią się jak np. mam Biasa odpalonego wielokrotnie, ale wtedy jest funkcja mrożenia.

Mostkowanie pluginów? Możesz wyjaśnić? bo jeszcze średnio to ogarniam :P



#24 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7845
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 14.07.2018 - 23:39

W preferencjach wejdź w Zgodność. Mostek/firewall VST w oddzielnym procesie pluginu.



#25 Nothing

  • Nothing
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31.05.2017

Napisany 15.07.2018 - 01:06

W preferencjach wejdź w Zgodność. Mostek/firewall VST w oddzielnym procesie pluginu.

Niestety, BIAS AMP dalej się freezuje... A Bias FX działa z mega lagami, nawet gałki poruszają się z kilkusekundowym opóźnieniem...


Ten post był edytowany przez Nothing dnia: 15.07.2018 - 01:19


#26 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3916
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 15.07.2018 - 08:21

Ja totalnie podziwiam ludzi co nagrywaja/graja przez softwary. U mnie musi byc hardware. Nie wyobrazam sobie dobrego grania z jakimikolwiek odczuwanymi opoznieniami...

Ja juz nawet wtyczek gitarowych nie uzywam do reampowania. Reamp box i jedziesz ze wzmakiem.

Ten post był edytowany przez Piotr_Soton88 dnia: 15.07.2018 - 08:23

  • tomo34 lubi to

#27 VaM

  • VaM
    Weteran
  • Postów: 1877
  • Dołączył: 23.06.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 18.07.2018 - 11:17

Ja biasa używam na macu, w zwykle jako standalone app nie w DAW. 

Akurat nie muszę nic korygować, a do pogrania się dobrze nadaje. 

Lagowania poza przełącznem presetów i wejścia do ich przeglądarki nie widziałem.

 

 

Szedł bym nie w stronę obcinania pasma, tylko podkręcenia tam gdzie brakuje, więc heble w górę, a zbyt wybijające się części pasma ciąć parametrycznym EQ. 

Te monitory to chcą być studyjne, więc z założenia mają grać płasko to w tanich monitorach wychodzi wybitnie bylejak, ujmować z tego nie ma co, trzeba tak kręcić żeby zbudować im lepsze brzmienie, nie ujmować, bo nie ma z czego. 

Jak miałem ESI nEar 05 jakiś, czas to korektor w RME wyglądał jak bym przypadkowo gałami pokręcił, a i tak grały gorzej od bardzo jakotakich HS50m.



#28 Raider

  • Raider
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5444
  • Dołączył: 04.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 18.07.2018 - 12:51

@Piotr_Soton88 - w odsłuchu nie mam latencji, czasem minimalną na nagranym śladzie - wystarczy wtedy trochę przesunąć, nie jest to wielki problem. "Konia-zrzędę" temu, który zapewni mi warunki do nagrywania na prawdziwym sprzęcie w domu.


"polityczna poprawność, dżuma naszych czasów"
Waldemar Łysiak

#29 Vladi

  • Vladi
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4613
  • Dołączył: 15.02.2013

Napisany 18.07.2018 - 13:49

w domu da się, kwestia kaski. W mieszkaniu?... tylko hip hop:) czyli wokale.


"Use the Fork, Luke..."
http://soundcloud.com/vlodi

#30 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Gitarzysta z poszetką
  • Postów: 6109
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 18.07.2018 - 17:43

Nawet wokale lepiej w lesie.
no pain, no gain

#31 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3916
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 18.07.2018 - 18:32

@Piotr_Soton88 - w odsłuchu nie mam latencji, czasem minimalną na nagranym śladzie - wystarczy wtedy trochę przesunąć, nie jest to wielki problem. "Konia-zrzędę" temu, który zapewni mi warunki do nagrywania na prawdziwym sprzęcie w domu.


Load Box
Alba jakas dobra cyfra

#32 Raider

  • Raider
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5444
  • Dołączył: 04.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 18.07.2018 - 21:50

Taki load box nie odda przecież brzmienia wzmacniacza z kolumną... czy się mylę?
"polityczna poprawność, dżuma naszych czasów"
Waldemar Łysiak

#33 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4485
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 18.07.2018 - 23:18

Odda i to lepiej :) Taki np. Torpedo Live ma stockowe impulsy bardzo dobrej jakości nie mówiąc o możliwości załadowania mu własnych IR. Oczywiście zostaje kwestia "brzmienia" pomieszczenia, ale i tutaj można sobie dobrze poradzić.

#34 Raider

  • Raider
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5444
  • Dołączył: 04.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 18.07.2018 - 23:20

No zaraz... mówimy o nie-nagrywaniu przez software, a w gruncie rzeczy, poza podpiętym wzmacniaczem, reszta jednak do tego się sprowadza.


"polityczna poprawność, dżuma naszych czasów"
Waldemar Łysiak

#35 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3916
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 19.07.2018 - 06:21

Raider nie mowilem o nagrywaniu przez majki tylko o "hardwarze". Fraktal, line 6 pod HD czy Kemper to tez hardware.

Wzmak przez load box to swietne rozwiazanie.

A co do lapania brzmienia pomieszczemia.... Hmmmmmmm.... My w wiekszosci i tak lupiemy rocka. Wiec jak chcesz majkiem to pake i tak nagrywasz z bliska...

#36 Raider

  • Raider
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5444
  • Dołączył: 04.03.2012
  • z:Wrocław

Napisany 19.07.2018 - 20:19

W sumie racja...


"polityczna poprawność, dżuma naszych czasów"
Waldemar Łysiak

#37 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3916
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 19.07.2018 - 22:30

Jak juz musze nagrywac przez majka to okrywam pake kocem...




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników