Skocz do zawartości



Zdjęcie

Chorus CE2 pomocy


  • Zaloguj się
12 odpowiedzi na ten temat

#1 toy

  • toy
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1409
  • Dołączył: 01.04.2012

Napisany 14.05.2018 - 19:03

Panowie mam od jakiegoś czasu mały problem z chorusem boss ce2. Kiedy go włączam działa efekt chorusa 2-3 minuty po czym zanika.Natomiast sygnał gitary jest nadal tylko ,że bez efektu chorusa.Kiedy włączam i wyłączam pedałem nic się nie zmienia idzie czysty sygnał.Natomiast jak wyciągnę wtyczkę zasilania i ponownie ją podepnę do efektu znowu chorus zaczyna działać i znowu 2-3 minuty.Czy może ktos wie co się stało? Wymieniałem zasilacz,przewody itd zawsze tak samo.Teraz mi do głowy jeszcze przyszło by może sprawdzic go na baterii chociaż jakby na niej działał to i tak lipa bo bym na nie nie zarobił.

Z góry dzięki za pomoc.



#2 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2635
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 15.05.2018 - 10:52

Czy dioda led się zapala gdy chorus zaczyna działać.



#3 toy

  • toy
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1409
  • Dołączył: 01.04.2012

Napisany 16.05.2018 - 17:30

Tak dioda świeci.



#4 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2635
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 16.05.2018 - 19:42

Nie umiem zamieszczać tu schematów i zdjęcie płytki od strony elementów bo trzeba znaleźć feta który odpowiada za włączanie i wyłączanie chorusa. Jeżeli go znajdziemy to wystarczy zewrzeć jego dwie nóżki S i D , to trochę się wyjaśni. Zerknę na schemat może jakiś inny będę miał pomysł.


www.electrosmash.com

Na płytce trza znaleźć Q9 - 2SK30A , potem powiem co dalej.


Jest on centralnie w środku i po włączeniu chorusa, dioda się zapaliła , zewrzyj kawałkiem drucika skrajne nóżki tego tranzystora.


Ten post był edytowany przez tomaszgab dnia: 16.05.2018 - 19:34


#5 toy

  • toy
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1409
  • Dołączył: 01.04.2012

Napisany 16.05.2018 - 20:11

https://www.hobby-ho...s-schematic.php

 

Tu jest taki link do schematu .Bedę szukał jutro i dam znać.



#6 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2635
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 16.05.2018 - 20:53

Czy gdy włączasz chorus to dioda led się zapala ale jeżeli chorus ginie po paru minutach to dioda led też gaśnie czy nadal się pali. Jest to ważne bo trochę innym tokiem myślenia muszę to poukładać.



#7 toy

  • toy
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1409
  • Dołączył: 01.04.2012

Napisany 17.05.2018 - 07:34

Po właczeniu dioda świeci się cały czas  pomimo ,że już nie ma efektu chorusa.Nie jestem elektronikiem lecz gdzieś wyczytałem  ,ale dotyczyło to innego efektu ,że problem był w kondensatorze?



#8 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2635
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 17.05.2018 - 08:18

No to jak pisałem, kawałek przewodu i trza zewrzeć skrajne nóżki feta Q9 - 2SK30A . Zrób to w momencie gdy chorus zaniknie.



#9 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4749
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 17.05.2018 - 08:46

Obstawiam jakiś problem w okolicach MN3007 lub MN3101.

W CE2 efekt chorusa (a właściwie falowania) jest domiksowywany do czystego sygnału.

Na schemacie z tonepada jest potencjometr montażowy, u siebie musiałem go odpowiednio ustawić aby efekt zadziałał

 

Obstawiam, że z jakiegoś powodu (być może zwarcie w którymś miejscu) któryś z w/w scalaków się przegrzewa/blokuje i dlatego dopiero power reset pomaga.


Ten post był edytowany przez secondtribe dnia: 17.05.2018 - 08:48


#10 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2635
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 17.05.2018 - 12:05

Nie zapominaj , że układ działa poprawnie i zwarcie klucza Q9 wyjaśni część problemu. Moim zdaniem problem jest  wokół JFET Switching bo tam odbywa się wł/wył tego feta. Być może to być kondensator 47nF który jest przy bramce tego klucza. Ale jak zwykle jest to gdybanie i trzeba Bossa przed oblicze oscyloskopu.



#11 toy

  • toy
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1409
  • Dołączył: 01.04.2012

Napisany 17.05.2018 - 19:52

Jeszcze nie powiedziałem historii tych problemów.Otóż stało sie to wtedy gdy zmieniłem pedalboard ,jego efekty i zasilanie bo teraz mam zasilacz yankke psm1 z dwoma grupami po 5 wyjsc.Wyczytałem ,że ten boss jest jakiś ACA , a nie PSA...Nie wiem co to za róznica ,ale ponoć jest.



#12 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2635
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 17.05.2018 - 20:40

To typowy Boss i zasilanie to 9V/DC czyli stałego i polaryzacja plus zasilanie na zewnątrz kołka. Tak trzeba zasilać, miałeś sprawdzić bateryjką , tylko gitara , chorus i piec.



#13 toy

  • toy
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1409
  • Dołączył: 01.04.2012

Napisany 18.05.2018 - 17:25

Dzisiaj rozkręciłem chorusa i szukając tego tranzystora q9 przez przypadek natknąłem sie na taki biały kabelek wlutowany w płytkę ,który sie w niej ruszał.Chyba puścił lut .Posmarkałem go od nowa i efekt gra.W każdym bądź razie bedę go testował przez weekend więc jak coś się zmieni dam znać.Nie chcę chwalic dnia przed zachodem słońca ,ale jestem szczęśliwy, a wszystkim dziekuje za pomoc.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników