Skocz do zawartości



Zdjęcie

LINE 6 HD300 + Mikser. Dobre połączenie?


  • Zaloguj się
5 odpowiedzi na ten temat

#1 Zetec

  • Zetec
    Użytkownik
  • Postów: 16
  • Dołączył: 09.05.2017

Napisany 12.03.2018 - 07:58

Witam!

 

Mam na oku multiefekt LINE 6 HD300, grałem kiedyś w zaciszu domowym na HD500 i ogólnie brzmieniowo mi spasował. Wiadomo HD300 to okrojona wersja ,ale również daje rade. Do klimatów weselnych efekt raczej powinien się spisać ;) Chodzi o to ,czy jest wgl sens podpinać to bezpośrednio pod mikser? Podpinałem testowo digitech rp50 ,który jak wiadomo nie robi żadnego "szału" ( oczywiście nie obrażając tutaj znamienitych twórców tego urzadzenia :P ) cleany, i efekty modulacyjne jakoś tam grały , ale przesterki mocno "siarzyły" i było w cholere góry, nawet skręcenie góry na mikserze nie wpływało na brzmienie. Mam do was pytanie.... ktoś się orientuje, czy POD HD300 będzie także siarzył przy takim połączeniu? Za nim wywalę kasę chciałbym mieć jakąś wiedzę na ten temat, a niestety nie mam jak tego wcześniej przetestować. 

Dzięki z góry za pomoc :D Mam nadzieję, że w miarę czytelnie to rozpisane. Jak coś to piszcie w komentarzach ,to doprecyzuje heh


Ten post był edytowany przez Zetec dnia: 12.03.2018 - 07:58


#2 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Weteran
  • Postów: 1764
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 12.03.2018 - 09:38

Nie powinien.

Wersja Hd300 co do zasady powinna zawierać prawie te same algorytmy co HD400/500 (z tamtego czasu)

Hd300 był okrojony - oczywiście z przycisków, gniazd i z wyniających z nich opcju, ale przede wszystkim z w miarę dobrego procesora.

Jak ten sprzęt się pojawił, to pamiętam, że nie stanowiło żadnego problemu 'zapchanie' go efektami w łańcuchu.

 

Nie był idealny i L6 przestało go produkować.

 

Jednak brzmieniowo powinien dać radę - jakiś czas temu na koncercie dżdżdż widziałem gości wpinających hd500 i było ok.



#3 Zetec

  • Zetec
    Użytkownik
  • Postów: 16
  • Dołączył: 09.05.2017

Napisany 12.03.2018 - 09:57

A jest coś lepszego z multiefektów w tej cenie? Używki HD300 chodzą do 800 zł . Poleciłbyś coś lepszego w tych pieniądzach? Co oczywiście również by nie "siarzyło" po podłaczeniu do miksera? ;)



#4 Charvee

  • Charvee
    Gaduła
  • Postów: 112
  • Dołączył: 20.02.2014

Napisany 12.03.2018 - 12:24

Każdy będzie Ci siarzył w takim połączeniu, jeśli nie włączysz w nim symulacji paczek. Nie ma co porównywać w ogóle Line 6 do tego Digi, jakkolwiek nawet RP50 po przepuszczeniu sygnały przez cab sima, nie powinien siarą wiać choć toną plastiku to i owszem.



#5 Zetec

  • Zetec
    Użytkownik
  • Postów: 16
  • Dołączył: 09.05.2017

Napisany 12.03.2018 - 12:30

Każdy będzie Ci siarzył w takim połączeniu, jeśli nie włączysz w nim symulacji paczek. Nie ma co porównywać w ogóle Line 6 do tego Digi, jakkolwiek nawet RP50 po przepuszczeniu sygnały przez cab sima, nie powinien siarą wiać choć toną plastiku to i owszem.

Czyli co osobiście polecasz zrobić w tej sytuacji? Powinienem się zaopatrzyć w osobne combo ,czy kolumne z koncowka mocy? żeby to grało należycie tak jak powinno? No tak chodziło mi też o ten piach, na przesterze była tona piachu i brzydko to brzmiało. 



#6 Charvee

  • Charvee
    Gaduła
  • Postów: 112
  • Dołączył: 20.02.2014

Napisany 12.03.2018 - 12:38

Tak jak napisałem. I w Line 6, i w Digi, i praktycznie w każdym już teraz multi masz opcję włączenie i wybierania symulacji paczek. I wtedy śmiało wpinaj to w mixery, DI boxy i inne estradowe PA. Bez symulacji będzie Ci to hulać z gitarową końcówką (bez znaczenie czy osobną czy np. z powrotem pętli efektów) lub też (niektórzy tak robią  - z różnymi efektami) do inputu gitarowego wzmaka. Wówczas symulacja nie będzie potrzebna, choć też nic nie stoi na przeszkodzie (wzmak ani procek nie wybuchną) aby popróbować i z nimi. Ważne, żeby efekt Cię zadowolił.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników