Skocz do zawartości



Zdjęcie
- - - - -

Problem z przetwornikami w ESP LTD EC 200


  • Zaloguj się
7 odpowiedzi na ten temat

#1 4sh

  • 4sh
    Świeżak
  • Postów: 7
  • Dołączył: 01.03.2018

Napisany 1.03.2018 - 15:03

Witam,

 

posiadam gitarę jak w temacie, układ przetworników H-H, model humbuckerów to ESP design LH-150 N i B, kontrola to 2 volume, 1 tone/switch. Poniżej podaję zdjęcia z mojej gitary, może ktoś ma taki model, albo podobny, żeby sprawdzić czy oby połączenie jest prawidłowe. Problem polega na tym, że gitara od początku nie działa tak jak trzeba, wiem że na pewno jest walnięty przełącznik 3 pozycyjny, zamówiłem nowy, ale mimo wszystko nie daje mi spokoju, czy oby na pewno połączenia są prawidłowe. Przełącznik w górnej pozycji, gra humbucker przy gryfie, a siłę głośności steruje się potkiem od mostkowego, na chwilę obecną dopóki nie wymienię przełącznika nie jestem w stanie stwierdzić, czy coś więcej jest nie tak, oczywiście mógłbym się pobawić kabelkami na "krótko" odlutowując od przełącznika, ale już poczekam na nowy przełącznik. Jeśli ktoś ma taki model gitary, lub podobny żeby porównać czy oby połączenia są ok, to już by mi to o wiele ułatwiło. Gitara jest nowa, mam nie co ponad miesiąc czasu, ale zależy mi na czasie, dlatego nie chcę się bawić w wysyłanie do sklepu, sklep do serwisu itd...

 

https://imgur.com/a/PdP0S

 

 

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,



#2 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2601
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 1.03.2018 - 17:15

Nie podoba mi się przełącznik i jego jedna skrajna nóżka dotyka komory która chyba jest pomalowana farbą przewodzącą. Weź odkręć nakrętkę z przełącznika i przekręć przełącznik o 180st. Zobaczę co dalej w elektrowni.


Masz coś źle polutowane , odgarnij kabelki w przełączniku i zrób fotkę . Lutował ten przełącznik jakiś kowal lub dekarz., karamba.



#3 4sh

  • 4sh
    Świeżak
  • Postów: 7
  • Dołączył: 01.03.2018

Napisany 1.03.2018 - 17:19

ok, dzięki za szybką odpowiedź, jak tylko dostanę przełącznik to wezmę pod uwagę to co piszesz, sprawdzę i dam odpowiedź czy tak faktycznie było, że zwierało do farby.Co do przełącznika, że o 180 stopni,też o tym myślałem, co nie zmienia faktu, że i tak nie ten potencjometr, ale póki nie wymienię go to tylko gdybanie, czekam na przesyłkę, pewnie w niedzielę się za to wezmę i napiszę co i jak. Jeszcze raz dzięki.



#4 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2601
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 1.03.2018 - 17:42

Fotkę daj przełącznika, odegnij troszkę kabelki a wtedy sprawdzę całość elektrowni.



#5 4sh

  • 4sh
    Świeżak
  • Postów: 7
  • Dołączył: 01.03.2018

Napisany 1.03.2018 - 20:00

próbowałem wrzucić fotki ale coś się zwiesiło i dałem sobie spokój. Zrobiłem tak jak mówiłeś, obróciłem o 180 stopni, teraz styki przełącznika są daleko od ściany komory, no i wszystko gra:))), przetworniki grają w takich kombinacjach jak trzeba, oczywiście tylko kable są do poprawy, bo są zamienione potki do przetworników, ale sobie już z tym poradzę, to akurat najmniejszy problem.Cieszę się,że ogólnie działa całość, bo wcześniej grałem tylko na jednym przetworniku, miałem obawę że całkiem jest coś poplątane albo przetwornik walnięty. Jest ok, także wymienię tylko przełącznik, bo i tak on jakoś licho wygląda jak i luty fabryczne, także nie ma co więcej marudzić, czas zamknąć temat i brać się do "wiosłowania" ;). Dziękuję Tomasz za szybkie zainteresowanie się tematem no i oczywiście pomoc, bo zmotywowałeś mnie do szybkiego działania.

 

Serdecznie pozdrawiam,



#6 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2601
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 1.03.2018 - 20:10

To prościej zamienić dwa skraje kabelki miejscami w przełączniku no i oczywiście obróć przełącznik o 180st. Ktoś grzebał w przełączniku i próbował coś lutować.



#7 4sh

  • 4sh
    Świeżak
  • Postów: 7
  • Dołączył: 01.03.2018

Napisany 1.03.2018 - 20:11

Tak wiem ;)), pozdrawiam.



#8 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2601
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 1.03.2018 - 21:31

Tak czułem , że lutowniczy może być jeden. ;) Musisz się bardziej przyłożyć bo to ważna układanka w tej elektrowni. Zimne luty , rządzą. :D






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników