Skocz do zawartości



Zdjęcie

Dysk zewnętrzny USB Adata problem z przewodem


  • Zaloguj się
13 odpowiedzi na ten temat

#1 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 14.02.2018 - 16:58

Mam dysk zewnętrzny. Podłączyłem go oryginalnym krótkim przewodem USB3.0 na mikroUSB3.0 do laptopa posiadającego złącze 3.0 z zasilaniem. Wszystko hula. Ponieważ przewód ten jest trochę za krótki żeby położyć dysk na półce postanowiłem kupić taki sam przewód ale o długości 1m. Podłączam tym nowym przewodem i system nie widzi dysku na laptopie. Fachmen ze sklepu doradził żebym podłączył dysk usb do komputera stacjonarnego. O dziwo zadziałało na dwóch komputerach stacjonarnych. O co tu chodzi ? Czyżby laptop dawał za niskie napięcie na port USB ? Czy też kłania się jakieś prawo z elektrotechniki czym dłuższy przewód to oporność się zmienia i nie podoła. Nadmieniam że laptop i komputera stacjonarny było podłączone do sieci. Wyjaśni mi to ktoś ?


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#2 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 4631
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 14.02.2018 - 17:02

Ja do tego używam kabla 2xUSB do laptopa i mUSB do dysku i śmiga jak należy. 



#3 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 15.02.2018 - 15:16

Jak podłączę przedłużaczem USB2.0 na USB2.0 ten przewód oryginalny krótki to laptop widzi pod złącze 3.0. Już jestem głupi. Chyba to kwestia przewodu. Albo musi być przewód tego samego producenta co dysk czyli ADATA.


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#4 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 15.02.2018 - 15:35

chyba musi być przewód oporności nawet 2.4 Ampera

http://www.adata.com/pl/feature/375

 

productImage7651.jpg

i dodatkowo nie może być partycja NT

http://www.adata.com/pl/faq/375

To chyba to temat do zamknięcia


Ten post był edytowany przez ejay dnia: 15.02.2018 - 15:40

chciałbym dużo ale mnie nie stać

#5 theremin

  • theremin
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5828
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 15.02.2018 - 18:37

chyba musi być przewód oporności nawet 2.4 Ampera

 

O ile będzie poprawnie działał przy temperaturze poniżej 7 krasnoludków i  powyżej ciśnienia 20000 mil podmorskiej żeglugi


  • kilgore.trout, sebjus i delaa lubi to
Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#6 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 15.02.2018 - 19:57

o natężeniu 2.4 Ampera oporność w ohmach wiem tak mi się napisało


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#7 delaa

  • delaa
    Weteran
  • Postów: 2303
  • Dołączył: 28.02.2015
  • z:EPPL

Napisany 15.02.2018 - 20:15

Za ile kupiłeś ten przewód z którym nie działa ?
I już nie pisz nic o parametrach elektrycznych, bo "lekko" błądzisz.
Dyski lubią dobre przewody, często usb w lapkach daje prądu "na styk"
bo układy zasilania na płytach są marne - dodatkowo pobór prądu z USB
może być ograniczany "systemowo" ale najprawdopodobniej spadek napięcia
na gównianym przewodzie jest na tyle duży przy prądzie jaki pobiera dysk
że nie ma przysłowiowych 5V... i nie działa - dlatego działa na krótkim - mniejszy spadek napięcia
dlatego działa na stacjonarnym - bo lepsze układy zasilania.
Po podłączeniu do laptopa przedłużaczem 2.0 w gniazdo 3.0 istnieje niezerowe prawdopodobieństwo że działa
w standardzie 2.0 - czyli bez ful duplexu.
Stawiam na kabel.
Pozdr.
"W heavy metalu nie chodzi o to żeby było poprawnie, chodzi o to żeby były eksplozje, lasery i gołe dziwki..." [kilgore.trout]
YOUTUBE: DeLaa Fargis
Other stuff:https://soundcloud.c...elaa-2/sets/one http://www.facebook.com/delaafargis

#8 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 15.02.2018 - 20:46

Dzięki delaa za fachowy komentarz. Konkret w punkt. Może poleciłbyś jakiś dobry metrowy przewód 3.0 usb na 3.0 mikrousb.

Ja kupiłem taki za dychę 

C7371247.JPG

http://www.apswww.co...QPTE=&seo=title


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#9 delaa

  • delaa
    Weteran
  • Postów: 2303
  • Dołączył: 28.02.2015
  • z:EPPL

Napisany 15.02.2018 - 21:53

Nie wiem, ja mam "drogie" ale ja muszę takie mieć - dla Ciebie to może być przesada -
masz jakiś sklep typu media markt czy saturn czy coś tam w pobliżu ?

Ten post był edytowany przez delaa dnia: 15.02.2018 - 21:54

"W heavy metalu nie chodzi o to żeby było poprawnie, chodzi o to żeby były eksplozje, lasery i gołe dziwki..." [kilgore.trout]
YOUTUBE: DeLaa Fargis
Other stuff:https://soundcloud.c...elaa-2/sets/one http://www.facebook.com/delaafargis

#10 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 16.02.2018 - 18:02

byłem w komputerowym i też mi powiedzieli że przewód. Musi być 2 razy droższy niż dycha.


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#11 delaa

  • delaa
    Weteran
  • Postów: 2303
  • Dołączył: 28.02.2015
  • z:EPPL

Napisany 16.02.2018 - 18:04

Ja bym brał ze sobą lapka i sprawdzał


"W heavy metalu nie chodzi o to żeby było poprawnie, chodzi o to żeby były eksplozje, lasery i gołe dziwki..." [kilgore.trout]
YOUTUBE: DeLaa Fargis
Other stuff:https://soundcloud.c...elaa-2/sets/one http://www.facebook.com/delaafargis

#12 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 16.02.2018 - 23:25

byłem w komputerowym i też mi powiedzieli że przewód. Musi być 2 razy droższy niż dycha.


Nie musi. Kup sobie taki kabel:
DKwAJfb.jpg

Posiadam go i codziennie wykorzystuję do podłączania dysków do portu USB 3.0. Działa bez najmniejszych problemów. Zapłaciłem 12 zł po rabacie z 16 zł.

Takie napięcie jest na tym kablu z portu USB 3.0

yRe1Tdv.jpg

#13 delaa

  • delaa
    Weteran
  • Postów: 2303
  • Dołączył: 28.02.2015
  • z:EPPL

Napisany 17.02.2018 - 00:29

^ Tomo - a jakie ma być inne jak nie ma obciążenia ? - przeca prąd w zasadzie nie płynie bo miernik ma dużą rezystancję wewnętrzną....

jak się pojawi obciążenie to się dopiero pojawi wartość po spadku.

Jak działa to dobrze - ja przerabiałem kilka i trafiłem działający 3.0 z moimi gratami za 3 podejściem ;-)

Pozdr.


"W heavy metalu nie chodzi o to żeby było poprawnie, chodzi o to żeby były eksplozje, lasery i gołe dziwki..." [kilgore.trout]
YOUTUBE: DeLaa Fargis
Other stuff:https://soundcloud.c...elaa-2/sets/one http://www.facebook.com/delaafargis

#14 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 17.02.2018 - 09:17

A to prawda. Podpiąłem dysk poprzez ten miernik - pokazuje 4.84V ale dysk się nie montuje w systemie (słychać, że kręci).
Natomiast co do kabla, to ten konkretny działa u mnie bez problemu (dwie sztuki) i mogę polecić z czystym sumieniem. Kabel gruby.




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników