Skocz do zawartości



Zdjęcie

Wybór komputera do współpracy z DAW'em, interface'em audio usb i klawiaturą midi - pytania...


  • Zaloguj się
21 odpowiedzi na ten temat

#1 dominikem

  • dominikem
    Gaduła
  • Postów: 300
  • Dołączył: 31.12.2013

Napisany 12.02.2018 - 20:43

Cześć.
 
Proszę Was o pomoc też w tym aspekcie...
 
Potrzebuję komputera do nagrywania i odsłuchu w czasie "rzeczywistym"... do współpracy z DAW'em (prawdopodobnie Cubase LE albo płatnym Reaperem), klawiaturą midi (nie wiem czy usb, czy wejście midi) instrumentami VST i interfacem audio USB - Audientem iD44 lub parą Audient iD22 + Audient ASP800... Komputer PC z najnowszym Windowsem... Mac'a nigdy nie miałem i nie znam, za długo bym pewnie poznawał i w tej samej cenie pewnie można mieć lepszy/szybszy sprzęt... Pomóżcie proszę...
 
1. Stacjonarny czy laptop? Logika podpowiada mi, że stacjonarny, bo stary mam już 15 lat, a laptop popsuł się żonie po 4-5 latach... jakby było trzeba zmieniać miejsce nagrań poza domowym studio, to wtedy byłby problem ze stacjonarnym, ale na dzień dzisiejszy - stacjonarność to nie problem...
 
2. Ile wydać bez monitora? Żeby długo posłużył i był też rozwojowy, ale żeby nie było przerostu formy nad treścią...
 
3. Czy składany i każdy element wybierany osobno? Czy jakiś gotowy zestaw skonfigurowany do tworzenia muzyki można dostać? (a może ze skonfigurowanym pod to Windowsem?)
 
4. Czy kupować dobrą i droższą kartę dźwiękową, skoro będzie interface audio Audient iD44 lub iD22
 
5. Jaki procesor, płyta główna, ile ramu i jaki dysk, żeby to dobrze działało? I było na zapas na przyszłość?
 
--------------
EDIT
--------------
 
6. Na  co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie komputera do tworzenia muzyki?

Ten post był edytowany przez dominikem dnia: 12.02.2018 - 20:53


#2 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 12.02.2018 - 23:27

To jest temat bardzo opasły. Napiszę najkrócej jak mogę:

 

1, 4 i 5. Stacjonarka wychodzi taniej od laptopa przy tych samych parametrach. W stacjonarce masz łatwy dostęp do poszczególnych elementów które możesz upgradeować. Dysk na system tylko SSD, natomiast do składowania plików HDD. Intel i7 nowej generacji posłuży kilka lat. Karta graficzna i dźwiękowa może być zintegrowana, ewentualnie prosta karta graficzna bez wentylatora. Windows nie musi być najnowszy bo soft muzyczny bez problemu ciągnie na siódemce.

 

2 i 3. Ile wydać to trudne pytanie, ale polecałbym pójść do sklepu i bezpośrednio ze sprzedawcą poskładać taki komputer. On przy okazji od razu doradzi jaką płytę główną, jaki dysk, zasilacz, obudowę i inne elementy.

 

TIP#1: niech ten komputer będzie wyłącznie do tworzenia muzyki - nie będziesz musiał instalować antywirusów i innych zamulaczy systemu. W taki sposób wykorzystuję mój komp i nie miałem nigdy żadnych problemów z wirusami.

 

TIP#2: Polecam zakupić kartę USB 3.0 na slot PCIe i tylko do niego podłączyć interfejs. Taka karta kosztuje grosze.

 

TIP#3: Jako DAW użyj Reaper i skup się na jego nauce. Oczywiście wszystko zależy od preferencji, ale ten DAW jest tani ($60) i ma w zasadzie nieograniczone możliwości konfiguracji i wszystko to, co oferują inne DAW'y, jeżeli Reaper nie ma takich funkcji domyślnie, to poprzez wtyczki i konfigurację uzyskasz to samo. 



#3 bans

  • bans
    Gaduła
  • Postów: 146
  • Dołączył: 01.08.2017

Napisany 13.02.2018 - 08:22


TIP#2: Polecam zakupić kartę USB 3.0 na slot PCIe i tylko do niego podłączyć interfejs.

 

Możesz sprecyzować w jakim celu to robić?



#4 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.02.2018 - 10:40

W skrócie mówiąc lamersko chodzi o to, aby interfejs szedł bezpośrednio do "Root Hub" a nie poprzez "Generic USB Hub". 

Wspomniałem o tym w moim krótkim poradniku dotyczącym konfiguracji Scarletta:

http://forum-gitara....giej-generacji/



#5 bans

  • bans
    Gaduła
  • Postów: 146
  • Dołączył: 01.08.2017

Napisany 13.02.2018 - 11:22

Ok, przeczytałem, ale jestem ciekaw _dlaczego_ tak robić :)))



#6 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7234
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.02.2018 - 11:31

Większość interfaców i sporo klawiatur MIDI przecież nie współpracuje z USB 3.0! Focusrite nie chodzi.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 13.02.2018 - 11:35


#7 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.02.2018 - 11:36

To jest jeden z kroków który niewiele kosztuje a zmniejsza możliwość wystąpienia np. clicków, trzasków itp. Podobnie sprawa się ma do wbudowanych portów USB na których w jednym koncentratorze pracuje myszka, klawiatura oraz inne peryferia wraz z interfejsem audio. Nie poleca się takiego rozwiązania ze względu na możliwość występowania problemów z audio. 
 
To oczywiście nie jest bezwzględnie zalecane, że tak się ma robić i koniec. Ale przy konfiguracji warto zadbać po kolei o wszystko według zaleceń producentów i po lekturze FAQ i forów, żeby zminimalizować kłopoty. To nic nie kosztuje. 
 

Sporo jeśli nie większość interfaców i klawiatur MIDI przecież nie współpracuje z USB 3.0! Focusrite nie chodzi.


Ależ chodzi i to wyśmienicie :) 1.8/1.8 przy 16 samplach i 24 tracki z wtyczkami. Bez pierdnięcia na i5 2400 :P Z tym, że ja mam właśnie osobną kartę USB 3.0 wpiętą bezpośrednio w PCIe i tylko interfejs na tym jedzie.

Ten post był edytowany przez tomo34 dnia: 13.02.2018 - 11:38


#8 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7234
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.02.2018 - 11:37

Chodzi ci Focusrite w porcie 3.0? U mnie nawet diody się nie zaświecają. To samo z klawiaturą midi z Novationa. Jak szperałem kiedyś po necie to właśnie znalazłem takie info, że większość takich sprzętów robionych jest bardziej z myślą o 2.0.

 

Dlaczego? :) Link poniżej

https://support.focu...-2-0-vs-USB-3-0


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 13.02.2018 - 11:44


#9 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.02.2018 - 11:47

Bo to jest właśnie kwestia Generic Root Hub i chipsetów Intela i3/i5/i7. Tam jest jakoś tak, że zrobili tylko jeden chip do obsługi wszystkich USB i jest to "emulowane" - nie pytajcie o szczegóły bo się na tym nie znam. W każdym razie jak się zastosuje osobną kartę USB która pójdzie w PCIe to omija się tą strukturę USB na płycie.
Może to być jeszcze kwestia chipsetu. Ja mam Dell 990 i chipset Q67.

#10 dominikem

  • dominikem
    Gaduła
  • Postów: 300
  • Dołączył: 31.12.2013

Napisany 13.02.2018 - 11:59

 

 

TIP#1: niech ten komputer będzie wyłącznie do tworzenia muzyki - nie będziesz musiał instalować antywirusów i innych zamulaczy systemu. W taki sposób wykorzystuję mój komp i nie miałem nigdy żadnych problemów z wirusami.

 

TIP#2: Polecam zakupić kartę USB 3.0 na slot PCIe i tylko do niego podłączyć interfejs. Taka karta kosztuje grosze.

 

 

Bardzo dziękuję Tomo - zastosuję się do tego...

 

Pytanie tylko czy można kupić taką kartę usb 2.0? Bo Audient iD 44 niby też na usb 2.0 chodzi i ma też chyba możliwość na usb typu C

 

I czy antywirus nie będzie potrzebny? Masz podłączony internet do tego kompa? co z aktualizacjami? 


Ten post był edytowany przez dominikem dnia: 13.02.2018 - 12:03


#11 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.02.2018 - 12:11

Kartą USB 2.0 nie zawracaj sobie głowy. Tutaj chodziło mi o USB 3.0.

Co do antywirusów - to tak, nie mam kompletnie żadnego antywira, aktualizacje wyłączone i firewall też wyłączony. Internet podłączony i korzystam z niego jak chcę w czasie nagrywania coś zobaczyć na YT lub napisać posta na forum. NIGDY nie wchodzę na tym kompie na strony podejrzane, jakieś torrenty albo dziewczynki. Soft jaki mam na tym kompie jest oryginalny więc czysty. Używam Windows 7 Pro.

#12 dominikem

  • dominikem
    Gaduła
  • Postów: 300
  • Dołączył: 31.12.2013

Napisany 13.02.2018 - 12:35

Dziękuję.

 

a czy jak audient ma napisane usb 2.0 to bedzie chodzil bezproblemowo na karcie usb 3.0?



#13 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.02.2018 - 13:31

Tego nie wiem. Ja tylko przy Scarlecie mam takie rozwiązanie. Ale najlepiej będzie jak nie będziesz brał tego TIPa pod uwagę i podepniesz tego audienta normalnie do USB 2.0 lub do USB 3.0 jeżeli producent w instrukcji nie będzie miał nic przeciwko takiemu rozwiązaniu.

#14 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 79
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 13.02.2018 - 13:33

Dołożę coś od siebie nt. antyvirów. Jeśli używacie Win10( tak na marginesie znacznie bardziej wydajny i lekki niż Win7), spokojnie można zrezygnować z zewnętrznych prog antyvirusowych - testowane przezemnie i działa bardzo sprawnie. Sam przez wiele wiele lat używałem ESETa jednak po przesiadce na Win10 jakies 1,5roku temu jadę na wbudowanym w system i działa wyśmienicie. Naprawdę nie ma sensu zamulać sobie czymś zewnętrznym.

#15 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7234
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.02.2018 - 13:42

Pytanie jeszcze takie, czy serio to aż taka gra warta świeczki by narażać się na niebezpieczeństwo. Przy włączonych zaporach Win10 + Avast na Focusricie z Bias Ampem przy średnim buforze mam opóźnienie 3,9ms. Jest to niewyczuwalne. W ostatnim projekcie licząc wszystkie ścieżki pomocnicze i busy miałem coś koło 110 ścieżek. Do miksowania wtedy bufor ustawiony na maxa + wyprzedzające analizowanie efektów 1s. Gdy chciałem coś dograć z 3.9s wystarczyło zamrozić większość ścieżek. Dodam niemrawo, że jest to 2 rdzeniowy, 4 letni laptop na i5. 


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 13.02.2018 - 13:43


#16 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3758
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 13.02.2018 - 13:44

Ja nie mam.antywira na kompie do nagrywania. Jestem online tylko na troszke ,zeby zaplacic co miecha za slejty.

#17 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.02.2018 - 13:45

wyprzedzające analizowanie efektów 1s.

?

#18 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7234
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.02.2018 - 13:46

W opcjach Reapera możesz sobie ustawić ile wcześniej komputer ma przeliczać efekty. Można ustawić nawet kilka sekund, tylko wtedy przy każdym playu te kilka sekund trzeba odczekać aż przemieli. Do 1s-2s różnica w czekaniu żadna, a wydajność o jakieś 50% w górę.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 13.02.2018 - 13:49

  • tomo34 lubi to

#19 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.02.2018 - 13:51

@Eclipse

To jest opcja "render-ahead"???



#20 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 79
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 13.02.2018 - 13:55

@Eclipse
Jesli do mnie bylo pytanie,to oczywiście że nie warto ryzykować.
Może za mało czytelnie to napisałem,chodziło mi o to aby właśnie korzystać z tego Shielda wbudowanego w Win10

#21 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7234
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.02.2018 - 13:56

Tak, w buffering - anticipative fx processing i wpisujesz render ahead. Niby nie współpracuje z niektórymi wtyczkami (UAD), ale mi na pierdylion wtyczek nie zdarzyło się żeby któraś tym nie działała. Korzystam z tego namiętnie jak miksuję. Efekty normalnie lecą, bo on je z wyprzedzeniem przelicza i opóźnia o ten czas gołe ślady. Dzięki temu mrożę tylko praktycznie wtedy jak chcę coś na końcu jeszcze dograć. ;)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 13.02.2018 - 14:00

  • tomo34 and 4Asy lubi to

#22 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4089
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.02.2018 - 14:01

Muszę to przetestować bo zawsze dążyłem do tego w ustawieniach aby nie było lagu po wciśnięciu play.




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników