Skocz do zawartości



Zdjęcie

FL studio - prośba o pomoc


  • Zaloguj się
8 odpowiedzi na ten temat

#1 lokasz

  • lokasz
    Gaduła
  • Postów: 275
  • Dołączył: 10.03.2012

Napisany 12.02.2018 - 12:53

Witajcie,

 

mam do Was prośbę. Sprawa pewnie prosta, ale jakoś nie mogę znaleźć nigdzie pomocy.

 

Przy produkcji perkusji okazało się, że hit-hat wygenerowałem zdecydowanie za cicho. Wszystko zostało już zrobione dlatego nie chcę teraz w piano rollu podnosić po kolei każdego uderzenia w hit-hat. Jest jakiś skrót typu: "zaznacz wszystko" + podnieś głośność do góry. Chodzi mi o to aby podnieść po całości tylko i wyłącznie hithat. 

 

Dzięki za pomoc.

 

Pozdrawiam



#2 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 12.02.2018 - 13:02

Wszystkie odpowiedzi powinieneś znaleźć tutaj:

 

https://www.image-li...l/pianoroll.htm

 

Od siebie dodam, że w Reaperze jest podobny, jeśli nie identyko midi edytor. Wystarczy kliknąć po lewej na pianinie, na interesującym ciebie dźwięku by zaznaczyło wszystkie. Można też oddalić i przeciągnąć trzymając prawy klawisz tylko po rzędzie, który ciebie interesuje. Gdy już masz zaznaczone to najeżdżasz na jeden słupek pod spodem od velocity i klikając mychą, góra/dół podnosisz/obniżasz velocity. Powinno działać na wszystkie zaznaczone. Jak nie to standardowo, sprawdzasz czy pomaga ctrl/shift, czy alt. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 12.02.2018 - 13:48


#3 BBB

  • BBB
    Stary wyjadacz
  • Postów: 567
  • Dołączył: 08.02.2012
  • z:Wroc

Napisany 12.02.2018 - 13:31

Tak jak pisze Eclipse, z tym że trzeba najpierw wybrać narzędzie do zaznaczania i wtedy kliknąć na dany klawisz w piano rollu.



#4 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 13.02.2018 - 16:46

Podepnę się. Czy da się w FL wybrać jakąś pętlę riffową gotowca żeby chodziła w kółko i podpiąć ją pod jakiś pad na klawiaturze midi żeby ją spokojnie wywołać w każdym momencie i później wyłączyć ?


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#5 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.02.2018 - 18:37

Jeśli masz taką pętlę riffową zsamplowaną, ewentualnie taką nagrasz to da radę to zrobić w każdym DAW pozwalającym na komunikaty sterujące MIDI w tym we FL Studio. Zaznaczasz taki fragment w DAW, dajesz opcję zapętl/odtwarzaj w kółko wybrany fragment czasu, coś w ten deseń. Na klawiaturze MIDI pod wygodny tobie guzik zakodowujesz komunikat sterujący Odtwórz/play, pod drugi guzik zatrzymaj i gotowe. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 13.02.2018 - 18:45


#6 ejay

  • ejay
    Weteran
  • Postów: 1567
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:starego pigmeja

Napisany 13.02.2018 - 19:03

no właśnie o to mi chodziło. Akai MPK49 to potrafi ale słyszałem że ma słabe te przyciski szybko się zużywają. Może byś polecił jakąś klawiaturkę w cenie dla przeciętnego zjadacza chleba. No chyba że po taniości nie da się bawić tymi zabawkami.


chciałbym dużo ale mnie nie stać

#7 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.02.2018 - 20:39

A potrzebne są ci do tego klawisze? Można kupić pancerny kontroler MIDI bez klawiszy. Z keysami to już troszeczkę trzeba zawsze dopłacić by to się nie rozleciało.



#8 Vladi

  • Vladi
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4647
  • Dołączył: 15.02.2013

Napisany 14.02.2018 - 08:35

Jakbyś chciał więcej niż jedną pętle mieć to DAW Ableton Live jest do tego stworzony. Jako jedyny daw ma przełączany widok na tzw „session view”, czyli stworzony specjalnie widok do występów na żywo.
https://youtu.be/AIy_2zlXh4I

Wersja lite do 8 ścieżek jest darmowa.
Jakbyś chciał być prawdziwym DJem to jest ich kontroler specjalny nazywa się Push, ale odpalisz to z wszystkiego czyli klawiatury lapka i klawiatury MIDI.

E:
To powyższe będzie tez kolejkować, przełączać w rytmie. Ale możesz sobie tez zrobić drumracka i pod każdym klawiszem z całej klawiatury MIDI możesz mieć inną samplę, ścieżkę czy dźwięk midi.

Ten post był edytowany przez Vladi dnia: 14.02.2018 - 08:55

"Use the Fork, Luke..."
http://soundcloud.com/vlodi

#9 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 14.02.2018 - 12:46

Można jeszcze zrobić inną opcję, która zadziała w każdym programie. Mianowicie odpalić sobie jakiś darmowy sampler jako wtyczka VST w DAW. Załadować pliki pod sloty. Skonfigurować przyciski pod guziki z klawiatury MIDI i można się bawić. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 14.02.2018 - 12:52





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników