Skocz do zawartości



Zdjęcie

Interfejs usb - problem/pytanie


  • Zaloguj się
36 odpowiedzi na ten temat

#1 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 25.01.2018 - 02:22

Witam

Mam pytanko bo nie mogę sobie z tym poradzić.

Postanowiłem sprawdzić kilka wtyczek vst w wersjach demo (helix native, possitive grid..) 

W tej chwili mój interfejs audio to Amplifi TT. 

W DAWie (Reaper) problem jest tego typu że podczas grania z wtyczką vst (a nawet gdy fx jest wyłączony) słyszę także cały czas czystą gitarę.

Nie muszę chyba mówić że jest to lekko irytujące, delikatnie mówiąc. (gdy nagram ścieżkę, na nagraniu jest ok, czyli tylko dzwięk z vst)

Co, gdzie mam ustawić słyszeć tylko sygnał z vst ? Podpowie ktoś ?  Wertuję temat już kilka godzin i nic. Natknąłem się na innym forum na ten sam problem ale nie został on tam rozwiązany.

Byłbym wdzięczny za radę.



#2 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4014
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 25.01.2018 - 07:24

Otwierasz nowy plik w reaperze. Tworzysz sciezke. Na FX wrzucasz swoj efekt. Uzbrajasz sciezke (wlanczasz sobie ten czerwony bzdryczek). Tera wazne. Wlacz bezposredni monitoring- musisz kliknac na swojej sciezce ten glosniczek.ze dwa razy az bedzie zielony.

Upewnij sie ze masz w miare niska latence i graj!

Powodzenia!

#3 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 25.01.2018 - 15:00

Jestem teraz w pracy,po 22 sprawdzę,ale wydaje mi się ze próbowałem tego o czym piszesz. A ma to znaczenie,bo nie napisałem tego,że jako odsłuchu używam słuchawek wpiętych w przedni panel amplifi? Ogólnie dzwięk gitary mam tam cały czas,nawet zanim komputer włączę no ale tak to przecież działa. A może nie da się pozbyć niechcianego dzwięku czystej gitary ze względu na to że używam właśnie słuchawek?

#4 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4014
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 25.01.2018 - 15:26

Wybrales wlasciwy sterownik w dawie? Musisz znalezc sterwniki tej zabawki, zainstalowac i wybrac je w reaperze. Potem zrib to co napisalem krok po kroku.
Musisz ustawic ten interface/multi jako karte muzyczna w kompie.

#5 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 25.01.2018 - 20:48

Po robocie dogłębnie sprawdzę ale sterownik wybrany napewni wlasciwie w reaperze - amplifi ASIO.
Tylko nie wiem o co chodzi z tym multi.
Przed 23 napiszę tu co i jak,czy się udało.

#6 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4014
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 25.01.2018 - 21:05

Multiefekt mialem.na mysli. Skrot myslowy. Te stare x3 live itd tez dzialaja jak karta.

#7 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 25.01.2018 - 21:08

Achaa:) Dzięki za zainteresowanie tym tematem. Mam nadzieję że da się ten problem rozwiązać. Tak jak pisałem, później dam znać co i jak.

#8 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4014
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 25.01.2018 - 21:29

To jest jakas glupota. Kwestia prostego ustawienia.

#9 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 25.01.2018 - 23:09

No i dupa.. :/  Słyszę dźwięk wtyczki + brzęczenie czystej gitary (i to chyba głośniej niż samo vst) Zaraz wkleje linki do screenshotów


(Kurcze nie da się edytować postów ?) 

Wklejam link do dwóch screenów z Reapera. 

https://drive.google...siw?usp=sharing



#10 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 26.01.2018 - 11:51

Nie masz jednocześnie włączonego tego interfacu jako osobny proces poza Reaperem? Jak podłączysz gitarę i po prostu zaczniesz grać bez wchodzenia w Reapera to też masz cleana? Czy słychać, czy nie, to wejdź w Reapera standardowo, włącz wtykę, nasłuchiwanie, record, następnie zobacz w windowsowych ustawieniach odtwarzania/nagrywania/głośności czy nie masz zdwojonego interfacu/dwóch słupków głośności odtwarzania/jednocześnie dobywającego się dźwięku z interfacu i karty dźwiękowej komputerowej. Wyłącz te niepotrzebne, zostaw tylko interface. Zobacz też czy gdzieś w opcjach interfacu nie masz włączonego Direct Monitoring. 


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 26.01.2018 - 12:18


#11 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 26.01.2018 - 12:35

Tak,mam dzwiek gitary cały czas,nawet zanim właczę komputer (pisalem o ty w drugim swoim poście). No bo w sumie tak działa ten line6 amplifii. Czyli co, ja tego nie jestem w stanie wyłaczyc z poziomu Windows? Uzywam odsluch ze sluchawek tylko.

#12 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 26.01.2018 - 12:39

Acha. Musisz zrobić zatem tak jak ci pisałem. Sprawdź czy da się tego niepotrzebnego cleana wyłączyć w ustawieniach audio w Windowsie. Odpal Reapera i wtedy sprawdź w ustawieniach audio Windowsa czy jest zdwojony, albo czy jednocześnie nie odtwarza dźwięku z interfaca i karty dźwiękowej systemowej. Interface jest już sam w sobie kartą dźwiękową, także jak możesz przez niego słuchać muzyki, to wyłącz tą drugą w pierony, nie jest do niczego potrzebna.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 26.01.2018 - 12:49


#13 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 26.01.2018 - 12:52

Jestem do 22 w robocie dzis wiec w nocy sprawdzę to.
Ale wlasnie,czy windows ma tu cos do rzeczy wogole? Przeciez dzwiek gitary w sluchawkach jest caly czas,nawet zanim uruchomie windows.

#14 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 26.01.2018 - 12:58

Pytanie czy on działa tak jak tradycyjny interface. Normalne interface są już same w sobie kartą dźwiękową, na nich można słuchać muzyki. Czy możesz wybrać go jako urządzenie do odsłuchiwania w Windowsie w urządzeniach audio? (prawy dolny róg na pasku) Jeśli tak, to wyłącz wtedy drugą kartę, bo zdwaja ci dźwięk i na jednym leci clean z systemowej, a na drugiej to co nałożysz w Reaperze. Ale juz nagrywa tylko to co z Reapera, bo tak masz ustawione w programie. 


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 26.01.2018 - 13:02


#15 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 26.01.2018 - 13:15

Tak,napewno mogę ustawic jako karte do odtwarzania wszelkich dzwiekow. Hmm, ok to w nocy sprawdze to co piszesz,czy rzeczywiscie mogę wyłączyc jedną kartę.
No i mialem tez zapytac jak dziala interface np. Focusrite? Tez są takie kwiatki? Bo moze line6 zrobilo to celowo zeby nie uzywać tego urządzenia z innymi wtyczkami? Tak teoretyzuje tylko,mam nadzieję że jednak da się to ogarnąć.

#16 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 26.01.2018 - 13:23

Mam Focusrite 2i2. Zintegrowana karta dźwiękowa wyłączona. Odtwarzanie i nagrywanie tylko Focusrite. Miałem wcześniej Line 6 UX 2 miałem podobny problem do twojego. Rozwiązanie było identyczne jak w przypadku Focusrite. 


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 26.01.2018 - 13:28


#17 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 26.01.2018 - 14:02

A no to dobrze wróży. W nocy napiszę jak poszło.
Ps. A tak zapytam offtopic,bo masz Focusrite. Jest sens puszczać sygnał z PODa (np HD500) na focusrite i dopiero na PC? Cos na tym zyskuję,jakąs dodatkową konyrole?

#18 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 26.01.2018 - 14:13

Bez sensu. Dodatkowo poddajesz sygnał szumom wprowadzając dwa interfejsy po drodze. Wtykami jesteś w stanie stworzyć dużo lepsze brzmienie i w każdej chwili możesz je zmienić. 

POD HD 500 poza tym, że jest pedalboardem z wbudowanymi efektami, jest podobnie jak twój Amplifi, czy mój Focusrite, już sam w sobie interfacem USB/zewnętrzną kartą dźwiękową (to to samo), więc powinno się go dać podłączyć samego bez Focusrita i używać jako karty do nagrywania/odtwarzania.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 26.01.2018 - 14:33


#19 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 26.01.2018 - 14:32

Ok.Jasne :)

#20 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4014
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 26.01.2018 - 15:06

I jak dziala?

#21 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 26.01.2018 - 15:14

W robocie do 22.

#22 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 26.01.2018 - 23:06

No i dalej nic z tego. Zrobiłem/sprawdziłem jak pisałeś. Włączyłem ścieżkę w Reaperze i sprawdziłem w Audio Windowsa ale nic się dodatkowego nie pojawiło. 

Mało tego. W ustawieniach Windows, nawet jak całkiem ustawię ten interface na "wyłączony" (w uzradzeniach do odtwarzania/nagrywania) to w Reaperze nadal mogę korzystać z tego interface i nagrywać, nic sie nie zmienia.

https://drive.google...9DXS6JBjUEKgsiw


Co do ustawień interfejsu to są one takie że ich praktycznie nie ma :/  Level, Overall i tyle. 



#23 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 26.01.2018 - 23:53

Tylko, że właśnie. Domyślnym urządzeniem jest Amplifi, ale resztę masz neutralnie włączoną. Najedź i wyłącz resztę tak by był czerwony krzyżyk. Spróbuj, nie obiecuję, że to będzie to, ale może a nóż.

 

Direct Monitoring może jest? Fizycznie na samym interfacu guziczek, albo w opcjach? Spróbuj może jeszcze w Reaperze powinna być opcja - release driver in background wyłączyć.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 27.01.2018 - 00:00


#24 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 27.01.2018 - 00:29

Wyłączyłem całkiem w M.urządzeń inne karty dzwiekowe. Nic z tego. Tej opcji w reaperze nie znalazłem. Poddaję się, nie potrafię tego ogarnąć (może się nie da z tym dupnym interfejsem)

Trudno, nie potestuję wtyczek. Dzięki za pomoc. 



#25 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 27.01.2018 - 14:11

Szybko się poddajesz. Ja kiedyś z UX2 wojowalem ponad tydzień i w końcu znalazłem przyczynę. :)

Wpisz po ang w google swój problem i poszukaj czy ktoś nie ma podobnie jak ty. Druga opcja, napisz na supporcie Line6 pytanie. Oni zawsze odpowiadają.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 27.01.2018 - 14:14


#26 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 27.01.2018 - 15:29

 Ok. Spróbuję do line6 napisać.



#27 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 28.01.2018 - 18:14

Ticket złożony,zobaczymy co napiszą.

#28 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.01.2018 - 17:22

Monitor track media when recording zaznacz.

Input 1 tez mam być amplifi z tym, że right.



#29 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 31.01.2018 - 13:01

No i h.. ,wyszło szydło z wora.

Line6:

           "The TT is not designed for re-amping, i.e. you'll always record/hear the sound of the TT, there's no direct signal."


.. z tym  że nie zgadzam się co do tego "record" Akurat nagrywa się poprawnie, bez cleana z TT


Monitor track media when recording zaznacz.

Input 1 tez mam być amplifi z tym, że right.

Gdzie ta opcja? Nie mogę odnaleźć


...a dobra już znalazłem.


Nie działa. Jest jak napisali ci z l6, czyli nie mogę pozbyć sie dzwieku z TT. Jest zawsze słyszalny i koniec.



#30 dirtystrat

  • dirtystrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 615
  • Dołączył: 05.09.2012
  • z:ZST

Napisany 31.01.2018 - 13:21

Próbowałeś po prostu wpiąć się słuchawkami w kartę zintegrowaną i ustawić ją jako wyjście?

Nie znam się na tym TT, ale koledze się kiedyś Direct Monitoring uszkodził (nie szło wyłączyć), to właśnie w ten sposób udało się to obejść.


Sutenerstwo, kontrabanda, rock and roll


#31 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 31.01.2018 - 15:45

Próbowałeś po prostu wpiąć się słuchawkami w kartę zintegrowaną i ustawić ją jako wyjście?

Nie znam się na tym TT, ale koledze się kiedyś Direct Monitoring uszkodził (nie szło wyłączyć), to właśnie w ten sposób udało się to obejść.

Tak się nie da tego zrobić. Muszę w DAWie określić z czego korzystam a zeby wogóle nagrac jakkolwiek gitarę to muszę wybrać ASIO Amplifii no to wtedy znikają inne opcje, czyli juz innej karty nie wybiorę, czy to na Output czy wogóle.



#32 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 31.01.2018 - 17:29

ASIO4all zainstaluj



#33 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 31.01.2018 - 17:52

ASIO4all zainstaluj

Po cholere ?? Co to ma do rzeczy? Zresztą juz próbowalem.


"The TT is not designed for re-amping, i.e. you'll always record/hear the sound of the TT, there's no direct signal."



#34 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 31.01.2018 - 18:21

Taka? https://images.music...0020988-000.jpg

Jak to ta to piękna jest.



#35 Sarmata

  • Sarmata
    Weteran
  • Postów: 2526
  • Dołączył: 17.02.2016
  • z:Wychowanek Forum

Napisany 31.01.2018 - 20:00

Chyba nie ten temat... .


"Czy jest jeszcze na świecie honor i rozsądek? Czy już zostały na nim tylko skurwysyństwo i pogarda?"


#36 4Asy

  • 4Asy
    Gaduła
  • Postów: 95
  • Dołączył: 25.01.2018

Napisany 31.01.2018 - 20:13

no tak ups



#37 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 20.02.2018 - 10:31

 

ASIO4all zainstaluj

Po cholere ?? Co to ma do rzeczy? Zresztą juz próbowalem.


"The TT is not designed for re-amping, i.e. you'll always record/hear the sound of the TT, there's no direct signal."

 

bo jeżeli używasz dedykowanych sterów ASIO to nie wybierzesz innego urządzenia niż to, do którego zostały napisane. ASIO4all pozwala na bardziej zróżnicowany wybór.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników