Skocz do zawartości



Zdjęcie

Scarlett 2i2 Win10 problem z mikrofonem


  • Zaloguj się
6 odpowiedzi na ten temat

#1 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5494
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 23.12.2017 - 12:39

Jak w temacie, po niedawne aktualizacji win10 ma problem z nagrywaniem z mikrofonu Scarlett.

Sterowniki przeinstalowane, niby wszystko widać, dźwięk na direct monitor idzie (czyli to nie problem mikrofonu ani kabli), odtwarzanie przez 2i2 działa ale nagrywanie za pigmeja nie idzie.

Czasem się uruchomi ale potem znowu wyłącza. Wejście liniowe jest widoczne w systemie, tylko nie działa.

 

Pomocy!!!

 

 

Zauważyłem pewną zależność, po odłączeniu USB i podłączeniu ponownie działa wejście 2i2 (mic) ale nie ma dźwięku z wyjścia i odwrotnie, jak przestawię źródło wyjścia na Realtek i wrócę na 2i2 to znowu Scareltt odtwarza ale nie nagrywa. Wygląda jak by USB nie chciało puszczać w dwóch kierunkach.


Ten post był edytowany przez smerfciamajda dnia: 23.12.2017 - 12:44

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#2 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8145
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 23.12.2017 - 21:36

Masz konflikt sterów z systemową kartą dźwiękową.

Zobacz w ustawieniach dźwięku w urządzeniach do nagrywania w zaawansowanych czy nie masz na Scarlecie i wszystkich kartach dźwiękowych włączonego "Zezwalaj aplikacjom na przejmowanie wyłącznej kontroli nad tym urządzeniem". Odznaczenie tego w pierony często rozwiązuje większość problemów. Jeśli to nie pomoże to wyłącz całkowicie realteka.

 

btw. U mnie też jest jakaś kaszanka ze stabilnością systemu od ostatniej aktualizacji.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 23.12.2017 - 22:18


#3 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5494
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 24.12.2017 - 10:35

Może to jakiś trop, dzięki. Sprawdzę po świętach jak wrócę, dzis już nie dam rady.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#4 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5494
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 27.12.2017 - 11:47

Hej,

no i nie działa.

Wyłączyłem "Zezwalaj kontrolę", wyłączyłem pozostałe karty, próbowałem na pozostałych portach USB i kupa, dalej to samo. Jak odtwarza to nie nagrywa i odwrotnie.

Szlag mnie trafi bo ster od Scarlett to najnowszy z 2014. Co za kupa.

Chyba muszę do nich napisać że w pigmeja lecą.


Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#5 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4780
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 27.12.2017 - 13:33

Rzuć okiem na mój krótki poradnik. Może coś znajdziesz czego nie masz ustawione:
http://forum-gitara....giej-generacji/

Ten post był edytowany przez tomo34 dnia: 27.12.2017 - 13:34


#6 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8145
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 27.12.2017 - 14:03

Z tym wyłączaniem ochrony systemu, punktów przywracania i aktualizacji bym się nie rozpędzał.

 

W zaawansowanych ustawieniach w opcjach zasilania/zarządzaniu energią i w menadżerze urządzeń wyłącz we wszelkich portach USB tryb - zezwalaj komputerowi na wyłączanie urządzenia w celu oszczędzenia energii.

 

Wyłączałeś tego Realteka także w menedżerze urządzeń, nie tylko w opcjach audio?

W msconfigu i menadżerze zadań dodatkowo obadaj czy nie masz jakiś procesów z nim związanych zarówno systemowych i zwykłych ( ja kiedyś miałem ze dwa), autostartu jakiegoś, wyłącz je. Jakieś wszelkie zintegrowane kamerki, mikrofony też bym spróbował powyłączać.

Jeśli to nic nie da to możesz spróbować też całkowicie kartę wypierniczyć. W menedżerze urządzeń - odinstaluj urządzenie. Jeśli to jest laptop to on i tak powinien zintegrowaną kartę instalować z uruchomieniem, ale może wtedy już bez pewnych sterów, i priorytetem będzie Scarlett. Oczywiście zrób sobie wcześniej punkt przywracania systemu w razie w.  ;)

 

Jeszcze może być opcja, że w DAW, w którym siedzisz jest gdzieś funkcja żeby blokował próby zmiany urządzeń przez system/coś w ten deseń. Zobacz.

 

Miałem kiedyś podobny problem z Line6. Ogólnie to nie jest wina Scarletta, bo też mam 2i2 i u mnie hula bezproblemowo, ale najprawdopodobniej to, że pewne konfiguracje sprzętowe potrafią się gryźć. 

 

E: Jeszcze mi się przypomniało z takich dziwniejszych sposobów, które gdzieś czytałem, jest sprawdzenie czy problem występuje po tym jak odłączysz się od neta, wyłączysz WIFI, Bluteooth. Ponoć czasem pomaga.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 27.12.2017 - 14:55


#7 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5494
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 29.12.2017 - 10:33

Problem rozwiązany przez support Focusrite.

Miła Pani wysłał mi link do jakiegoś extra sterownika, przeinstalowanie usunęło problem. Pozostałe karty też działają.

Jak ktoś zainteresowany sterownikiem to walcie na priv, podeślę paczkę albo linka z OneDrive.


Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników