Skocz do zawartości



Zdjęcie

Mikrofony sE electronics - ktoś zna, używa?


  • Zaloguj się
13 odpowiedzi na ten temat

#1 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 16:31

Słyszałem, że to dobre mikrofony a dużo tańsze niż jakieś standardy. Ktoś kojarzy i może polecić?

 

Potrzebuję dwa mikrofony pojemnościowe, max kilkaset złotych za sztukę i potrzebuję porad i rekomendacji.

 

 

Mikrofony do nagrywania gitary akustycznej i wokalu, czasami również jednocześnie.

 

 

Czy np. takie coś w ogóle jest warte uwagi, czy olać to i rozejrzeć się za czymś bardziej klasycznym?

 

https://midi.pl/Nagl...LRoC-3UQAvD_BwE



#2 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 13.12.2017 - 16:38

Jedna dobra pojemnoscoiwka.

Nagrywaj wszystko osobno. A do widea udawaj ze nagrywasz. Serio! ;)

Nagrywanie gitary w stereo... hmmmm. No chyba, ze jakis fingerstyle czy cos. Tak to lepiej rowniutko w panoramie. Nie bedziesz mial problemow z faza. Jak jeszcze zagrasz na roznych ustawieniach majka to bedzie fajnie szeroko. Ewentualnie zblendowac z sygnalem z pikapa.

A do wokalu i tak potrzebujesz wiecej niz jedna sciezke, zeby to brzmialo i mialo rence i nogi.

Jaki majk? Wszystko jedno. Kup najlepszy za kase jaka masz. Ja mam rode nt1a. Robie na nim wiekszosc wokali i akustyki wlasnie.

Kluczem sa.nowe struny i fajne pudlo jak mam byc szczery. No i gitarmen oczywiscie.

Ten post był edytowany przez Piotr_Soton88 dnia: 13.12.2017 - 16:40


#3 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 16:41

Będę nagrywał osobno na potrzeby finalne, ale jakieś demówki itd. porobię sobie na setkę. Wideo na pewno oddzielnie :)

 

Może faktycznie wystarczy mi jeden dobry mikrofon... Do 8-9 stów na przykład? :)

 

Ale no właśnie, w panoramie, to już potrzebuję 2 mikrofonów, nie?


Ten post był edytowany przez samm164 dnia: 13.12.2017 - 16:42


#4 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 13.12.2017 - 16:44

No nie. Nagrywasz raz kawalek. Dajesz na lewo. Zmjeniasz troche pozycje majka, zeby kokor zmienic. Pstryk nagrywasz drugi raz. Panujesz na prawo.

Tak samo jak gitare elektryczna w rokowych kawalkach.

#5 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 16:45

Nieee no, paanie, ja w życiu nie zagram jednego numeru dwa razy tak samo :D



#6 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 13.12.2017 - 16:48

Eeee tam gadasz.

Wokale podobnie.

LEAD
DUBEL
AD LIPS PRAWY
AD LIPS LEWY
Albo i wiecej sciezek pomocnicznych w refrenach.

Do tego jakies fajne backing wokale.
Serio gitare akustyczna na dwa majki jak nie nagrywasz czegos takiego jak Zibi nie ma sera.

#7 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 16:48

Mówię serio, numer, który chcę nagrać sprawia mi spore trudności, nie ma opcji, że go nagram 2 razy tak samo, będzie się to wykrzaczać :(

 

No dobra, to jakie te mikrofony? 

 

W opcji jednej i drugiej, czyli jakie 2 do 8-9 stów albo jaki 1 w tej cenie?

 

 

edit: ale czemu nie ma sensu? Wtedy tez moge ustawic mikrofony inaczej i tez mam dobarwienie z drugiego, a przynajmniej jest tak samo zagrana i sie nie rozjezdza nic


Ten post był edytowany przez samm164 dnia: 13.12.2017 - 16:52


#8 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 13.12.2017 - 17:18

1) Zawsze beda delikatne fazowe problemy- chodzi o kompatybilnosc w mono.

2)Nagrane dwa razy zawsze ma wiecej powera, ktory wynika wlasnie z tych delikatnych rozjazdow.


Jest jeszcze jedna opcja. Lecisz na jednym majku. A potem nakladasz na to jakis stereofoniczny reverb na przyklad.

Ujdzie....
Fungerstyle faktycznie ciezko by bylo zdublowac. Ale taka akordowa gre czy riff. Wkestia wprawy. Dal bys rade.
A co do majka...

Bierz roda nt1a. Prosty majk. Przykladasz i grasz. Na wokalu tez jest ok. Kup przez jakis dobry sklep. Jak Ci nie podpasi to zamienisz na inny.

#9 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 17:18

Ok, super, dzięki ogromne, nieoceniona pomoc!!! :))

Kolejne rzeczy do przemyślenia ;)

 

No dobra, a z takich rekomendacji czysto technicznych? Czyli jaki mikrofon warto, jaki nie warto? Jest sens zawracać sobie głowę tymi sE?



#10 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 13.12.2017 - 17:39

Pewnie. Ja sam chce jeden kupic jak wpadbie jakas kase z nagrywania.

Sluchaj nawet na sm58 lanie kawalek caly zrobisz lacznie z akustykami.

Najwazniesze to.nowe struny, dobre pudlo. No i musisz nagrac ze dwa tejki na panorame do kazdego riffu.

W tamtym kawalku masz dwie gitarowe riffy w redrenie. To po dwa kazdy.
Kwestia jeszcze fajnego miksu. Ladny reverb dobrac do gitar. Duzo wokali. Bedzie super.


Nie ma.kiepskich mikrofonow. No chyba ze jakies gowno podroba z Chin. Takich nie kupuj.


Jak.mam.juz byc tak mega szczery. To zrob to nagranie na majku do wokalu co juz masz. Jak na tym nie zabrzmi to na pojemnosciowce tez nie.

Interface masz?

Ten post był edytowany przez Piotr_Soton88 dnia: 13.12.2017 - 17:27


#11 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7859
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.12.2017 - 18:28

Nagrywaj z metronomem to będziesz grał równo, a jak nie umiesz do metronomu to się naum. ;)



#12 Myxu

  • Myxu
  • Postów: 6972
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Warszawa

Napisany 13.12.2017 - 20:22

Wracając do tematu sE - z poprzednim bandem gość nas nagrywał parą sE 4400 i o ile nasz poziom był raczej kanapowy, o tyle te majki mi się bardzo, bardzo podobały, jakby mi ktoś sprezentował taką parę to bym był przeszczęśliwy ;)


No talent, no musical ability... No musical training required...

#13 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 22:47

Piotr - jestem w trakcie nabywania interfejsu (Scarlett 2i2), mikrofon mam Audio Technika AE6100, dynamiczny.

 

Zamierzam nagrywać z metronomem ;)

 

Dzięki wszystkim :)



#14 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3917
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 13.12.2017 - 23:40

No.to jak.bedzie scarlett to nagraj to audiotechnika kawalek. Gwarantuje, jak zrobisz to jak trza to bedzie super. Sluchawki masz juz dobre. Potrzebujesz reapera.




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników