Skocz do zawartości



Zdjęcie

Zoom?


  • Zaloguj się
43 odpowiedzi na ten temat

#1 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 6.12.2017 - 17:47

Ponieważ kompletnie nie potrafię w miksowanie i tego typu rzeczy, a chciałbym czasem ponagrywać jakieś covery czy demówki swoich numerów w znośnej jakości. 

 

No i chciałem jakiegoś fajnego Zooma, co nagra w sterele :)

 

Proszę o rekomendacje, może coś podobnej (wyższej?) klasy za pieniądze nieprzekraczające trzech cyfr. No dobra, do 1100zł. 

 

Zależy mi na niezbułowanym, niezmulonym urządzeniu do nagrywania muzyki, nie przemówień czy wykładów. W grę wchodzi raczej tylko granie akustyczne (gitara + wokal), może czasem coś więcej, typu bębenek czy harmonijka. 

 

 

I pytanie: czy gdybym sobie nagrał np. kilka oddzielnych ścieżek/plików takim rejestratorem, to jest jakikolwiek sens i opcja miksowania sobie ich w jakimś DAWie bez zbytniej ilości szumów? Tzn. nagrywam najpierw gitarę i wokal na raz (oczywiście z metronomem na uszach), a potem uznaję, że chcę dograć solo albo jakieś dogrywki na harmoszce – da się to zrobić, czy raczej będzie trudno ze względu na poziomy hałasów?

 

Dzięki :)


Ten post był edytowany przez samm164 dnia: 6.12.2017 - 17:48


#2 Michmis

  • Michmis
    Weteran
  • Postów: 1699
  • Dołączył: 18.02.2012
  • z:Poznań

Napisany 8.12.2017 - 08:37

Jeśli dobrze rozumiem, szukasz rejestratora audio?

W kwocie 1100 możesz kupić na przykład nówkę Zoom H4N Pro. Ma jeden wbudowany mikrofon stereo plus dwa wejścia XLR, więc można chyba nagrać na nim 4 ścieżki na raz.

Ja mam Tascam DR-40, czasem trafi się używka w okolicach 500-550 zł, jeśli chcesz za resztę można sobie kupić jakiś mikrofon nawet, statyw i kabel.

 

To jest spoko sprzęt pod warunkiem, że potrzebujesz mobilności. Jeśli i tak nagrywasz przy kompie w domu, może warto za te pieniądze kupić sobie interfejs audio i jakiś mikrofon?


  • samm164 lubi to

#3 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7520
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 8.12.2017 - 09:23

 

I pytanie: czy gdybym sobie nagrał np. kilka oddzielnych ścieżek/plików takim rejestratorem, to jest jakikolwiek sens i opcja miksowania sobie ich w jakimś DAWie bez zbytniej ilości szumów? Tzn. nagrywam najpierw gitarę i wokal na raz (oczywiście z metronomem na uszach), a potem uznaję, że chcę dograć solo albo jakieś dogrywki na harmoszce – da się to zrobić, czy raczej będzie trudno ze względu na poziomy hałasów?

 

Dzięki :)

 

Bez problemu dograsz wiele ścieżek. DAW sam w sobie nie wprowadza szumów. Działa jak transparentny mikser z nieograniczoną ilością ścieżek. Zakłócenia mogą jedynie wyniknąć z tego w jakich warunkach będziesz ten dźwięk nagrywał. Jeśli nie będzie to przy pasie startowym to będzie ok.  


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 8.12.2017 - 09:47

  • samm164 lubi to

#4 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 8.12.2017 - 12:18

Dzięki Panowie!

Eclipse, tak bardziej chodziło mi o to, czy jak nałożę kilka ścieżek nagranych takim rejestratorem, gdzie zawsze jakiś, nawet minimalny, szum będzie, to czy nie nałożą się na siebie tak, że bez sensu będzie cokolwiek z tym robić. 

 

 

Na mobilności aż tak mi nie zależy, ale jakoś nie radzę sobie z podłączaniem tych wszystkich sprzętów, soft mi się zawsze wysypuje po jakimś czasie i tracę zapisane pliki, jakoś źle mi się zawsze pracowało w ten sposób.

 

Dzięki wielkie za porady!

 

 

 

edit: poczytalem sobie o obydwu tych recorderach, obejrzałem jakieś recenzje i chyba ten Tascam spokojnie by wystarczył na moje potrzeby :) 

 

Pomyślę jeszcze, czy może rzeczywiście nie wydać kasy na Scarlett i jakiś dobry legalny, nietrialowy DAW :)


Ten post był edytowany przez samm164 dnia: 8.12.2017 - 12:37


#5 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7520
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 8.12.2017 - 13:12

Z DAW to mamy tutaj mały fanklub Reapera. :) Polska nakładka, kilka miesięcy za darmo, a później licencja coś koło 300zł, co w porównaniu z tymi Abetonami, Cubasami po 2200zł jest na prawdę idealnie wydanymi pieniędzmi. ;) Zresztą jak coś to służę wraz z innymi kolegami pomocą w temacie - Reaper pytania i odpowiedzi. :)

 

Słuchaj, jeszcze jest taka kwestia. Pisałeś, że chcesz nagrywać gitarę w stereo. Jeśli ma to być true stereo w real timie + jeszcze jednocześnie wokal, to będziesz potrzebował interfacu z minimum trzema wejściami. Do tego 2 mikrofony na gitarę, ewentualnie przystawka jak masz i mik, a do tego zestawu jeszcze mikrofon na wokal. Można też oczywiście robić tak, że nagrywasz najpierw na osobne ścieżki jedną gitarę z wokalem, a później jeszcze raz dublujesz wiosło, rozsuwasz lewo prawo i też będzie stereo. Ewentualnie reverb stereo, ale zawsze najbardziej prawdziwym stereo w czasie rzeczywistym będzie ta pierwsza opcja. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 8.12.2017 - 13:27

  • samm164 lubi to

#6 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 8.12.2017 - 13:28

Tak, sam korzystałem z trialowej wersji Reapera, tylko coś mi się potem posypało, przy odpalaniu projektu ginęły mi wtyczki, niektóre nagrane ścieżki w ogóle nie grały itd. Cubase'a miałem (spiraconego, przepraszam :(((), to po 2 tygodniach po prostu przestał się uruchamiać, więc też jakieś projekty, któe miałem, właściwie poszły się chędożyć...

 

Co do stereła, to chyba trochę używam słów, których znaczenia nie do końca rozumiem. Ubzdurałem sobie, że 2 mikrofony wbudowane to już nagrywanie stereo. Kupię chyba tego Tascama i dokupię jakiś fajny mikrofon pojemnościowy, bo wg youtubowych próbek te wbudowane mają całkiem spore szumy. Jak sobie nagram na 4 kanały, to już powinno chyba śmigać nieźle, nie? 

 

Piszesz o 3 wejściach, czy 2 wbudowane majki + line-in albo trzeci mikrofon to już 3 wejścia? 

 

Opcja z dogrywaniem gitary znowu może się nie udać, biorąc pod uwagę, że gitarzysta ze mnie jest kiepski i musiałbym chyba nagrywać tę gitarę 700 razy, żeby dobrze to powtórzyć... :)

 

Mało się znam na teorii, właściwie wcale :(



#7 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7520
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 8.12.2017 - 14:30

Na upartego te 2 wbudowane mikrofony + jedno line in liczą się jako 3 niezależne rejestratory dźwięku. Z tym że, mi się ogólne średnio widzi, że one są tak strasznie blisko siebie, bo jak nagrywasz na pojemnościówkach to dajesz je raczej dalej od siebie dla stworzenia głębi.

Piszesz, że twoja praca będzie głównie z żywymi, akustycznymi instrumentami. Dla ciebie priorytetem będzie nagrywanie bezszumowe w jak najlepszej jakości. Osobiście zdaje mi się, że fajne to urządzenie np. przy nagrywaniu próby, czy demka, ale niewystarczające do nagrań twórczości, które będziesz prezentował światu. Oczywiście mogę się mylić, jak to zwykle w internetowych poradach jest. ;)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 8.12.2017 - 14:34

  • samm164 lubi to

#8 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 8.12.2017 - 14:34

Wezmę to pod uwagę, może faktycznie lepszym rozwiązaniem jest ten interface (Scarlett cośtam) i mikrofon?



#9 Michmis

  • Michmis
    Weteran
  • Postów: 1699
  • Dołączył: 18.02.2012
  • z:Poznań

Napisany 8.12.2017 - 14:36

Jeśli chcecie, w domu podłączę SM57 do DR-40 i nagram trochę gitary w weekend i sobie zobaczycie jakość preampów.

@samm164 masz interfejs audio do kompa? Może warto ogarnąć system, zrobić formata, zainstalować najnowsze sterowniki i uporządkować wtyczki VST? W domowych warunkach rejestrator nie jest super poręczny, bo chodzi na baterie, trzeba przekładać kartę sd do kompa, albo szukać kabli, sterujesz przez małe menu na urządzeniu, i tak trzeba go postawić na statywie. Jeśli masz w miarę dobry interfejs audio to opłaca się zadbać o kompa i interfejs.

 

Jeśli lubisz sobie gdzieś połazić i ponagrywać, to taki Tascam jest całkiem fajnym urządzeniem. Nagrywa 4 ścieżki jednocześnie, dwa wejścia XLR z preampami, dwa mikrofony w układzie AA i XY.


  • samm164 lubi to

#10 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7520
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 8.12.2017 - 14:38

Michmis niech ci nagra próbkę i posłuchasz ocenisz.

 

Jakbyś chciał natomiast nagrywać z typowego interfacu komputerowego to z jednego mikrofonu nie nagrasz w czasie rzeczywistym stereo, bo mikrofony są monofoniczne. Albo nagrywasz raz i dogrywasz dubla, albo dwa mikrofony, np. lewo prawo, albo jeden blisko gitary, drugi łapie z dalszej odległości. 


  • Michmis and samm164 lubi to

#11 Michmis

  • Michmis
    Weteran
  • Postów: 1699
  • Dołączył: 18.02.2012
  • z:Poznań

Napisany 8.12.2017 - 14:45

Przy nagrywaniu na kompie zyskujesz szereg zalet- od razu po nagraniu sobie znajdziesz dowolny fragment do odsłuchu- jak się nie spodoba, to od razu nagrywasz następny. I szybko sobie nagrywasz kolejne ścieżki ponad tą. No jednym słowem, jeśli nie potrzebujesz mobilności to interfejs plus komputer to złoto.


  • samm164 lubi to

#12 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 8.12.2017 - 14:58

Próbki sobie odsłuchiwałem zarówno z tego Tascoma i Zooma, więc nie ma potrzeby, ale dziękuję bardzo :)

 

Damn, czyli jednak wyjdzie znacznie drożej niż zakładałem, bo mikrofonów pojemnościowych nie mam, tylko mój dynamiczny AE6100... Interfejsu nie mam, gdybym miał, to pewnie bym sobie nie zawracał głowy tymi recorderami ;)

 

Super, dzięki ogromne za porady! :)))


Ten post był edytowany przez samm164 dnia: 8.12.2017 - 14:59


#13 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 8.12.2017 - 15:05

Podobny temat był kilka dni temu, też ktoś szukał rejestratora.

Ale... nie ma tutaj co kombinować. Najlepszym rozwiązaniem w relacji jakość-cena-możliwości jest kupno interfejsu i ściągnięcie Reapera. Możesz w ciemno brać Scarletta 2i2 i Panu Bogu na kolanach dziękować, że raczyli zrobić takie urządzenie w tych pieniądzach :)

Są tam bardzo dobrej jakości preampy mikrofonowe. Do tego wystarczy, że poszukasz sobie oryginalnej używki sm57 i jeszcze jakiś inny mikrofon i masz zestaw "semi-profesjonalny" do rejestracji wokalu i akustyka w domu. Żaden rejestrator typu Zooma nie zapewni ci takiej jakości.

Wady takiego rozwiązania są takie, że musisz się nauczyć Reapera i osobno dokupić mikrofony. Ale nie będziesz żałował.
  • samm164 lubi to

#14 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 8.12.2017 - 15:12

Reapera umiem jakieśtam najpodstawowsze podstawy, też w Cubasie zdarzało mi się kiedyś bawić, więc chyba dam radę, w końcu chcę nagrywać tylko akustyka i wokal, może czasem coś więcej. 

 

Pewnie tego Scarletta właśnie kupię koniec końców, muszę sobie jeszcze budżety poobliczać, ale ponieważ raczej nie pojadę do Stanów w przyszłym roku, tak jak planowałem, to spora część odłożonych pieniędzy będzie do wykorzystania. 

 

Z mądrymi po szkołach to jednak dobrze porozmawiać :) Doceniam bardzo pomoc!



#15 Michmis

  • Michmis
    Weteran
  • Postów: 1699
  • Dołączył: 18.02.2012
  • z:Poznań

Napisany 8.12.2017 - 17:45

Ja mam interfejs Akai Eie Pro i też jestem zadowolony. Chociaż czasem mi się wydaje że jestem w wyjątkowo małym gronie jego użytkowników...

Ten post był edytowany przez Michmis dnia: 8.12.2017 - 17:56


#16 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7520
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 8.12.2017 - 22:02

Reapera umiem jakieśtam najpodstawowsze podstawy, też w Cubasie zdarzało mi się kiedyś bawić, więc chyba dam radę, w końcu chcę nagrywać tylko akustyka i wokal, może czasem coś więcej. 

 

Pewnie tego Scarletta właśnie kupię koniec końców, muszę sobie jeszcze budżety poobliczać, ale ponieważ raczej nie pojadę do Stanów w przyszłym roku, tak jak planowałem, to spora część odłożonych pieniędzy będzie do wykorzystania. 

 

Z mądrymi po szkołach to jednak dobrze porozmawiać :) Doceniam bardzo pomoc!

 

Myślę że, zrobisz najlepszą decyzję kupując interface. Opłaci ci się to jak trochę przysiedzisz, bo jakość samego dźwięku będzie wzrastać z kawałka na kawałek. :) Zresztą, mikrofony możesz dokupować po kolei, testować je i w ogóle.

 

Ja polecam na start Audio Technica AT2020, ale ten z wejściem XLR, nie kupuj czasem USB, bo opóźnienia zabijają. Natomiast ten mikrofon jak testowałem akustyk/wokal bije większość swoich konkurentów w tym przedziale cenowym, bije też część w trochę w wyższym. :)

 

A jeszcze jedno. jak będziesz wybierał Interface oczywiście kupuj z wbudowanym zasilaniem phantom na 48V pod pojemnościowe mikrofony, bo one potrzebują takiego zasilania. Teraz już większość interfaców ma coś takiego, ale zawsze zwróć uwagę, czy jest phantom.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 8.12.2017 - 22:37


#17 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 8.12.2017 - 23:27

Super, rozjaśniliście mi dużo :) Czytałem już na forum często o Scarlett i pewnie w tym kierunku pójdę :)

Dziękuję!



#18 grzesiekgregory

  • grzesiekgregory
    Gaduła
  • Postów: 220
  • Dołączył: 29.12.2015
  • z:Dublin

Napisany 9.12.2017 - 04:31

 

To ja troche zaciemnie...  jakas najprostsza nagrywarka jest najlepsza, jesli chcesz kawalki grac, a nie ukladac je na kompie.  Ciezko to pozniej zagrac na zywo ;)



#19 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 11.12.2017 - 11:42

Tak, to jasne. Kawałki chcę grać, ale chcę też mieć je w znośnej jakości, żeby właśnie móc bez wstydu wrzucać na youtube'a czy gdzieś. Poza tym DAW+interfejs to lepsza inwestycja w przyszłość, tak mi się wydaje :)



#20 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 11.12.2017 - 13:09

Z doświadczenia wiem, że czasami bardzo pomocny jest zwykły dyktafon lub komórka. Kiedy mam jakąś zajawkę na numer, po prostu stawiam telefon na kanapie, włączam nagrywanie video i rejestruję próbkę. Kiedy chcę wrócić do tego za jakiś czas to widzę jakie akordy wtedy grałem, jak dokładnie dźwięki na gryfie itd :)
Podobno kiedyś była jakaś "afera" bo Kirkowi z Mety skradziono telefon na którym miał kilkadziesiąt różnych zajawek na przyszłe numery :)

#21 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 11.12.2017 - 16:42

Nie no, to wiadomo, ja też na telefon nagrywam takie rzeczy :)

O Kirku słyszałem :)



#22 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 13:46

Czy ta niższa cena to jakiś trik, czy faktycznie mogę go kupić tutaj 100zł taniej?

 

https://www.djshop.p...SABEgKi3PD_BwE#


Ten post był edytowany przez samm164 dnia: 13.12.2017 - 13:49


#23 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.12.2017 - 14:59

Zadzwoń i zapytaj.

#24 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 15:04

Bardziej chodziło mi o to, czy wszystko tu legit :D



#25 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.12.2017 - 15:13

Pobieżna lektura OLX'a wskazuje, że można ten interfejs (2gen) kupić za 500 zł. Jeżeli ktoś ma paragon zakupu to możesz brać śmiało używkę. Zaoszczędzisz trochę kasy.

#26 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 15:17

Już się zdążyłem doprowadzić do szewskiej pasji , bo w potwierdzeniu z tego djshopu przyszło, że kosztuje 579. Nienawidzę takiego robienia w pigmeja ludzi, więc szukam dalej :)

 

 

Na OLX znalazłem za 449, jeszcze przez rok na gwarancji, użyty parę razy, jak nówka :) Już się z babeczką dogadałem, więc powinno być git.

 

Dzięki raz jeszcze za wszystkie rady, jesteście Panowie przekozaki :)


Ten post był edytowany przez samm164 dnia: 13.12.2017 - 15:35


#27 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 13.12.2017 - 22:45

Mam możliwość kupienia Scarlett 2i2 ale nie gen2, za 400zł. Brać? Paragon i gwarancja jest przez paręnaście miesięcy, pudełko, prawie nieużywany



#28 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.12.2017 - 23:50

Pierwszej generacji nie bierz. Druga jest znacznie poprawiona pod względem hadrware i ma chyba również zmienione preampy. Ponadto ma inne sterowniki które pozwalają na pracę z na prawdę niską latencją.

Bierz tylko 2gen a jak ktoś wrzuca na OLX ofertę, to koniecznie pytaj która to generacja.

#29 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 21.12.2017 - 22:09

Eccchhh pani negocjowalnego afektu :) Mam już Scarletta, chciałem podłączyć mikrofon w domu, bo nie miałem nawet okazji ruszyć tego pudełeczka od 2 dni. Wyjmuję, podłączam, instaluję, nawet jebaną licencję Reapera kupiłem... i nie mam w domu kabla do mikrofonu :) Jutro wyjeżdżam do Niemiec, wracam 26go... A tak chciałem już coś dziś nagrać, nawet dla samej zabawy... ;)



#30 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 21.12.2017 - 22:18

To musiało boleć :)

#31 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 21.12.2017 - 22:30

Podłączyłem mojego 10-letniego Corta X2, któremu nie zmieniłem strun od jakichś lat 7-8, podłączyłem go do interface'u na złączkę do efektów (bo innego kabla jack-jack nie mam :D) i działa, przynajmniej tyle :D



#32 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7520
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 22.12.2017 - 08:01

No i gratki. :) 



#33 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 26.12.2017 - 23:39

Wylądowałem o 21:20, pojechałem po kabel do kanciapy, wróciłem do domu i wstępnie zacząłem sobie coś nagrywać przez mikrofon. Jest zajefajnie :D Wymienię sobie struny i w weekend nad tym posiedzę, ale się jaram :D


  • tomo34 lubi to

#34 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 27.12.2017 - 20:15

Kupiłem dziś pojemnościówkę, AT2035 :) chorobliwie otępiło mnie :)



#35 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2751
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 28.12.2017 - 09:47

Grubo! Piękny zakup.
"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

#36 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 28.12.2017 - 10:44

Fajosko brzmi :) Bawiłem się wczoraj, nagrywałem na raz tym pojemnościowym 2035 i moim dynamicznym, też AT, ale ae6100. Dziwne rzeczy się działy, jak nagrałem po dwie ścieżki gitary na obydwa mikrofony i rozsunąłem na dwie strony to dźwięk był... cienki. Jak wywaliłem ten dynamiczny, to taaaaak się otworzyło. Myślałem, że to ma jakoś wzbogacać, a tu dupa. Zrobiłem eksperyment i dwie ścieżki z mikrofonu dynamicznego dałem na lewo a dwie z pojemnościowego na prawo – i to chyba brzmiało najlepiej, najszerzej.

 

Chyba muszę się jeszcze duuuużo nauczyć :)



#37 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7520
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 28.12.2017 - 11:20

Mikrofon masz teraz bardzo fajny. Gratuluję zakupu. :)



#38 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3835
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 28.12.2017 - 14:20

Fajosko brzmi :) Bawiłem się wczoraj, nagrywałem na raz tym pojemnościowym 2035 i moim dynamicznym, też AT, ale ae6100. Dziwne rzeczy się działy, jak nagrałem po dwie ścieżki gitary na obydwa mikrofony i rozsunąłem na dwie strony to dźwięk był... cienki. Jak wywaliłem ten dynamiczny, to taaaaak się otworzyło. Myślałem, że to ma jakoś wzbogacać, a tu dupa. Zrobiłem eksperyment i dwie ścieżki z mikrofonu dynamicznego dałem na lewo a dwie z pojemnościowego na prawo – i to chyba brzmiało najlepiej, najszerzej.

Chyba muszę się jeszcze duuuużo nauczyć :)


Masz problem z faza. Dlatego pisalem w innym temacie, zebys dublowal tejki na jednym majku.

#39 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 28.12.2017 - 15:31

No właśnie podejrzewałem, że to faza (chociaż kompletnie nie mam teoretycznej wiedzy co to takiego). A jeśli odwrócę fazę na jednym z nich to będzie ok? :D 

 

Tak, już wyrzuciłem te ścieżki z dynamicznego i jest lepiej :) 

 

Jaram się jak głupi, tylko nie mam ostatnio za dużo czasu... Ale poogarniam i będzie git :)

 

Dzięki raz jeszcze za wszystkie rady, jesteście przekozaki :)



#40 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3835
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 28.12.2017 - 19:05

https://m.youtube.co...h?v=kBHyvs5yhMU

Tu masz fajnie wszystko wytlumaczone. Super blog i vlog. Malo jest takich tak dobrych i przysteonych po polsku.

#41 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 29.12.2017 - 11:06

Może i fajnie, ale... nie kumam co ten człowiek mówi... Jakieś mono, jakieś stereo, jakaś, tfu, kompatybilność... Ja chciałem tylko piosenki nagrać... :(



#42 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4277
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 29.12.2017 - 13:30

Ja chciałem tylko piosenki nagrać... :(


I w tym cały szkopuł :) Jest tyle poradników na YT i tyle narzędzi, że wydaje się to proste jak drut. Niestety nie jest kiedy się zagłębić w temat.

Ten post był edytowany przez tomo34 dnia: 29.12.2017 - 13:31


#43 samm164

  • samm164
    Stary wyjadacz
  • Postów: 654
  • Dołączył: 17.12.2012

Napisany 29.12.2017 - 13:37

No właśnie jest tyle poradników i tyle narzędzi, że ja się tylko frustruję. Nie znam się na tym w ogóle i chyba nie chcę aż tak się zagłębiać... Najpierw to nagram i zobaczymy, pewnie komuś do mixu podeślę ;)



#44 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7520
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 29.12.2017 - 22:31

Nie dawaj nagrań komuś do miksu. Wszystko z czasem przyjdzie. :)  Nie śpiesz się. Nagrywaj, przyswajaj wiedzę i rób swoje. Nie masz co z góry zakładać, że pierwsze nagranie będzie perfekt. Załóż sobie takie postanowienie, że każdy kolejny miks będzie lepszy od poprzedniego i analizuj co poprzednio było nie halo jednocześnie obserwując innych chociażby na YT. :) Wybierz sobie jakieś nagrania poglądowe, które wg. ciebie są absolutem brzmienia, wpierdziel je w DAW i do nich ustawiaj poziomy, staraj się nawiązywać do brzmień. Musisz być przy okazji gostka, który nie tylko gra takim jakby testerem, szkiełko i oko. Co by się stało gdybym tego użył. Z czasem już będziesz wiedzieć co mniej więcej lepiej zadziała, a co gorzej.

Oczywiście przy okazji praktyk miskowania przyswajaj też wiedzę z obsługi swojego DAW, żeby maksymalnie sobie ułatwić.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 29.12.2017 - 22:59





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników