Skocz do zawartości



Zdjęcie

line 6 pod studio gx czy zoom g1x on


  • Zaloguj się
9 odpowiedzi na ten temat

#1 hrabia

  • hrabia
    Gaduła
  • Postów: 273
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Koszalin

Napisany 19.11.2017 - 11:58

Szybkie pytanie :) Jedynie na czym mi zależy to aby na tych multiefektach pograć na wzmacniaczu i komputerze

ps. mam marshall 5dsl
  • zapedced lubi to

#2 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1411
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 19.11.2017 - 16:03

Ten zoom nie jest interfacem.

Ustawiony potrafi nawet zabrzmieć na lampiaku.

 

POD z kolei nie jest 'mulitefektem' i do działania potrzebuje komputera, więc granie przez wzmak komfortowe nie jest.



#3 hrabia

  • hrabia
    Gaduła
  • Postów: 273
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Koszalin

Napisany 20.11.2017 - 23:11

Czyli że nie jest interfejsem nie pogram na nim na laptopie bez programu np. guitar rig ale z programem już tak? A na wzmacniaczu podłączam to normalnie, pod pętlę czy jeszcze inaczej?



#4 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1411
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 21.11.2017 - 10:45

Ok - pomału:

 

> zoom ma gniazda 'in' i 'out' - w 'in' wpinasz gitarę - zoom przetwarza dźwięk (przestery, efekty, itd)  i gniazdem 'out' wyprowadzasz dźwięk na jakiś odsłuch. Teoretycznie mogą to być słuchawki, piec gitarowy, kolumna aktywna (jak ukręcisz sensownie brzmiącą symulację wzmaka ;) 

 

Możesz go wpiąć w 'line in' wzmaka albo w return pętli - zależy od ustawień presetów.

 

USB w tej zabawce służy tylko do wgrania 'firmware'u' i wpięcia ładowarki.

 

Na bardzo upartego możesz spiąc przejściówką out zooma i gniazdo mikrofonowe komputera - ale to bez sensu bo przetworzony dźwięk zooma przepuścisz przez integrę w komputerze (która na pewno nie była stworzona do takiego zadania) i to i tak po załączeniu guitar riga (lub innego softu)

 

 

> pod gx  -bez komputera nie działa - zapinasz go do komputeraz przez USB i staje się on kartą muzyczną. 

Gitarę wpinasz do PODa, cała obróbka dźwięku (przestery, efekty, symulacje) odbywa się przy pomocy Guitar Riga czy innego podobnego programu zapuszczonego na kompie. Jako że POD jest kartą muzyczną w niego wpinasz głośniki od kompa / słuchawki / monitory. (w zasadzie w wzmak gitarowy też byś się wpiął, ale przez niedopasowania impedancji może buczeć i sprzęgać)



#5 hrabia

  • hrabia
    Gaduła
  • Postów: 273
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Koszalin

Napisany 21.11.2017 - 11:48

Czyli tutaj poniżej wbić tego zooma w pętle efektów i wszystko dobrze gra?

 

https://zapodaj.net/...de87b5.jpg.html

 

A tak po za tym to chce kupić tego zooma bo znuzdziło mi się "zwykłe" brzmienie i chce trochę poeksperymentować :)



#6 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1411
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 21.11.2017 - 12:33

Czy 'dobrze' to temat dyskusyjny :D:D:D

 

Kupiłem tą zabawkę przed wakacjami, żeby móc grać z klikiem/automatem na wyjazdach /wieczorami w kuchni.

 

Z ciekawości parę razy wpiąłem do wzmacniacza - najlepiej wyszło gdy:

> wpianałem w preamp wzmacniacza - na zoomie wyłączałem symulacje - zostawiałem jakąś kostkę-przester plus delay/pogłos/modulacja.

Udało się ukręcić parę brzmień co grały ok.

 

W pętlę grało mi to gorzej - ale to rzecz gustu.

 

No chyba, że wepniesz go w ogóle w pętle ( w sensie send pieca-> in zooma oraz  out zooma -> return pieca) - tylko dla modulacji i pogłosów.

Jak dobrze ustawisz głośności to może to nawet zagra.

 

 

No a tak poza tym ...  to zabawka za 250 zł - cudów nie ma - dostajesz to za co płacisz ;)

 

Do krancza z DSL się to nie zbliży.


Ten post był edytowany przez s@+@nis+@ dnia: 21.11.2017 - 12:37


#7 Sławek2012

  • Sławek2012
    Gaduła
  • Postów: 82
  • Dołączył: 06.09.2016

Napisany 21.11.2017 - 16:21

Szybkie pytanie :) Jedynie na czym mi zależy to aby na tych multiefektach pograć na wzmacniaczu i komputerze

ps. mam marshall 5dsl

 

Chciałem zapytać jak ten Marshall Tobie chodzi,bo na innym Forum kilka lat temu Gość pytał dlaczego mu to tak szumi.

Zapytałem Go kilka m-cy później ,czy dalej szumi to napisał tak ma ten typ i dalej szumi.Był wkurzony,bo mu to w domu przeszkadzało.

Akurat byłem w sklepie i prosiłem o rozpakowanie,bo miał w paczce.

Podłączyłem i doznałem zdziwienia.To nie tylko szumi,ale jak smażone skwarki na patelni takie wrażenia.

..

wg. mnie to do lampy najlepiej kup sobie kilka kostek analogowych.Lampa z cyfrą to złe rozwiązanie.



#8 hrabia

  • hrabia
    Gaduła
  • Postów: 273
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Koszalin

Napisany 21.11.2017 - 22:23

mi normalnie szumi jak przy każdym innym wzmaku, kumam ale chciałbym pobawić się brzmieniem mam tylko ts9



#9 Sławek2012

  • Sławek2012
    Gaduła
  • Postów: 82
  • Dołączył: 06.09.2016

Napisany 22.11.2017 - 09:12

Brzmienia multi to zimne brzmienia.Miałem Boss GT100/sprzedałem.

Mam 3 Yamahy.To są cyfry ,ale mają ciepłe brzmienia a'la lampowe.

Yamaha nie szumi.Na słuchawkach jest jak na koncercie.Boss miał brzmienie dzwonka do drzwi. Na przesterach udaje jakieś wzmacniacze.

Może jak przepuści sygnał przez lampę to poprawi brzmienie,bo jak  dałem przez Yamaha to go wyprowadzała na ciepły sygnał.

Natomiast sam na słuchawkach ma zimne brzmienia na przesterach.



#10 hrabia

  • hrabia
    Gaduła
  • Postów: 273
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Koszalin

Napisany 22.11.2017 - 11:22

Rozumiem ale to tani koszt dlatego chciałbym pobawić się w solówki z reverbami delayami itd. zawsze lubiłem mięsiste brzmienie, miałem kiedyś fender mustang to jest full cyfra to nie za bardzo mi to podchodziło. Mam opcje albo kupić setki dobrych efektów(kostek) albo jeden gorszy tani multiefekt :D Na szczęście to jest do gry w domu więc myślę że ten zoom da radę oby! :)






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników