Skocz do zawartości



Zdjęcie

Jak podłączyć gitarę do kompa z jednym wejściem


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 odpowiedzi na ten temat

#1 hrabia

  • hrabia
    Gaduła
  • Postów: 275
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 9.11.2017 - 00:01

Witam

 

Mam problem mój laptop ma jedno wejście mikrofonowo- głośnikowe. Chciałbym podłączyć gitarę do laptopa przy użyciu przejściówki z minijack-jack nie wiem czy zadziała bo jest to wejście uniwersalne, nawet jeśli zadziała to nie będę mógł podłączyć słuchawek ani wzmacniacza bo brakuje wejścia. Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu? Może jakiś rozdzielnik?



#2 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10093
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 9.11.2017 - 01:15

Zadziałać zadziała, chociaż to kontrowersyjne stwierdzenie :)

 

Najprostszym skutecznym rozwiązaniem to kupno interfejsu gitarowego firmy Interfejs :) Są takie chinczyki USB na Allegro o nazwie Guitar Link lub podobnie. Koszt nieduży a komfort z gry na kompie jest olbrzymi w porównaniu do wyjścia mikrofonowego. Nie będzie problemów z latencją ani z "pierdzeniem" gitary :)


Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#3 blacksmith

  • blacksmith
    Weteran
  • Postów: 1591
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 9.11.2017 - 02:35

Też się borykałem z tym problem i nie chciało to u mnie to działać, mój lapek też ma ma jedno wejście. W końcu podłączyłem poprzez kabel od rocksmith i potem guitar rig i jest super :)



#4 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8145
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 9.11.2017 - 08:59

Wejście laptopowe nie jest przystosowane do podłączania studyjnych instrumentów, zagrać to ci zagra, ale pewnie cicho i z dupki. Tak jak Kwik wspomina, lepiej wybulić te parę stówek i dokupić interfejs gdzie wejścia specjalnie są dedykowane do instrumentów. Impedancja, latencja i te sprawy.

Np. Presonusa kupisz nowego za 300zł.. Focusrity Solo chodzą używki po Olxach i Allegrach za 200-300zł. Wydaj raz, a będziesz mieć spokój na zawsze. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 9.11.2017 - 09:03


#5 Nimfoman

  • Nimfoman
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3968
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 9.11.2017 - 16:22

Komputer jest do oglądania gołych bab, a nie do grania na gitarze.



#6 hrabia

  • hrabia
    Gaduła
  • Postów: 275
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 9.11.2017 - 18:48

Słuchajcie posiadam kabel rocksmith czyli JACK -> USB ale w wejściu na jacka jest luz i często mi nie łapie sygnału macie może jakieś pomysły jak go zblokować może jakaś kartka między gniazdem a wtykiem?



#7 blacksmith

  • blacksmith
    Weteran
  • Postów: 1591
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 9.11.2017 - 19:31

Wymień albo dokręć gniazdo. Co to za gitara ?



#8 hrabia

  • hrabia
    Gaduła
  • Postów: 275
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 9.11.2017 - 19:34

jackson warrior. Na normalnym kablu (gitara -> piec) jest wszystko ok ale na ten kabel z rocksmith musi mieć mniejszą średnicę szukałem "przedłużki" Jack -> jack ale chyba takich nie ma



#9 blacksmith

  • blacksmith
    Weteran
  • Postów: 1591
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 9.11.2017 - 19:59

No ale on ma normalną średnice przecież :) Coś musi być nie tak z twoim gniazdem w gitarze