Skocz do zawartości



Zdjęcie

Wzmacniacz cicho gra


  • Zaloguj się
25 odpowiedzi na ten temat

#1 Krystian

  • Krystian
    Świeżak
  • Postów: 8
  • Dołączył: 22.09.2014

Napisany 7.11.2017 - 13:16

Cześć,

 

Ostatnio mój Peavey Valveking 112 zaczął trzeszczeć jak stare radio, a po dłuższej chwili grać dużo ciszej (wcześniej rozkręcony dawał radę na koncertach, teraz rozkręcony gra tak jakbym ustawił głośność na godzinę 10 przy wejściu low input).

 

Wzmacniacz ma już swój wiek, prawie prawie 10 lat, nic nie było wymieniane, więc podejrzewam, że to mogą być lampy albo zimne luty. Niestety, nie wiem za bardzo jak to sprawdzić, a nie chciałbym wymieniać wszystkiego po kolei, bo zaraz okaże się, że wydam więcej niż wzmacniacz jest wart.

 

Na pewno jedna z lamp przedwzmacniacza wygląda dziwnie, pierścień jest wygięty, może to ona jest uszkodzona?

 

Jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie co nie działa?

Jeśli mam wydać dobrych parę stów na naprawę, to zdecydowanie je odłożyć i w późniejszym czasie wydać na wzmacniacz marzeń.

 

21698169_1383168375111640_2081857596_n.j23231943_1426285844133226_1934326849_n.j23316071_1426285884133222_1660409565_n.j

23318756_1426285920799885_844151799_n.jp23315791_1426289474132863_1896785855_n.j


  • zapedced, aapedced i sapedced lubi to

#2 delaa

  • delaa
    Weteran
  • Postów: 1989
  • Dołączył: 28.02.2015
  • z:EPPL

Napisany 7.11.2017 - 13:37

Ten pierścień który się przekrzywił to getter - tam sie wkłada substancje potrzebne żeby sie próznia "dokończyła robić" na etapie produkcji - raczej bez znaczenia jest jego pozycja jeśli nie lata luzem i  czegoś nie zwiera.

Pozdr.


"W heavy metalu nie chodzi o to żeby było poprawnie, chodzi o to żeby były eksplozje, lasery i gołe dziwki..." [kilgore.trout]
YOUTUBE: DeLaa Fargis
Other stuff:https://soundcloud.c...elaa-2/sets/one http://www.facebook.com/delaafargis

#3 mixokret

  • mixokret
    Weteran
  • Postów: 1533
  • Dołączył: 27.01.2014

Napisany 7.11.2017 - 14:09

Lampa mocy po prawej [6L6]. Te brązowe ślady są od środka? Zrób zdjęcie lamp jak wzmak jest włączony.

Stawiam na uszkodzenie tej lampy. Ruby czy tak naprawdę Shuagangi często tak mają... nie są zbyt trwałe.


Ten post był edytowany przez mixokret dnia: 7.11.2017 - 14:11


#4 Krystian

  • Krystian
    Świeżak
  • Postów: 8
  • Dołączył: 22.09.2014

Napisany 7.11.2017 - 16:01

@delaa Dzięki:)

 

tutaj zdjęcia włączonego wzmaka. Brązowe ślady są w środku, na obu lampach.

Przypomniało mi się o jeszcze jednym dziwnym objawie - normalnie po włączeniu standby można było od razu grać na pełnej głośności, teraz sygnał dociera po chwili od włączenia, narastając.

23423842_1428085817286562_2088266647_o.j

23468205_1428085747286569_2141354359_o.j23423741_1428085810619896_1687308861_o.j23423527_1428085907286553_1517333144_o.j


Ten post był edytowany przez Krystian dnia: 7.11.2017 - 16:22


#5 mixokret

  • mixokret
    Weteran
  • Postów: 1533
  • Dołączył: 27.01.2014

Napisany 7.11.2017 - 17:27

Słuchaj a czy te luźne kable ze zdjęcia [czerwony i czarny] które podesłałeś to są kable od głośnika?

Włączasz wzmacniacz bez podłączonego głośnika?

Mam nadzieję, że wiesz, że TAK SIĘ NIE ROBI i że wzmacniacz lampowy ZAWSZE musi być obciążony.

Jak chcesz sam spróbować to wymień lampy mocy... od tego bym zaczął.


Ten post był edytowany przez mixokret dnia: 7.11.2017 - 17:29


#6 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5649
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 7.11.2017 - 18:12

Diagnoza jest prosta

wiec stawiam ją śmiało:

na moje oko

coś się zjepsuło.

 

Korespondencyjnie to można zrobić kurs szachów albo biblijny, a nie naprawić wzmacniacz. 

To całkiem proste: masz pojęcie o elektronice - sprawdź i pomierz, nie znasz się - idź do tego, kto się zna.


  • rockfun and Thomas von'Zig lubi to

Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#7 Krystian

  • Krystian
    Świeżak
  • Postów: 8
  • Dołączył: 22.09.2014

Napisany 7.11.2017 - 18:15

Teraz już wiem :) włączyłem tylko na minutę, żeby zrobić zdjecia, mam nadzieję, że mu to nie zaszkodziło.
Z tego co wyczytałem, w tym wzmacniaczu nie ma możliwości biasowania lamp - czy to znaczy że mogę wsadzić tam dowolną parę lamp 6L6 albo innych wg własnego widzimisię, czy muszę uważać na jakieś parametry?

#8 maciurek

  • maciurek
    Weteran
  • Postów: 1718
  • Dołączył: 18.03.2013

Napisany 7.11.2017 - 18:50

Nie naprawiaj! Przypadkowo odnalazłeś Świętego Graala. Wzmacniacz o lampowym brzmieniu, który cicho gra. Pół forum tego szuka...;-)
  • rollingstones, Michmis i Jenot lubi to
Jak działa jamniczek?

#9 mixokret

  • mixokret
    Weteran
  • Postów: 1533
  • Dołączył: 27.01.2014

Napisany 7.11.2017 - 22:34

Dowolne z sensie dowolnej firmy 6L6 lub 5881 ale SPAROWANE czyli o zbliżonych parametrach.

 

Muszę się zgodzić z Thereminatorem że w Twoim przypadku będzie chyba lepiej zanieść do kogoś kto się zna.

A co do włączania wzmacniacza tylko na minutę bez obciążenia to muszę Ci powiedzieć że to aż o minutę za długo.

Być może będzie Cię to kosztowało wymianę transformatorów.

Najlepiej byłoby to zmierzyć. Jednak jeśli się nie znasz na prądzie w ogóle to wzmacniacz lampowy nie wybacza błędów.

Dlatego patrz ---> porada Thereminatora

 

Jak już rozwiążesz problem to napisz wszystkim co to było.


Ten post był edytowany przez mixokret dnia: 7.11.2017 - 22:36


#10 administrator

  • administrator
    Administrator
  • Postów: 189
  • Dołączył: 15.01.2012
  • z:forum-gitara.pl

Napisany 7.11.2017 - 22:49

Generalnie głosu w wątkach raczej nie zabieram, ale... W trosce o Twoje dobro i zdrowie, a nawet życie, oraz to że Twoim śladem na podstawie tego tematu może ktoś podążać, postanowiłem zabrać głos.

Skoro uruchamiasz wzmacniacz lampowy bez podłączonego głośnika, świadczy to o braku jakiejkolwiek wiedzy n/t budowy wzmacniacza lampowego.

Oddaj wzmacniacz do naprawy w serwisie.


forum-gitara.pl


#11 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8415
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 8.11.2017 - 06:10

Po takiej akcji był bym mordercą gdybym napisal: wymień lampy 😁

#12 Krystian

  • Krystian
    Świeżak
  • Postów: 8
  • Dołączył: 22.09.2014

Napisany 8.11.2017 - 07:50

Teraz ledwo gra, więc wnioskuję, że ta minuta mu faktycznie zaszkodziła. Pójdę za Waszymi radami i oddam do serwisu, potem napiszę co się zepsuło, a co ja sam zepsułem.
Dzięki:)


  • mixokret lubi to

#13 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1411
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 8.11.2017 - 08:33

ał... 

wcześniej to mogła być pierdoła - teraz to prawdopodobnie usmażyłeś również trafo głośnikowe plus kilka innych bebechów na koncówce.

 

W serwisie ci powiedzą :P



#14 Elzabek

  • Elzabek
    Gaduła
  • Postów: 215
  • Dołączył: 07.10.2015

Napisany 8.11.2017 - 12:25

Przestroga dla innych. 😉

#15 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 6914
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 8.11.2017 - 13:08

Nie straszcie też od razu chłopa. Zależy mocno od konstrukcji. Kiedyś zdarzyło mi się włączyć Fireballa kompletnie zapominając o wtyczce do kolumny i tak sobie chodził z 30 min. Nic się nie stało. Ale ogólnie jeśli się nie znasz to staraj się unikać takiej sytuacji.

 

Jakbym wówczas miał odkręcony volume w gitarze i szedł w niego sygnał to wtedy raczej byłoby bum.

 

Co do oddania do serwisu również podzielam to zdanie. Zbierze się gdzieś ładunek, jak ciebie pierdyknie to te parę stówek do życia już nie przywróci.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 8.11.2017 - 13:46


#16 rockfun

  • rockfun
    Gawędziarz
  • Postów: 7146
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 8.11.2017 - 13:28


To całkiem proste: masz pojęcie o elektronice - sprawdź i pomierz, nie znasz się - idź do tego, kto się zna.

Dokładnie. Dodam tylko, że wzmacniacz lampowy i nie tylko to nie zabawka. Jak ktoś nie ma pojęcia to nie powinien się za to absolutnie zabierać bo może zabić siebie i/albo innych.

Nawet wymianę lamp (jeśli jesteś pewny, że jest do wymiany bo niby skąd) zlecił bym fachowcowi bo przy okazji wzmacniacz przejrzy poczyści i takie tam, a lampy się tak często znowu nie kończą żeby to miało zrujnować finansowo.


Are You ready for a good time?

 


#17 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 6914
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 8.11.2017 - 13:32

A jak będzie spoko gościu to jeszcze bias w ramach naprawy ustawi. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 8.11.2017 - 13:35


#18 Krystian

  • Krystian
    Świeżak
  • Postów: 8
  • Dołączył: 22.09.2014

Napisany 18.11.2017 - 10:37

No i okazało się, że to nie lampy się zużyły, a rezystory w preampie były za słabe. Pan Karzełek je wymienił na 2W i wszystko gra. I nie buczy :)



#19 mixokret

  • mixokret
    Weteran
  • Postów: 1533
  • Dołączył: 27.01.2014

Napisany 18.11.2017 - 13:38

Zaskakująco dobrze się skończyło. No i fajnie :-)


  • Krystian lubi to

#20 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1411
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 18.11.2017 - 14:49

? to niby czemu wcześniej grało dobrze - coś nie kupuję tego.

 

Przyfarciłeś, że nic więcej nie zjarałeś ;)



#21 Nimfoman

  • Nimfoman
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3471
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 18.11.2017 - 17:42

? to niby czemu wcześniej grało dobrze 

 

Żaden Valveking nigdy nie grał dobrze. 


  • Thereminator lubi to

#22 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1411
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 18.11.2017 - 18:44

:D  fakt :D



#23 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3301
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 18.11.2017 - 23:58

"Żaden Valveking nigdy nie grał dobrze." 
Jest sporo modów, które powodują, że Valveking zaczyna brzmieć całkiem do rzeczy. 



#24 Nimfoman

  • Nimfoman
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3471
  • Dołączył: 03.02.2012

Napisany 19.11.2017 - 11:05

No niby tak, ale czy to  jest opłacalne? Pracujesz nad nim, żeby brzmienie było w miarę akceptowalne, to kosztuje czas i pieniądze, a i tak masz przeciętnie brzmiący, brzydki i zawodny wyrób wzmacniaczopodobny,



#25 Krystian

  • Krystian
    Świeżak
  • Postów: 8
  • Dołączył: 22.09.2014

Napisany 19.11.2017 - 12:06

s@+@nis+@
Ponoć "tak się prądy porozjeżdżały, że w końcu przestał grać". No chyba facet nie wymienił lamp, mówiąc, że wymienił rezystory.

Nimfoman
Dlatego zbieram na super-sonica:)
  • Nimfoman lubi to

#26 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3301
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 21.11.2017 - 16:17

To pisz na priv. Mam coś fajnego :)






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników