Wątek zbiorczy na temat polecanych i sprawdzonych budżetowych efektów, które mogą śmiało konkurować z butikowymi kostkami za dużo zł.
Podzielmy się swoimi doświadczeniami i zadbajmy o swoje portfele
Obecnie jestem na etapie szukania różnych fajnych kostek do pedalboardu i dopiero zbieram doświadczenie.
W mojej desce z tanich kostek gości Boss DS-1:
Kupiony o ile pamiętam za niecałe 100 zł. Nie modowany.
Dla mnie sprawdza się idealnie do uzyskania podbarwionego cleana na przełamaniu z crunchem na stracie - taki w stylu Hendrixa Castles made of sand. Gain mniej więcej na 12 o'clock, volume na 1 pm, a tone na 9 pm. I volume w stracie dość mocno skręcony, tak, żeby tylko się lekko łamało. Oczywiście po odkręceniu w gitarze volume mamy klasyczną siarę do łojenia
Drugi budżetowy efekt u mnie to klon TS'a od Joyo:
Polecany, chwalony - robi swoją robotę. Miałem przez chwilę Bad Monkey, ale został na razie Joyo.
Cały czas się trochę z tym TSem oswajam, bo muszę mocno skręcać Tone, żeby nie było jazgotu. Mocna ta kostka jest i raczej trudno powiedzieć, że brzmienie jest ciepłe. Raczej fizzy... zwłaszcza z singlami. Z humbami to inna bajka - łatwiej ukręcić ciepły i okrągły przester.
Niestety nie mam porównania do oryginalnego TSa - może to właśnie tak ma być?
Obecnie pozbyłem się rodzimej produkcji Vanilla Sky (bardzo fajny przester i boost skądinąd) i za tę kasę mam zamiar sprawić sobie ze trzy, a przynajmniej dwie budżetowe kostki, które zrobią mi dobrze.
W drodze do mnie jest Sweet Baby od Joyo (klon Mad Professor Sweet Honey):
Pierwotnie miał być Tonecity Sweet Cream, ale Joyo jest u nas łatwiej dostępny i tańszy! Zobaczymy jak to będzie żarło.
Myślę również o wypróbowaniu jakiegoś fajnego klona Sure Riot - do wyboru Joyo US Dream i Mooer Solo <-- poradźcie co lepsze.
A także coś na kształt Fulltone OCD - tu znów Joyo Ultimate Drive vs Mooer Hustle Drive <-- co lepsze?
Ciekawie też wygląda klon Boss'a Blues Drivera - Mooer Blues Mood, ale może Digitech Screaming Blues za 100 zł lepiej daje radę?
Jakie są wasze doświadczenia z tanimi efektami? Co polecacie w relacji cena / jakość brzmienia?
Wrzucajcie swoje typy, opinie i przemyślenia!