Skocz do zawartości



Zdjęcie

[Problem] Przełączająca się karta dźwiękowa i interfejs USB


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
17 odpowiedzi na ten temat

#1 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10093
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.09.2017 - 19:22

Chłopaki pomóżta bo mnie już powoli krew zalewa....

 

 

Jakiś czas temu zrobiłem format, co niestety wiąże się z ustawianiem rzeczy które działały wcześniej bez problemu a teraz nie mogą.

 

Mam laptopa oraz interfejs Scarletto Solo. Odpalam Cubase'a i Guitar Riga i gra gitara. Gdy zrzucam program na pasek, żeby np odpalić Guitar Pro to okazuje się, że komp przełącza mi kartę dźwiękową i GP odpala się na laptopowym Realteku :)  Natimiast Youtube stoi w miejscu. 

 

Dziwna sprawa, bo przed formatem wszystko było ok. Miałem w Cubasie odhaczoną opcję relase drivers i mogłem mieć program na pasku a z Youtuba leciał podkład (w głośnikach podpiętych pod interfejs) i mogłem sobie do niego jammować z ulubionego presetu albo potrenować do podkładu z GP. Teraz jest tak, że owszem po zrzuceniu na pasek Cubasa nadal mogę grać na wzmacniaczu ale poza tym nic innego nie działa bo np Guitar Pro nie może otworzyć portu MIDI.

 

Podejrzewam, że to jakaś pierdoła ale już kompletnie wyczerpały mi się pomysły. 


Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#2 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10093
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 29.09.2017 - 19:59

Dobra

 

Działa. Nie mam pani negocjowalnego afektu pojęcia tylko jakim cudem...

 

Zainstalowałem starszą wersję Asio4All, przepiąłem interfejs pod inny port USB i wyłączyłem systemowo laptopowe głośniki. Tylko czemu gdy wczoraj robiłem te same rzeczy w niczym to nie pomagało? :)


Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#3 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8145
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 2.10.2017 - 08:18

Może wyłączyłeś też przy okazji przypadkowo bądź nie, funkcję nadawania priorytetu karcie zintegrowanej. Jest taka opcja w ustawieniach odtwarzania/nagrywania. Nie mam teraz przy sobie nowszego Windowsa, ale to się nazywało jakoś tryb wyłączności i przejmowanie kontroli.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 2.10.2017 - 08:33


#4 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4780
  • Dołączył: 24.02.2014

Napisany 2.10.2017 - 10:01

Najpierw w ustawieniach focusrite w zaawansowanych jak klikniesz na ikonkę głośniczka, będzie taka opcja jak "pozwól na przejmowanie kontroli na d tym urządzeniem..." - czy coś podobnego do tego. Odznacz tę opcję. To na początek.

#5 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10093
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 2.10.2017 - 20:53

Robiłem tak jak mówiliście i też były problemy. Podejrzewam, że tutaj zawinił port USB, bo jak kupiłem kilka lat tem Scarletta to były z nim problemy do momentu podpięcia w inne miejsce. Gdzieś w FAQ producenta to wyczytałem.

 

A żeby było zabawniej to opcja o której mówicie jest zaznaczona :)

 

SFcmnhk.jpg

 

Gdy była wyłączona również działy się problemy. 

 

Wot technika :)


Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#6 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4780
  • Dołączył: 24.02.2014

Napisany 2.10.2017 - 22:41

Ta opcja musi być wyłączona.

Kilka dni temu napisałem krótki poradnik odnośnie prawidłowego podłączenia Scarletów do uzyskania jak najlepszej wydajności i bezproblemowej pracy:
http://forum-gitara....ji/#entry386375

Rzuć okiem, może coś znajdziesz w tamtym opisie czego nie zastosowałeś.

Generalnie:
- czy masz zainstalowane najnowsze sterowniki?
- czy próbowałeś na wszystkich portach USB i jest to samo?
- czy używasz oryginalnego kabla?

Jeśli używasz tylko Scarletta jako karty muzycznej, to w windowsie wyłącz kartę wbudowaną w lapka.

#7 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10093
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 2.10.2017 - 22:49

Więc tak:
- sterowniki ze strony producenta, najnowsze
- asio4all przedostatnie
- próbowałem na wszystkich portach USB i
a) na 3.0 są problemy (producent potwierdza)
B) na 2.0 nr 1 (zaraz obok trójki) są problemy bo gdy pierwszy raz po starcie systemu odpalam jakiś dźwięk to jest jeden wielki metaliczny zgrzyt, pomaga wyjęcie i włożenie kabla
c) na 2.0 nr 2 (po przeciwnej stronie komputera) działa bez żadnych problemów
- kable oryginalny
- tak, Scarlett robi jako karta muzyczna, mam podpięty zestaw głośników pod wejście słuchawkowe (na złotej(a co!) przejściówce mini - duży jack)

Dopiero po wyłączeniu karty laptopowej i przełożeniu USB do innego portu zaczęło działać jak trzeba.
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#8 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4780
  • Dołączył: 24.02.2014

Napisany 2.10.2017 - 23:15

I gites! :)

#9 xnme

  • xnme
    Stary wyjadacz
  • Postów: 712
  • Dołączył: 26.09.2012

Napisany 3.10.2017 - 15:20

Trochę nawiązując do tematu... bo podobny....Mam pytanie.

Używam Cubase i obecnie nie używam  interfejsu... "release drivers" mam, z tego co pamiętam odfajkowane, Cunase chodzi na Asio4all ( nie wiem, chyba najnowszym?) ... a komp zachowuje się tak, że kiedy jest aktywny Cubase, nie działa wszystko, co systemowe, czyli dźwięki z playera mp3, czy YT, no i na odwrót ... klikam w player - milknie Cubase... (czyli chyba podobnie jak u Kwik'a) Na starym kompie nie było takiego problemu... do dziś myślałem, że może tak musi być na win 10 i nowym Cubase, ale wygląda na to, że nie musi.

Gdzie mam grzebać i w jakich ustawieniach kombinować? Kiedyś coś próbowałem i bez sukcesu, wiec się poddałem. Próbowałem z rożnymi ustawieniami "release drivers", ustawiałem inny driver w playerze.... i dupa...


Music is The Gate!


#10 xnme

  • xnme
    Stary wyjadacz
  • Postów: 712
  • Dołączył: 26.09.2012

Napisany 3.10.2017 - 15:48

czy dobrze rozumiem, że aby jednocześnie mieć to i to muszę podłączyć interface jako zewnętrzna kartę, albo nie używać asio? może kiedyś odpalałem Cubase na innych driverach po prostu


Music is The Gate!


#11 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4780
  • Dołączył: 24.02.2014

Napisany 3.10.2017 - 16:04

Jeżeli podepniesz interfejs i zainstalujesz sterowniki do niego, to powinien automatycznie wskoczyć jako domyślna karta dźwiękowa.

#12 xnme

  • xnme
    Stary wyjadacz
  • Postów: 712
  • Dołączył: 26.09.2012

Napisany 3.10.2017 - 17:15

Tak, ale gdy odpalę wtedy np jutuba, to YT będzie grał równolegle na karcie z kompa, tak? Bo chodzi mi o jednoczesne odtwarzanie z różnych źródeł.


Music is The Gate!


#13 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10093
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.10.2017 - 17:34

Ja w Cubasie mam odznaczone relase driver (menu devices>device setup). I mogę mieć włączonego Cubasa i jammować do podkładu z YouTuba. Gdy opcja jest zaznaczona i program zostanie zrzucony na pasek to cisza, Cubase i wszystkie jego dźwięki wyłączają się.

KjpBFla.jpg
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#14 xnme

  • xnme
    Stary wyjadacz
  • Postów: 712
  • Dołączył: 26.09.2012

Napisany 3.10.2017 - 18:54

Jak odznaczę "release" to Cubase gra po zrzuceniu do paska, ale YT już nie... jeśli dobrze rozumiem, to u ciebie Cubase chodzi na scarlecie, a YT na karcie z kompa... czyli trzeba używać dwóch kart... (?) Może załatwiłoby sprawę ustawienie innego sterownika dla Cubase i dla systemu? (cały czas mówię o opcji bez używania zewnętrznej karty)


Music is The Gate!


#15 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10093
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.10.2017 - 19:06

Właśnie tak było, ale próbowałem uzyskać efekt, żeby wszystko szło z interfejsu i się udało. Jak zrzucę Cubase na pasek to ze Scarletta idzie mi Guitar Rig oraz Youtube.
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#16 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4780
  • Dołączył: 24.02.2014

Napisany 3.10.2017 - 19:44

U mnie idzie wszystko przez Scarletta. Nie wiem jak z Cubase, może on coś zmienia, ale z Reaperem u mnie wszystko hula. To jest tak, że Focusrite przejmuje całkowicie rolę karty dźwiękowej w systemie i nie ważne jakie źródło dźwięku jest odtwarzane - czy DAW czy YT itd.

#17 xnme

  • xnme
    Stary wyjadacz
  • Postów: 712
  • Dołączył: 26.09.2012

Napisany 3.10.2017 - 21:02

to ja nie kumam jak to działa... to znaczy kumam, ale nie kumam ;) Poszperałem chwile dziś i ktoś pisał, że sterownik ASIO moze obsługiwać tylko jeden program (?) i że trzeba by używać dwóch kart, ale jak piszecie u was jest inaczej... i scarlet bierze wszystko, system też... nie wiem, popróbuję kiedyś z interfejsem, tylko na codzień jest mi nie potrzebny i myślałem, że dam radę jakoś to ustawić


w systemie mam ustawiony driver realtek Audio, a w playerze  Mapowanie Microsoft, więc jakby nie zależy to od używania innego sterownika w Cubase i poza nim...chyba sobie dam siana...


Music is The Gate!


#18 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10093
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 3.10.2017 - 21:13

Wiesz, mi Scarlett też na co dzień nie jest potrzebny ale leży tak przy kompie podpięty drugi lub trzeci rok i nic się nie dzieje złego :)
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.