Skocz do zawartości



Zdjęcie
Zdjęcia

Gdzie membrany mikrofonowe?



This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 odpowiedzi na ten temat

#1 dominikem

  • dominikem
    Gaduła
  • Postów: 329
  • Dołączył: 31.12.2013

Napisany 16.09.2017 - 23:42

Cześć.
 
Powiedzcie proszę, czy dobrze oznaczyłem membrany tych trzech mikrofonów. 
 
Wydaje mi się, że czerwone strzałki 1,2,3 - ich groty - dobrze wskazują płaszczyznę membran... niestety tylko mi się wydaje, bo nie rozkręcałem... wstęgę podświetlałem latarką, demontaż grilla SM57 widziałem na YouTubie, co do Heila nie mam pewności i dałem jeszcze zielone strzałki 4,5,6.
 
Od prawej Golden Age Project - R1 Active MK III - środek Shure SM57 - lewa Heil PR 20 UT - na zdjęciu ustawione przypadkowo względem siebie, tylko Heil tak, jak nagrywam.
 
Nagrywam na dwa mikrofony i chciałem membrany pary zestawić dokładnie w jednej płaszczyźnie.
 
Dziś wyciągnąłem dawno nieużywanego SM57, gdyż w parze zawsze miałem Heila i wstęgę R1 GAP i mnie oświeciło, że chyba na wszystkich nagraniach (mimo, że ścieżka sumy zawsze brzmiała lepiej od ścieżek A i B słuchanych osobno) miałem źle zestawione membrany w parze, które powinny być w jednej linii i zawsze chyba błędnie zestawiałem 1 z 5 w jednej linii...
 
Wskażcie proszę dobrą lokalizację membran w tych 3 mikrofonach...
 
Na dole załączam też gołe zdjęcie, jakby ktoś chciał narysować, gdzie są te 3 membrany... a wyżej strzałki z numerami, jakby ktoś tak chciał wskazać...
 
Przemek pomóż proszę...

 

IMAG3800kopiaSTRZda371.png

 

IMAG3800kopia66dca.jpg


Ten post był edytowany przez dominikem dnia: 17.09.2017 - 00:06


#2 acoto

  • acoto
    Weteran
  • Postów: 2715
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 17.09.2017 - 05:47

"miałem źle zestawione membrany w parze, które powinny być w jednej linii"

 

a to niby czemu ?


https://www.reverbna...com/acoto/songs
http://www.facebook.com/acoto.music
SPRZEDAM/ZAMIENIĘ :Vantage Avanger310(SDinvader), Ibanez Roadstar RG200


#3 dominikem

  • dominikem
    Gaduła
  • Postów: 329
  • Dołączył: 31.12.2013

Napisany 17.09.2017 - 08:07

Przesunięcia fazowe...

#4 acoto

  • acoto
    Weteran
  • Postów: 2715
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 17.09.2017 - 12:07

no niby tak...

tylko jeśli ustawiasz sita tak jak na zdjęciu to praktycznie tego nie zauważysz a jeśli nawet, skorygujesz sobie dilejem jeśli zechcesz.

Btw nie tak dawno nagrywałem akustyka. Doświadczony gościu ,brał wiosło z piezo, paluchem w 12 próg i jeszcze z większej odległości dużą membraną.

Myślę,że na 100% faza mu się nie zgadzała.


https://www.reverbna...com/acoto/songs
http://www.facebook.com/acoto.music
SPRZEDAM/ZAMIENIĘ :Vantage Avanger310(SDinvader), Ibanez Roadstar RG200


#5 dominikem

  • dominikem
    Gaduła
  • Postów: 329
  • Dołączył: 31.12.2013

Napisany 17.09.2017 - 13:16

No tak...

Ja teraz kupuję interface i chcę mieć na maksa dopracowane gołe ślady i muszę namierzyć te membrany, najwyżej napiszę do producentów, jak się nie uda wskazać...

Nagrywałem kamerą Zoom Q8, w którą wpinałem parę mikrofonów plus te mikrofony stereo z kamery na mniejszej głośności - z innej części pokoju, więc też się faza nie zgadzała...

Teraz chce to dopracować...

Ten post był edytowany przez dominikem dnia: 17.09.2017 - 13:18


#6 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4058
  • Dołączył: 07.02.2014

Napisany 17.09.2017 - 13:23

Dla mnie troche overkill jak mam byc szczery. ;)

#7 Paul_Black

  • Paul_Black
    Weteran
  • Postów: 2015
  • Dołączył: 23.05.2012

Napisany 17.09.2017 - 21:40

Przesunięcia fazowe...

Ustawi sie w DAW-ie... ;)

No, chyba ze nagranie na jedna sciezke.


Ten post był edytowany przez Paul_Black dnia: 17.09.2017 - 21:40


#8 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013

Napisany 19.09.2017 - 16:07

To nie są przesunięcia fazowe. Poza tym wszystko jedno, byle brzmiało. Heila łatwo rozkręcić.



#9 dominikem

  • dominikem
    Gaduła
  • Postów: 329
  • Dołączył: 31.12.2013

Napisany 19.09.2017 - 18:48

Bardzo dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i pomoc, dla zainteresowanych - temat rozwinął się też tu:

 

http://dzwiek.org/th...rofonowe.18189/


Ten post był edytowany przez dominikem dnia: 19.09.2017 - 18:50