Skocz do zawartości



Zdjęcie

Cubase - pytania i odpowiedzi


  • Zaloguj się
62 odpowiedzi na ten temat

#51 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3348
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 27.03.2015 - 09:25

Musisz aktywować "oko", po lewej u góry:

 

oko.jpg

 

Z easydrummerem - stwórz nowego easydrummera w oknie instruments, powiel ślady midi i wyślij wszystkie ślady midi na niego.



#52 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7233
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 27.03.2015 - 10:17

 

 

Nie rozumiem tylko, po co Ci na każdej ścieżce osobny EZ Drummer? Przecież to zabiera masę pamięci. Możesz podpiąć do każdej ścieżki tego samego EZ Drummera. Każda ścieżka będzie odgrywać jeden instrument, a wgrane próbki nie będą się niepotrzebnie dublować. Wtedy odpada Ci problem wysyłania perki na ścieżkę efektów.

 

Sorry, jeśli mówię zbyt oczywiste rzeczy.

 

 

Wcale nie takie oczywiste. :) Zauważyłem na górze tematu, że takie rozwiązanie przedstawił jeden z użytkowników i zrobię tak jak radzicie. 


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 27.03.2015 - 10:22


#53 Bartol

  • Bartol
    Stary wyjadacz
  • Postów: 501
  • Dołączył: 21.03.2012

Napisany 29.06.2015 - 20:28

Czy w Cubase 5 można  stworzyć projekt, w którym połączę utwory w jeden materiał?
Mam na myśli, że piosenki zgrabnie przechodzą jedna w drugą, ale pozostają oddzielnymi utworami. 
Taki patent stosowali często na przykład Floydzi.



#54 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3348
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.06.2015 - 20:39

Gotowe zgrane utwory bez problemu, niezgrane projekty też, przez esport tracks i potem import track archive (czasem działa), ale komputer musi uciągnąć.



#55 Bartol

  • Bartol
    Stary wyjadacz
  • Postów: 501
  • Dołączył: 21.03.2012

Napisany 29.06.2015 - 20:56

Zrobiłem próbny projekt, do którego wstawiłem sobie trzy zgrane utwory, czyli trzy pliki audio. Jeden ładnie przechodzi w drugi. Dodałem dźwięki spajające je, np. jakieś dzwonki, czy szumy itp. (dźwięk zaczyna się pod koniec jednego utworu, kończy na początku następnego). To mogę sobie zrzucić (audio mixdown) do wspólnego audio, tak? Pytanie, czy da się wstawić jakieś markery, czy coś, żeby przy zrzucie projektu do audio automatycznie rozdzielił je na osobne utwory.


Ten post był edytowany przez Bartol dnia: 29.06.2015 - 21:36


#56 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3348
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.06.2015 - 21:45

To niestety nie jest takie proste, i z powodu sposobu działania odtwarzaczy CD niewiele da się poradzić... Są dwie możliwości - poprawna i mniej poprawna ;) Poprawna to eksport jako jednego pliku audio i wstawienie znaczników w programie do wypalania płyt, druga mniej poprawna to podział w cubase, eksport oddzielnych plików i wypalenie płyty audio disc-at-once bez przerw między utworami. Zasadniczo tak nie wolno, ale działa. Ja to robię tak: ustawiam sobie utwory jak trzeba, z miksami i ew. efektami pomiędzy, i na koniec zaznaczam wszystko, klikam "P" i na śladzie "pilot" dwuklikiem tworzę region od początku do końca. Potem tnę ten region na kawałki odpowiadające kawałkom na płycie i według tych regionów (klikając na niego i "P")eksportuję poszczególne pliki, które potem wypalam. Mniej więcej tak to powinno wyglądać:

 

cubase-master.jpg

 

Należy pamiętać, że jeżeli mamy możliwość wprowadzania przerw przed każdym utworem, to wszystkie mają być zerowe oprócz pierwszej, która powinna mieć 2-3 sekundy. Niestety, tak fajnie nie jest, i każda metoda obarczona jest błędem odtwarzacza, który odtwarza jak chce, w szczególności luźno traktując początki. Zasadniczo należy zostawić 15 ramek CD ciszy (200ms) na początku każdego pliku (albo o tyle wyprzedzić marker), ale każdy odwarzacz różnie otiera bramkę szumów - niektóre płynnie, niektóre (np. radiowe) startują od razu. Stąd na różnych odtwarzaczach utwory mogą być startowane różnie - jak to są oklaski czy jakieś efekty albo pady, to pół biedy, ale jak ktoś chce muzycznie na stopę, to mu albo przytnie, abo zacznie nieco wcześniej...


Warto, żeby podział był w miejscu przejścia przez zero...



#57 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7233
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 16.02.2016 - 13:16

Mam FX channel na którym jest powiedzmy delay i mam też 2 ścieżki z gitarą. Czy jest różnica poza oczywiście technicznymi jeśli wyślę sygnał z 2 ścieżek z gitarami na ścieżkę FX channel za pomocą stereo out, a za pomocą sendu konkretnie na dany efekt? Czy jest jakaś żelazna zasada, że zsyłki powinno się robić sendem? Pomijam różnicę, że stereo out będzie brał wszystkie efekty z danej ścieżki FX, a sendem można przypiąć pod konkretne.

 

Drugie pytanie:

W Cubasie EQ ścieżki domyślnie jest po insertach. Jak załaduję sobie pogłos w insert na ścieżce audio bez żadnych wysyłek to chyba lepiej zmienić, aby EQ było przed insertami?

 

I stąd się bierze jeszcze jedno pytanie: Czy jest różnica dźwiękowa w tym jak załaduję efekt w insert (pogłos, kompresor, delay), a wyślę ścieżkę sendem na fx channel z efektem?


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 16.02.2016 - 14:29


#58 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3348
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 16.02.2016 - 14:36

1. Różnica jest. Sendami można np. wysłać jednej gitary więcej a drugiej mniej. JEST ŻELAZNA ZASADA - efekty robi się sendami.

2. Nie ładuj pogłosu w insert tylko jako send-return i po kłopocie. Patrz punkt 1.

3. Jest zasadnicza różnica, zwłaszcza w przypadku efektów przeznaczonych do pracy insertowej (np. kompresor czy korektor). Nowe techniki nagraniowe pozacierały te granice, ale zasadniczo efekty czyli pogłos, delay, chorus, czyli te, które z definicji zakładają udział sygnału czystego aplikuje się w konfiguracji send-return, a te, które sygnału czystego powinny być pozbawione, czyli korektor, kompresor, phaser, flanger, MUSZĄ być w insercie.


  • delaa lubi to

#59 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7233
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 16.02.2016 - 14:41

Dzięki wielkie. :)



#60 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 7233
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 17.02.2016 - 18:07

Jest jakaś możliwość w key editorze zaznaczenia grupy dźwięków, i aby zaznaczone zmieniły swoją wartość np. velocity? Tzn. wiem jak się zaznacza, ale wartość się zmienia tylko przy jednym. Mam na jednym śladzie tomy i średnio mi się marzy zmiana każdego uderzenia po kolei ołówkiem.

 

Dobra sam sobie odpowiem na pytanie. :D Wystarczy włączyć show info i tam można z ręki wpisać velocity dla całej zaznaczonej grupy.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 17.02.2016 - 18:19


#61 mitol

  • mitol
    Stary wyjadacz
  • Postów: 886
  • Dołączył: 10.03.2012
  • z:Mielca

Napisany 17.03.2017 - 20:25

Panowie (i panie?), pomocy!

 

Po przywracaniu systemu przestawiły mi się ustawienia w Cubase.

 

Gry robię mixdown zrzuca mi jedynie ścieżki audio kompletnie ignorując VST. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć co trzeba odhaczyć aby zadziałało jak należy?



#62 xnme

  • xnme
    Stary wyjadacz
  • Postów: 712
  • Dołączył: 26.09.2012

Napisany 17.03.2017 - 22:20

Wiesz, ze nie przypominam sobie takich ustawien?... ale odtwarza normalnie rozumiem? Chodzi o instrumenty, czy efekty?

Music is The Gate!


#63 mitol

  • mitol
    Stary wyjadacz
  • Postów: 886
  • Dołączył: 10.03.2012
  • z:Mielca

Napisany 17.03.2017 - 22:25

Odtwarzało normalnie wszystko a w miksie brakowało.

 

Już jednak rozwiązałem sobie już ten problem. Trzeba wejść w ustawienia instrumentu VST i analogicznie jak w ścieżce audio dać jako wyjście urządzenie audio (w moim przypadku E-MU) zamiast stereo-out.

 

Uff :-)






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników