Skocz do zawartości



Zdjęcie

Cubase - pytania i odpowiedzi


  • Zaloguj się
63 odpowiedzi na ten temat

#1 Michalus59

  • Michalus59
    Gaduła
  • Postów: 312
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 29.04.2012 - 19:06

Wzorując się na podobnym temacie o Reaperze zakładam wątek dla Cubasowiczów.

No i pierwsze pytanie (tym razem powaga). Chciałbym mieć perkę z Ezdrummera na ośmiu ścieżkach i o ile w reaperze jest to proste (Build 16 out multitrack) to w Cubasie nie mogę nigdzie znaleźć funkcji rozbijającej perkusję na osiem ścieżek. Wolę pracować w Cubasie bo go już trochę znam. Z góry dzięki za odpowiedź.
  • aapedced lubi to

#2 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10091
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czerwińska

Napisany 29.04.2012 - 20:25

Sam nie jestem specem od Cubasa ale podejrzewam, że może chodzi Ci o takie coś jak na obrazku? Tak, że przykładowo można na każdą ścieżkę dać inny bębęn?

Dodaj obrazek
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#3 Michalus59

  • Michalus59
    Gaduła
  • Postów: 312
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.04.2012 - 19:15

Nie jestem pewien czy chodzi nam o to samo. Chodzi o takie rozłożenie perkusji żebym mógł nakładać oddzielne np. kompresory na poszczególne elementy zestawu. W linku jest przedstawiona tak sytuacja w Reaperze.

http://www.fotosik.p...a3a0161383.html

1. Ścieżka samplera na której układam beat
2. Ścieżka na której gra stopa
3. Ścieżka z werblem
4. Ścieżka Hi-hatu
5. Tutaj ustawiam sobie na której konkretnie chcę mieć wybrany element zestawu
  • aapedced lubi to

#4 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10091
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czerwińska

Napisany 30.04.2012 - 20:47

Teoretycznie mówimy o tym samym. Wiesz, ja jestem tru a nie pro więc perkusję do swoich demówek najpierw rozpisuję w Guitar Pro, potem zamieniam to na midi, importuje do Cubasa i nakładam wtyczkę. Takie coś na razie mi wystarcza. Zrobiłem teraz perkę takim patentem o którym mówisz i poszło.
Wygląda to tak

http://img694.images...94/733/ezda.jpg

Zrobiłem to tak.
1. Importowałem plik midi z perkusją zrobioną w GP.
2. Wcisnąłem F11 i wybrałem EZD. Gdy się spytał czy chcę zrobić oddzielną ścieżkę pod wtyczkę to potwierdziłem.
3. Klikamy prawym na pierwszą ścieżkę> Add Track> Add Midi Track> OK. Ja robię to tak, że klikam na ścieżkę 1, potem na 2, potem na 3 etc.
4. Trzeba pamiętać żeby na każdej ścieżce było ustawione jak na obrazku. Wiadomo To pierwsze 1-ezdrummer to nazwa wtyczki, która obsługuje mida, więc musi tam być, żeby grało :) Ta cyferka 4 to numer kanału. Program teoretycznie ustawi to wszystko domyślnie ale warto zwrócić na to uwagę, żeby później nie było problemów :)

Dodaj obrazek


5. Następnie skopiowałem midi z perkusją do wszystkich ścieżek EzD i edytowałem je usuwając zbędne bębny. Czyli tam gdzie stopa zostawiłem stopę etc. Wiadomo o co chodzi :)
6. Odpalam EzD i wchodzę w mikser. I tutaj ciekawostka. Gdy ustawiłem Output pod poszczególne kanały (Trk1 - kanał 1, stopa, Trk2 - kanał 2 werble etc) to ni pigmeja nie chciało działać. Gdy zostawiłem tak jak jest domyślnie to wszystko poszło pięknie i gładko. Gdy w mikserze dam głośniej poszczególny bęben to i odpowiednia ścieżka zrobi się głośniejsza, gdy zrobię mute to od razu wycisza. Czyli wygląda na to, że działa.
7. Na każdą ścieżkę można nałożyć osobne efekty typu kompresor, echo. Robimy to klikając literkę (e), która znajduje się zaraz przy nazwie ścieżki. Widać na obrazku wyżej. Lewy górny róg, zaraz obok nazwy - tomy.

Jak pisałem post wyżej, specem od Cubase'a nie jestem więc może istnieje inny, prostszy sposób. U mnie tak poszło i można się bawić :)
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#5 Michalus59

  • Michalus59
    Gaduła
  • Postów: 312
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 9.05.2012 - 18:33

Sorry że tak długo nie dawałem znaku ale z czasem krucho było. Wszystko jest dobrze do punktu nr. 4 - wśród listy wtyczek obsługujących kanał midi nie ma ezdrummera. Co teraz?
(Próbowałem, żeby nie było że leniwy jestem)

#6 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10091
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czerwińska

Napisany 9.05.2012 - 21:40

Teraz to jestem głupi :/
U mnie w Cubase 5 idzie w tej sposób bez problemu. Kiedyś pracowałem na Cubase SE ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć czy dało radę tak zrobić.
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#7 Qki

  • Qki
    Stary wyjadacz
  • Postów: 551
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 9.05.2012 - 22:49

Trzeba oprócz ustawienia wyjść w mikserze EZdrummera jeszcze "odblokować" dane kanały we wtyczce VST. Wciskamy F11 i wyświetlają nam się wszystkie instrumenty VST. Klikamy w taki kwadracik ze strzałką zaraz po lewej stronie Ezdrummera w liście instrumentów i aktywujemy dowolną ilość kanałów jaka nas interesuje. Wówczas kanały te pojawiają się w mikserze Cubase'a i wszystko nam elegancko śmiga. Można dowalać kompresję, EQ, pogłosu i co tylko dusza zapragnie do pojedynczych ścieżek :D

Moja dziewczyna nagrywa Vloga ze znanymi mordami. https://www.youtube....gi74csPM7QKaSBg

Mucha w piatek!


#8 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 10.05.2012 - 13:20

No w cubase to jest mega proste, multitrack w mikserze ezdrummera i odblokowanie o którym piszę Qki, w pro toolsie się trzeba narobić bo nie przypisuje on automatycznie ścieżek i trzeba zrobić 7 auxów (stopa będzie szła z instrument tracka)i do każdego przypisać wyjście z ezdrummera.

#9 Michalus59

  • Michalus59
    Gaduła
  • Postów: 312
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 15.05.2012 - 18:39

Kurczę ale mam problemy. Wciskam F11... i nic. Sprawdziłem w Key Commands i okazało się że F11 nie ma przypisanego żadnego działania. Co wy macie przypisane do F11? Czy wiecie jak otworzyć to "odblokowywanie" bez skrótów klawiszowych? Czy to może być wina tego że mam Cubase LE4?

Ten post był edytowany przez Michalus59 dnia: 15.05.2012 - 18:40


#10 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 15.05.2012 - 23:32

F11 otwiera okienko Vst instruments

#11 Kwik

  • Kwik
    Ostatni Diakon
  • Postów: 10091
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czerwińska

Napisany 15.05.2012 - 23:34

Cubase LE4 nie znam, ale może sprawdź w Key Commands menu Devices. Tam powinna być opcja VST Instruments.
Jestem wredny i zmęczony. Jem drut kolczasty i sikam napalmem.

#12 Qki

  • Qki
    Stary wyjadacz
  • Postów: 551
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 17.05.2012 - 16:20

Devices -> Vst Instruments

Moja dziewczyna nagrywa Vloga ze znanymi mordami. https://www.youtube....gi74csPM7QKaSBg

Mucha w piatek!


#13 yndyk

  • yndyk
    Gaduła
  • Postów: 325
  • Dołączył: 23.04.2012

Napisany 20.05.2012 - 12:03

Mam cubase 5.1.0 i ostatnio zaczął się coś sypać, tzn jeśli np zapętle fragment i chce coś pogrzebać w eq (albo w czymkolwiek), to po jakimś czasie program się zawiesza i słychać tylko takie PPPPPPPPPPPPPPPPPPpierdzenie z głośników ;p Może mam za słabego kompa?

Procesor Intel® Pentium® Dual Core T4200 : 2.0 GHz FSB 800MHz, 1M L2 Cache , pamięc RAM 3gb, karta dźwiękowa zewnetrzna USB Presonus Audiobox22vsl

dz
http://soundcloud.com/okresysieleja <--- "Yy, Okresy tam się leją z p.. babom! O!"
wino = jezus + woda!

#14 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 20.05.2012 - 16:25

Na 99% masz pirata a 5 jest źle zcrackowana, biegnij do sklepu po oryginał albo pirać starszą wersję (sx3) która jest dobrze scrackowana. Jeżeli jednak masz oryginał to nie powinny się takie rzeczy dziać na tym kompie. Nawet jakbyś go zapchał to by Ci strzelał ewentualnie wywalał komunikaty ale takich zwiech łapać nie powinien.

#15 Michalus59

  • Michalus59
    Gaduła
  • Postów: 312
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 20.05.2012 - 17:59

^^Ja mam oryginał czwórki i też od czasu do czasu mam problem @yndyka ale nie zdarza się to na tyle często żeby mi przeszkadzało. U mnie wystarcza wtedy wyłączenie i ponowne podłączenie sterowników.

Poradziłem sobie z moim problemem trochę inaczej - zaznaczam fragment perkusji zapisanej w MIDI na ścieżce ezdrummera i następnie z listy MIDI (pasek narzędzi) wybieram opcję "Dissolve Part" klikam okej i pojawia mi się kilka nowych ezdrummerów z pojedynczymi uderzeniami. Niestety różne uderzenia np. werbla są traktowane jako oddzielne ścieżki(tutaj już ręcznie się bawię ale to akurat nie problem). Żeby nie muliło mocno kompa to na kolejnych ezdrummerach odłączam niepotrzebne instrumenty.

Musiałem sobie inaczej poradzić bo u mnie NIE MA w pasku Devices funkcji Vst Instruments. Jest tylko "Plug-In information" ale tam nie da się nic zmienić.

#16 yndyk

  • yndyk
    Gaduła
  • Postów: 325
  • Dołączył: 23.04.2012

Napisany 24.05.2012 - 19:36

A więc tak, zwiększyłem bufor do 2k, przy odsłuchu z włączonymi symulacjami/efektami są pingi, ale za to ani razu nie wywaliło cubasa. Od czego zależy ten bufor? To jest kwestia indywidualna karty, czy specyfikacja reszty sprzętu? Czy jeśli kupie więcej ramu albo lepszego procka załatwi to sprawe?
http://soundcloud.com/okresysieleja <--- "Yy, Okresy tam się leją z p.. babom! O!"
wino = jezus + woda!

#17 Asvarox

  • Asvarox
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 24.06.2012 - 20:28

Hej, pozwolę sobie odkopać

Jest jakaś opcja w Cubase żeby na raz edytować 2 inserty na dwóch ścieżkach (bez połączenia ich w jedną)? Po prostu jak przesuwam suwak to ma to efekt na obu ścieżkach. Pierwszą myślą było zrobienie folderu, ale okazało się, że na foldery nie da się nakładać efektów.

#18 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 24.06.2012 - 22:36

Dobrze rozumiem, chcesz na dwie ścieżki nałożyć ten sam efekt i go edytować? ja bym poprostu zrobił aux track (nie pamiętam jak się to w cubase nazywa Fx track?) przypisał mu odpowiednią szynę i wysłał nią sygnał z tych ścieżek. Wtedy efekt nakładasz tylko na tego auxa i edytujesz. Ewentualnie możesz skopiować ustawienia jednej ścieżki na drugą.

#19 skygge

  • skygge
    Weteran
  • Postów: 2450
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Helvete

Napisany 24.06.2012 - 22:45

Po prostu jak przesuwam suwak to ma to efekt na obu ścieżkach.

Nie ma tam czegoś takiego jak grupowanie ścieżek?

Mój AVATAR jest większy i dokopie Twojemu!

Kramer Assault 220 (Hellfire + Legend Ceramic), Peavey Vypyr 30 (Eminence Legend V12), Samick D7CE


#20 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 24.06.2012 - 23:06

Grupowanie chyba nie działa na nałożone inserty.

#21 Qki

  • Qki
    Stary wyjadacz
  • Postów: 551
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 25.06.2012 - 00:08

Grupowanie działa tak, że dwie ścieżki możesz obrobić jedną wtyczką. Tworzymy ścieżkę grupową (tak jak tworzymy wszystkie inne ścieżki - powinno być group track) a następnie wysyłamy na mikserze wyjście danej ścieżki do nowo stworzonej ścieżki grupowej.
Oczywiście wtyczkę/wtyczki nakładamy potem na insert ścieżki grupowej, nie na jedną ze ścieżek wchodzących w skład grupy.
Mogę jutro tam obrazki czy coś wrzucić bo dzisiaj mi się już nie chce.

Ten post był edytowany przez Qki dnia: 25.06.2012 - 00:10

Moja dziewczyna nagrywa Vloga ze znanymi mordami. https://www.youtube....gi74csPM7QKaSBg

Mucha w piatek!


#22 Asvarox

  • Asvarox
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 25.06.2012 - 08:15

Ok, dzięki wszystkim, podziałało mi rozwiązanie Qkiego :)

#23 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 25.06.2012 - 22:43

Grupowanie działa tak, że dwie ścieżki możesz obrobić jedną wtyczką. Tworzymy ścieżkę grupową (tak jak tworzymy wszystkie inne ścieżki - powinno być group track) a następnie wysyłamy na mikserze wyjście danej ścieżki do nowo stworzonej ścieżki grupowej.
Oczywiście wtyczkę/wtyczki nakładamy potem na insert ścieżki grupowej, nie na jedną ze ścieżek wchodzących w skład grupy.
Mogę jutro tam obrazki czy coś wrzucić bo dzisiaj mi się już nie chce.

To widzę, że w cubase i w pro toolsie grupowanie oznacza trochę co innego. W PT tak działa aux track, że mogę sobie na niego wysłać np wszystkie ścieżki perkusji i na niego nakładać efekty końcowe. Natomiast grupowanie to takie łączenie ścieżek, że na jednej wciskam mute to na wszystkich w grupie się załącza, rusza faderem jednej i na wszystkich innych też chodzą.

#24 ummiq

  • ummiq
    Użytkownik
  • Postów: 23
  • Dołączył: 25.03.2012

Napisany 27.06.2012 - 12:39

Czesc mam pytanie zapewne dosc banalne jak w Cubase 5 sygnał ze ścieżki midi wysłać na ścieżkę audio, tak by mozna bylo zgrać ja live bez konieczności eksportu projektu O ile w Reaperze jest to widoczne i mozliwe odrazu to w Cubase nie potrafie tego znaleźć Pomóżcie

#25 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 28.06.2012 - 14:38

Ze ścieżki midi nie wyślesz bo tyo tylko midi ale możesz wysłać z instrumentu który odtwarza to midi. Być może jest prostszy sposób ale ja to robię tak:
F4 (vst connection)i w zakładce group/fx kilkasz add group (dobrze jest od razu nazwać grupę np. Piano bo jak natworzysz ich kilka, kilkanaście to się łatwo pogubić)
Wciskasz F3 (mixer) na ścieżce audio jako wejście ustawiasz grupę w naszym przypadku Piano. Na wtyczce która odtwarza midi ustawiasz jako wyjście grupę Piano i tyle.
W PT wystarczy na wyjściu instrumentu ustawić jedną z wirtualnych szyn i na wejściu audio tą samą. W cubase jest to jakieś zagmatwane lub też ja od końca przewodu pokarmowego strony do tego podszedłem.

Ten post był edytowany przez Pneumonia2 dnia: 28.06.2012 - 14:39


#26 ummiq

  • ummiq
    Użytkownik
  • Postów: 23
  • Dołączył: 25.03.2012

Napisany 28.06.2012 - 19:27

Tak myślałem że to coś w tej zakładce :) ''VST Connections'' Dzięki bardzo za fachową pomoc, to grupe można też utworzyć w projekcie z prawego myszki, a wejscia, wyjścia widoczne tez w opcjach po lewej aktywnej ścieżki Jak juz wiadomo gdzie kliknąć to wydaje sie banalnie proste Chciałbym dożyć dnia gdy ten DAW choc w połowie nie bedzie dla mnie tajemnicą:) Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki

Ten post był edytowany przez ummiq dnia: 28.06.2012 - 19:56


#27 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 24.07.2012 - 22:46

Mam banalne pytanie, próbuje zmienić program daw z reapera na cubase i jeszcze go nie ogarniam, więc jak mam w reaperze ścieżkę z perkusją z wtyczki vst to gdy chcę tę ścieżkę przedłużyć po prostu myszką ciągnę dalej(http://zapodaj.net/4...b36da1.bmp.html), dzięki temu nie muszę danej ścieżki ciągle kopiować i jak się wykonuję taką czynność w cubase, bo gdy przeciągam ścieżkę jest ona pusta...

#28 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 25.07.2012 - 19:29

Z tego co się orientuje to tak się nie da, zresztą jest to nielogiczne dla mnie. Chcę to kopiuje, nie wiem jak w cubase ale w PT jest funkcja repeat i mogę sobie wpisać ile razy dany region ma zostać skopiowany.

#29 Asvarox

  • Asvarox
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 25.07.2012 - 19:49

W cubasie jest też funkcja repeat, zaznaczasz "klocki" i klikasz ctrl+k (albo edit->repeat)

#30 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 25.07.2012 - 21:48

Dzięki teraz mogę to robić szybciej!;D
A jak zrobić, żeby jak nacisnę spację utwór zaczynał się od początku albo od miejsca które zaznaczę? w reaperze wystarczyło kliknąć myszką w miejsce gdzie chce żeby wznowić odtwarzanie, w cubase muszę na dole klikać >> żeby przesuwać co jest uciążliwe...
Jak jeszcze odtworzyć okienko np z guitar ringiem gdy go do fx włączam, bo gdy zamknę to okienko to potem nie wiem jak znów otworzyć
i jest gdzieś lista najprzydatniejszych skrótów w cubase, takich np record, nowy track itp ?

#31 Asvarox

  • Asvarox
    Gaduła
  • Postów: 309
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 25.07.2012 - 23:04

By przewinąć na początek klikasz |< wtedy "suwak wraca na start. Jak klikniesz na ten szary pasek nad ścieżkami, "linijkę" z numerkami taktów (albo sekundami, jak sobie zmieniłeś), to suwak przesunie się do miejsca kliknięcia i po naciśnięciu play będzie się od tamtego momentu odtwarzał. Jest też opcja, żeby po takim kliknięciu suwak ustawiał się na najbliższą pełną wartość rytmiczną (chyba ćwierćnuta domyślnie), bardzo przydatna rzecz, zaznaczyłem na niebiesko.

Na czerwono masz jak włączyć Guitar RIGa (bez n :P ).
Dodaj obrazek

#32 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 25.07.2012 - 23:32

Ok dzięki, a co do tego guitar riga to wiem, że tam się go włącza, ale chodzi mi o to okienko z programem audio 01: Ins 1 - Guitar Rig 5, gdzie mogę modulować brzmienia, włączać kompresory itp.
http://zapodaj.net/9...518e7a.bmp.html
tu to okienko jest tylko, że jak to okno wyłączę to już nie wiem jak włączyć ;p
A i mi się przypomniało co mnie też denerwuje, nagrywam gitarę podpiętą do interfejsu, i uzbrajam ścieżkę, klikam też na ten głośniczek i wtedy słyszę np dźwięk z guitar riga jak nagrywam, ale gdy chce tego posłuchać muszę ten głośniczek wyłączyć, nie da się tego jakoś obejść, w reaperze to normalnie działa

Ten post był edytowany przez gra dnia: 25.07.2012 - 23:33


#33 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 26.07.2012 - 13:21

Co do okna z GR to klikasz to "e" i otwiera Ci się okno Vst Audio channel settings tam masz wszystkie pluginy pokazane na danej ścieżce i przy każdym znowu takie "e", po jego kliknięciu otworzy Ci się okno programu. Co do odtwarzania to ustawiasz sobie kursor skąd ma odtwarzać i on po wciśnięciu stop zostaje tam gdzie doszedł ale jak jeszcze raz wciśniesz stop to wraca tam gdzie go ustawiłeś.

Ten post był edytowany przez Pneumonia2 dnia: 26.07.2012 - 13:26


#34 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 6.08.2012 - 22:22

Ok dzięki ;)
Mam jeszcze pytanie dlaczego w cubase jak wchodzę w device setup i w out mam tylko dwa wyjścia karty aktywne, a chciałbym mieć z 5,bo tyle mam głośników, a tak to słyszę tylko na dwóch... http://zapodaj.net/i...233f516237c.bmp
W reaperze tu wybierałem wyjścia http://zapodaj.net/i...d13bd0daac8.bmp i wszystko było git, jest coś podobnego w cubase?

#35 Pneumonia2

  • Pneumonia2
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4225
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 7.08.2012 - 18:16

Możesz je wykorzystać kilkając F4 i dodając nowe wyjścia.

#36 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 7.08.2012 - 20:22

dzięki, pobawiłem się i ustawiłem opcje 5.1 i są wtedy wszystkie wyjścia aktywne, ale gdy odsłuchuje to jest dźwięk tylko z jednego głośnika, jednak okazało się, że jak zmieniłem sterowniki na jakieś asio duplex coś tam przeznaczone dla cubase to dźwięk normalnie słychać, więc chyba mogę tylko na tych sterownikach pracować żeby mieć dźwięk 5.1... A może lepiej wszystko miksować na tylko dwóch głośnikach niż na 5 ?

#37 beno1

  • beno1
    Użytkownik
  • Postów: 24
  • Dołączył: 15.08.2012

Napisany 17.08.2012 - 08:25

Czesc mam problem w Cubase 5, zle wyświetla mi sie GUI wtyczki, to znaczy w takiej lokalizacji na ekranie ze nie mam dostępu ani do jej ustawień, ani do górnego paska okna by samemu zmienic położenie kursorem myszki Zmiana rozdzielczości ekranu nie pomaga, jak to z poziomu klawiszy, paska narzędzi, badz w jakikolwiek inny sposób rozwiązać? Proszę o waszą pomoc

#38 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 27.10.2012 - 22:21

Ej dobra bo jednak mnie to denerwuje, chce pracowac na sterownikach asio4all tylko, że jak uaktywniam wszystkie 5 głosników i daje w ustawieniach dźwięk 5.1 to słychac tylko jeden głosnik, da się jakos ustawic w cubase żeby dźwięk był 5.1?

#39 gra

  • gra
    Gaduła
  • Postów: 149
  • Dołączył: 08.02.2012

Napisany 12.01.2013 - 10:38

ej kolejne pytanie, jak ustawić w cubase aby wskaźnik velocity ustawił się randomowo w przedziale od np 110 do 100 ?

#40 Kylo200

  • Kylo200
    Świeżak
  • Postów: 1
  • Dołączył: 14.07.2013

Napisany 14.07.2013 - 22:17

Mam problem, ścieżki midi które nagrałem przy pomocy pluginów VST nie chcą się mnie "słuchać" w mikserze. Jakiekolwiek operacje na suwakach nie dają oczekiwanych zmian.Dopiero gdy wejdę w interfejs instrumentu jestem w stanie zmienić głośność, balans kanału itp. Inną ciekawostką  jest fakt, że poruszając suwakiem w mikserze widzę jak przekręca się potencjometr w interfejsie VST ale zmian głośności nie ma !!! tak samo z PAN. Oj głowa mi pęka idę spać...



#41 kordek

  • kordek
    Świeżak
  • Postów: 1
  • Dołączył: 01.03.2014

Napisany 1.03.2014 - 11:25

Cześć. Mam następujący problem. Pliki wav wyeksportowane z pro toolsa, po zaimportowaniu do cubase5 zwalniają. Jak zrobić żeby uzyskać oryginalne tempo, a co za tym idzie tonację?



#42 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 1.03.2014 - 12:16

Cześć. Mam następujący problem. Pliki wav wyeksportowane z pro toolsa, po zaimportowaniu do cubase5 zwalniają. Jak zrobić żeby uzyskać oryginalne tempo, a co za tym idzie tonację?

Sprawdź częstotliwości próbkowania. Najprawdopodobniej pliki z PT są 48k, a sesja w cubase 44,1, a podczas importu nie masz zaznaczonego ptaszka przy konwersji częstotliwości próbkowania i wczytujesz jak leci. Albo, jeżeli sesja jest pusta,  przed wczytaniem plików shift+S, zmień częstotliwość sesji na 48k i wtedy importuj. Obie metody działać powinny, która jest właściwsza, zależy od oczekiwań i tego, co było zrobione a co będzie robione. Ja bym pracował w 44,1, czyli pliki przy imporcie powinny zostać skonwertowane. Jeżeli nie pojawia się podczas importu okno z ptaszkami, to trzeba je przywrócić w preferencjach..



#43 mitol

  • mitol
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 10.03.2012
  • z:Mielca

Napisany 3.03.2014 - 09:06

Jak pliki już są zaimportowane to w Cubase można je przekonwertować w Pool Editor.



#44 chronix2

  • chronix2
    Stary wyjadacz
  • Postów: 981
  • Dołączył: 20.02.2012

Napisany 5.03.2014 - 11:37

a ja mam takie pytanie:

mam sesję garów zapisaną każdą w innym projekcie i chciałbym zrobić zbiorczy projekt dla całości zachowując zmiany metrum i tempo tracki. jak je przenieść lub skopiowac z podprojektów ? kiedy importuje po prostu tempo track to automatycznie zastępuje całość. nawet jak przekopiuje sobie wykres tempa do schowka i potem wkleje to znowu wykresu metrum nie zachowam. any idea ?



#45 chronix2

  • chronix2
    Stary wyjadacz
  • Postów: 981
  • Dołączył: 20.02.2012

Napisany 9.03.2014 - 13:11

Post pod postem i sam sobie odpowiem ale jakby ktoś szukał to znajdzie :D

Żeby zrobić to co opisałem wyżej trzeba stworzyć ścieżkę MIDI, zaznaczyć markerami obszar, eksportować MIDI jako MIDI. Potem w projekcie docelowym importujemy to nawet puste MIDI i już, plik MIDI zachowuje informacje o tempach i metrum :) Można wstawić gdzie się chce



#46 berni85

  • berni85
    Świeżak
  • Postów: 1
  • Dołączył: 31.05.2014

Napisany 31.05.2014 - 11:10

Witam.

Mm problem z cubase 5.

Wszystko działało poprawnie, jednak dzisiaj pojawił sie problem z dodawaniem pliku.

Cały czas przeciagalem z folderu plik prosto na sciezke cubase i bylo ok.

teraz pojawia sie ten pasek ze konwetruje plik, po nim jeszcze raz to samo i nie ma nic na sciezce cubase, jednak jak zamykam projekt to pyta sie czy zachowac zmiany :/

czy ktos wie co sie dzieje?



#47 Bartol

  • Bartol
    Stary wyjadacz
  • Postów: 505
  • Dołączył: 21.03.2012

Napisany 28.10.2014 - 18:32

Czy w Cubase jest może opcja dodania taktów na samym początku projektu (bądź wklejania w środku)? Mam sobie utwór, ale strzeliło mi do głowy, że chcę dodać 2 takty efektów dźwiękowych na wstępie. Mógłbym przesunąć całość, ale wtedy nie przesuną mi się automatycznie zmiany metrum i tempa, a mam tu tego trochę.



#48 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 22.11.2014 - 23:33

Takie zapytanie. Mam perkę rozpisaną na osobne ścieżki MIDI, każdy bęben na innej ścieżce żeby dało się ładnie ustawiać, do każdej podpięte ezdrummery. Czy da się skierować te ścieżki razem do jeszcze jednego ezdrummera, celem np. uzykania roomu z całego zestawu? Kiedy robię group tracks to nie mogę przypisać ezdrummera jako insert, bo jest to instrument, a nie efekt. Jak utworzę instrument track z otwartym nowym Ezdrummer to za cholerę nie wiem jak wysłać do niego wiele ścieżek MIDI...


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 22.11.2014 - 23:41


#49 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 8062
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 27.03.2015 - 08:43

Schowało mi się to okienko szybkiego dostępu zaznaczone na czerwono na każdym tracku. Ktoś wie jak je przywrócić, bo I have no clue?

 

qswgw7.jpg


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 27.03.2015 - 08:43


#50 mitol

  • mitol
    Stary wyjadacz
  • Postów: 899
  • Dołączył: 10.03.2012
  • z:Mielca

Napisany 27.03.2015 - 09:13

Takie zapytanie. Mam perkę rozpisaną na osobne ścieżki MIDI, każdy bęben na innej ścieżce żeby dało się ładnie ustawiać, do każdej podpięte ezdrummery. Czy da się skierować te ścieżki razem do jeszcze jednego ezdrummera, celem np. uzykania roomu z całego zestawu? Kiedy robię group tracks to nie mogę przypisać ezdrummera jako insert, bo jest to instrument, a nie efekt. Jak utworzę instrument track z otwartym nowym Ezdrummer to za cholerę nie wiem jak wysłać do niego wiele ścieżek MIDI...

 

Jeśli EZ Drummer nie ma opcji opcji bycia efektem insertowym, to nic z tym nie zrobisz. Ja bym próbował założożyć FX Channel i wysłać tam wszystkie EZ Drummery, po czym przepuścić je przez inny jakiś inny program do modelowania otoczenia. Inna opcja, jeśli skończyłeś programować bębny, to zrenderować każdą ścieżkę do audio i wysłać je a FX Channel. Odciążysz komputer tym komputer.

 

Nie rozumiem tylko, po co Ci na każdej ścieżce osobny EZ Drummer? Przecież to zabiera masę pamięci. Możesz podpiąć do każdej ścieżki tego samego EZ Drummera. Każda ścieżka będzie odgrywać jeden instrument, a wgrane próbki nie będą się niepotrzebnie dublować. Wtedy odpada Ci problem wysyłania perki na ścieżkę efektów.

 

Sorry, jeśli mówię zbyt oczywiste rzeczy.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników