Skocz do zawartości



Zdjęcie

Pytanie o zasilacz do efektów


  • Zaloguj się
18 odpowiedzi na ten temat

#1 independent

  • independent
    Stary wyjadacz
  • Postów: 738
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Drogi Mlecznej

Napisany 26.08.2017 - 09:53

Witam, czy tym zasilaczem mogę zasilić 5 efektów gitarówych? oczywiście zapotrzebowanie prądu nie przekroczy 1000ma, pytam bo nie wiem czy ten zasilacz może zasilić do 250ma, czy do 1000ma i nie mam też informacji czy jest on stabilizowany. https://muzyczny.pl/...z-do-BCB60.html


Wokalista poszukiwany  http://www.youtube.c...idj16LJBvaKt5Mg

 


#2 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5541
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 26.08.2017 - 10:01

 

OUTPUT: 9V 1000mA


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#3 independent

  • independent
    Stary wyjadacz
  • Postów: 738
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Drogi Mlecznej

Napisany 26.08.2017 - 10:13

no ok, ale na zasilaczu jest też napisane input 100-240v~`50-60hz 250ma, czyli że mogę maxymalnie wpiąć do 250ma ?


Wokalista poszukiwany  http://www.youtube.c...idj16LJBvaKt5Mg

 


#4 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4097
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 26.08.2017 - 10:21

250mA to maksymalny pobór z sieci elektrycznej.

Efektami możesz maksymalnie pobrać 1000mA (1A).



#5 independent

  • independent
    Stary wyjadacz
  • Postów: 738
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Drogi Mlecznej

Napisany 26.08.2017 - 10:25

a ten zasilacz jest stabilizowany?


Wokalista poszukiwany  http://www.youtube.c...idj16LJBvaKt5Mg

 


#6 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4097
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 26.08.2017 - 10:50

Internety piszą "regulated power supply", więc tak.



#7 independent

  • independent
    Stary wyjadacz
  • Postów: 738
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Drogi Mlecznej

Napisany 26.08.2017 - 10:56

ok, dzięki za info, a nie wiecie może ile prądu może pobierać Digitech Whammy DT ? chodzi mi o miliampery, różne źródła, różnie podają, niektóre piszą 1300ma a niektóre 288ma, jak jest w rzeczywistości?


Ten post był edytowany przez independent dnia: 26.08.2017 - 11:28

Wokalista poszukiwany  http://www.youtube.c...idj16LJBvaKt5Mg

 


#8 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 714
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 26.08.2017 - 17:04

https://3e7777c294b9...-C_original.pdf

 

Strona 23 w pdfie. To ze strony producenta. power consumption<288mA



#9 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4097
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 26.08.2017 - 18:52

To akurat zależne jest od wersji, te stare whammy faktycznie pobierały ponad 1A. Te nowsze (V, DT) już dużo mniej.



#10 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3602
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 26.08.2017 - 21:21

Zasilacz oczywiście dobry bo firma szacowna, ale do efektów polecam Tatarka który jest sprawdzoną firmą robiącą dobre konstrukcje. Stabilizowany i nie będziesz miał problemów z brumami i innymi podobnymi.

#11 independent

  • independent
    Stary wyjadacz
  • Postów: 738
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Drogi Mlecznej

Napisany 27.08.2017 - 08:05

Zasilacz oczywiście dobry bo firma szacowna, ale do efektów polecam Tatarka który jest sprawdzoną firmą robiącą dobre konstrukcje. Stabilizowany i nie będziesz miał problemów z brumami i innymi podobnymi.

właśnie mam 2 tatarki i strasznie brumią, szumią i dodają nieprzyjemne przydźwięki od siebie, do zasilania jednego efektu to ok ale trzy lub więcej to nie polecam


Wokalista poszukiwany  http://www.youtube.c...idj16LJBvaKt5Mg

 


#12 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4097
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 27.08.2017 - 09:36

Aby uniknąć takich atrakcji polecam zasilacze z w pełni SEPAROWANYMI wyjściami.

 

Takie zasilacze produkują np. Cioks, Voodoo Lab.

 

Z polskich: Tomanek CASE-1S, Yankee seria HS, G-Lab PB-1.

 

Z tańszych: Harley Benton Power Plant JUNIOR, Fame DCT-200.

 

Pozostaje tylko dopasować model zasilacza do napięć oraz poborów prądu swoich efektów i o wszelkich brumach/przydźwiękach wynikających z zasilania możemy zapomnieć.


  • tomo34 lubi to

#13 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3602
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 27.08.2017 - 12:13

Mea pulpa. Oczywiście chodziło mi o TOMANKA i dokładnie o ten model który polecił secontribe, czyli Tomanek CASE-1S.

Ten post był edytowany przez tomo34 dnia: 27.08.2017 - 12:13


#14 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8199
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 27.08.2017 - 19:13

https://www.youtube....h?v=YCiHaqOdJ-A



#15 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4097
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 27.08.2017 - 20:01

To pole elektryczne transformatora z Voodoo Laba generuje ten szum w cewce kaczki.

Zuma (podobnie jak i G-Lab PB-1) to zasilacze impulsowe, gdzie transformator jest o wieeele mniejszy, przez co szum jest niesłyszalny.

 

A tak poza tym, to właśnie dlatego zaleca się stawiać zasilacz jak najdalej od kaczki :)



#16 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5541
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 28.08.2017 - 16:45

Przede wszystkim dobry zasilacz impulsowy pracuje z częstotliwością kilkunastu - kilkudziesięciu kHz, czyli powyżej pasma akustycznego, więc faktycznie nic nie słychać. Kupiłem kiedyś tanią impulsówkę do zasilania kompresora, która jak się po podłączeniu okazało pracowała z częstotliwością ~3kHz, co dawało wyjątkowo wnerwiający pisk przy graniu, więc zasilacz poszedł do zwrotu.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#17 Ibanezz977

  • Ibanezz977
    Gaduła
  • Postów: 429
  • Dołączył: 04.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 29.08.2017 - 09:13

Co do Tomanka, chyba w miarę nowość (albo się nie orientuję) - http://allegro.pl/to...ac-c23f446030e4

Wygląda naprawdę solidnie jak na taką cenę, a uciągnie to też masę efektów. Sam myślę nad wymianą właśnie na niego w niedalekiej przyszłości.


Ten post był edytowany przez Ibanezz977 dnia: 29.08.2017 - 09:14


#18 Mountain

  • Mountain
    Gaduła
  • Postów: 92
  • Dołączył: 20.02.2015

Napisany 17.09.2017 - 16:38

Ja mogę polecić Mooer Micro Power.

Bez brumów,

za rozsądne pieniądze,

mały i lekki,

posiada osiem całkowicie separowanych (oddzielnych) wyjść 9V.

Do tego na każdym wyjściu po 300 mA więc można podłączyć takie bestie prądożerne jak Flashback x4 czy Strymon-y.



#19 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8199
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany Dzisiaj, 07:13

Być może, jednak taki Fullltone w instrukcji wyraźnie oznajmia by nie używać tanich koperkowych zasilaczy jak jojo itp.... Pewnie chce sprzedawać więcej swoich 😀
Po za tym, jako użytkownik Zumy mam bilet by wejść na salę i powiedzieć głośno: jest lepiej, ba, zajefajnie 👍

Ten post był edytowany przez Mad220V dnia: Dzisiaj, 07:17





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników