Jump to content



Photo

MIDI USB problem


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Bartol

  • Bartol
    Stary wyjadacz
  • posts 502
  • Joined: 21.03.2012

Posted 16.06.2017 - 19:32

Yo,

problem jest następujący:

Klawiatura midi CME-uf5
System Win7 64bit.
Kabel MIDI-USB Bespeco BMUSB100

O tym, że ta klawiatura przez usb nie bangla na 64bit wiem, zatem zakupiłem kabel midi-usb. Po podłączeniu trochę świruje. Odpalam dowolny VST i:

-jest dość duża latencja (przy win 32bit przez usb praktycznie nie było)

-jeden klawisz potrafi wydać dźwięk o 3 różnych wysokościach.
-pojedyncze dźwięki wpadają w nieskończony sustain

Jakieś porady? Może ktoś się zetknął z podobnym problemem? Zależy mi na tym, żeby się tej klawiatury nie pozbywać i nie chcę też wracać do windowsa 32bit.



#2 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • posts 4,363
  • Joined: 24.02.2014
  • z:Polska

Posted 16.06.2017 - 19:42

Jest prawdopodobne, że to przez kabel USB-MIDI. Ja przerabiałem tę kwestię z kontrolerem DAW który podłączałem poprzez taki właśnie kabel i świrowało to wszystko niemiłosiernie. Wszystko zaczęło poprawnie pracować dopiero po wykorzystaniu MIDI w zewnętrznym interfejsie (Scarlett 2i4).

Czyli najprawdopodobniej potrzebujesz dobrej jakości konwertera USB-MIDI np. motu takowe robił, albo jakiś używany tani ale dobrej firmy zewnętrzny interfejs audio który będzie miał złącza MIDI.

#3 delaa

  • delaa
    Weteran
  • posts 2,359
  • Joined: 28.02.2015
  • z:EPPL

Posted 16.06.2017 - 20:06

Potwierdzam badziewnośc konwerterów USB_MIDI - mi nie chcialo działac to nigdy - podpinałem tym pod MIDi Behringera V-amp Pro do basu zeby go MIDi sterowac i sie nie dało. Z interfejsu - pięknie w obie strony.

Pozdr.


"W heavy metalu nie chodzi o to żeby było poprawnie, chodzi o to żeby były eksplozje, lasery i gołe dziwki..." [kilgore.trout]
YOUTUBE: DeLaa Fargis
Other stuff:https://soundcloud.c...elaa-2/sets/one http://www.facebook.com/delaafargis

#4 Bartol

  • Bartol
    Stary wyjadacz
  • posts 502
  • Joined: 21.03.2012

Posted 16.06.2017 - 21:00

Czy ktoś chciałby objaśnić, jak to podpiąć przez interfejs? Mam Alesisa io4 i próbowałem to też tak podpiąć, ale nie chodziło. Coś musiałem pominąć.



#5 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • posts 4,363
  • Joined: 24.02.2014
  • z:Polska

Posted 16.06.2017 - 21:10

Zacznij od instalacji wszystkich sterowników. Potem podepnij MIDI OUT z klawiatury do MIDI IN w interfejsie (analogicznie z drugim wyjściem). Potem musisz otworzyć porty MIDI w DAW dla sterowników Alesis (lub nie musisz w zależności jak to się tam skonfiguruje po instalacji sterowników)

Edited by tomo34, 16.06.2017 - 21:10.


#6 Bartol

  • Bartol
    Stary wyjadacz
  • posts 502
  • Joined: 21.03.2012

Posted 9.07.2017 - 19:00

Witam,

ostatnio rzadko mam czas odpisywać.

Wpiąłem to tak: klawisz - > kabel midi -> Alesis io4 -> kabel usb -> komputer. Oczywiście /out z klawisza do in na kablu/ i /out z kabla do in w Alesisie/
Cubase pokazuje, że wejście midi jest aktywne (po odłączeniu to znika, czyli go widzi), ale nie ma sygnału a na Alesisie nie świeci się lampka "midi in".



#7 mitol

  • mitol
    Stary wyjadacz
  • posts 898
  • Joined: 10.03.2012
  • z:Mielca

Posted 9.07.2017 - 19:23

Kiedyś chyba czymś takim sprawdzałem aktywność MIDI:

 

https://www.snoize.com/MIDIMonitor/

 

Może w tym wypadku Ci pomoże - u mnie wykazało, że sterownik nożny nie wysyłał sygnałów bo był zepsuty. 



#8 Bartol

  • Bartol
    Stary wyjadacz
  • posts 502
  • Joined: 21.03.2012

Posted 11.07.2017 - 19:21

Ten jest na MAC, ale znalazłem analogiczny do Windowsa. Sprawdzę w tym tygodniu i dam znać.



#9 Bartol

  • Bartol
    Stary wyjadacz
  • posts 502
  • Joined: 21.03.2012

Posted 7.10.2017 - 12:51

Ok, dopiero ostatnio mogłem się tym zająć. Użyłem programu MIDI Monitor. Przy podłączeniu klawiatura->komputer bezpośrednio kablem midi-usb jest to, co opisywałem wcześniej. Program pokazał mi, że klawiatura działa i faktycznie każdy klawisz szaleje i wykonuje mnóstwo funkcji, zamiast trzymać się jednego dźwięku. 

Po podłączeniu klawiatura -> alesis -> komputer głucha cisza. Na alesisie nawet nie zapala się lampka "midi in". Czyżby zatem midi w Alesisie było sieknięte?



#10 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • posts 7,654
  • Joined: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Posted 7.10.2017 - 20:26

Przeważnie żeby coś było słychać w DAWie trzeba najpierw konkretną klawiaturę dodać w settings programu. Dalej już na ścieżce w DAW wskazuje się klawiaturę jako wejście.  Później przeważnie trzeba włączyć monitorowanie nagrywania i uzbroić ścieżkę do nagrania. Tak ci piszę, bo to niby proste, ale nie każdy to może wiedzieć.


Edited by Eclipse, 7.10.2017 - 20:26.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users