Skocz do zawartości



Zdjęcie

Moje dłubanie


  • Zaloguj się
233 odpowiedzi na ten temat

#201 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Weteran
  • Postów: 1749
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 6.04.2018 - 07:05

mmm smaczny :P

i gra jak powinien.

Niby nie hiper hi-gain, ale dam głowę, że jak odpalisz na aktywach na siódemce, to i dżętowe dżdżdż spokojnie pociągnie.



#202 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 6.04.2018 - 19:01

 Byłoby super, gdyby nie te ohydne niebieskie LEDy


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#203 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 6.04.2018 - 20:03

A żebyś wiedział, że mam wątpliwości co do tych LEDów. Jeżeli nie zmiana koloru, to może słabiej świecące. Inna sprawa, że to w ogóle kwestia gustu czy świecić czy nie.

Robię kolejnego, zupełnie inna płytka i tam wrzuciłem pomarańczowe, zdecydowanie słabsze.

 

20180402104512-0e119a1c.jpg

 

T.


  • Jenot and Gęś lubi to

#204 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 11.05.2018 - 17:55

Krank świeżutki, przed chwilą skręcony. Antimatter ma już kilkanaście dni. Krank to jfetowy preamp. Już taki mam, tylko ten ma dodatkowo symulator paczki i wzmacniacz słuchawkowy. Dokładnie to samo co w 5150.

Antimatter to hybryda BE-OD i Dirty Shirley. Distortion na opampach.

 

20180511175026-d03ee9f9.jpg20180416223907-94a311b8.jpg

 

T.



#205 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 16.06.2018 - 14:13

Drugi GTO skończony jakiś czas temu.

 

20180516010227-4da66352.jpg

 

 

Teraz dłubię przy Englu e530. Już działa, jeszcze muszę zaprojektować i zrobić obudowę.

 

20180616150911-114d2119.jpg

20180616150914-0611ac49.jpg

 

T.



#206 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 16.06.2018 - 16:14

Ten kabelek ma za mały przekrój i za cienka izolację, żeby nim puszczać napięcia rzędu 300V.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#207 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 16.06.2018 - 16:31

Masz na myśli przewód zasilacz -> preamp?

 

T.



#208 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 16.06.2018 - 21:22

Ano.

Jeszcze jedna  uwaga  - jeśli z zasilacza wychodzi wtyk (a nie "gniazdo na kabel") to istnieje możliwość popieszczenia użytkownika, jeśli przypadkiem dotknie kołka od anodowego przy włączonym pod 230V zasilaczu, a niewpiętym w efekt.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#209 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 16.06.2018 - 23:09

Przewód zamierzam wymienić. Nie miałem innego i do uruchomienia wziąłem to co miałem. Wtyczka wychodząca z zasilacza jest żeńska (czyli to chyba można nazwać "gniazdo na kabel"), nie ma eksponowanych styków. Nie przyszło mi nawet do głowy by po stronie zasilacza zastosować inny typ.

 

T.



#210 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 17.06.2018 - 11:35

 To właśnie miałem na myśli, tylko "żeńska wtyczka" brzmi dla mnie dziwacznie, jak oksymoron. 

Tekst o wtyczce bardziej był dla zwrócenia uwagi tych, co chcieliby podobny układ złożyć, bo widząc jak dbasz o detale wykonania, nie podejrzewałem, że mogłeś pominąć taki banalny, ale bardzo ważny szczegół.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#211 VaM

  • VaM
    Weteran
  • Postów: 1900
  • Dołączył: 23.06.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 17.06.2018 - 16:17

Akurat w tego typu złączach przykręcanych, nie wiem dlaczego ale bardzo często męskie jest gniazdo ^^

https://nowyelektron...rge_default.jpg

 

Wolę te bardziej pancerne wariacje, zwykle dostępne w handlu jako złącze przemysłowe, z mocowaniem na 4 śrubki. 

 

Co do przewodu to przekrój raczej nie ma znaczenia dla anodowego, ECC83 bierze zwykle 3mA na jedną anodę. 

Bardziej żarzenie jest problemem. 

Najlepszy kabel jaki widzę w tej roli to, zasilający od silników serw AC, bardzo gęsta linka w bardzo elastycznej izolacji, odporna na ciągły ruch, duże napięcie pracy. 

Bardzo fajne kable ma też Bitner, np. BiT GsLGs IS0019, atest na 450/750V ^^



#212 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 17.06.2018 - 18:08

Co do przewodu to przekrój raczej nie ma znaczenia dla anodowego, ECC83 bierze zwykle 3mA na jedną anodę.

 

Ma to znaczenie, bo jako że z reguły tego typu cienkie przewody pracują w obwodach małosygnałowych ich izolacja jest na napięcia rzędu 100V.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#213 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 17.06.2018 - 19:16

Izolacja ma tu raczej znaczenie - 400V leci.

 

T.



#214 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 18.06.2018 - 14:02

Możecie polecić kogoś do wykonania obudowy? Gięta blacha, alu albo stal nierdzewna. Do Engla potrzebuję,  fabryczne albo za małe albo zdecydowanie za duże.

 

T.



#215 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 18.08.2018 - 17:29

Się zrobiło kilka nowych kostek.

 

Kopia AMT P1

20180817001014-3f92c8eb.jpg

 

Uberszal

20180813235231-311550b6.jpg

 

Delay na FV-1

20180626233824-4caaf27f.jpg

 

Trainwreck Express

20180811000352-e9e33511.jpg

 

Przełączywacz ABY (na transoptorach. działa w dwie strony)

20180813125139-1f7d76d2.jpg

 

JCM800

20180415185430-2c8eda98.jpg

 

Symulator kolumny głośnikowej Mesa 4x12 V30

20180626233900-016057f5.jpg

 

Mesa DR (Boogie, z symulacją paczki i wzm. słuchawkowym)

20180626233711-48243f69.jpg

 

5150 na jfetach

20180805003041-e2c761e2.jpg

 

e530 na jfetach, z symulacją paczki i wzm słuchawkowym.

20180620071522-5c36efe0.jpg

 

T.


  • PanG, jjhop i IrekB lubi to

#216 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 11.09.2018 - 10:28

Kolejne graty

 

Plexi Drive, kopia kostki Wa...er

20180907001430-c5787b68.jpg20180907001431-e0b159de.jpg

 

Sunn Model T w kostce. Do tego nawet sam wyklepałem puszkę. Dwa kanały, boost na wejściu.

20180909212746-d40a376c.jpg20180909212748-40c48afb.jpg

 

A to taki pre z lżejszym distorszynem..

20180909212900-706bccc5.jpg20180909212858-854cd946.jpg

 

T.


  • secondtribe, jjhop i IrekB lubi to

#217 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 11.09.2018 - 12:18

Skąd ty masz tyle czasu? ;) Masakra! Towaru jak w hurtowni. Podziwiam.

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#218 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 11.09.2018 - 13:07

Nieprzespane noce, niedożywienie.. to i czas się ma :)

 

T.



#219 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 12.09.2018 - 11:41

Ehhh Panowie .... czapki z głów przed Waszymi produkcjami :o Ja skleciłem jakiś rok temu Triple Wreck z Efekty-DIY, ale koniec końców poszedł na sprzedaż bo chińska kopia z Ali brzmi znacznie lepiej. Nie chcę śmiecić na forum więc, podpinam się tutaj bo koledzy znacie się na rzeczy. Mam dwa tematy do ogarnięcia:

 

1. Taki oto footswitch:

https://guitarcenter...tche/laney-fs-2

chciałbym dorzucić do niego diody i pytanko jakie zakupić co by nie dawać dodatkowego zasilania. Najchętniej w dwóch kolorach czerwony (chanel) i zielony lub niebieski (reverb).

 

2. Piec Laney L5t-112 chciałbym przerobić pętlę efektów. Wiem, że można zrobić szeregową zamiast równoległej na bazie tego schematu

 

o6wvmA2.png

 

Pytanko, czy mogę wylutować jedną nogę R28 i wrzucić pomiędzy potencjometr liniowy, który umieszczę na tylnym panelu co by dowolnie sobie balansować od w pełni szeregowej do oryginalnej równoległej pętli efektów. A jeśli mój pomysł trzyma się kupy, to czy są jakieś wskazania co by umieścić tego potka przed lub za opornikiem ?

 

Z góry dzięki za pomoc.



#220 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 12.09.2018 - 17:25

No dobra z tym footswitchem to chyba bez zewnętrznego zasilania nie wyda. O ile na przełączniku od kanałów wygląda to tak, że zwierany jest pin 5 i 6, a przed ich zawarciem mamy napięcie 3,8V na pinie 5 które po zawarciu pinów zanika to przy drugim pstryczku od reverb zawsze brak napięcia.
Dobra Panowie jak to ogarnąć z zewnętrznym gniazdem zasilania?

#221 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 13.09.2018 - 07:06

No dobra jest inna opcja niż tak jak rozrysowałem poniżej. Niestety piny leżące w linii są na płytce zmostkowane, 1 z 4, 2 z 5 i 3 z 6. Czy jedyna opcja to tak jak poniżej przeciąć ścieżki i poprowadzić to w ten deseń ?

 

1e1dbe784bb73709.jpg


Ten post był edytowany przez Piotr_M dnia: 13.09.2018 - 07:09


#222 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 13.09.2018 - 09:45

Dla pewności i ewentualnego brumienia przetnij również w przełącznikach ścieżki 1-4. Odseparujesz w ten sposób przełączanie ledów od przełączania kanałów.



#223 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 13.09.2018 - 10:20

Tak, tak polecę po całości i zaleję potem rowek kalafonią tak na wszelki. A mam jeszcze jedno pytanko w tym temacie, zasilanie dałbym 9V i czy mogę wtedy bez rezystorów dać ledy 12V i czy będą one wtedy świeciły słabszym światłem niż wynikające ze specki, czy nie będą świecić wcale i muszę dać diody 3V i rezystory przed nimi ?

 

No i jeszcze ogromna prośba czy mogę dać tego potka w pętlę efektów i czy będzie to wtedy działało tak jak tego oczekuję (3 posty wyżej punkt 2) ? :D



#224 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 13.09.2018 - 11:33

Oporniki muszą być, ledy świecą prądowo a nie napięciowo. Poza tym każdy kolor leda  wymaga innej wartości opornika . Są to wartości do dobrania indywidualnie. Czerwona dioda led ok. 1kohma a niebieska 47kohma.



#225 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 13.09.2018 - 12:23

No właśnie manualnie sobie radzę i jak już mam wszystkie części to no problemo, ale z teorii to delikatnie mówiąc kuleję. Czyli dajmy na to biorę diody:

 

- czerwona - 2,1V, 20mA

- niebieska - 3,2V, 20mA

 

Zasilam to z którejś 9V sekcji zasilacza Yankee HS-M5 o maksymalnym natężeniu prądu 400mA. Oczywiście wszystko leci na kabelku z kilkoma wtykami, który z tej jednej sekcji poza tymi ledami będzie zasilał jeszcze 3-4 efekty.

Jakie oporniki powinienem zastosować Ohm/W ?


Bo program do dobierania rezystorów wyliczył mi:

 

- dla czerwonej rezystor 390Ohm/0,125W

- dla niebieskiej rezystor 330Ohm/0,125W

 

co do podanych przez Ciebie 1kOhm (1000Ohm) dal czerwonej i 47kOhm (47000Ohm) dla niebieskiej ma się trochę nie bardzo. :huh:



#226 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 13.09.2018 - 14:59

Pamiętaj , że diody led są fi3mm lub 5mm . Poza tym parametry jak jasność itp wykonania diód jest wątpliwa. Aby nie wchodzić w akademickie wyliczanki ja daję na początek opornik 1kohm i w zależności od potrzeb daję 1,5kohm . Z praktyki zawsze to było powyżej 1kohm.

Wracając do pętli i schematu. Ze schematu wynika , że R28-100kohm to integralna część reverbu i kombinowanie to błąd . Myślę ,że ktoś podpierał się opornikami R14 i w szczególności R15-100kohm. Można z tego układu zrobić pętlę szeregową - połączenie na czerwono add musi być ale moja wiedza podpowiada że wstawienie potencjometru gdzieś w układ jest niemożliwe. Musisz też pamiętać , że pętla szeregowa ma to do siebie gdy nie ma kabelków w send i return jest przejście między nami. Wiem ,że mało fachowym językiem tu się produkuję ale może ktoś bardziej kumaty się wypowie na ten temat.



#227 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 14.09.2018 - 07:01

OK, kupię garść rezystorów i pokombinuję.

Co do R28 to nie jest on częścią reverbu, cały układa jest opisany poniżej i odchodzi do niego ścieżka przed R28 i wraca za R28. Tak to dokładnie wygląda

 

662d75fbce91815a.png

 

Ten R28 tak na mój gust pełni trochę funkcję dławika, tak by w przypadku wpięcia czegoś w pętlę większa część sygnału leciała właśnie przez nią, a nie z jej pominięciem. Ale to tylko moje domysły :)



#228 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 14.09.2018 - 08:43

No i ło to chodziło , o całość schematu. Wszyscy się uczymy i ja też. Popatrz na schemat . Pętla równoległa i nic nie ma do niej podłączonego. Jak widać przez opornik R28 idzie podstawowy / czysty, przesterowany/ dźwięk. Jeżeli zrezygnujemy / odlutujemy jedną nóżkę / R28 w eter idzie TYLKO dźwięk powtórzony z reverbu i jest brak pierwszego podstawowego dźwięku. Gdy będziemy regulować potek reverb level to w głośniku będzie przy min cisza a przy max TYLKO powtórzony dźwięk z reverbu.



#229 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 14.09.2018 - 09:31

Tak, tak i dlatego trzymając się tego wcześniejszego schematu jeśli wylutuję R28 to muszę walnąć ten mostek pomiędzy wtykami lub zwyczajnie spinać send i return kabelkiem, gdy nic nie ma w pętli i teoretycznie mam pętlę szeregową zamiast równoległej.

Ale pomyślałem o takim bajerze żeby właśnie ten R28 zostawić tylko bezpośrednio przed nim lub za nim dać potek liniowy, który wyrzucę na tylny panel i tak na chłopski rozum po skręceniu go na 0 miałbym pętlę szeregową, a po rozkręceniu na maksa latałoby to mniej więcej tak jak było w oryginale. A dodatkowo kręcąc potkiem od min. do max miałbym możliwość balansowania gdzieś tam pomiędzy.

Czy to słuszna myśl, czy nie bardzo ?



#230 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 14.09.2018 - 09:47

Nie mogę się z tobą zgodzić , gdyż R18-100kohm wraz z R22-100kohm powoduje ,że wzmocnienie U1A jest równe 1 i każde dodawanie w szereg opornika powoduje zmniejszenie wzmocnienia. A nie chcesz bardziej się skupić aby pętlę szeregową lub równoległą przełączać jakimś mini switchem kilka pinowym i zrezygnować z potencjometru.


  • Piotr_M lubi to

#231 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 14.09.2018 - 10:24

I zapewne masz rację bo jak pisałem z teorii jestem noga. Czyli najlepiej będzie dać przed lub za R28 jakiś switch (mam nawet na stanie DPDT).



#232 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 14.09.2018 - 10:42

Puk puk.. ekhm.. czy można prosić o przeniesienie dyskusji do wydzielonego ku temu wątku? :)

 

T.



#233 Piotr_M

  • Piotr_M
    Gaduła
  • Postów: 288
  • Dołączył: 16.11.2017
  • z:Mazowsze

Napisany 14.09.2018 - 11:09

Ehh ..... ten .... no .... przepraszam, że się tu tak rozpanoszyłem. Właśnie nie chciałem kolejnego wątku zakładać, a tytuł tego nawet tak mi jakoś pasował :)



#234 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 14.09.2018 - 14:11

Spoko, żalu nie mam:).

 

T.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników