Skocz do zawartości



Zdjęcie

Moje dłubanie


  • Zaloguj się
233 odpowiedzi na ten temat

#1 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 28.04.2017 - 11:02

Wrzucę tutaj czasem info o bieżącym projekcie, tak dla poddierżania razgawora.

 

Klon Centaur działa, idzie do malowania. Trafiłem na obudowę, która ma sloty od wewnątrz na ściankach i pech chciał, że wypadły tam gdzie zaplanowałem gniazda jack i trzeba było je wygolić.

W ogóle z obudowami to mam jakiś niefart. Góra jest całkiem ok, ale widać, że azjatyckie obudowy (Gainta) nie wychodzą idealnie z odlewni i boki są szlifowane. Czasem dość głębokie ślady po szlifowaniu są i sporo pracy by to wyprowadzić na gładko (w miarę...).

 

20170414_094007_zpsmcb93evl.jpg

 

20170414_093806_zpsgirgmpcr.jpg

 

 

Wkrótce zabieram się za Decimatora i Triple Wreck. Wszystko już gotowe do budowy.

 

20170426_182955s_zpsd4wdyoch.jpg

 

T.

 


  • Dog, IrekB, sebjus i 1 inny lubią to

#2 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 5115
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 28.04.2017 - 11:05

Gdzie kit'y kupujesz?



#3 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 28.04.2017 - 11:23

Zero kitów. Płytki samodzielnie robię.

 

T.


  • Mad220V, maciurek i sebjus lubi to

#4 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 5115
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 28.04.2017 - 11:24

No comment Brawo TY!!!



#5 Roberto

  • Roberto
    Użytkownik
  • Postów: 39
  • Dołączył: 21.09.2016

Napisany 28.04.2017 - 12:43

Co do obudowy - czy kupujesz w Krakowie i gdzie :)  czy net?



#6 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 28.04.2017 - 12:53

Dłubać każdy może. Z jakiegio schematu korzystałeś odnośnie bramki szumów.



#7 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 28.04.2017 - 13:03

Roberto - w Krakowie, w Monsterze (przez net z odbiorem osobistym, wtedy taniej, ceny hurtowe). Jeszcze jedna opcja jest  - aukcja z odbiorem osobistym w Krk.

 

tomaszgab - schemat z efektydiy.

 

A właśnie.. może ktoś podrzuci pomysł. Przymierzam się do budowy Throttle Boxa i poszukuję obudowy zbliżonej do oryginału. Chcę zrobić wersję dwupłytkową i mam problem ze znalezieniem obudowy, która pomieści dwie płytki (jedna nad drugą), potencjometry, baterkę, itp. Jest np Gainta BS15, ale trochę za niska. Hammond 1550D może nie zmieścić pcb. Nie jestem fanem wielkich płytek i równie dużych obudów.

 

T.


  • Roberto lubi to

#8 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 28.04.2017 - 13:42

Nie rozumiem kabelków w switchu, co tam robią dwa oporniki.



#9 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 28.04.2017 - 14:02

Masz na myśli zdjęcie Klona? Klon nie ma trubajpasu, to są rezystory od bufora.

 

T.



#10 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 28.04.2017 - 17:29

A ta płytka to tam sobie tak luzem w środku lata?


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#11 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 28.04.2017 - 17:40

Mi bardziej przeszkadza pomysłu aby ciut odsunąć switcha i między obudowę wsadzić bateryjkę. Jest i tam podwójny potencjometr i budowniczemu brakuje miejsca na płytkę.

#12 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 28.04.2017 - 18:24

Na zdjęciu płytka jest luzem. To jest zmontowane do testu. Ale.. przewody są na tyle krótkie, że uniemożliwiają podróże płytki po obudowie. Dodatkowo tutaj (tymczasowo) jest folia izolująca płytkę od potencjometrów. Docelowo będzie albo pianka samoprzylepna albo taka masa (coś ala plastelina).

Z drugiej strony, nawet jak nie będzie przyklejona to się nic nie stanie (przewody ja trzymają).

Co do przesuwania switcha - oprócz estetyki wyglądu wewnątrz, zwracałem uwagę na rozmieszczenie i układ na zewnątrz.  I tak mi pasowało najbardziej, do tego dopasowałem położenie baterii oraz płytki. Oczywiście z punktu widzenia bebechów można było przesunąć przełącznik w bliżej bocznej ściany i w górę, bateryjkę pomiędzy przełącznik a ścianę, a w puste miejsce wstawić pcb. Ale w takim układzie (moim zdaniem) potencjometry i przełącznik za blisko krawędzi obudowy są.

 

T.



#13 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 28.04.2017 - 20:26

To są ogólnie szczegóły ,liczy się efekt końcowy i satysfakcja ale jeżeli jest to podparte estetyką w środku i na zewnątrz to tym bardziej dopinguje to nas. Róbta chłopy te efekty bo przyjemności jest ogrom no i są porażki ale o tym się zapomina.

#14 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 5115
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 28.04.2017 - 20:29

bez porażek nie ma efektów  ;)



#15 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 28.04.2017 - 21:37

Słowa śpiewane J.Stuhra najlepiej to oddają ,,,dłubać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak to komu wychodzi,,,
  • sebjus lubi to

#16 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Weteran
  • Postów: 1749
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 28.04.2017 - 22:47

'...czasami człowiek musi inaczej się udusi...'  - boże  tosz to o mnie :D



#17 Roberto

  • Roberto
    Użytkownik
  • Postów: 39
  • Dołączył: 21.09.2016

Napisany 29.04.2017 - 08:45

to jest choroba, wiem coś o tym: :lol:

6725a12a41d2a814med.jpg


Ten post był edytowany przez Roberto dnia: 29.04.2017 - 08:47


#18 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 29.04.2017 - 10:51

Prototyp

20170207_073716_zpssdk7rov4.jpg

 

I wersja finalna (oby).

20170424_214622_zpsa8ulghhb.jpg

 

To je preamp do piezezo i  przetwornika elektromagnetycznego. Będzie zamontowany w gitarze rezofonicznej.

 

T.

 

 



#19 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 30.04.2017 - 15:19

Fuk Fuk, Fuk... co za wredne przewody. Kupiłem tasiemkę tlwy bo gdzieś przeczytałem, że całkiem nieźle się sprawuje, a przede wszystkim, że nie zwiewa izolacja przy lutowaniu. Akurat.. co za badziew. Dobrze, że kiedyś kupiłem kynar, daję teraz zamiast wstążkowego. Ktoś się może orientuje, czy 0.25mm z amptone się kurczą czy nie? 

 

T.



#20 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 30.04.2017 - 16:32

Stosuję przewody w taśmach TLWY kupowane w AVT i problemów nie miałem. No cóż, może wszyscy producenci zaczynają za wszelką cenę oszczędzać? :(


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#21 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 30.04.2017 - 18:47

Mam trzy taśmy, od różnych producentów. Różnią się wyglądem zewnętrznym (tworzywem) i środkiem (miedź i coś srebrnego). Ale wszystkie się kurczą. Jak na razie najlepszy kynar i zdobyczne przewody z jakiegoś switcha do kompa (monitor, klawiatura, mysz). Ale powoli zapas się kończy.

 

Przed chwilą odpaliłem Triple Wrecka, trochę wykastrowanego, bez boosta. Po oglądnięciu kilku filmów pokazujących działanie boosta stwierdziłem, że nie trza mi takiego ficzera. A w dodatku zmieszczę do mniejszej obudowy (125B).  Gainu ma TW w pigułę. Pozostaje tylko decyzja co do wykończenia obudowy. Jeszcze nie zdecydowałem czy będzie trawiona czy z psikawki.

 

T.



#22 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 30.04.2017 - 19:57

Triple Wrecka nie mam, nie klonowałem i nie ogrywałem. Może też bym sobie "posklejał"? Obudowy leżą w szufladzie i ciągle się pytają, czy je czymś wypełnię. :D

 

Tego robiłeś?

Wampler%2BTriple%2BWreck.png


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#23 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 5115
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 30.04.2017 - 20:15

Roberto, mówisz że to choroba... Cóż jakby to ująć... Trudno się z Tobą nie zgodzić!!!
 

90abc321a47d3964.jpg

 

 

f97daaac24d59149.jpg

 

Jest to chyba jedyna choroba w której pragnę trwać jak najdłużej, oby do końca życia  :D  :D  :D

 

 

 

Temol, jak też uzywam tasiemek z AVT i jest gicior. Teraz natomiast częściej używam drucików. Wydają się być bardziej estetyczne po złożeniu efektu wewnątrz.

 

Co do Triple Wr. ja swojego złożyłem z gratów z efekty-diy.pl, no i taki oto miałem pomysł na obudowę:

 

db90bc0cfb4abcc0.jpg
 

Tyle że wykonana była jeszcze w czasie kiedy poszukiwałem sposobu na wykonanie z jak najlepszym efektem końcowym. 


  • IrekB lubi to

#24 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 30.04.2017 - 20:37

IrekB - nie, inny projekt. Ten, który podesłałeś widziałem. Ma trochę większą płytkę (ok 50x62mm) i przez to trochę wygodniejszy w  montażu. U mnie pcb ma wymiary 58x43, dość ciasno, pionowy montaż niektórych rezystorów i diód.

 

20170429_094320_600_zpsb869hyr0.jpg

 

 

sebjus - druciki też są ok. Ale wyszły mi takie sensowne średnice, zostały grubaśne. Jeszcze do łączenia gniazd, przełącznika, itp. są ok. Ale do płytki prowadzenie odpada. Już i tak fanaberią są trzy średnice otworów na płytce, kolejnych nie chce mi się. Do większości elementów daję 0.6mm. Niektóre elementy, przewody, podstawki, tranzystory - 0.8mm. Największe dziurska to 1mm, do potencjometrów, itp. Zdecydowanie wygodniej się lutuje jeżeli wyprowadzenia nie maja za wiele luzu w otworach. Za dawcę drutów służy mi skrętka. Mam różne rodzaje - drut pojedynczy i plecione (takie półsztywne).

 

T.


  • Roberto lubi to

#25 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 30.04.2017 - 21:02

oO! Dzięki! Właśnie zależy mi na płytce, która zmieści się do małej (czy tez standardowej) obudowy.

 

Ale ten twój to całkiem popsuty! TL074 ci wypadł, prostownicza się zgubiła, fuj!

;)


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#26 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 5115
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 30.04.2017 - 21:15

Z bardzo dużym zainteresowaniem oglądam PCB Twojej produkcji.



#27 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2634
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 30.04.2017 - 22:29

Dłubacze, budowniczowie, świry innej maści , liczy się " efekt finalny". Budowniczowie, a niech to ukochane dzieło było zbudowane na jednym tranzystorze , zdecydowanie jestem zaaaaaa

#28 Roberto

  • Roberto
    Użytkownik
  • Postów: 39
  • Dołączył: 21.09.2016

Napisany 1.05.2017 - 08:30

bardzo dobry temat,

2b8e5b75f0e0dcc9gen.jpg

to jest morpheus tylko hi-gain z bramką szumów, trochę trudny do rozruchu ale już wiem co i jak i moge się podzielić :)



#29 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 2.05.2017 - 15:12

Roberto - Morpheus G2D?

sebjus - czy w swoim TW dawałeś ekranowany przewód od jacka input? Na razie mam całość bez obudowy i przy gain na maksa trochę śmieci zbiera. Może znikną po zapuszkowaniu. Ale czytałem, że przy hajgejnach czasem się daje ekranowane przewody.

T.

#30 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 2.05.2017 - 15:31

temol, jak ci takie ładne płyteczki wychodzą? Zdradź trochę szczegółów. Człowiek chętnie się uczy całe życie. :)


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#31 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 2.05.2017 - 16:44

Chcesz wersję long czy short? :)

 

Najczęściej szukam projektu z dobrze dopracowana płytką. Jeden efekt ma zwykle kilka wykonań, w różnych obudowach i z płytkami różnej jakości. Jakość - tutaj mam na myśli kilka aspektów, np. "elegancję" prowadzenia ścieżek, sam obraz płytki, itp. Rzadko kiedy decyduję się na użycie obrazu płytki pobranego z netu. Często publikowane są wersje bitmapowe, w różnej jakości, co przekłada się później na wygląd płytki (w skrajnych przypadkach schodkowane niektóre ścieżki). No chyba, że trafi się wektorowa w pdf... to już sporo mniej roboty jest. Jak już mam obraz płytki - wrzucam do Inkscape albo Illustratora i przeważnie przerysowuję płytkę do wersji wektorowej, przy okazji sprawdzając czy raster wyprowadzeń się zgadza. A jak wiem, że nie mam np kondensatora z rastrem 5mm tylko jest 7.5mm, a jest miejsce na 7,5mm to zmieniam rozstaw na rysunku. Na kolejnej warstwie robię sobie obrysy elementów, numerację, wartości, itp.

 

Jak już jest gotowy rysunek, leci wydruk na folię, w negatywie (odwrócone kolory). Płytki wykonuję przy pomocy światłoczułej folii negatywowej UV. Trzeba nakleić folię na laminat, nałożyć na to maskę ze ścieżkami i naświetlić UV (mam naświetlarkę). Następnie "wywołać" naświetloną folię i wreszcie wytrawić. A później to już tylko wiercenie, nanoszenie opisu (termotransfer). Jeszcze zamierzam do tego procesu wdrożyć cynowanie płytek i soldermaskę. Ale na razie szukam taniej opcji soldermaski domowym sposobem.

 

Tutaj płytki po trawieniu, jeszcze z folią na ścieżkach.

20170331_073647_zpscgjiyw1w.jpg

 

A tutaj opis.

20170408_121243_zps0pwgonbr.jpg

 

Ogólnie to jest trochę roboty, szczególnie na początku, w fazie przygotowania wydruku, ale warto. No i opis, który niesamowicie ułatwia montaż elementów.

 

T.


  • IrekB, sebjus i noobgitary lubi to

#32 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 2.05.2017 - 18:17

Pełna profeska!

Musisz być niesamowicie cierpliwy, by w swoje projekty wkładać tyle pracy! No chyba, że robisz to biznesowo i na większą skalę.

Chciałby robić sobie płytki metodą naświetlania UV ale nie mam naświetlarki ... ani nawet miejsca na nią! :D Zatem na razie tylko termo-transfer ... a to już nie to samo. :(

Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejne projekty!


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#33 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 2.05.2017 - 19:10

Nie ma biznesu, robię dla siebie. Co do naświetlarki - ja mam ze skanera do zdjęć, wpakowałem tam świetlówki UV. Ale można kupić prawie gotowce, zdecydowanie mniejsze - lampy UV do paznokci. Trochę trzeba zmodyfikować i gotowe :)

Zrobiłem kilka płytek termotransferem, ale wkurzające było poprawianie pisakiem ścieżek  przed trawieniem, szorowanie z papieru.. Gdybym chciał biznesowo robić płytki to raczej nie tędy droga. Trzeba zlecać.

 

T.



#34 Viehu

  • Viehu
    Moderator
  • Postów: 13985
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 4.05.2017 - 14:47

Mi tam płytki na papierze kredowym wychodziły idealnie po transferze, ale zdarzało się z braku laku drukować na zwykłym i się mordować z włóknami :P

Jak chcesz tanio zabezpieczyć druk to polecam kalafonię rozpuszczoną w spirytusie.



#35 xnme

  • xnme
    Stary wyjadacz
  • Postów: 712
  • Dołączył: 26.09.2012

Napisany 4.05.2017 - 15:10

a obudowa będzie ameliniowa? ;)


Music is The Gate!


#36 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 4.05.2017 - 15:28

Jak chcesz tanio zabezpieczyć druk to polecam kalafonię rozpuszczoną w spirytusie.

... a jeszcze lepiej w acetonie.


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#37 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 4.05.2017 - 22:49

Ameliniowa, sie wie... ;)

 

Kalafonii nie stosuję na płytki bo mie się nie podoba usmarowana i klejąca płytka :)

 

T.



#38 Roberto

  • Roberto
    Użytkownik
  • Postów: 39
  • Dołączył: 21.09.2016

Napisany 5.05.2017 - 12:51

Nie było mnie chwilę: temol - tak to Morpheus G2D,

Płytki drukuję na żółtym papierze z Aliexpress, nic nie zostaję i nie trzeba usuwać pozostałości papieru.

Odpuściłem też zabezpieczanie lakierem z kalafonią i teraz cynuję zwykłą pastą do lutowania ze składu budowlanego.

Muszę tylko jeszcze opracować jakąś metodę nakładania pasty, bo pędzelek który jest pod zakrętką pojemnika

niespecjalnie spełnia swoje zadanie. Po nałożeniu wygrzewam opalarką elektryczną, (lepsza jest gazowa) zmywam detergentem (płynem do naczyń) pozostałości topnika w gorącej wodzie i na końcu wiercę. Nie trzeba się już martwić o soldermaskę. ;)


Ten post był edytowany przez Roberto dnia: 5.05.2017 - 12:51


#39 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 5.05.2017 - 14:20

Tak, spotkałem opis takiej metody z pastą. No jest to jakieś rozwiązanie. Ale bardziej skłaniam się ku stopowi Lichtenberga. Albo preparat do cynowania chemicznego, na zimno. Tylko nie wiem jaką ma trwałość roztwór.

Podeślesz link do papieru z ali?

 

T.



#40 Roberto

  • Roberto
    Użytkownik
  • Postów: 39
  • Dołączył: 21.09.2016

Napisany 5.05.2017 - 15:10

Może jeszcze komuś się przyda:

https://pl.aliexpres...0608.0.0.uVpWJf



#41 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 5.05.2017 - 17:57

oO! Dzięki bardzo! Przetestuję.

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#42 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 6.05.2017 - 17:01

Roberto - czy robiłeś przy pomocy tego papieru opisy na obudowach alu?

 

Pudełko na TW gotowe. Ależ się namachałem papierem ściernym.. Obudowy, które kupuję są ok na pierwszy rzut oka.. ale jak się zacznie szlifować to dopiero widać jakie są nierówne i okaleczone. Na razie mam styczność z obudowami dwóch firm (a całkiem możliwe, że robi to jedna manufaktura). Mam pudełka od Gainty i ProsKit. Ciekawe jak Hammondy. Trzeba będzie kiedyś zakupić.

 

20170505_185530_600_zps28mgqwlv.jpg

 

 

T.



#43 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 7.05.2017 - 10:29

Kopia Triple Wrecka niby skończona. Ale nie do końca jestem zadowolony. Pomimo zapudełkowania, ekranowanego przewodu "in", mniej więcej od pozycji "godzina 15" gałki gain, wchodzą śmieci. Trzeba będzie jeszcze pogmerać..

Wykończenie - goła obudowa i kalkomania waterslide Forevera. Nie miałem takiej z białym podkładem, poszło na transparentnej. Trochę się obawiałem, że będzie kiszka ale wyszło całkiem sensownie - kolorowy nadruk na transparentnej folii nałożony na aluminium daje ciekawy efekt - jakby metalizowane kolorki (w zależności od oświetlenia). Przed naklejeniem na puszkę folia machnięta dwa razy akrylem bezbarwnym.

 

20170507_104440_600_zpsv0owwtte.jpg

 

A tutaj puszka przed montażem. Na deklu trawione logo.

 

20170506_094313_600_zpsb4eatcij.jpg

 

 

T.


  • IrekB lubi to

#44 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 8.05.2017 - 09:00

Obudowa Klona odleżała swoje po malowaniu, wczoraj przeszlifowałem i przepolerowałem górę i nakleiłem kalkomanię. Trochę wkurzająca zabawa przy tak dużej powierzchni.. tu się poprawi, tam się zmarszczy...

 

20170507_215414_600_zpsxz3m7s4q.jpg

 

T.


  • sebjus lubi to

#45 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 5115
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 8.05.2017 - 09:16

Co tu dużo mówić. Piękne Panie pełna profeska. Rozumiem że po folii z grafiką przelecisz jeszcze bezbarwnym?

#46 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 8.05.2017 - 09:23

Dokładnie tak. Teraz jest podkład, złoty, bezbarwny i kalkomania. Całość jeszcze potraktuję kilkoma warstwami bezbarwnego.

 

T.



#47 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 8.05.2017 - 10:20

Efektów a efektów! .... Tylko kto na nich będzie grał? ;)

Finalnie to czekamy na próbki z plumkaniem!


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois


#48 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 8.05.2017 - 10:33

No przecież na czymś musi kurz osiadać.. tak na półkach to nuda.. :)

 

T.



#49 temol

  • temol
    Gaduła
  • Postów: 186
  • Dołączył: 10.04.2017
  • z:Kraków

Napisany 10.05.2017 - 12:23

Się okazuje, że przy pomocy folii negatywowej płytki dwustronne to żaden problem. Zapewne termotransferem tez można, tylko więcej celowania co by utrafić precyzyjnie. Jeszcze dodatkowo spróbowałem z tej folii zrobić niby soldermaskę.. ciekawe czy przetrwa bez szwanku lutowanie.

 

2sided_zpswb1h2vxu.jpg

 

T.


  • blacksmith and sebjus lubi to

#50 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2925
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 10.05.2017 - 12:28

Skurczybyki za ładne na moje możliwości!

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym, bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

"Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami, jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości." - Andre Maurois





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników