Skocz do zawartości



Zdjęcie

Poziom send pętli efektów, trochę teorii


  • Zaloguj się
14 odpowiedzi na ten temat

#1 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 9.01.2017 - 22:32

Witam wszystkich!

 

!Dla porządku w poście schemat wklejam na samym końcu!

 

Pytanie dotyczy wzmaka JCA50h, a raczej jego pętli. Nie chcę zawężać tematu tylko do tego konkretnego modelu i chciałbym się dowiedzieć też trochę "jak to działa".

 

Jakiś czas temu zrobiłem mod pętli w moim Jet City, którego efekt nie do końca mnie satysfakcjonuje. Mod polegał na wlutowaniu równolegle do R25 rezystora 860Ohm (wylutowałem R25 i wlutowałem 620Ohm co jest ekwiwalentem tych dwóch równolegle) oraz wlutowaniu równolegle do R21 kondensatora 4u7.

 

Znalazłem również inne rozwiązanie, dużo rzadziej powtarzane w internecie, które ma za zadanie dodać potencjometr regulujący send level:

 

 

You'll need to break the connection between C15 and the "Send" jack. 

 
Run a wire from the side of the this capacitor that is connected to the "Send" jack to Lug 1 of a 1M audio tapered potentiometer.
 
Run a wire from Pin 2 of this potentiometer to the tip of the "Send" jack (where the capacitor was connected before).
 
Run a wire from Pin 3 of this potentiometer to ground.

 

I teraz pytania:

 

1. Czy "manipulowanie" przy R25 powoduje zmianę impedancji SEND? Jak ona się ma do poziomu sygnału - dlaczego mniejszy opór ma oznaczać mniejszy poziom sygnału?

2. Po co kondensator równolegle do R21? Jakie zadanie spełnia? Czemu normalnie go nie ma, a przy niższej wartości oporu w R25 już powinien być?

3. Są pętle w których jest regulacja SEND oraz RETURN level. Po co regulacja return level? 

4. Czy metoda zamieszczona w cytacie ma prawo działać? Dlaczego tak lub dlaczego nie?

 

To chyba tyle pytań, czekam ze zniecierpliwieniem na wszelkie odpowiedzi i z góry dziękuję za zainteresowanie ;)

Jenot

 

 

schemat:

K2fq0.jpg



#2 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3329
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 9.01.2017 - 22:44

Wyjście send przez potencjometr 1M to idiotyczny pomysł, zwłaszcza, że tam może być potencjometr 10k. Jakikolwiek jednak potencjometr regulujący poziom wyjściowy z wtórnika na send zzmniejsza poziom sygnału w ogóle, a to oznacza, że po prostu będzie ciszej. Również mod zmniejszający wartość opronika R25 zmniejsza poziom sygnału w pętli i w ogóle, stąd pomysł na dodanie kondensatora zwiększającego wzmocnienie w następnym stopniu - w efekcie mamy niższy poziom sygnału w pętli a sumaryczne wzmocnienie mniej więcej takie samo. Regulacja return jest potrzebna, jeżeli zmniejszymy poziom send to trzeba go po powrocie z efektu znowu podbić, żeby było tak samo. Metoda z cytatu zadziała, ale jest zła technicznie i słaba.



#3 PanG

  • PanG
    Stary wyjadacz
  • Postów: 723
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 9.01.2017 - 22:50

Też pisałem o tym już kiedyś na forum. Poszukaj. 



#4 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 9.01.2017 - 23:00

Ok, załóżmy że robię regulację send, w jaki sposób zrobić regulację return? Czy po prostu lepiej empirycznie dobrać kondensator?


Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#5 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3329
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 9.01.2017 - 23:03

Nie da się. Kondensator powyżej pojedynczych uF działa w pełnym paśmie, mniejszy podbija tylko górę, ale i tak robi to maksymalnie, to znaczy tyle ile może wzmocnić ten stopień lampowy. Nie da się zrobić regulacji return, jeżeli ten kondenstaor to za mało, potrzebny by był dodatkowy stopień wzmacniający, jak u fendera na operacyjnych na przyklad.


  • Jenot lubi to

#6 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 9.01.2017 - 23:13

Ok, teraz jasne! Dzięki przemak!

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#7 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 9.01.2017 - 23:41

Albo jeszcze nie! Jeszcze jedno pytanie :D

 

Czy jako podbicie przed returnem nadawałby się taki układ http://efekty-diy.pl/lpb.html ?



#8 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3329
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 9.01.2017 - 23:42

Nie.



#9 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 9.01.2017 - 23:47

To było zwięzłe i na temat! Dzięki ;)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#10 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3948
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 10.01.2017 - 08:55

A mówiłem, nie bierz tego wzmaka jeśli chcesz używać efektów :P



#11 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 10.01.2017 - 12:39

A mówiłem, nie bierz tego wzmaka jeśli chcesz używać efektów :P

Kiedy ja lubię jak on gada, a jakimśtam efekciarzem znowu nie jestem :D

 

Tak na marginesie, to najrozsądniejszym wyjściem wydaje się takie pudełeczko ;)

f6cefc0cb5f8f7d439d425573d1dd007.image.1



#12 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3329
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 10.01.2017 - 13:34

To jest dobre rozwiązanie pod warunkiem, że to konkretnie ma jakąś przetwornicę w środku albo trafo, bo jak nie, to bez sensu.



#13 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3948
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 10.01.2017 - 14:03

No i że efekt ma kill-dry i jest tylko jeden w pętli.



#14 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 10.01.2017 - 14:14

No i że efekt ma kill-dry i jest tylko jeden w pętli.

 

Ale to nie jest imitacja równoległej pętli. Masz 4 gniazda.

 

sa_instrukcja_1m.jpg

 

 

W tę pętlę można więcej efektów władować.

ALA-1 ma jedno wejście stereo jacka i kabel z jednej strony stereo jack z drugiej dwa mono do pętli - takie zmniejszenie plątaniny kabli, no i ma jeszcze ground lift switch. 

 

Nie jestem pewien, ale chyba Król Julian ma coś takiego ;)



#15 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3948
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 10.01.2017 - 14:41

Myślałem, że to właśnie imitacja równoległej.

Mój błąd, cofam z tym killdry itp.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników