Skocz do zawartości



Zdjęcie

Combo do 100


  • Zaloguj się
40 odpowiedzi na ten temat

#1 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 8.01.2017 - 16:19

Dzień dobry

 

szukam comba do maksymalnie 100, ale mile widziane mniej. Zdecydowanie używek szukam. W oko wpadł mi ten Laney http://allegro.pl/la...6666167839.html

Warto sie zastanowić? Będzie grał z Epiphonem Les Paul Studio (Deluxe chyba)



#2 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Weteran
  • Postów: 2511
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 8.01.2017 - 16:41

No jak sama nazwa wskazuje, to HardCore na maxa ... i z  tym epi to może wyjebać w kosmos, no chyba że deluxee to da radę :D



#3 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 682
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 8.01.2017 - 16:50

Moim pierwszym wzmakiem był ten Laney w wersji z reverbem ;) 

Dupy nie urywa, ale do 100zł jest ok ;) 



#4 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1243
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 8.01.2017 - 17:00

Za przysłowiową stówkę nic sensownego się nie da...

Jakbym musiał to bym to pewnie wziął,    ... albo próbował grać przez kompa - kiedyś dało się kupić interfejs - podróbę guitar linka behringera - za jakieś 80 zł



#5 Nobody89

  • Nobody89
    Stary wyjadacz
  • Postów: 610
  • Dołączył: 20.07.2015
  • z:Władek

Napisany 8.01.2017 - 18:15

Od tego HardCore aż mu się głośnik sfajczył i teraz siedzi tam Alpierd, teraz to HardCore x2

#6 dirtystrat

  • dirtystrat
    Gaduła
  • Postów: 263
  • Dołączył: 05.09.2012
  • z:ZST

Napisany 8.01.2017 - 18:53

Koledzy dobrze prawią. Można kupić w tej cenie tani interfejs od Behringera (używkę), albo jeszcze tańszą wersję tegoż samego, tyle że no name. Jest chyba Alesis Guitar Link (ALE NIE UŻYWAŁEM) z jakąś wersją Guitar Riga gratis. A generalnie, jak masz jakieś słuchawki to możesz też poszukać VOX amPluga - całkiem spoko opcja. Jest też jakiś Joyo o tej samej funkcjonalności, ale to już nie testowałem, więc się nie wypowiem.


Sutenerstwo, kontrabanda, rock and roll


#7 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 8.01.2017 - 20:30

Słuchawki mam, a głośniki tylko wbudowane w monitor.



#8 dirtystrat

  • dirtystrat
    Gaduła
  • Postów: 263
  • Dołączył: 05.09.2012
  • z:ZST

Napisany 8.01.2017 - 21:45

No to amPlug.


Sutenerstwo, kontrabanda, rock and roll


#9 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 8.01.2017 - 22:22

A wpięcie gitary przez liniowe do komputera i Guitar Rig? Jak nie wypali to czegoś poszukam dalej.



#10 Nobody89

  • Nobody89
    Stary wyjadacz
  • Postów: 610
  • Dołączył: 20.07.2015
  • z:Władek

Napisany 9.01.2017 - 00:25

Bez interfejsu da radę, ale od szarpnięcia struny, do dźwięku z kompa mija chwila... poza tym masz niesamowicie wiele szumów, trzasków, ogólnie opcja niegrywalna...



#11 slash1

  • slash1
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1412
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Turza

Napisany 9.01.2017 - 08:35

Taki mały byle jaki piecyk da mu więcej frajdy niż słuchawki. Kup byle co
  • Jenot lubi to

#12 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 682
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 9.01.2017 - 14:31

Taki mały byle jaki piecyk da mu więcej frajdy niż słuchawki. Kup byle co

+1



#13 rockfun

  • rockfun
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 6543
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:bloku obok

Napisany 9.01.2017 - 15:09

Też bym wolał byle jaki piecyk. Ten amPlug VOXa nawet fajny ale na dłuższą metę to męczące. To lepiej chyba grać do kompa :D albo jakieś tanie (nawet bardzo, najtańsze:) multi .

Kurde w sumie za 100zł to niektórzy ciężko by mieli kabel polecić :P ,a tu wzmacniacz no ale może się coś uda trafić.


Are You ready for a good time?

 


#14 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13762
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 9.01.2017 - 16:45

Taki mały byle jaki piecyk da mu więcej frajdy niż słuchawki. Kup byle co

Prawda. Po latach rzeźbienia w kompie zwlokłem sobie do domu starego eltrona 25 i jest fajnie ;)



#15 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 9.01.2017 - 17:15

na olxie wiszą dwa kustomy za 100, to już raczej maks, bo jeszcze przesyłka



#16 aAngel

  • aAngel
    Weteran
  • Postów: 2541
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 9.01.2017 - 20:18

Mysle ze ten kustom bedzie OK. W tej cenie wlasciwie nie ma w czym wybierac.


REGIPS - płyta gibsonowo-kartonowa


#17 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 9.01.2017 - 20:27

Już tylko ten został:

https://www.olx.pl/o...tml#2af4bcaf9e



#18 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1243
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 9.01.2017 - 21:34

bierz póki jest



#19 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4498
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 10.01.2017 - 13:04

Miałem kiedyś podobnego Laneya, tylko 65W i z efektami. HardCore Max;) Szału nie robił, ale strasznej biedy też nie było. Jakby sięgo udało dostać za stówkę to jakiś straszny deal to nie będzie.
no pain, no gain

#20 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 10.01.2017 - 17:29

Miałem kiedyś podobnego Laneya, tylko 65W i z efektami. HardCore Max;) Szału nie robił, ale strasznej biedy też nie było. Jakby sięgo udało dostać za stówkę to jakiś straszny deal to nie będzie.

 

Już 91 na aukcji, więc raczej odpuszam, myślę, że Kustom będzie lepszy.

Chociaż i tak się na razie wstrzymam, zobaczę jak będzie z graniem przez komputer. A propos, mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to wygląda? kablem gitarowym z przejściówką wpinam się do line in czy mikrofonowego? I co potem?



#21 SSSLASH???

  • SSSLASH???
    Gaduła
  • Postów: 276
  • Dołączył: 16.02.2012

Napisany 10.01.2017 - 19:28

Jak combo,to wystarczy 50 watt.100,to najlepiej głowa + kolumna



#22 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4498
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 10.01.2017 - 20:11

Chociaż i tak się na razie wstrzymam, zobaczę jak będzie z graniem przez komputer. A propos, mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to wygląda? kablem gitarowym z przejściówką wpinam się do line in czy mikrofonowego? I co potem?

Generalnie to nie wpinasz się do wejścia ani mikrofonowego (bo tu się wpina mikrofon) ani liniowego (bo tu się wpina źródła o sygnale o poziomie liniowym), tylko do instrumentalnego. Problem z wejściem instrumentalnym jest taki, że go nie ma w komputerze. Dlatego trzeba interfejs. Interfejs to jest inaczej karta dźwiękowa, tylko kartę dźwiękową ma każdy głupi więc muzycy uparli się nazywać swoje karty dźwiękowe "interfejsami audio" żeby odróżnić się od plebsu. Ale jak nie ma się interfejsu, można próbować z tym co się ma, z tym że na cuda raczej nie należy się nastawiać.

Potem instalujesz program udający wzmacniacz gitarowy, Guitar Rig, Amplitube, BIAS, SGear albo coś takiego, ustawiasz brzmienie, zastanawiasz się czemu to nie działa, ustawiasz coś w systemie, zastanawiasz się czemu dźwięk dobiega z głośnikach po kilku sekundach od zagrania, dłubiesz w ustawieniach, grasz.

Dla porównania, mając piec procedura wygląda następująco: podłączasz gitarę, grasz.
no pain, no gain

#23 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13762
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 11.01.2017 - 13:33

Z tym "instalujesz" to taki skrót myślowy, powinno być kupujesz za gruby hajs software, instalujesz, a za resztę co zostanie kupujesz najtańszy interface. :P 



#24 Eclipse

  • Eclipse
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5881
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 11.01.2017 - 13:36

Symulacje ampów Poulin są dostępne za darmo, BIAS Pedal był przez chwilę za darmoszkę do ściągnięcia, jeno było brać. Reaper DAW na 3 miesiące można mieć też za darmo więc z tymi grubymi hajsami to bym się nie rozpędzał. Nagrywać można dobrze i w nędzy. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 11.01.2017 - 13:53


#25 s@+@nis+@

  • s@+@nis+@
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1243
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 11.01.2017 - 13:48

Nie koniecznie z tą kasą  - darmowych symulatorów jest masa - pierwszy z brzegu: http://www.vst4free...._vst.php?id=580

Dobrze brzmiącego trzeba poszukać, ale nie że się nie da.

 

Darmowy DAW:

Samplitude (ograniczenie ileśtam ścieżek - na potrzeby domowe dało się żyć)

Ableton Lite  - wersja demo - kiedyś dostałem legalną demówkę z kodem przy zakupie klawiszy - 6.0 była bardzo mocno okrojona, ale mogłem się zarejestrować i zassać demo wersji 8.0 która już pozwalała na dużo więcej - do domu i na początek da radę



#26 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13762
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 11.01.2017 - 14:03

Tylko, że tu nie chodzi o nagrywanie, tylko granie na wiośle w warunkach domowych. ;)



#27 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 11.01.2017 - 16:41

Guitar Rig jest chyba za darmo, przynajmniej na stronie native-instruments.com



#28 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 11.01.2017 - 17:11

A ten? Wystarczy przelutować jacka? http://allegro.pl/wz...6670154083.html



#29 Nobody89

  • Nobody89
    Stary wyjadacz
  • Postów: 610
  • Dołączył: 20.07.2015
  • z:Władek

Napisany 12.01.2017 - 11:50

"Nie słychać podłączonej gitary" a może wzmacniacz wgl. nie działa ?? Tego typu opisy zawsze wzbudzają niepewność. Może chce się go pozbyć na zasadzie "niech idzie w cholerę a nowy właściciel się martwi"

#30 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4498
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 12.01.2017 - 13:09

A ten? Wystarczy przelutować jacka? http://allegro.pl/wz...6670154083.html

Z mojego doświadczenia wynika że jak ktoś pisze "w zasadzie sprawny tylko nie działa, nie wiem czemu ale na pewno to drobna usterka, diody się przecież świecą, na pewno da się to łatwo naprawić" albo "nie wiem czy działa, nie mam jak sprawdzić, zwrotów nie przyjmuję" to znaczy że na 90% to ściema i coś jest poważnie zepsute a sprzedawca rżnie głupa i szuka jeleni.
no pain, no gain

#31 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13762
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 12.01.2017 - 16:30

 

Guitar Rig jest chyba za darmo, przynajmniej na stronie native-instruments.com

 

Demo. ;)



#32 rubin

  • rubin
    Użytkownik
  • Postów: 47
  • Dołączył: 01.01.2017
  • z:Chorzów

Napisany 12.01.2017 - 16:38

Ja jakiś czas temu kupiłem peavey rage 158 za 150 zł na olx. I to bym polecił w tych pieniadzach

#33 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 12.01.2017 - 16:48

Okej, to tego uszkodzonego też odpuszczam.

 

Myślałem jeszcze o zakupie kolumny http://allegro.pl/ko...23.html#thumb/1 lub kolumn http://allegro.pl/kolumny-apart-radiowezlowe-100v-lub-8ohm-regulacja-i6675783075.html i podłączeniu ich do komputera. Wiem jednak, że potrzebny będzie do tego jakiś wzmacniacz tylko nie wiem jaki. Działałoby to jakoś w miarę?

 

 

 

Guitar Rig jest chyba za darmo, przynajmniej na stronie native-instruments.com

 

Demo. ;)

 

 

Dostałem jakiś klucz na maila po rejestracji, więc nie wiem.



#34 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13762
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 12.01.2017 - 17:43

Więc zapewne chodzi o Giutar Rig Player.



#35 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 12.01.2017 - 17:51

fs3DQw6.png



#36 rubin

  • rubin
    Użytkownik
  • Postów: 47
  • Dołączył: 01.01.2017
  • z:Chorzów

Napisany 12.01.2017 - 18:10

mi to na lapku pod Guitar Rig dawało straszne opóźnienia. Mimo, że jakiegoś manuala ściąnąłem jak skorygowć ustawienia jakimś dodatkowym programem to mimo, iż mniejsze te opóźnienia były ale jednak były. Może dlatego że dźwiękowa zintegrowana w lapku. Kiedyś na starym poczciwym Sound Blaster live na stacjonarnym blaszaku tego problemu nie miałem. 



#37 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 15.01.2017 - 12:52

Zwiększając budżet do około 150 znajdę coś lepszego?

Na oku mam https://www.olx.pl/o...html#9a970bb5f8 tylko, że nie ma tej charakterystycznej siatki i napis Frontman Amp.

Myślałem też o czymś takim https://www.olx.pl/o...html#e1558823be + https://www.olx.pl/o...#1b688f17e5lub http://allegro.pl/ko...02.html#thumb/2

Ze wzmacniaczy jeszcze https://www.olx.pl/o...html#df5e200a40 lub https://www.olx.pl/o...html#4785154f97 lub https://www.olx.pl/o...html#e7a2e9c551

 

Albo taka tania Laboga http://allegro.pl/co...56.html#thumb/1


Ten post był edytowany przez Demonologyy dnia: 15.01.2017 - 12:56


#38 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 19.01.2017 - 21:04

Wracam jeszcze z czymś takim
 
i najciekawsza oferta
 
Chociaż najbardziej stagg mi się podoba.
Jeśli nic z tych to raczej na jakiegoś Kustoma zapoluję, albo poczekam jeszcze troszkę.

Ten post był edytowany przez Demonologyy dnia: 19.01.2017 - 21:19


#39 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13762
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 23.01.2017 - 08:33

Ten Stagg jest do akustyka. Kup sobie tego backstage'a, do hałasowania w domu wystarczy. Za 150 to naprawdę nie ma co sie zastanawiać, jakość będzie porównywalna na 6,5" głośniczkach.



#40 Ablativ

  • Ablativ
    Stary wyjadacz
  • Postów: 698
  • Dołączył: 10.10.2012
  • z:Wrocław

Napisany 23.01.2017 - 10:42

Ja jakiś czas temu kupiłem peavey rage 158 za 150 zł na olx. I to bym polecił w tych pieniadzach

Mój pierwszy wzmacniacz. Pamiętam, że z tranzystorowych maluchów dla mnie był wtedy najlepszy. Jeśli uda Ci się wyrwać bez przekraczania budżetu, to na początek powinien wystarczyć. 



#41 Demonologyy

  • Demonologyy
    Gaduła
  • Postów: 50
  • Dołączył: 07.12.2016

Napisany 23.01.2017 - 19:52

Pograłem trochę przez Guitar Riga, ale na słuchawkach. I jest spoko, na początek wystarczy, ale jednak chciałbym kupić jakieś głośniki / kolumny. Znajdę jakieś ciekawe używki do 150zł?






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników