Skocz do zawartości



Zdjęcie

Pierwszy efekt i klapa...


  • Zaloguj się
23 odpowiedzi na ten temat

#1 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 30.12.2016 - 17:10

Witam, to mój pierwszy post na forum i od razu problem.

Trafiłem przypadkiem w sklepie na zestaw do złożenia efektu typu fuzz i pomyślałem, że spróbuję.

Niestety mimo moich starań efekt nie odpalił. Może ktoś obeznany rzuci okiem na fotki i dopatrzy się gdzie leży problem?

https://goo.gl/photo...Ud3N329Hp5VMLc6

Pozdrawiam!



#2 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 30.12.2016 - 17:26

Kolego czy aby nie masz pomylonego WE z WY. Po lewej masz WE a po prawej piec.


Błąd. Zamień kabelki na WE. MASZ JE ODWROTNIE.



#3 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2392
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 30.12.2016 - 17:49

Tomku, ja na wejściu do układu błędu nie widzę.

- biały - masa

- czerwony - przez przełącznik nożny do sygnałowego z gitary.

 

Kolego Gęś, rozumiem, że po włączeniu efektu przełącznikiem nożnym absolutnie nic nie słychać?

Jeśli ustawisz przełącznik w drugiej pozycji gitara gra normalnie? Tak?


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

#4 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 30.12.2016 - 18:14

Kabelki na IN odwrotnie? Poprostu Biały z czerwonym przy płytce zamienić? Na schemacie podłączenia też jest źle?

Bez względu na pozycję przełącznika ze słuchawek nie wydobywa się nic. Podłączałem na odwrót we/wy i był tylko pisk. Zostawić te wejście tak jak jest?  


Może powinienem sprawdzać na normalnym wzmacniaczu? Nie ma takiej opcji żeby źle złożony efekt uwalił mi piec? Jak trzeba lepsze zdjęcia to piszcie? Dzięki za odzew!



#5 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 30.12.2016 - 18:43

Tomku, ja na wejściu do układu błędu nie widzę.

- biały - masa

- czerwony - przez przełącznik nożny do sygnałowego z gitary.

 

Kolego Gęś, rozumiem, że po włączeniu efektu przełącznikiem nożnym absolutnie nic nie słychać?

Jeśli ustawisz przełącznik w drugiej pozycji gitara gra normalnie? Tak?

Ależ oczywiście jest błąd na WE panie Irku, piweczko dla pana Tomka się należy

biały - sygnał

czerwony - masa

Kolego , zrób jak piszę, ZAMIEŃ KABELKI  i przestań pitolić że piec uwalisz.


  • Gęś lubi to

#6 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2392
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 30.12.2016 - 18:44

Ponawiam pytania:

 

1. Kolego Gęś, rozumiem, że po włączeniu efektu przełącznikiem nożnym absolutnie nic nie słychać?

2. Jeśli ustawisz przełącznik w drugiej pozycji gitara gra normalnie? Tak?

 

.......................

 

Tomek ma rację. Zamień czerwony z białym na wejściu.

Błędnie pokazano połączenia na "Schemacie połączeń". Nie zgadzają się ze ścieżkami na płytce.


Ten post był edytowany przez IrekB dnia: 30.12.2016 - 18:49

  • Gęś lubi to
"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

#7 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 30.12.2016 - 18:59

Zanim przeczytałem posta doszedłem do tego, że jak zamieniłem sygnał z masą na wyjściu to efekt ożył tylko jak łapię za struny to zaczyna szumieć, a jak puszczam to przestaje :P Ok to teraz zrobię tak jak piszecie. Zaraz dam znać czy działa.



#8 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 30.12.2016 - 19:19

Edit: Podłączyłem wg. Waszych sugestii i działa! Dzięki za pomoc!

Ogólnie to tylko potek przy wyjściu spełnia swoją funkcję "volume" dwa pozostałe coś nie bardzo :P i po włączeniu rozkręcony na maksa gra ciszej niż czysty sygnał, ale wiadomo to tylko zabawka za całe 20zł.



#9 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 31.12.2016 - 09:01

No to masz coś nie tak i trzeba sprawdzić wszystkie wartości elementów czy są zgodne z schematem. Czy działa ci potek tone bo o nim nic nie piszesz



#10 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 31.12.2016 - 10:22

Z potkami sprawa wygląda następująco:
Pot na wyjściu 10k działa ok w pełnym zakresie, tyle że nawet kiedy jest odkręcony do końca to i tak jest za cicho w stosunku do czystego sygnału.
Pot, który chyba powinien być od tone 100k musi być odkręcony do oporu żeby w ogóle było coś słychać, wystarczy minimalnie go obrócić w lewo i odcina sygnał prawie do zera.
Potek przy wejściu był oryginalnie 500k (na wykazie el. Opisany był jako 200-500k), ale był mechanicznie uszkodzony i w sklepie podmienili mi na 470k co w sumie odpowiada temu ze schematu. Działa na odwrót gain jest największy jak jest skręcony w lewo i właściwie nie ma za bardzo regulacji bo po lekkim obrocie w prawo następuje skokowe obniżenie gain do prawie minimum i później już płynnie do minimum. Nie mam aktualnie czym pomierzyć wartości elementów. Kody rezystorów i kondensatorów zgadzają się z wykazem elementów w instrukcji. Sprawdzę jeszcze czy na schemacie są te same co w wykazie elementów, może znowu coś pomieszali.

#11 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 31.12.2016 - 10:49

- Odlutuj biały kabelek od potka Volume , Powinien zwiększyć się poziom sygnału.

- Zrób fotkę od strony druku ALE podświetl czymś od strony elementów i wtedy lepiej widać ścieżki no i jakość lutowania.

Tylko śpiesz się bo sięgam już po piwko i może być z oceną sytuacji różnie.


No i czy bateryjka sprawna czyli 9V pod językiem.



#12 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 31.12.2016 - 12:52

Odlutowałem kabelek i faktycznie jest głośniej. Dzięki! Dodałem parę zdjęć do albumu. Bateryjka jest ok, sprawdzona.

https://goo.gl/photo...Ud3N329Hp5VMLc6



#13 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 31.12.2016 - 13:42

No to zamień potencjometr Level z 10k na np. 100k. Posprawdzam płytkę ale nie obiecuję rozwiązania problemu bo piweczko jest już w obiegu i marnie to widzą. Ale jakby coś wracamy w Nowym Roku do tematu.



#14 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 1.01.2017 - 15:58

Posprawdzałem płytkę , elementy, scieżki itp. Z grubsza wygląda ,że jest wszystko dobrze. Posprawdzaj omomierzem te pozostałe potencjometry czy nie są uszkodzone. Potek  Volume wstaw 100k i będziesz miał trochę więcej sygnału. Dla uspokojenia duszy wstawiłbym jakiś obojętnie op-amp TL072 , 4558



#15 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 2.01.2017 - 20:43

Głośność jest już ok, Gain muszę zmienić potencjometr, nie wiem tylko co z tym tone. Multimetr zostawiłem w Polsce. Pisząc o TL072 i 4558 masz na myśli poprostu podmiane Lm358?

#16 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 2.01.2017 - 21:30

Oczywiście podmiana. Pozostały tylko jak pisałem do sprawdzenia potki no i podmiana scalaka.



#17 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 4.01.2017 - 18:48

 Pozostały tylko jak pisałem do sprawdzenia potki no i podmiana scalaka.

Tak też zrobię jak będę w Polsce pod koniec miesiąca, chyba że znajdę w DE jakiś sklep z elektroniką. Dzięki za pomoc. 
Pewnie jeszcze się odezwę ;)



#18 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 4.01.2017 - 20:52

Pewnie tak ale służę radą i coś tam z tego przesteru wyciśniemy.



#19 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 9.02.2017 - 17:17

Cześć. Kupiłem TL072 i 4558 i pokombinowałem trochę i na TL072 da się ustawić nawet przyjemny przester ;) Z głośnością i tone nie mam już problemu, został tylko ten gain. Pomierzyłem wszystko i większość jest tak jak na schemacie, oprócz tego potka "gain" on ma 400k zamiast 470k. Na każdym układzie potki mają trochę inną charakterystykę. Co może powodować, że ten "gain" zawsze działa tak skokowo? Wymienię go przy najbliższej okazji na 500k tak jak było w oryginale i zobaczymy. W między czasie szukam czegoś nowego do złożenia. Tym razem zaopatrzę się w w lepsze podzespoły. Jakie sklepy możecie polecić z gotowymi zestawami w PL, DE. Póki co za mało jeszcze wiem, żeby samemu od zera robić jakiś efekt. 



#20 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2392
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 9.02.2017 - 17:34

Może masz wstawiony potencjometr logarytmiczny a powinien być liniowy?


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

#21 Gęś

  • Gęś
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 9.02.2017 - 17:42

Nie mam pojęcia, jak je rozróżnić? TELPOD 470kA 11/15 - taki ma opis na obudowie.


Ten post był edytowany przez Gęś dnia: 9.02.2017 - 17:44


#22 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 9.02.2017 - 19:00

Telpod A to liniowy czyli dobrze. Zestawy diy na dobrym poziomie to www.efekty-diy.pl


Ten post był edytowany przez tomaszgab dnia: 9.02.2017 - 19:02


#23 Roberto

  • Roberto
    Użytkownik
  • Postów: 39
  • Dołączył: 21.09.2016

Napisany 9.02.2017 - 21:03

https://drive.google...RmFIcnI3SXMwUGc

 

Wiedziałem że gdzieś widziałem ten schemat, to wariacja na temat MXR DS 1 - pierwszy który zrobiłem na scalaku.



#24 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2489
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 9.02.2017 - 21:55

Ten schemat to klasyka MXR . DS-1 to raczej Boss I troszku różniący się schematem no i bzyczeniem.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników