Skocz do zawartości



Zdjęcie

Przyczepianie efektów do pedalboardu


  • Zaloguj się
33 odpowiedzi na ten temat

#1 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 5.12.2016 - 10:54

Potrzebuję zrobić niewielki pedalboard tak, żeby mógł łatwo wymieniać w nim efekty. Do tej pory miałem efekty doczepiane na rzepy. Niestety, problem mam z tym taki, że rzep ze sobą trzyma mocniej niż klej do podłoża czy efektu. Przy odczepianiu muszę uważać co odrywam i dociskać taśmy.

 

Ostatnio widziałem inne rozwiązanie. Do efektów dodawana jest taśma magnetyczna, którą się przykleja tak, jak rzep. Z drugiej strony ma się ona przyczepiać do odpowiedniej powierzchni.

Czy ktoś coś takiego robił i może się podzielić doświadczeniami? Znalazłem materiały do tego do kupienia, ale nie wiem, czy będą dobre, czy na coś powinienem zwrócić szczególną uwagę. Byłbym wdzięczny za porady, zawsze to łatwiej, jak się nie powtarza znanych błędów.



#2 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3948
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.12.2016 - 11:19

Taśmy magnetycznej nie znam, ale ze swojej strony mogę polecić blaszki od łańcucha rowerowego. Jedną stronę przypuszcza się przez śrubę od kostki, a przez drugą wkręca mini-wkręt w deskę pedalboardu.



#3 Roberto

  • Roberto
    Użytkownik
  • Postów: 39
  • Dołączył: 21.09.2016

Napisany 5.12.2016 - 13:43

Prawie codziennie używam folii magnetycznej, ale bez kleju.

Proponuję hasło "magnes samoprzylepny" w wyszukiwarce.

ok 10 zł format A4. Mam dużo ścinków, ale bez kleju #0.6mm

które zazwyczaj lądują w koszu.



#4 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3815
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 5.12.2016 - 13:46

a ja po prostu proponuję nie dawać na efekt od spodu kilku cm długości szerokiego rzepu, a dać powiedzmy cztery wycięte nożyczkami kwadraciki 1x1cm rzepu, nakleić go na rogach efektu i... Trzymać będzie jak należy a i odczepić będzie łatwo. Nie trzeba z niczym kombinować.



#5 aciek_l

  • aciek_l
    Weteran
  • Postów: 2994
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 5.12.2016 - 14:14

W przypadku rzepów najważniejsze jest, żeby to był naprawdę dobry rzep. Kiedyś kupiłem jakiś zwykły w pasmenterii i to była wielka lipa. Innym razem zamówiłem bodajże "rzep techniczny" i to trzymało jak szalone. Wtedy też, tak jak @sebjus pisze - nie trzeba wiele kleić. Niedawno odbierałem pedalboard od Western Cases i dostałem też rzep do naklejenia na efekty. Nawet w przypadku ciężkiego wah-a polecali nakleić tylko dwa cienkie paski. 


  • lysy32 lubi to

#6 lysy32

  • lysy32
    Weteran
  • Postów: 2302
  • Dołączył: 22.04.2012

Napisany 5.12.2016 - 15:19

Jak wyzej . Ja kupiłem również w pasmanterii chyba około 12 zł za metr. Dobre 2 lata już minęły i żadnego problemu z odklejaniem nie ma. Sądzę że pomocne może być przygotowanie powierzchni. Może odtłuszczenie przed naklejeniem. Ja kleiłem na pomalowane spayem drewno (po wyschnięciu lakieru oczywiście)



#7 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3815
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 5.12.2016 - 15:40

Jak efekt ma powiedzmy 120cm2 a naklejony rzep 80cm2 to nie dziwne że problem z oderwaniem. Jak dasz w narożnikach takie rzepowe kosteczki po 2-4cm2 będzie bajka.



#8 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 6.12.2016 - 21:19

No tak, rzepy mam tak zrobione, że się stykają dość dużą powierzchnią. W nowej konstrukcji to poprawiłem i styk jest dużo mniejszy, ale problem nie jest do końca rozwiązany. Za słaby klej jest na tych taśmach. One nie są z pasmanterii, tylko kupione jako rzepy do pedalboardów. Ale to już jest jakby problem zamknięty. Tak czy inaczej postanowiłem zrobić deskę z mocowaniem na magnesy, bo tam wymiana będzie robiona dość często.

 

Jak rozumiem nie jest to jeszcze popularne rozwiązane z tymi magnesami, więc trochę będę przecierał szlaki. Zatem jak coś zrobię, to się pochwalę efektem.



#9 grzesiekgregory

  • grzesiekgregory
    Gaduła
  • Postów: 162
  • Dołączył: 29.12.2015
  • z:Dublin

Napisany 7.12.2016 - 01:30

Nigdy nie mialem pedalboardu, co prawda ale jak mi skrzynki i graty po vanie lataly, to pociagnalem podloge silikonem i problem zniknal  :)



#10 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 12.12.2016 - 09:16

To teraz już mogę coś powiedzieć. Nabyłem drogą kupna arkusz folii ferromagnetycznej samoprzylepnej. Jest to materiał mający zastąpić metalową powierzchnię, sam nie jest namagnesowany, ale magnes się do niego przykleja. Kupiłem też taśmę magnetyczną samoprzylepną. Przykleiłem wszystko gdzie trzeba i ogólnie eksperyment zakończył się porażką. Po pierwsze, to taki magnes w taśmie jest dość słaby, co w połączeniu z folią, a nie prawdziwą blachą daje niedużą siłę przyciągania. Ta folia i taśma, to raczej się nadaje do przyczepiania kartek papieru a nie przedmiotów z konkretną masą. Druga sprawa jest taka, że folia jest dość gładka, a przez to śliska, więc tak naprawdę mam gorzej niż było, efekty się nie trzymają, a do tego się ślizgają.

Nie poddaję się. Następny etap, to będzie przyklejenie magnesów do efektów. Mam kilka sztuk takich płaskich ferrytowych i neodymowych, zobaczę jak to się sprawdzi. Problemem może być nadal ta folia, która jest śliska, ale zobaczymy.



#11 Roberto

  • Roberto
    Użytkownik
  • Postów: 39
  • Dołączył: 21.09.2016

Napisany 12.12.2016 - 12:13

Folia magnetyczna jest także o gr. 2mm i jest naprawdę silna (taksówkarze mają tak zamocowany napis TAXI), ale nie jest przylepna. Może taśma przylepna dwustronna załatwiła by sprawę?



#12 motherfunker

  • motherfunker
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1052
  • Dołączył: 01.02.2012

Napisany 12.12.2016 - 12:31

Ja kiedyś zastanawiałem się nad przymocowaniem efektów do pedalboardu za pomocą takich magnesów:

 

http://allegro.pl/ma...94-1524cc110a2c

 

Jest tego pełno na Allegro, różne rozmiary, grubości i tanio. Poza tym klej na tych magnesach trzyma bardzo mocno (sprawdzone).

 

Bałem się jednak, że taki mocny magnes może źle wpłynąć na działanie niektórych efektów. Może ktoś lepiej obeznany w elektronice wypowie się na ten temat?



#13 koryfejka

  • koryfejka
    Gaduła
  • Postów: 222
  • Dołączył: 19.10.2016
  • z::

Napisany 12.12.2016 - 13:32

Bałem się jednak, że taki mocny magnes może źle wpłynąć na działanie niektórych efektów. Może ktoś lepiej obeznany w elektronice wypowie się na ten temat?

Będzie przyciągał kable przez które płynie prąd :P

 

Ale bez przesady, to nie jest taki mocny magnes. Jest słabszy chociażby od kleju :)



#14 motherfunker

  • motherfunker
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1052
  • Dołączył: 01.02.2012

Napisany 12.12.2016 - 14:32

No nie wiem, kupiłem parę takich magnesów o średnicy mniej więcej monety 2gr i moim zdaniem to jest bardzo mocny magnes :)



#15 akar

  • akar
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1100
  • Dołączył: 04.02.2012
  • z:wlkp

Napisany 12.12.2016 - 18:32

Oczka z łańcucha rowerowego + wkręty i nie ma bata


wszystko gra

#16 Mad220V

  • Mad220V
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8119
  • Dołączył: 06.02.2012

Napisany 12.12.2016 - 20:27

Chodnik, klej w dobrych rzepach jest pierońsko mocny, natomiast podłoże do jakiego doklejasz może mieć wpływ.

Taki klej potrafił ze sobą oderwać część sklejki jaka służyła za podwyższenie, także klej jest dobry.

 

Parę ładnych lat używam jednej deski DIAGO, polecam.

Na efekt kleisz "chaczyki" i zabawa bez końca.


Ten post był edytowany przez Mad220V dnia: 12.12.2016 - 20:28


#17 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 12.12.2016 - 21:55

Ja wiem, że ten klej, co mam na rzepach jest słaby, bo mam porównanie do taśmy dwustronnej z marketu budowlanego. Akurat tak się składa, że używam jej do przyklejenia magnesów do przedłużaczy elektrycznych.

Wiem też, że można użyć ogniw od łańcucha rowerowego, ale w moim przypadku to nie wchodzi w grę, bo ja nie chcę mocować efektu do deski na stałe. Dokładnie to mam tam miejsce na jeden multiefekt i dwa takowe na wymianę, takie niewielkie.

Teraz sprawdzę jak to zadziała z magnesami, a kolejny pomysł, to zamocowanie dwóch listewek stalowych, do których ten magnes będzie się doczepiał. To takie tymczasowe rozwiązanie, bo zasadniczo przydałaby się tam blacha, ale nie bardzo mam skąd wziąć w rozsądnej cenie.



#18 motherfunker

  • motherfunker
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1052
  • Dołączył: 01.02.2012

Napisany 12.12.2016 - 22:22

Ja kupowałem kiedyś blachę perforowaną na allegro, coś w tym rodzaju:

 

http://allegro.pl/bl...ars_socket_id=9

 

Jest stosunkowo lekka, tania i można zamówić dowolny rozmiar.



#19 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 12.12.2016 - 22:24

Problem w tym, że ta blacha jest z amelinium, magnesu nie przyciągnie.

Też tam szukam, ale jak ktoś wycina, to za wysyłkę liczy jak za zborze.



#20 slash1

  • slash1
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1473
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Turza

Napisany 13.12.2016 - 15:11

smaruj smalcem rzep. Tylko trytyki

#21 DaNail

  • DaNail
    Weteran
  • Postów: 2833
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 13.12.2016 - 20:06

Ja wykręcałem od spodu kostki gitarowej 2 śrubki, przewiercałem deskę pedalboardu 2 dwóch miejscach dopasowanych do otworów w dany efekt i dłuższą śrubką przykręcałem kostkę od spodu. Nie ma szans, żeby cokolwiek się odczepiło nawet przy najbardziej ekstremalnym transporcie.


Will Is The Power!

#22 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 13.12.2016 - 20:34

smaruj smalcem rzep. Tylko trytyki

 

 

Ja wykręcałem od spodu kostki gitarowej 2 śrubki, przewiercałem deskę pedalboardu 2 dwóch miejscach dopasowanych do otworów w dany efekt i dłuższą śrubką przykręcałem kostkę od spodu. Nie ma szans, żeby cokolwiek się odczepiło nawet przy najbardziej ekstremalnym transporcie.

 

 

 

Potrzebuję zrobić niewielki pedalboard tak, żeby mógł łatwo wymieniać w nim efekty. Do tej pory miałem efekty doczepiane na rzepy. Niestety, problem mam z tym taki, że rzep ze sobą trzyma mocniej niż klej do podłoża czy efektu. Przy odczepianiu muszę uważać co odrywam i dociskać taśmy.

 

Ostatnio widziałem inne rozwiązanie. Do efektów dodawana jest taśma magnetyczna, którą się przykleja tak, jak rzep. Z drugiej strony ma się ona przyczepiać do odpowiedniej powierzchni.

Czy ktoś coś takiego robił i może się podzielić doświadczeniami? Znalazłem materiały do tego do kupienia, ale nie wiem, czy będą dobre, czy na coś powinienem zwrócić szczególną uwagę. Byłbym wdzięczny za porady, zawsze to łatwiej, jak się nie powtarza znanych błędów.

 

Potrzebuję zrobić niewielki pedalboard tak, żeby mógł łatwo wymieniać w nim efekty. Do tej pory miałem efekty doczepiane na rzepy. 

żeby mógł łatwo wymieniać w nim efekty


  • cancer and chodnik lubi to

#23 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 9891
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 13.12.2016 - 20:55

Ja się podpiszę pod opinią aćka. Po prostu zainwestuj w dobry rzep. Miałem ten sam problem co Ty. Ciągle mi się odklejał rzep od efektu, objętnie czy dałem go dużo, czy mało. Po prostu miał za słaby klej. Tylko rzep pod wahem od kilku lat trzymał się tak jak powinien. Przyjrzałem się temu rzepowi i okazało się, że on jest jakiś inny, te haczyki ma takie równiutkie... Metodą dedukcji doszedłem do tego co to był za rzep, który przykleiłem kilka dobrych lat temu pod kaczora. 

To był rzep Velcro Heavy Duty. Nie bez powodu na rzep na całym świecie mówi się po prostu "Velcro" tak jak u nas na buty - adidasy, a na pieluszki - pampersy.

http://allegro.pl/rz...6645084226.html

 

Wiem. Nie jest tani, ale uwierz mi, że jak bym policzył rzepy, które kupowałem i wyrzucałem do kosza (nie tylko no name, ale też 3M np.) to Velcro wyszedłby połowę taniej. Ten rzep po prostu działa. 



#24 DaNail

  • DaNail
    Weteran
  • Postów: 2833
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 13.12.2016 - 20:58

Przykręcanie 2 śrubek to nie jest trudna instalacja efektu i nic się nie brudzi, po wyjęciu kostka nadal wygląda jak nowa :)


Will Is The Power!

#25 Jenot

  • Jenot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30.06.2015
  • z:Wrocław

Napisany 13.12.2016 - 21:20

Wiem, bo sam tak robię, ale to nie jest "szybki" sposób.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#26 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 13.12.2016 - 21:25

Jenot, dzięki za czujność. Przywracasz mi wiarę w ludzi, jest ktoś, kto najpierw czyta ze zrozumieniem zanim coś napisze. A podkreśliłeś bardzo ważny aspekt sprawy.

 

 

Przykręcanie 2 śrubek to nie jest trudna instalacja efektu i nic się nie brudzi, po wyjęciu kostka nadal wygląda jak nowa :)

 

Bardziej szczegółowo, to sprawa wygląda tak, że mam na desce przymocowany looper, a przed nim chcę mieć możliwość zamontowania multiefektu. W dzień jest używana gitara klasyczna i multiefekt do klasyka, wieczorem podłączam elektryczną i multiefekt do elektryka. Tak więc wymiana następuje dwa razy dziennie. Użycie patentu ze śrubkami naprawdę mi się nie uśmiecha w tej sytuacji.

 

Wracając do tematu, to poszukuję na allegro sprzedawcy, który by sprzedał docięty kawałek blachy stalowej. Niestety, oferty które znalazłem mają wysyłkę za 18,50 albo 20zł, przy zamówieniu jednej takiej blaszki to bezsensownie dużo.

Tani wysyłka jest przy blasze aluminiowej, ale tu bez eksperymentowania wiem, że to by była porażka.



#27 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2497
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 13.12.2016 - 22:01

Czy mógłbyś zapodać widok z lotu ptaka , ładnie to zabrzmiało bo mam problem co ty tak na prawdę chcesz uzyskać. Mam trochę doświadczenia bo kumplowi parę komód wykonałem .



#28 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13926
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 13.12.2016 - 22:36

Odkręcasz dwie śrubki od obudowy, w rzepie (strona z haczykami) robisz dwie dziurki i przykręcasz rzep do obudowy. Chociaż ja na klej nie narzekałem nigdy, ale ja ma PB wyłożony kocem.



#29 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 13.12.2016 - 23:57

Czy mógłbyś zapodać widok z lotu ptaka , ładnie to zabrzmiało bo mam problem co ty tak na prawdę chcesz uzyskać. Mam trochę doświadczenia bo kumplowi parę komód wykonałem .

 

32ocwkf0tgc8.jpg

 

Tak to wygląda z góry. Ta srebrna kostka ma być wymienialna, natomiast looper jest trzymany przez plastikowe narożniki i stoi w tym stabilnie.



#30 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 9891
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 14.12.2016 - 06:53

Ja bym przymocował ABY Switch przed looperem i podłączył do niego oba multiefekty. Cały proces "wymiany" multiefektu będziesz wykonywał jednym depnięciem, zaoszczędzisz sobie kombinowania i nie będziesz tak bardzo eksploatował gniazd w multiefektach i looperze.

#31 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 14.12.2016 - 08:42

Ja bym przymocował ABY Switch przed looperem i podłączył do niego oba multiefekty. Cały proces "wymiany" multiefektu będziesz wykonywał jednym depnięciem, zaoszczędzisz sobie kombinowania i nie będziesz tak bardzo eksploatował gniazd w multiefektach i looperze.

 

Pomysł niezły, ale on nie rozwiązuje kwestii mocowania, raczej robi ją mniej istotną. Rzecz w tym, że deska ma taki rozmiar jak pokazałem i dwa efekty się tam nie zmieszczą. Wymiar deski jest dobrany pod wymiar szafki, w której to trzymam, więc zrobienie większej nie wchodzi w grę.

 

Problemu eksploatacji gniazd nie brałem pod uwagę. To one się mogą popsuć od używania?



#32 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 9891
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 14.12.2016 - 08:49

No raczej. Wszystko ma swoją żywotność. Oczywiście nie w ciągu miesiąca, ale w końcu trafi je szlag przy tak intensywnym przepinaniu.
A na desce wszystko się zmieści, trochę wyobraźni :) Dorabiasz półeczkę, na półkę dajesz looper a pod półkę dwa multiefekty.
A co do mocowania - taki układ rozwiązuje problem mocowania bo wszystko masz na stałe i nie musisz się martwić o "mobilność" mocowania. Możesz wtedy przykręcić wszystko do dechy na zawsze i zapomnieć o problemie.

#33 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2497
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 14.12.2016 - 14:32

Zdecydowanie popieram ten pomysł.



#34 chodnik

  • chodnik
    Gaduła
  • Postów: 126
  • Dołączył: 18.06.2015
  • z:

Napisany 29.01.2017 - 17:00

Kwestia doczepienia efektów na magnes została ostatecznie rozwiązana. Wygląda to mniej więcej tak, jak na obrazku poniżej.

 

pb_z_magnesami.jpg

 

W hipermarkecie budowlanym udało mi się znaleźć arkusze blachy 25x50cm za około 15zł. Drugie 15zł zapłaciłem za nożyce do cięcia blachy. Potem trochę zabawy z ucięciem, wywierceniem dziurek i obklejeniem skajem. Wyszło trochę mało estetycznie, bo dół jest uciapany klejem. Jednak od strony funkcjonalnej jest tak, jak oczekiwałem. Ważne jest, że do przyczepiania używam magnesów neodymowych, które dość mocno oddziałują z blachą. Skaj powoduje, że doczepiony efekt nie ślizga się na boki, co było głównym celem. Odczepienie efektu od deski nie wymaga dużej siły.

Z rozwiązania jestem na tyle zadowolony, że gdy przyjdzie mi kiedyś robić kolejną deskę, to będzie ona od razu mieć położoną blachę na całej powierzchni pod skajem.

 

Co do obaw o zniszczenie gniazd przy częstej zmianie efektów, to okazało się, że te zmiany nie są aż tak częste, zapał trochę opadł :)






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników