Skocz do zawartości



Zdjęcie

Efekty DIY - problem z podłaczeniem peryfierii (poty, gniazda...)


  • Zaloguj się
25 odpowiedzi na ten temat

#1 PanzerMamba

  • PanzerMamba
    Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 2.12.2016 - 19:23

Cześć. Witam wszystkich.

Mam taki problem. Wpadły mi w ręce, (odstałem od kumpla) kilka fajnych efektów gitarowych zrobionych przez jakiegoś domorosłego elektronika.
Efekty to same płytki z wlutowanymi potencjometrami gniazdami no i resztę tej całej elektryki wlutowaną prosto w płytkę.
Problem jest taki, że kabelki od potów się już pourywały, to samo kabelki od gniazd i reszta.
Trzeba od nowa podłączyć to wszystko i zamknąć w obudowach.

Teraz pytanie. skoro kabelki pozrywane, to jak to rozszyfrować gdzie +, gdzie masa, gdzie zasilanie i jaka polaryzacja itd?
Efekty to:
ZVEX Fuzz Factory
Fulltone OCD
Small Clone Chorus
MXR DynaComp
Tubescreamer (od deviltoya, ten był obudowie i działał z 8 lat, ale odlutowało się gniazdo zasilania, został wyjęty z obudowy... i już tak został).

Da się jakoś po schematach dojść co jest to i jak wlutować poprawnie gniazda oraz footswitch?

Bardzo chętnie mogę to też komuś wysłać, bo ktoś to się tym zajmuje raczej zrobi to lepiej - kwestia dogadania ceny i szczegółów. Jak coś to pisać do mnie.

Pozdr!



#2 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3384
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 2.12.2016 - 19:34

Wklej zdjęcia. Zobaczymy co tam masz.

#3 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4205
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 2.12.2016 - 21:56

Wszystkie te efekty są dokładnie opisane, zarówno schematy jak i płytki. Bez problemu dojdziesz co i jak.

Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#4 Eclipse

  • Eclipse
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 6154
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 2.12.2016 - 23:41

Najlepiej też żebyś miał jakiś, nawet podstawowy miernik.



#5 PanzerMamba

  • PanzerMamba
    Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 3.12.2016 - 19:03

Ok, to tak to wygląda:

 

Fuzz Facory:

https://s13.postimg....8_37_32_Raw.jpg

https://s13.postimg....8_38_08_Raw.jpg

 

Coś, co niby wszystko ma podłączone, ale jedynie bruuuumi:

https://s13.postimg....8_38_39_Raw.jpg

https://s13.postimg....8_38_57_Raw.jpg

 

No i reszta:

https://s13.postimg....8_39_47_Raw.jpg
https://s13.postimg....8_40_34_Raw.jpg
https://s13.postimg....8_41_18_Raw.jpg
https://s13.postimg....8_41_41_Raw.jpg

 

 



#6 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3384
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 3.12.2016 - 19:16

No i tak czułem że z efekty-diy.pl te pcb nie mają za wiele wspólnego.

Miernik w łapki i jedziesz. Jeżeli nie dasz rady, to ja mogę pomóc ale najwcześniej w Lutym niestety. Teraz nie dam rady, za dużo roboty i innych rzeczy okołogitarowych, które priorytetowo muszę wykonać. 



#7 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5371
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 3.12.2016 - 21:00

Przynajmniej część tych płytek pochodzi z tonepad.com 

http://tonepad.com/p...?projectType=fx


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#8 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4205
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 3.12.2016 - 21:05

No i tak czułem że z efekty-diy.pl te pcb nie mają za wiele wspólnego.

A co w tym złego?

Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#9 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2471
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 3.12.2016 - 21:18

https://s13.postimg....8_38_57_Raw.jpg

W tym konkretnie efekcie brak kabelka od masy czyli gniazda masz połączone ( kabelek niebieski) ale brak połączenia z masą płytki lub gniazda 9V



#10 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3384
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 3.12.2016 - 22:36

I tak i nie, nikt nie gwarantuje zgodności schematów z efekty-diy.pl z tym co widać na foto. 


Ten post był edytowany przez sebjus dnia: 3.12.2016 - 22:36


#11 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4205
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 3.12.2016 - 22:45

Sebjus, jakiej zgodności? Co Ty naprawdę z tą stroną? Jak Thereminator powiedział, większość to tonepad.


Ten post był edytowany przez fabber dnia: 3.12.2016 - 22:47

Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#12 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3384
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 3.12.2016 - 23:15

OK, sorki, chyba się zakręciłem troszkę.  Masz rację. Trochę mnie chyba tytuł zamotał. 

Oczywiście macie chłopaki rację. 



#13 PanzerMamba

  • PanzerMamba
    Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 4.12.2016 - 00:46

"efekty diy" - to chodziło mi po prostu o to, że ktoś je sobie zrobił samemu :) Nie mają (wg moich informacji) nic wspólnego ze stroną efekty-diy.pl :)



#14 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3384
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 4.12.2016 - 04:16

Tak tak, to ja się zakręciłem... standardowo oczywiście  ;)

W każdym bądź razie, jeżeli czujesz się na siłach to przeanalizuj schematy nawet te podane na stronie www.efekty-diy.pl z tym co widzisz na elementach które masz, jeżeli okaże się że pasuje, to wg nich popraw to co widzisz. Nie wiem czy dobrze widziałem ale masz na płytkach PcB jakieś "napisy" szukaj w sieci po nich właśnie. Schematy ogólnie dostępne.

Jeżeli nie czujesz się na siłach, to ja w Lutym mogę pomóc. 



#15 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2471
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 4.12.2016 - 08:05

"efekty diy" - to chodziło mi po prostu o to, że ktoś je sobie zrobił samemu :) Nie mają (wg moich informacji) nic wspólnego ze stroną efekty-diy.pl :)

Napisałem ci co masz zrobić aby jeden układ ruszył. Jeżeli wsadzisz ten układ do obudowy METALOWEJ to będzie połączenie masy i układ powinien ruszyć.



#16 PanzerMamba

  • PanzerMamba
    Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 4.12.2016 - 10:09

I tak właśnie tomaszgrab dziś się stanie. Obudowe metalowę zrobię z pudełka po perfumach, i po dolutowaniu masy powinno ruszyć.



#17 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2471
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 5.12.2016 - 16:03

Reszta jak ma być podłączona już wiem, jedyna uwaga abyś Fuzz-a nie próbował sam odpalać bo może prawdopodobnie jest tam odwrotna polaryzacja. Co pisze na tranzystorach. .



#18 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4205
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 5.12.2016 - 19:32

Jak to kopia zvexa to zasilanie standardowe.

Ten post był edytowany przez fabber dnia: 5.12.2016 - 19:33

Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#19 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2471
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 5.12.2016 - 20:10

Ale widać tam jak byk siedzące prawdopodobnie germany. Oczywiście , że i one mogą być zasilane standardowo ale powinno się zapalić czerwone światełko, sprawdź a potem podłączaj zasilanie.



#20 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4205
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 5.12.2016 - 23:07

Robiłem do niego taką samą płytkę (przynajmniej z tego co widać na zdjęciach). Wlutuj potencjometry w pcb.

Fajnie pokręcony fuzz z niego.


Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#21 PanzerMamba

  • PanzerMamba
    Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 6.12.2016 - 10:29

Ok.

No to mamy pierwsze efekty.
 

 

Coś, co niby wszystko ma podłączone, ale jedynie bruuuumi:

https://s13.postimg....8_38_39_Raw.jpg

https://s13.postimg....8_38_57_Raw.jpg

 

 

Po zlutowaniu odpowiednio masy i włożeniu do obudowy, podłączeniu zasilacza... działa :D

Taki śmieszny overdriveo-distortion :P Trochę przypomina mxr overdrive, a trochę... rata? Potencjometr Tone dziwnie działa - im bardziej skręcony na zero tym więcej góry. Zawsze miałem w efektach tak, że 10 była maksymalnie w prawo i wtedy waliło górą. A tu jest odwrotnie.

 

Co do zasilania - według konstruktora wszystkie efekty mają zasilanie jak kostki bossa, czyli plus na zewnątrz. Jest to realne?



#22 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4205
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 6.12.2016 - 10:35

Jest. Ale jak Tomaszgab radzi, upewnij się co do fuzza.


Ten post był edytowany przez fabber dnia: 6.12.2016 - 10:36

Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#23 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3263
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 6.12.2016 - 10:53

Co do zasilania - według konstruktora wszystkie efekty mają zasilanie jak kostki bossa, czyli plus na zewnątrz. Jest to realne?

Tak może być, że plus na zewnątrz jak u bossa, ale gdzie masa? ;) Ale i tak ten fuzz też ma minus na masie jak 99% efektów, pierwszy tranzystor jest npn więc można było tak zrobić, z germanowym pnp nie bardzo.



#24 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2471
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 6.12.2016 - 11:38

 

Ok.
No to mamy pierwsze efekty.


Coś, co niby wszystko ma podłączone, ale jedynie bruuuumi:
https://s13.postimg....8_38_39_Raw.jpg
https://s13.postimg....8_38_57_Raw.jpg

 
Po zlutowaniu odpowiednio masy i włożeniu do obudowy, podłączeniu zasilacza... działa :D
Taki śmieszny overdriveo-distortion :P Trochę przypomina mxr overdrive, a trochę... rata? Potencjometr Tone dziwnie działa - im bardziej skręcony na zero tym więcej góry. Zawsze miałem w efektach tak, że 10 była maksymalnie w prawo i wtedy waliło górą. A tu jest odwrotnie.
 
Co do zasilania - według konstruktora wszystkie efekty mają zasilanie jak kostki bossa, czyli plus na zewnątrz. Jest to realne?

 To w potencjometrze Tone zamień miejscami skrajne nóżki i będziesz maiał jak piszesz ,,,10 była maksymalnie w prawo i wtedy waliło górą,,,

#25 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2471
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 6.12.2016 - 20:11

Jeżeli dasz zdjęcia z obu stron płytek i troszke bliżej to narysuję ci jak masz to wszystko podłączyć .


  • sebjus lubi to

#26 PanzerMamba

  • PanzerMamba
    Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 02.12.2016

Napisany 12.12.2016 - 00:31

Ok, tej wielkości obrazki mam nadzieję, że będą wystarczające.

 

1:

https://i.imgsafe.org/de11065ae0.jpg

https://i.imgsafe.org/de1122b31a.jpg

 

2:

https://i.imgsafe.org/de113a7b5c.jpg

https://i.imgsafe.org/de114a401a.jpg

 

3:

https://i.imgsafe.org/de11621be2.jpg

https://i.imgsafe.org/de1177369f.jpg

 

4:

https://i.imgsafe.org/de1187e007.jpg

https://i.imgsafe.org/de119825ee.jpg






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników