Skocz do zawartości



Zdjęcie

Z jakim próbkowaniem nagrywać? 44.1, 88.2 czy 96?


  • Zaloguj się
32 odpowiedzi na ten temat

#1 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 17.11.2016 - 09:36

Gdzieś spotkałem się dwukrotnie z takim stwierdzeniem, że jeżeli projekt miałby być zrenedrowany do standardu CD (44.1kHz 16bit), to najlepiej aby był on nagrywany albo z częstotliwością próbkowania 44.1kHz albo 88.2kHz.

Czy ma to faktyczne uzasadnienie i rzeczywiście ma znaczenie czy może jest to tylko audiovoodo? Pytam ponieważ interfejs który teraz testuję daje mi bardzo niską latencję przy niskim buforze ale z wysoką częstotliwością próbkowania. Wcześniej zawsze nagrywałem w 44.1 kHz.

#2 FX

  • FX
    Weteran
  • Postów: 2455
  • Dołączył: 19.03.2012

Napisany 17.11.2016 - 10:43

Zależy jakich częstotliwości używasz w projekcie. 44,1 zarejestruje częstotliwości do 22050Hz. Jeśli instrumenty generują wyższe (niesłyszalne dla ludzi) ale dla Ciebie istotne (np. do straszenia psów i ptaków) to warto użyć wyższych częstotliwości. 192 zarejestruje do 96000Hz. Zrób sobie też test ile Ty słyszysz (np. do 18 czy do 16 kHz) i porównaj gitarę nagraną na obu częstotliwościach w ślepym teście.

Dla jakości ma za to znaczenie na ilu bitach nagrywasz, bo to obcina jakość. Lepiej 44@24bit, niż 192@16 bit. Tak kazał Marcin Bors, guru studiów nagraniowych.

 

Oczywiście jak masz możliwość i nic Cię to nie kosztuje użyj 192@24, ale pliki są ogromne i w sumie niepotrzebne.


  • jjhop lubi to

Nowa płyta Full-X: "An Introduction to Counterpoint":

http://fulara.com/

 


#3 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3345
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 17.11.2016 - 12:05

Jeżeli zachodzi potrzeba konwersji częstotliwości próbkowania, to wszystko jedno, zawsze jest to skomplikowana operacja i w żadnym razie nie jest to dzielenie przez dwa, tak więc czy 96 czy 88 to wszystko jedno. Pliki to pikuś, ale jest cztery razy większe obciążenie komputera przy obróbce.


  • jjhop lubi to

#4 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 17.11.2016 - 12:12

Chodzi o to, że zamówiłem sobie Focusrite 2i4 2gen. Przy 44.1 i buforze 128, suma latencji in/out wychodzi 11 ms, ale niestety są dropy :( Jeżeli ustawię 96kHz to przy tym samym buforze nie mam dropów i latencja jest znacznie niższa. Dziwne, bo przy tym próbkowaniu i średnim projekcie, CPU dobija do 70%, natomiast przy 44.1kHz obciążenie CPU jest niższe, ale są dropy. Hmm...

#5 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3345
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 17.11.2016 - 12:16

Dziwne, mi na solo udawało się grać 96/16 próbek z symulatorem Waves i podkładem. Większe sesje niestety wiadomo, ale wtedy dogrywa się nie do sesji tylko zgranego podkładu.



#6 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 18.11.2016 - 00:33

Porobiłem małe stres testy i wygląda na razie lepiej.

Przede wszystkim przywróciłem kompa do stanu fabrycznego, odinstalowałem oryginalne stery do katy muzycznej oraz wyłączyłem ją w biosie. W biosie powyłączane też speed stepy i inne turboboost.

W testowym projekcie miałem uruchomione jednocześnie:
- 15x s-gear
- 1x bias fx
- 1x addictive drums
- kilka ReaEq i ReaComp

Po utworzeniu następnej ścieżki, włączeniu na nią s-gear'a i nagrywania przez 5 minut, pojawiło się w tym czasie kilka dropów, przeszkadzających nie będę ukrywał, ale do zniesienia.

Projekt miał ustawione 44.1kHz/24bit i 128 sampli. Reaper pokazywał 11ms (in+out) latencji a podczas grania CPU dochodził do 60% (i5 2400).

Zobaczę co będzie dalej przy innych ustawieniach. Na tym etapie jest do zaakceptowania na moje potrzeby!

Ten post był edytowany przez tomo34 dnia: 18.11.2016 - 00:34


#7 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3345
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 18.11.2016 - 00:45

15 symulatorów???? Zamrozić, bębny też. 



#8 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 18.11.2016 - 10:25

15 symulatorów???? Zamrozić, bębny też.


No to był stress test :) Nigdy w normalnych warunkach nie dałbym 15 instancji tego samego pluginu bez mrożenia :)

#9 Slowguitar

  • Slowguitar
    Gaduła
  • Postów: 380
  • Dołączył: 03.01.2017

Napisany 11.01.2017 - 13:25

I jak? Zrobiłeś testy na wyższych sample rate? Uslyszałeś różnice między 44,1 a 88,2 ?



#10 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 11.01.2017 - 20:38

I jak? Zrobiłeś testy na wyższych sample rate? Uslyszałeś różnice między 44,1 a 88,2 ?


Obecnie nagrywam na 96k bo mam wówczas niską latencję przy buforze 128 sampli, wynoszącą około 6ms. Generalnie jestem zadowolony, nie ma trzasków ani klików, wszystko idzie płynnie tylko pliki są dość ciężkie.

#11 Vladimeer

  • Vladimeer
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3331
  • Dołączył: 15.02.2013

Napisany 12.01.2017 - 09:26

pytanie z innej beczki, jak odmrażacie to przywraca ustawienia pluginów? mi ableton gubi ustawienia podfarma, frędzel,

 

co do pytania to FX wszystko napisał, Ja mogę tylko potwierdzić, że testowałem i nie słyszę w zasadzie różnicy próbkowanai powyżej 44k, za to 24 bity vs 16 tak i to wyraźnie


Ten post był edytowany przez Vladimeer dnia: 12.01.2017 - 09:29

"Use the Fork, Luke..."

http://soundcloud.com/vlodi


#12 Slowguitar

  • Slowguitar
    Gaduła
  • Postów: 380
  • Dołączył: 03.01.2017

Napisany 12.01.2017 - 12:02

 

I jak? Zrobiłeś testy na wyższych sample rate? Uslyszałeś różnice między 44,1 a 88,2 ?


Obecnie nagrywam na 96k bo mam wówczas niską latencję przy buforze 128 sampli, wynoszącą około 6ms. Generalnie jestem zadowolony, nie ma trzasków ani klików, wszystko idzie płynnie tylko pliki są dość ciężkie.

 

coś nie kumam, im wyższe próbkowanie tym więcej danych do zapisania/odtwarzania więc przy danym buforze latencja powinna być znacznie większa przy 96 niż przy 44,1  ??



#13 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5351
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 12.01.2017 - 12:20

Nie, wyższa częstotliwość = krótsza próbka


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
  • Slowguitar lubi to
no pain, no gain

#14 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3345
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 12.01.2017 - 13:30

Co więcej, niestety lepsze efekty w sensie niższej latencji daje dwukrotne zwiększenie częstotliwości próbkowania, niż dwukrotne zmniejszenie bufora.


  • tomo34 lubi to

#15 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 12.01.2017 - 14:12

Co więcej, niestety lepsze efekty w sensie niższej latencji daje dwukrotne zwiększenie częstotliwości próbkowania, niż dwukrotne zmniejszenie bufora.


Nowe dzieciątko RME - 768kHz :D
http://www.eis.com.p...le.php?sid=2771

Ten post był edytowany przez tomo34 dnia: 12.01.2017 - 14:12


#16 VaM

  • VaM
    Weteran
  • Postów: 1855
  • Dołączył: 23.06.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 12.01.2017 - 21:31

Nie takie nowe, ale parametry to ma z orbity ^^

 

W sumie to może przemak będzie wiedział. Po kiego takie szalone parametry? Jako że się da czy jest gdzieś jakiś powód poz moją wyobraźnią i wiedzą ^^



#17 Eclipse

  • Eclipse
    Wykidajło
  • Postów: 6916
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 13.01.2017 - 08:24

Parametry takie aby twój kot, pies i żaby za oknem również cieszyły się najwyższą jakością dźwięku. ;)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 13.01.2017 - 08:40


#18 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 13.01.2017 - 09:34

W artykule napisali, że przy takiej częstotliwości ma znaczenie jakość ścieżek na płytce drukowanej w interfejsie. Kosmodrom!

P.S.
W sumie to dobra zanęta dla audiofili :)

#19 VaM

  • VaM
    Weteran
  • Postów: 1855
  • Dołączył: 23.06.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 13.01.2017 - 10:40

Nawet nie czytałem ^^

Cyba po latach zdrowej stabilizacji, gdzie 192@24bit było górną granicą, a 44/48@24bit standardem, macmini spokojnie ogarniał całkiem duże sesje, dopracowano interfejsy i nawet te tanie są ok, zaczął się konkurs na "długość fujary".



#20 sievr

  • sievr
    Weteran
  • Postów: 1795
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Wrocław / Bełchatów

Napisany 5.02.2017 - 22:09

nagrywaj w 44,1; no chyba że komponujesz płytę dla psów/delfinów :D


Nagrywam se co se chce, nie gram na gitarze, bo nie mam czasu, muszę sprawdzić kolejne ustawienie mikrofonów :D

https://www.facebook...siewiera.patryk

Lekcje wymiatania! Wrocław: https://www.olx.pl/246100219


#21 wielkiblues

  • wielkiblues
    Weteran
  • Postów: 1907
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 7.03.2017 - 21:50

Zależy jakich częstotliwości używasz w projekcie. 44,1 zarejestruje częstotliwości do 22050Hz. Jeśli instrumenty generują wyższe (niesłyszalne dla ludzi) ale dla Ciebie istotne (np. do straszenia psów i ptaków) to warto użyć wyższych częstotliwości. 192 zarejestruje do 96000Hz. Zrób sobie też test ile Ty słyszysz (np. do 18 czy do 16 kHz) i porównaj gitarę nagraną na obu częstotliwościach w ślepym teście.

Dla jakości ma za to znaczenie na ilu bitach nagrywasz, bo to obcina jakość. Lepiej 44@24bit, niż 192@16 bit. Tak kazał Marcin Bors, guru studiów nagraniowych.

 

Oczywiście jak masz możliwość i nic Cię to nie kosztuje użyj 192@24, ale pliki są ogromne i w sumie niepotrzebne.

Adam wez mnie nie zalamuj 

Zrobilem sobie test i chyba do 14kHz nie dojechalem :) 



#22 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13947
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 8.03.2017 - 12:04

Jesteś gitarzystą i masz pasmo ograniczone do 5,5khz :P



#23 Slowguitar

  • Slowguitar
    Gaduła
  • Postów: 380
  • Dołączył: 03.01.2017

Napisany 8.03.2017 - 12:09

 

 

Adam wez mnie nie zalamuj 

Zrobilem sobie test i chyba do 14kHz nie dojechalem :)

To normalne z wiekiem, jeśli masz 40+ lat, to 14 kHZ to jest dobry / normalny wynik, też mam podobnie.  Tak samo w basach, zakres się zawęża.


Ten post był edytowany przez Slowguitar dnia: 8.03.2017 - 12:10


#24 wielkiblues

  • wielkiblues
    Weteran
  • Postów: 1907
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 8.03.2017 - 23:33

 

 

 

Adam wez mnie nie zalamuj 

Zrobilem sobie test i chyba do 14kHz nie dojechalem :)

To normalne z wiekiem, jeśli masz 40+ lat, to 14 kHZ to jest dobry / normalny wynik, też mam podobnie.  Tak samo w basach, zakres się zawęża.

 

Obstawialem ze to wina dlugotrwalej pracy na sluchawkach :) 

Uffffffff :) 



#25 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2647
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 9.03.2017 - 06:21

Ja nie słyszę nawet 12 kHz :D


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

#26 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 9.03.2017 - 09:27

Jest jakiś soft albo strona www do zmierzenia tego?

#27 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Weteran
  • Postów: 2737
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 9.03.2017 - 10:29

http://www.szynalski...tone-generator/

 

Powyżej 17kHz już słabiutko, syn (6lat) słyszy do końca


Ten post był edytowany przez _JohnDoe_ dnia: 9.03.2017 - 10:32


#28 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2647
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 9.03.2017 - 11:44

Jest jakiś soft albo strona www do zmierzenia tego?

 

Włącz sobie generator częstotliwości, choćby tu:

 

http://www.szynalski...tone-generator/

 

Włącz "PLAY", ustaw 440 Hz na standardową głośność, czyli tak byś słyszał normalnie, ani cicho, ani głośno i zacznij suwakiem lecieć w górę i w dół - BEZ ZWIĘKSZANIA GŁOŚNOŚCI!

Ja słyszę wtedy od 50 do 12.000 Hz. Ze zwiększeniem głośności słyszę szersze pasmo, ale nie o to chodzi.

 

Rano wrzuciłem z 15.000 Hz - nic nie słyszę, no to volume na maksa - dalej nic - nagle wpada żonka z gębą i się drze "Czy żeś zwariował! Piotrusia obudziłeś i pewnie pół bloku!"  :) .. także tego ..


  • Slowguitar lubi to
"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne

#29 VaM

  • VaM
    Weteran
  • Postów: 1855
  • Dołączył: 23.06.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 9.03.2017 - 11:47

Ja 16 z hakiem, a żona na 14 wymięka ^^



#30 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3823
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 9.03.2017 - 12:02

W górę 14,453 kHz
W dół 19 Hz

Sam się zdziwiłem, bo chyba nie jest tak źle. A jeszcze się tak złożyło, że od 3 dni mam zatkane uszy po prysznicu i jak się walnę w dyńkę to jakbym w balon walił :) Nie cierpię tego, a nie pamiętam kidy ostatnio tak miałem nieprzyjemnie uszy zatkane :(

Tylko tak mi się wydaje, że na słyszalność też ma wpływ sprzęt i słuchawki. Ja mam 2i4 i Sennheiser HD280.

#31 VaM

  • VaM
    Weteran
  • Postów: 1855
  • Dołączył: 23.06.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 9.03.2017 - 12:40

Górę raczej wszystko spokojnie ogarnie do 30kHz zagra prawie każdy interfejs.

Przetworniki też, to nasze uszy są ułomne ^^



#32 Piotr_Soton88

  • Piotr_Soton88
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3625
  • Dołączył: 07.02.2014
  • z:Southampton

Napisany 9.03.2017 - 13:38

Bie wiem jak w Polsce, ale w UK mozna sobie zrobic takie darmowe badanie.

#33 VaM

  • VaM
    Weteran
  • Postów: 1855
  • Dołączył: 23.06.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 9.03.2017 - 19:50

W Polsce też, ale obejmuje ono pasmo mowy, byłem z ciekawości na takim. 

I co lepsze nie mam dziur, tylko górki w paśmie, tzn wszystko słyszę w normie ale kilka częstotliwości słyszę lepiej ^^






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników