Skocz do zawartości



Zdjęcie

Fractal AX8


  • Zaloguj się
301 odpowiedzi na ten temat

#251 Ablativ

  • Ablativ
    Stary wyjadacz
  • Postów: 745
  • Dołączył: 10.10.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.08.2017 - 11:01

Przepraszam, że poza tematem, ale  na filmiku fajny jest ten strat  silverburst.



#252 Woytech

  • Woytech
    Świeżak
  • Postów: 11
  • Dołączył: 21.07.2017

Napisany 21.08.2017 - 20:01

Help...
no właśnie z tłumaczeniem instrukcji AX8 idzie mi mozolnie.... mam pytanko, czy można zmienić wygląd wyświetlacza tak, aby wyświetlał duże czcionki ... nazwy presetów... doczytałem że tak, ale jak to zrobić? n



#253 senjin

  • senjin
    Weteran
  • Postów: 2266
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 24.08.2017 - 12:02

Setup/Global Menu/Display Large Preset
  • SpiderWAW and Woytech lubi to

#254 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1642
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 3.09.2017 - 20:01

A chcielibyście manuala po polsku?


  • Giotto_di_Bond and Woytech lubi to

#255 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3390
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.09.2017 - 23:05

Jasne, i do Axe II też poproszę :D



#256 Giotto_di_Bond

  • Giotto_di_Bond
    Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 01.02.2017

Napisany 4.09.2017 - 19:46

SpiderWAW 

Jezeli masz manuala do AX8 po polsku to idealnie spadles mi z nieba. Od dzis jestem posiadaczem tego cuda i przeraza mnie ogrom jego mozliwosci :)



#257 Woytech

  • Woytech
    Świeżak
  • Postów: 11
  • Dołączył: 21.07.2017

Napisany 18.09.2017 - 07:53

jasne, że chcielibyśmy manuala po polsku   :)



#258 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1642
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 2.10.2017 - 09:51

Próbuję namówić g66 na zrobienie takowego. 


  • Woytech lubi to

#259 Giotto_di_Bond

  • Giotto_di_Bond
    Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 01.02.2017

Napisany 10.10.2017 - 16:45

Jaki polecacie pokrowiec (soft bag) na AX8?



#260 senjin

  • senjin
    Weteran
  • Postów: 2266
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 10.10.2017 - 16:59

W Mono Kontroller mieści się w sam raz razem z pedałem, a także z mikrofonem i kablami. Myślę, że dałoby się też zmieścić laptopa.

#261 bartii10

  • bartii10
    Gaduła
  • Postów: 336
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 10.10.2017 - 21:26

Zamierzam kupić za kilka tygodni  Fractal AX8 + waginosceptyk ekspresji. Zastanawiam się tylko czy kupić dedykowany ze strony g66, czy jakiś zamiennik? Potrzebuję używać tego pedału jako regulacji głośności oraz kaczki. Na stronie dystrybutora nie dopatrzyłem się żadnego zasilania do oryginalnego pedału, czy idzie to na baterie, czy jak ? 

 

Do tej pory używam boss GT100 i tam jest taki waginosceptyk zintegrowany. Działa jako waginosceptyk głośności, a po mocniejszym wciśnięciu zamienia się w kaczkę. czy coś takiego uda mi się uzyskać? czy muszę osobno kupić kaczkę a osobno waginosceptyk głośności? 

 

Bossa wpinam dwoma jackami prosto w stół. Czy Fractala wepnę w ten sam sposób? (z góry przepraszam za to pytanie ale chce się upewnić :D



#262 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 10.10.2017 - 21:46

Nie ma żadnego zasilania. Kabel potrzebny to jack stereo. Można tez pewnie kablem typy Y wpiąć. Ja mam bossa i dunlopa. Osobno do głośności i osobno do kaczki / whammy. Jeden mi się mie sprawdził. Bo albo to albo to. Można by oczywiście tak ustawić ze przyciskami przełączasz funkcje ale to bardzo niewygodne przy graniu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Możesz fractala wpiąć bezpośrednio w stół. Do tego został stworzony.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#263 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1642
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 10.10.2017 - 21:56

Jak ma byc tanio to plastikowy Boss jest fajny bo trzyma w calym zakresie ruchu. FV jest znakomity, choc do wah mozna pomyslec o SP ze sprezyna Missina (wraca sam, moze tez miec przycisk). W Axe mozesz sobie ustawic autowlaczania po delikatnym tylko ruchu i nie trzeba przyciskow. 



#264 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 10.10.2017 - 22:23

W każdym możesz ustawić włączanie po delikatnym ruchu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#265 bartii10

  • bartii10
    Gaduła
  • Postów: 336
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 11.10.2017 - 09:53

Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze trzy imprezy zagram i kupię tego fractala + EV -1. przez zimę może uda się jakoś ustawić żeby wszystko hulało jak druhna na weselu ;) 



#266 senjin

  • senjin
    Weteran
  • Postów: 2266
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 11.10.2017 - 21:05

Do tej pory używam boss GT100 i tam jest taki waginosceptyk zintegrowany. Działa jako waginosceptyk głośności, a po mocniejszym wciśnięciu zamienia się w kaczkę. czy coś takiego uda mi się uzyskać? czy muszę osobno kupić kaczkę a osobno waginosceptyk głośności?

Z pedałem od Fractal Audio nie, nie mają przełącznika.
Są waginosceptyki (np. Mission SP-1), które mają dodatkowy przełącznik. Przełącznik podłączasz dodatkowym kabelkiem do AX8, i działa jak footswitch. Chyba dałoby się zaprogramować coś takiego, o czym piszesz, ale nie umiem z głowy powiedzieć jak. Może przez sceny? Może przez parametry "control switch"?... cholera, kiedy to piszę, to żałuję, że kupiłem waginosceptyk Fractala :P
 

Bossa wpinam dwoma jackami prosto w stół. Czy Fractala wepnę w ten sam sposób? (z góry przepraszam za to pytanie ale chce się upewnić :D )

Tak, a jeszcze lepiej dwoma kablami XLR. AX8 ma opcję odcięcia masy, co może pomóc gdyby była pętla masy.

Ten post był edytowany przez senjin dnia: 11.10.2017 - 21:06


#267 lecchu

  • lecchu
    Użytkownik
  • Postów: 22
  • Dołączył: 06.02.2017

Napisany 12.10.2017 - 10:18

Można jeszcze przerobić sobie dunlopowski waginosceptyk Volume (albo np spalonego waha). Cenowo wychodzi dużo taniej niż kupno nówki EV-1 od Fractala.

Tutaj masz zdjęcie jak to wyszło u mnie. Minimalnie potrzeba dwóch gniazd jack i jednego potka havey-duty liniowego o odpowiedniej oporności (kupiłem za 40zł). No i obudowe ze starego waha.

 

Tak przygotowany waginosceptyk używam jako sterowanie waha w Fractalu (wł/wył oraz samo "kwakanie"), idealnie odzwieciedlający zachowanie CryBaby ;)

 

Pzdr

L.

 

Edit: W przypadku użycia waginosceptyka Volume trzeba jeszcze przełącznik DPDT (w wahu już jest) za 10-15zł. W moim waginosceptyku Volume była nawet dziurka w obudowie na ten przełącznik zaślepiona plastikowym nyplem.


Ten post był edytowany przez lecchu dnia: 12.10.2017 - 11:29


#268 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3390
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 13.10.2017 - 18:26

Lecchu, mam prośbę: wrzuć tu schemat połączeń wewnątrz pedalu, który sobie zrobiłeś. Mnie interesuje pedal volume/expression ze switchem pod stopą (jak w kaczce). Może przyzwoita fotka też by starczyła. Niestety ta fotka z forum Fractala jest trochę mało czytelna.



#269 lecchu

  • lecchu
    Użytkownik
  • Postów: 22
  • Dołączył: 06.02.2017

Napisany 14.11.2017 - 10:23

Hejka

Sorry za zwłokę, ale tego samego dnia, jak napisałem posta to wyjechałem na miesięczny urlop.

Postaram sięnarysować schemat w jakimś programiku (układ jest tak prosty - dla mnie - że lutowałem bez żadnego papierowego schematu). Spróbuję też może lepiej sfotografować waginosceptyk. Ale to dopiero w domu, bopm obecnie w pracy.

 

Pzdr

L.


  • spawel lubi to

#270 lecchu

  • lecchu
    Użytkownik
  • Postów: 22
  • Dołączył: 06.02.2017

Napisany 17.11.2017 - 14:43

Kurcze nie mam lepszego zdjęcia, a waginosceptyk już zabudowany i zalutowany.

Ale chyba wszystko w miare widac: https://photos.app.g...neTceNSN1Ds3Xr1

 

Na zdjęciu zignoruj wszystkie kable żółte, czerwone i czarne. Zignoruj dodatkowe małe gniazdo po prawej dolnej stronie na zdjęciu (jego wogóle nie trzeba do niczego). Trzeba połaczyć 1z1 i 2z2 (czerwone cyfry na zdjęciu) odpowiednio na przełączniku DPDT i na gnieździe JACK lewym. To gniazdo łączymy kablem mono z wejściem EXP we Fractalu (którymkolwiek; ja napisałem na zdjęciu EXP1, ale to obojętne). Ważne - we Fractalu w Ustawieniach  ustawiamy, że to dane EXP ma być "momentary". Sygnał z tego EXP-a używamy jako włącz/wyłącz dla bloku waha w presecie.

 

Z potencjometru dajemy trzy kabelki na drugie prawe gniazdo JACK stereo (na zdjęciu to te trzy kableki zielony, niebieski i fiolet). To gniazdo łączymy kablem stereo do innego gniazda EXP w AX8 (na zdjęciu EXP2). W Ustawieniach dla tego EXP-a dajemy "continuous". Sygnału z tego EXP-a używamy do przemiatania filtra w wahu w presecie.

 

Uwagi:

- W instrukcji do AX8 pisało, że potencjometr ma być 10-100KOhm LINIOWY. Najczęściej w wahu (a w waginosceptyku głośnosci zawsze) mamy potencjometr logarytmiczny (typowo 470kOhm). Zatem należy czegoś poszukać w zamian. Oczywiście w wersji HeavyDuty, żeby nie padło za szybko pod nogą.

 

- W tej samej instrukcji pisze niby, że do potencjometru podpinamy trzy kabelki (u mnie te niebieski-fioletowy-zielony) w sposób taki: TIP = max Voltage, RING = suwak potencjometru, SLAVE = masa. Jednak mnie wyszło ostatecznie, że TIP=suwak, zaś RING=Max Voltage (jak polutowałem tak jak w instrukcji - to Fractal głupiał). Więc być może potrzeba chwilkę poeksperymentować i się nie poddawać ;)

 

- Ja użyłem Dunlopowego pedału głośności. W obudowie była od razu dziurka na na przełacznik DPDT (zaślepiona plastikowym nyplem). Więc nic nie trzeba było wiercić. Jedynie uwaga taka, że musiałem filcem regulować punkt załączenia przełącznika (filc klei się od spodu do tej ruchomej części waginosceptyka, tuż nad główką przełącznika DPDT - podejrzyjcie w swoich wah'ach, też jest tam taki filc). Ten filc "reguluje" kiedy i jak mocno trzeba docisnać waginosceptyk w górnym zakresie ruchu, żeby przełącznik przełączył. Filc z klejem do dostania w sklepie z akcesoriami meblowymi.

 

- Przy składaniu waginosceptyka zwróćcie uwagę, że potencjometr ma być w stanie "około zero OHm" (maksymalnie skręcony) dla waginosceptyka maksymalnie w dół (to się reguluje odpowiednio zakładając tę pionową plastikową zębatkę na zębatkę okrągła na ośce potencjomentru). Jeżeli potencjometr w stanie max-down nie będzie miał "około zero Ohm" (nie będzie skręcony maksymalnie) - to Fractal głupieje i nie chce prawidłowo skalibrować waginosceptyka (wygląda, że dla kalibracji ważniejszy jest punkt "zero Ohmów" niż maksymalna wartość potencjometru)

 

- Pamietajcie skalibrować we Fractalu potencjometr/waginosceptyk po złożeniu całości do kupy.

 

Pzdr

L.

 

PS A tak na marginesie - firmware 9.02 robi robotę, nieprawdaż? :)


Ten post był edytowany przez lecchu dnia: 17.11.2017 - 14:57


#271 Giotto_di_Bond

  • Giotto_di_Bond
    Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 01.02.2017

Napisany 16.12.2017 - 01:27

Próbuję namówić g66 na zrobienie takowego. 

Jakies info dotyczace polskiego manuala?



#272 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 16.12.2017 - 01:57

A czego nie wiesz? Na pewno pomożemy. Ja już jestem na etapie, że gram a nie szukam, bo to jest zgubne. Fractala jak obcykasz to później wszystko jest już oczywiste i ustawiasz pod dany instrument. Dobrze jest poznac wszystkie funkcje midi -  przełączniki, przypisywanie funkcji itd. No i świadomość, że to grasz na pełnym pasmie, które musisz zredukować do potrzeb zespołu. No i oczywiście musisz wiedzieć pod jakie nagłośnienie to ustawiasz. 



#273 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4440
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 17.12.2017 - 16:02

Ktoś się orientuje czy obecna cena $1800 za XLII+ dotyczy b-stock czy funkiel nówki nie śmiganej?
http://shop.fractala...uctCode=FAS-020

#274 lukaszuter

  • lukaszuter
    Świeżak
  • Postów: 4
  • Dołączył: 17.01.2018

Napisany 17.01.2018 - 16:26

Panowie ma ktoś może jakies ciekawe presety np. Fremana do odsprzedania? :P


  • tymon1313 and Woytech lubi to

#275 Woytech

  • Woytech
    Świeżak
  • Postów: 11
  • Dołączył: 21.07.2017

Napisany 18.01.2018 - 09:01

Panowie ma ktoś może jakies ciekawe presety np. Fremana do odsprzedania? :P

Dawaj na priv



#276 lukaszuter

  • lukaszuter
    Świeżak
  • Postów: 4
  • Dołączył: 17.01.2018

Napisany 4.02.2018 - 11:19

Witam!  wie ktoś może czy istnieje możliwość w Ax8 , aby z wyjścia out 1 xlr ,,puścić,, na mixer ( przody ) z amp i cab, a na drugie wyjście out 1 jackiem na końcówkę z kolumną? czy tylko przez pętle fx loop da ise to osiągnąć omijając cab w Ax8??


Poprawka! na drugie wyjście out 1 sam amp bez cab



#277 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 4.02.2018 - 15:36

Ja to robię przez fxloop


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#278 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1642
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 4.02.2018 - 21:46

Witam!  wie ktoś może czy istnieje możliwość w Ax8 , aby z wyjścia out 1 xlr ,,puścić,, na mixer ( przody ) z amp i cab, a na drugie wyjście out 1 jackiem na końcówkę z kolumną? czy tylko przez pętle fx loop da ise to osiągnąć omijając cab w Ax8??


Poprawka! na drugie wyjście out 1 sam amp bez cab

XLR i jack OUT to to samo, jesli jedno ma byc bez CAM to musisz wyjsc na FX Loop



#279 Adzio

  • Adzio
    Świeżak
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 1.03.2018 - 22:44

Witam,
Panowie, jak podłączyć ax8 do iPada air 2? Czy przewód usb, a potem przejciówka gniazdo usb- lighting zadziała?

#280 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 2.03.2018 - 06:26

Ja podłączam przez bluetooth. Ale przez kabel tez zadziała. Tylko musisz mieć chyba dodatkowa zasilanie. No i oczywiście program FracPad


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#281 Adzio

  • Adzio
    Świeżak
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 2.03.2018 - 10:26

Możesz coś więcej napisać? W jaki sposób przez bluetooth?
Jeżeli chodzi o kabel to nie wiem jaki, w iPadzie mam złącze lighting i nie wiem jaki przewód wybrać. Od Ax8 przewód taki jak do drukarki, a potem przejściówka z usb na lighting? W istrefie stwierdzili, ze to nie zadziała, pomóżcie jak macie doświadczenie.
FracPad mam.

#282 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 2.03.2018 - 10:37

Możesz coś więcej napisać? W jaki sposób przez bluetooth?
Jeżeli chodzi o kabel to nie wiem jaki, w iPadzie mam złącze lighting i nie wiem jaki przewód wybrać. Od Ax8 przewód taki jak do drukarki, a potem przejściówka z usb na lighting? W istrefie stwierdzili, ze to nie zadziała, pomóżcie jak macie doświadczenie.
FracPad mam.

Musisz mieć do ax8  yamaha ub-bt01

 

https://wiki.fractal...p?title=FracPad



#283 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 2.03.2018 - 11:37

Kolego -sprawdziłem na kablu (apple tym z zasilaniem oryginalny apple) tez działa

https://www.apple.co...e-usb-3-aparatu

 

Jak by cos wal na priv, pomogę


Ten post był edytowany przez tymon1313 dnia: 2.03.2018 - 11:37


#284 Adzio

  • Adzio
    Świeżak
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 4.03.2018 - 16:40

Kolego, dzieki za pomoc. Powiedzcie mi jeszcze czy ten przewod humbuster ma sens jako przewod input z gitary do ax8, bo mam spory brum przy podlaczaniu gitary, nie jest do zalezne od pradu,(przelacznik ground lift nic nie daje), bo dzieje sie to wszedzie, gdzie go podlacze, output podlaczam bezposrednio do miksera przewodami xlr. Przetworniki to silnge i humbucker.

#285 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 4.03.2018 - 16:46

Ma duże znaczenie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#286 Adzio

  • Adzio
    Świeżak
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 4.03.2018 - 17:21

Czyli jest mozliwe, ze brum zniknie jak podlacze gitare do ax8 przewodem humbuster?

#287 bartii10

  • bartii10
    Gaduła
  • Postów: 336
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 4.03.2018 - 19:04

Panowie pomóżcie ;)  Kupiłem wah - wah. jak to połączyć z fractalem? liniowo czy przez fx send/return? Jeżeli ta druga opcja to jak to zrobić żeby działało w sterego? gniazda we fractalu są dwa left i right, a WAH ma pojedyncze wejście i wyjście.



#288 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 4.03.2018 - 19:38

Spróbuj tak i tak. Jak ci pasuje. Stereo wynika nie z kaczki tylko z efektów fractala. Wiec nie ma to znaczenia


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A tak poza tym to podpowiem ci jak przyspieszyć naukę fractala. Kup kilka profesjonalnych brzmień. Zobaczysz jak są poukładane i jakie rozwiązania zastosowane. Zaoszczędzisz miesięcy dłubania. Jak tak robię zawsze. Szkoda czasu. Wole zapłacić za czyjś czas niż sam się męczyć nad podstawami. Brzmienie caly czas kupuje i się uczę od najlepszych. To szybsza i lepsza droga
Wole zapłacić i grać niż dłubać i dłubać ....


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ten post był edytowany przez tymon1313 dnia: 4.03.2018 - 19:39


#289 bartii10

  • bartii10
    Gaduła
  • Postów: 336
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 4.03.2018 - 19:56

kupiłem coś takiego: 

https://www.youtube....h?v=P6BnWivkMzA

 

Póki co działam z tym. I próbuje jakieś swoje wykręcać. dzięki wielkie za odpowiedź. Miło z Twojej strony, że chce ci się pomagać innym ;) 

 

jak możesz jeszcze polecić jakiś świrów co w tym siedzą to będę wdzięczny



#290 Adzio

  • Adzio
    Świeżak
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 4.03.2018 - 21:00

Panowie, ponawiam pytanie odnośnie brumu, mieliście takie problemy, jak sobie z nimi poradziliście?

#291 DaNail

  • DaNail
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3005
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 5.03.2018 - 20:50

Brumu? Ale jakiego? Może przetworniki z gitary sieją albo po prostu prąd? Zmień gniazdko, lub przedłużacz. Fractal sam z siebie raczej nie powinien brumić.


Will Is The Power!

#292 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3390
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 6.03.2018 - 12:14

Andzio - kable humbuster są przeznaczone do połączenia wyjścia audio z Fractala do wzmacniacza, końcówki mocy, preampów. Nie mają żadnego znaczenia gdy się je połączy: gitara -> kabel -> Fractal. Użyj pomiędzy gitarą i Axe  dobrego kabla gitarowego, z dobrymi wtykami jack i część problemów zniknie. Trudno stwierdzić, czy źródłem Twoich problemów jest gitara, ax8 (akurat on nie powinien), pętla mas pomiędzy końcówką  a Fractalem, "jakość prądu w miejscu, w którym go używasz, wpływ oświetlenia (świetlówki, ledy, ściemniacze) a może duża ilość sygnałów radiowych do łączności przez wi-fi, czy może bliskość komputera. czasem lubi brumić bardziej lub mniej, gdy się połączy procesor gitarowy z kompem kablem USB.  Napisz coś więcej jakich gratów używasz, będzie łatwiej rozwiązać problem. 



#293 adamus112

  • adamus112
    Stary wyjadacz
  • Postów: 517
  • Dołączył: 15.01.2013

Napisany 6.03.2018 - 15:32

Powiedzcie mi jeszcze czy ten przewod humbuster ma sens jako przewod input z gitary do ax8, bo mam spory brum przy podlaczaniu gitary, nie jest do zalezne od pradu,(przelacznik ground lift nic nie daje), bo dzieje sie to wszedzie, gdzie go podlacze, output podlaczam bezposrednio do miksera przewodami xlr. Przetworniki to silnge i humbucker.

A jeśli odłączysz przewody od miksera i podłączysz słuchawki, to na nich też brumi?


Ten post był edytowany przez adamus112 dnia: 6.03.2018 - 15:33


#294 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 6.03.2018 - 15:34

A ustawiłes sygnał wejściowy gitary? Zależności jest dużo.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#295 Adzio

  • Adzio
    Świeżak
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 6.03.2018 - 15:40

Dzięki koledzy za zainteresowanie. Wszystkie testy wskazują na gitare. Początkowo myślałem, ze to ax8, ale to raczej brum z singli i wszystkiego co ściagają te pickupy. Przynajmniej wiem, ze przy podłączeniu input przewody humbuster na nic się zdadzą. Używam Am Standard z 3 singlami, przewód do planet waves (najlepszy jaki miałem, wśród testowanych kabli), ax8 podpinam do kolumny szeroko pasmowej Fbt promaxx 12a, lub do miksera i na większe nagłośnienie. Raczej chodzi o te single, które ściagają wszystko z otoczenia, wifi, itp. Bo w zaleznosci od pomieszczenia, brum jest silniejszy lub słabszy całkiem do zniesienia. Wypada mi wymienić single i/lub wyekranowc gitare.

Co do samego fractala, codziennie odkrywam jego nowe możliwości i jestem bardzo zadowolony, a jeszcze nie dawno zapierałem się rękami i nogami przed cyfra, targając za sobą, head, kolumnę i pedalboard.

#296 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3390
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 6.03.2018 - 19:45

Pamiętaj o tym, że Fractal oferuje całkiem dobrą bramkę szumów. Uwielbiam brzmienie singli, niestety mają tę swoją nieznośną przypadłość. Szczęśliwie jest całkiem spora oferta różnych pickupów bezszumowych. Używam Noiselessów Fendera i bardzo sobie chwalę, trzeb im jednak dać potki minimum 500 K, a z tego co pamiętam w fabrycznych zestawach bywają nawet 1M. Super rozwiązaniem jest połączenie ich w układzie z super switchem i układem S1. Daje to 10 różnych barw, od typowego strata po humbuckerowe brzmienia. 



#297 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1642
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 7.03.2018 - 17:34

Ja z przydzwiekiem EMI/RFI walcze i szlak mnie trafia, brumi, szumi czasem skwierczy. Bo u mnie jest juz tak, ze lapie czasami na humbackerach. Mieszkania nie zmienie... 

Ale... sciemniacze, swietlowki (ja nie mam) sa bee. 



#298 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 7.03.2018 - 17:36

Ja na noiselessach w staracie i tele miałem kompletna ciszę. Co innego na jakichś teksasach.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#299 Adzio

  • Adzio
    Świeżak
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 25.03.2018 - 18:53

Zmagania z fractalem ciąg dalszy . Ogarnąłem brum (faktycznie fractal ma fajna bramkę szumów, u mnie bardzo pomogła). Teraz próbuje podłączyć I Pada. Zainstalowałem FracPada( na razie demko na próbę), zakupiłem przejściówkę apple taka jak tu: https://www.apple.co...cze-usb-aparatu
I podłączam ta przejściówkę do kabla USB, takiego jak do drukarki i tym spinam i pada z fractalem, niestety bezskutecznie, nie chce się połączyć. W czym rzecz, czy musze mieć interfejs midi rolanda um-one? Czy powinno się łączyć tak jak ja to robię.

Powiem szczerze, ze tutaj mnie troche zawodzi współpraca Fractala z urządzeniami apple, przejściówka kosztuje 150zl, interfejs usb 150zl, pełna wersja FracPad 200zl, 500 zł żeby podłączyć dwa urządzenia . Podłączenie do urządzeń z windowsem kosztuje 20 zł. Taniej mnie wyjdzie zakup jakiegoś urządzenia winem niż próba łączenia dwóch urządzeń które posiadam. I pad to zajefajna sprawa, fractal tez, dwie duże firmy z jednego państwa, powinno być plug n play i ogień a nie pieprzenie się z jakimiś przejściówkami.

#300 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 660
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 25.03.2018 - 19:35

Kupiłeś zła przejściówkę. Musi być z zasilaniem. Przecież wyżej podałem link.

 


Ten post był edytowany przez tymon1313 dnia: 25.03.2018 - 20:02





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników