Skocz do zawartości



Zdjęcie

Fractal AX8


  • Zaloguj się
269 odpowiedzi na ten temat

#251 Ablativ

  • Ablativ
    Stary wyjadacz
  • Postów: 732
  • Dołączył: 10.10.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.08.2017 - 11:01

Przepraszam, że poza tematem, ale  na filmiku fajny jest ten strat  silverburst.



#252 Woytech

  • Woytech
    Świeżak
  • Postów: 10
  • Dołączył: 21.07.2017

Napisany 21.08.2017 - 20:01

Help...
no właśnie z tłumaczeniem instrukcji AX8 idzie mi mozolnie.... mam pytanko, czy można zmienić wygląd wyświetlacza tak, aby wyświetlał duże czcionki ... nazwy presetów... doczytałem że tak, ale jak to zrobić? n



#253 senjin

  • senjin
    Weteran
  • Postów: 2254
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 24.08.2017 - 12:02

Setup/Global Menu/Display Large Preset
  • SpiderWAW and Woytech lubi to

#254 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1618
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 3.09.2017 - 20:01

A chcielibyście manuala po polsku?


  • Giotto_di_Bond and Woytech lubi to

#255 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3276
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.09.2017 - 23:05

Jasne, i do Axe II też poproszę :D



#256 Giotto_di_Bond

  • Giotto_di_Bond
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 01.02.2017

Napisany 4.09.2017 - 19:46

SpiderWAW 

Jezeli masz manuala do AX8 po polsku to idealnie spadles mi z nieba. Od dzis jestem posiadaczem tego cuda i przeraza mnie ogrom jego mozliwosci :)



#257 Woytech

  • Woytech
    Świeżak
  • Postów: 10
  • Dołączył: 21.07.2017

Napisany 18.09.2017 - 07:53

jasne, że chcielibyśmy manuala po polsku   :)



#258 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1618
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 2.10.2017 - 09:51

Próbuję namówić g66 na zrobienie takowego. 


  • Woytech lubi to

#259 Giotto_di_Bond

  • Giotto_di_Bond
    Świeżak
  • Postów: 14
  • Dołączył: 01.02.2017

Napisany 10.10.2017 - 16:45

Jaki polecacie pokrowiec (soft bag) na AX8?



#260 senjin

  • senjin
    Weteran
  • Postów: 2254
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 10.10.2017 - 16:59

W Mono Kontroller mieści się w sam raz razem z pedałem, a także z mikrofonem i kablami. Myślę, że dałoby się też zmieścić laptopa.

#261 bartii10

  • bartii10
    Gaduła
  • Postów: 322
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 10.10.2017 - 21:26

Zamierzam kupić za kilka tygodni  Fractal AX8 + waginosceptyk ekspresji. Zastanawiam się tylko czy kupić dedykowany ze strony g66, czy jakiś zamiennik? Potrzebuję używać tego pedału jako regulacji głośności oraz kaczki. Na stronie dystrybutora nie dopatrzyłem się żadnego zasilania do oryginalnego pedału, czy idzie to na baterie, czy jak ? 

 

Do tej pory używam boss GT100 i tam jest taki waginosceptyk zintegrowany. Działa jako waginosceptyk głośności, a po mocniejszym wciśnięciu zamienia się w kaczkę. czy coś takiego uda mi się uzyskać? czy muszę osobno kupić kaczkę a osobno waginosceptyk głośności? 

 

Bossa wpinam dwoma jackami prosto w stół. Czy Fractala wepnę w ten sam sposób? (z góry przepraszam za to pytanie ale chce się upewnić :D



#262 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 617
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 10.10.2017 - 21:46

Nie ma żadnego zasilania. Kabel potrzebny to jack stereo. Można tez pewnie kablem typy Y wpiąć. Ja mam bossa i dunlopa. Osobno do głośności i osobno do kaczki / whammy. Jeden mi się mie sprawdził. Bo albo to albo to. Można by oczywiście tak ustawić ze przyciskami przełączasz funkcje ale to bardzo niewygodne przy graniu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Możesz fractala wpiąć bezpośrednio w stół. Do tego został stworzony.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#263 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1618
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 10.10.2017 - 21:56

Jak ma byc tanio to plastikowy Boss jest fajny bo trzyma w calym zakresie ruchu. FV jest znakomity, choc do wah mozna pomyslec o SP ze sprezyna Missina (wraca sam, moze tez miec przycisk). W Axe mozesz sobie ustawic autowlaczania po delikatnym tylko ruchu i nie trzeba przyciskow. 



#264 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 617
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 10.10.2017 - 22:23

W każdym możesz ustawić włączanie po delikatnym ruchu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#265 bartii10

  • bartii10
    Gaduła
  • Postów: 322
  • Dołączył: 05.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 11.10.2017 - 09:53

Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze trzy imprezy zagram i kupię tego fractala + EV -1. przez zimę może uda się jakoś ustawić żeby wszystko hulało jak druhna na weselu ;) 



#266 senjin

  • senjin
    Weteran
  • Postów: 2254
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 11.10.2017 - 21:05

Do tej pory używam boss GT100 i tam jest taki waginosceptyk zintegrowany. Działa jako waginosceptyk głośności, a po mocniejszym wciśnięciu zamienia się w kaczkę. czy coś takiego uda mi się uzyskać? czy muszę osobno kupić kaczkę a osobno waginosceptyk głośności?

Z pedałem od Fractal Audio nie, nie mają przełącznika.
Są waginosceptyki (np. Mission SP-1), które mają dodatkowy przełącznik. Przełącznik podłączasz dodatkowym kabelkiem do AX8, i działa jak footswitch. Chyba dałoby się zaprogramować coś takiego, o czym piszesz, ale nie umiem z głowy powiedzieć jak. Może przez sceny? Może przez parametry "control switch"?... cholera, kiedy to piszę, to żałuję, że kupiłem waginosceptyk Fractala :P
 

Bossa wpinam dwoma jackami prosto w stół. Czy Fractala wepnę w ten sam sposób? (z góry przepraszam za to pytanie ale chce się upewnić :D )

Tak, a jeszcze lepiej dwoma kablami XLR. AX8 ma opcję odcięcia masy, co może pomóc gdyby była pętla masy.

Ten post był edytowany przez senjin dnia: 11.10.2017 - 21:06


#267 lecchu

  • lecchu
    Użytkownik
  • Postów: 22
  • Dołączył: 06.02.2017

Napisany 12.10.2017 - 10:18

Można jeszcze przerobić sobie dunlopowski waginosceptyk Volume (albo np spalonego waha). Cenowo wychodzi dużo taniej niż kupno nówki EV-1 od Fractala.

Tutaj masz zdjęcie jak to wyszło u mnie. Minimalnie potrzeba dwóch gniazd jack i jednego potka havey-duty liniowego o odpowiedniej oporności (kupiłem za 40zł). No i obudowe ze starego waha.

 

Tak przygotowany waginosceptyk używam jako sterowanie waha w Fractalu (wł/wył oraz samo "kwakanie"), idealnie odzwieciedlający zachowanie CryBaby ;)

 

Pzdr

L.

 

Edit: W przypadku użycia waginosceptyka Volume trzeba jeszcze przełącznik DPDT (w wahu już jest) za 10-15zł. W moim waginosceptyku Volume była nawet dziurka w obudowie na ten przełącznik zaślepiona plastikowym nyplem.


Ten post był edytowany przez lecchu dnia: 12.10.2017 - 11:29


#268 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3276
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 13.10.2017 - 18:26

Lecchu, mam prośbę: wrzuć tu schemat połączeń wewnątrz pedalu, który sobie zrobiłeś. Mnie interesuje pedal volume/expression ze switchem pod stopą (jak w kaczce). Może przyzwoita fotka też by starczyła. Niestety ta fotka z forum Fractala jest trochę mało czytelna.



#269 lecchu

  • lecchu
    Użytkownik
  • Postów: 22
  • Dołączył: 06.02.2017

Napisany 14.11.2017 - 10:23

Hejka

Sorry za zwłokę, ale tego samego dnia, jak napisałem posta to wyjechałem na miesięczny urlop.

Postaram sięnarysować schemat w jakimś programiku (układ jest tak prosty - dla mnie - że lutowałem bez żadnego papierowego schematu). Spróbuję też może lepiej sfotografować waginosceptyk. Ale to dopiero w domu, bopm obecnie w pracy.

 

Pzdr

L.


  • spawel lubi to

#270 lecchu

  • lecchu
    Użytkownik
  • Postów: 22
  • Dołączył: 06.02.2017

Napisany 17.11.2017 - 14:43

Kurcze nie mam lepszego zdjęcia, a waginosceptyk już zabudowany i zalutowany.

Ale chyba wszystko w miare widac: https://photos.app.g...neTceNSN1Ds3Xr1

 

Na zdjęciu zignoruj wszystkie kable żółte, czerwone i czarne. Zignoruj dodatkowe małe gniazdo po prawej dolnej stronie na zdjęciu (jego wogóle nie trzeba do niczego). Trzeba połaczyć 1z1 i 2z2 (czerwone cyfry na zdjęciu) odpowiednio na przełączniku DPDT i na gnieździe JACK lewym. To gniazdo łączymy kablem mono z wejściem EXP we Fractalu (którymkolwiek; ja napisałem na zdjęciu EXP1, ale to obojętne). Ważne - we Fractalu w Ustawieniach  ustawiamy, że to dane EXP ma być "momentary". Sygnał z tego EXP-a używamy jako włącz/wyłącz dla bloku waha w presecie.

 

Z potencjometru dajemy trzy kabelki na drugie prawe gniazdo JACK stereo (na zdjęciu to te trzy kableki zielony, niebieski i fiolet). To gniazdo łączymy kablem stereo do innego gniazda EXP w AX8 (na zdjęciu EXP2). W Ustawieniach dla tego EXP-a dajemy "continuous". Sygnału z tego EXP-a używamy do przemiatania filtra w wahu w presecie.

 

Uwagi:

- W instrukcji do AX8 pisało, że potencjometr ma być 10-100KOhm LINIOWY. Najczęściej w wahu (a w waginosceptyku głośnosci zawsze) mamy potencjometr logarytmiczny (typowo 470kOhm). Zatem należy czegoś poszukać w zamian. Oczywiście w wersji HeavyDuty, żeby nie padło za szybko pod nogą.

 

- W tej samej instrukcji pisze niby, że do potencjometru podpinamy trzy kabelki (u mnie te niebieski-fioletowy-zielony) w sposób taki: TIP = max Voltage, RING = suwak potencjometru, SLAVE = masa. Jednak mnie wyszło ostatecznie, że TIP=suwak, zaś RING=Max Voltage (jak polutowałem tak jak w instrukcji - to Fractal głupiał). Więc być może potrzeba chwilkę poeksperymentować i się nie poddawać ;)

 

- Ja użyłem Dunlopowego pedału głośności. W obudowie była od razu dziurka na na przełacznik DPDT (zaślepiona plastikowym nyplem). Więc nic nie trzeba było wiercić. Jedynie uwaga taka, że musiałem filcem regulować punkt załączenia przełącznika (filc klei się od spodu do tej ruchomej części waginosceptyka, tuż nad główką przełącznika DPDT - podejrzyjcie w swoich wah'ach, też jest tam taki filc). Ten filc "reguluje" kiedy i jak mocno trzeba docisnać waginosceptyk w górnym zakresie ruchu, żeby przełącznik przełączył. Filc z klejem do dostania w sklepie z akcesoriami meblowymi.

 

- Przy składaniu waginosceptyka zwróćcie uwagę, że potencjometr ma być w stanie "około zero OHm" (maksymalnie skręcony) dla waginosceptyka maksymalnie w dół (to się reguluje odpowiednio zakładając tę pionową plastikową zębatkę na zębatkę okrągła na ośce potencjomentru). Jeżeli potencjometr w stanie max-down nie będzie miał "około zero Ohm" (nie będzie skręcony maksymalnie) - to Fractal głupieje i nie chce prawidłowo skalibrować waginosceptyka (wygląda, że dla kalibracji ważniejszy jest punkt "zero Ohmów" niż maksymalna wartość potencjometru)

 

- Pamietajcie skalibrować we Fractalu potencjometr/waginosceptyk po złożeniu całości do kupy.

 

Pzdr

L.

 

PS A tak na marginesie - firmware 9.02 robi robotę, nieprawdaż? :)


Ten post był edytowany przez lecchu dnia: 17.11.2017 - 14:57





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników