Skocz do zawartości



Zdjęcie

Fractal AX8


  • Zaloguj się
256 odpowiedzi na ten temat

#51 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 14.11.2016 - 12:10

pisząc "nie identycznie" ?

to obawiam się, że właśnie zabrzmią identycznie,

bo identyczne Fractale i większość użytkowników z wygody będzie grało na fabrycznych brzmieniach,

 

przez elektronikę przewiduję w sprzętach gitarowych upadek muzyki gitarowej,

jak nastąpił upadek muzyki klawiszowej w sprzętach klawiszowych,

obojętnie jaki klawisz na scenie, to wszystkie brzmią podobnie,

 

Wybacz, ale nie zgodzę się z Tobą. Wg Twojej teorii muzyka gitarowa powinna już dawno upaść, no bo przecież w sumie pewnie 80 proc. gitarzystów używa marshali, mesy, czy fenderów. Czyli brzmią tak sam...

Brzmienie z łapy to nie mit - każdy brzmi inaczej. Dodaj do tego że gitary, nawet z tej samej serii nie zawsze brzmia podobnie... Do tego  różne kable, różne ustawienia efektów, różne struny  itd itp.

Nie ma szans na takie samo brzmienie. Powtarzalność wydaje się być niemożliwa.


  • spawel and Woytech lubi to

#52 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Weteran
  • Postów: 2114
  • Dołączył: 11.12.2012
  • z:Dąbrowa Górnicza

Napisany 14.11.2016 - 12:14

kreowanie nowego brzmienia w multiefektach gitarowych to rozumiem,

ale czytając o procesorach wszystkie udają konkretne gitary, przedwzmacniacze, wzmacniacze, głośniki, 

są jakieś multiefekty nie udające innych sprzętów gitarowych ?


Classic Vibe 50 Ltd Candy Apple Red, Yamaha THR10 kremowa, pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki Marshalla 8 sztuk

 


#53 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 14.11.2016 - 12:29

Ze wszystkich fabrycznych presetów użytek zrobiłem z jednego. One często są trochę przesadzone, żeby pokazać możliwości urządzenia, a zbudowanie własnych wcale nie było trudne i niewygodne.

Jak napisał @tymon1313 – za dużo elementów składa się na brzmienie, żeby od razu mówić, że wszyscy zabrzmią tak samo. 

 

ale czytając o procesorach wszystkie udają konkretne gitary, przedwzmacniacze, wzmacniacze, głośniki, 

są jakieś multiefekty nie udające innych sprzętów gitarowych ?

To choćby właśnie Fractal ma też kilka własnych "wzmaczniaczy" czy drive-ów wśród dostępnych modeli. 

Poza tym to jest własnie idea procesorów gitarowych - zastąpienie prawdziwego sprzętu, a ludzie lubią wiedzieć, czego się spodziewać. 


  • spawel lubi to

#54 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Weteran
  • Postów: 2114
  • Dołączył: 11.12.2012
  • z:Dąbrowa Górnicza

Napisany 14.11.2016 - 13:09

chyba ten nie zastępuje innego sprzętu - http://www.tcelectro...om/nova-system/

znacie jeszcze inne podobne procesory ?


Classic Vibe 50 Ltd Candy Apple Red, Yamaha THR10 kremowa, pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki Marshalla 8 sztuk

 


#55 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3226
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 14.11.2016 - 16:00

pisząc "nie identycznie" ?

to obawiam się, że właśnie zabrzmią identycznie,

bo identyczne Fractale i większość użytkowników z wygody będzie grało na fabrycznych brzmieniach,

 

przez elektronikę przewiduję w sprzętach gitarowych upadek muzyki gitarowej,

jak nastąpił upadek muzyki klawiszowej w sprzętach klawiszowych,

obojętnie jaki klawisz na scenie, to wszystkie brzmią podobnie,

O czym Ty piszesz?!? Fractal to urządzenie, które daje możliwość głębokiej ingerencji w najdrobniejsze rzeczy, które modelują preampy, końcówki, kolumny, efekty. Poza standardowymi ustawieniami, które znasz z prawdziwego wzmacniacza, można zmienić mnóstwo parametrów. Gdybyś chciał osiągnąć to w prawdziwym sprzęcie musiałbyś zmieniać lampy, tranzystory, kondensatory, diody itd., itp., oraz ich przeróżne konfiguracje. Jest tego tak dużo,  że wręcz trudno to ogarnąć komuś bez głębokiej znajomości zastosowania elementów elektronicznych. 
Z jednego Fractala możesz wyciągnąć niemal nieskończoną ilość brzmień, a prawdopodobieństwo tego, że wszyscy użytkownicy będą powielać dokładnie te same brzmienia jest dość znikome.


  • SpiderWAW lubi to

#56 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Weteran
  • Postów: 2114
  • Dołączył: 11.12.2012
  • z:Dąbrowa Górnicza

Napisany 14.11.2016 - 16:29

to wszystko co opisujesz już było przerobione w klawiszach, a miałem ich ze 30,

z wszystkich instrumentów elektronika najpierw wkroczyła właśnie do klawiszy,

setki parametrów do ustawiania, przekształcania, kopiowania, samplowania, porównywania,

 

jednak wszystko poszło w całkiem innym kierunku :

przez uciążliwość programowania, prawie wszyscy odeszli od edycji i grają na fabrycznych lub kupionych presetach,

to spowodowało podobieństwo brzmienia wszystkich klawiszy,

 

obawiam się, aby w procesorach gitarowych nie nastąpiło identyczne rozczarowanie,

do tej pory gitara elektryczna była wśród instrumentów Ostatnim Mohikaninem z pięknym niepowtarzalnym brzmieniem,

przez elektronikę będzie miała obniżony status naturalności, to stało się z klawiszami,

ostrzegam, ostrzegam, zabijemy brzmienie gitary,


Classic Vibe 50 Ltd Candy Apple Red, Yamaha THR10 kremowa, pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki Marshalla 8 sztuk

 


#57 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 14.11.2016 - 16:44

Tylko klawisz sam w sobie jest jedynym narzędziem, jakie wpływa na dźwięk. W gitarze masz jeszcze samą gitarę, czy nawet kostkę, nagłośnienie, i poza tym sam wzmacniacz. Swoją drogą - ile gitarzystów gra na LP wpiętym w Marshalla. Wydaje mi się, że to nie jest tak, że wszystko gra tak samo. Ilość ludzi z naprawdę dużym talentem i indywidualnym brzmieniem jest tyle samo, tylko w ogóle ludzi grających (i mniej utalentowanych :P) jest o wiele, wiele więcej i przez to ci lepsi trochę giną w tłumie.


Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
  • spawel lubi to

#58 DaNail

  • DaNail
    Weteran
  • Postów: 2836
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 14.11.2016 - 16:46

Trzeba by też ostrzec, że nadal będziemy brzmieć zajefajnie, a i będziemy chronić nasz kręgosłup nie dźwigając full stacków, half stacków itp.

Dodatkowo, w przypadku AXE FX II będziemy mieć też wysokiej klasy interfejs audio.

Kumpel ma taką zabawkę i brzmi ona mniej więcej tak:

 

Czy ktoś tu odczuwa, że brzmienie gitary jest zabijane?


  • spawel, tymon1313 i SpiderWAW lubi to
Will Is The Power!

#59 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 15.11.2016 - 12:18

Wracając do tematu. Jeszcze kilka sztuk  w wersji USA mają na g66. Super obsługa (maile pisali mi nawet późnym wieczorem). Także do mnie już leci ax8. Jesu znowu trzeba pozbyć się trochę gratów (g system, tc nova i kilogramy innych kostek).

Będę miał okazję porównać ax8 do kempera, a efekty z ax8 do tc g system i nova divre. Nocki zarwane :)

 

P.S.

PayPal to straszny zdzierca na przewalutowaniu ;)


Ten post był edytowany przez tymon1313 dnia: 15.11.2016 - 12:33

  • aciek_l and tomo34 lubi to

#60 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 15.11.2016 - 12:47

Presety sa zgodne w dol. Ja nie mam tych IR-ow, tym bardziej ze one sa czesto juz nie do kupienia. Ale Fremen daje odpowiednik zrobiony na fabrycznych (czyli tez OH, RW i innnych) i darmowych ktore udostepnia. 

 

Poza tym... fabryczne brzmienia sa bardzo dobre. Od tego bym zaczal.

 

Presety nie są kompatybilne w dół. Freman pisze o tym na blogu. Właśnie przerabia je na wersję 5.0



#61 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3598
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 15.11.2016 - 12:52

P.S.
PayPal to straszny zdzierca na przewalutowaniu ;)


Kiedyś poruszyłem wątek o haraczu PP:
http://forum-gitara....-o-piniondzach/

W skrócie:
Co zrobić aby NIE płacić haraczu? Iść do banku i wykupić sobie prepaidową kartę walutową na EURO lub USD. To jest koszt bodajże 20 zł. Następnie taką kartę podpinamy do konta PayPal'a. Teraz dzwonimy do PP albo piszemy maila z informację, że dodana karta jest walutowa i informujemy jaka - czy USD czy EURO. UWAGA - PP ma problemy z prepaidowymi kartami PKOBP, Pekao SA oraz BGŻ. Każdy inny bank hula jak należy.

Tym sposobem omijamy haracz ebay'a/paypala i ponosimy jedynie niewielki koszt doładowania karty EURO lub USD - i to wyłącznie wówczas, jeżeli bank pobiera jakąś prowizję od wpłaty na taką kartę.


Ewentualnie płacić kartą debetową. Ostatnio kupowałem mały "dongle" na ebay'u, zapłaciłem kartą i zeżarło mi z konta 122 zł. Po sprawdzeniu ile wychodził kurs dolara w tym dniu okazało się, że tylko 5 zł zapłaciłem więcej od kalkulatora kursów walut, więc do przyjęcia.
  • tymon1313 lubi to

#62 TTU

  • TTU
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3501
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 15.11.2016 - 13:55

Kumpel ma taką zabawkę i brzmi ona mniej więcej tak:
https://www.youtube....h?v=me7zTNlWfRk

Czy ktoś tu odczuwa, że brzmienie gitary jest zabijane?

To jest dobre rockowe brzmienie (i dobre rockowe granie) - takie brzmienie na pewno gdzieś już słyszałem, ale nie jestem w stanie powiedzieć gdzie, ani u kogo. Gdyby mi ktoś to puścił, bez wstępnej informacji, nie zgadłbym czy to gitarzysta X z Los Angeles, Y z Londynu czy Z z Warszawy. Takie brzmienie jest idealnym kandydatem do zapisania w gotowym presecie nr XX - "Distorted rock guitar".

 

Paradoksalnie, to dobrze widać tu analogię do zjawiska, o którym napisał @klawiszowiec, gdy klawiszowcy sięgają po kilkanaście-kilkadziesiąt gotowych świetnych brzmień. Teoretycznie klawisze oferują możliwości grzebania w parametrach dźwięku, ale większości po prostu nie chce się w to bawić i wybierają gotowe brzmienia. Gitarzystom to na razie nie grozi, bo elektroniczne substytuty wzmacniaczy to wciąż mniejszość. W przyszłości gdy większość będzie grać na wynalazkach Fractalopodobnych może być cakiem podobnie jak w świecie klawiszy, z tą różnicą, że będą presety dla Stratów, presety dla Les Paulowatych. itd.


  • yazzgot lubi to

#63 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 15.11.2016 - 15:00

 

Presety sa zgodne w dol. Ja nie mam tych IR-ow, tym bardziej ze one sa czesto juz nie do kupienia. Ale Fremen daje odpowiednik zrobiony na fabrycznych (czyli tez OH, RW i innnych) i darmowych ktore udostepnia. 

 

Poza tym... fabryczne brzmienia sa bardzo dobre. Od tego bym zaczal.

 

Presety nie są kompatybilne w dół. Freman pisze o tym na blogu. Właśnie przerabia je na wersję 5.0

 

 

Presety stare da sie wgrac do nowszego FW. Ale te dla 5.0 beda brzmiec (moga brzmiec) na AX8 inaczej na nizszej wersji. Poza tym jak kupisz, a bedziesz chcial miec stary FW to na pewno wysle Ci starsza wersje. 


Wracając do tematu. Jeszcze kilka sztuk  w wersji USA mają na g66. Super obsługa (maile pisali mi nawet późnym wieczorem). Także do mnie już leci ax8. Jesu znowu trzeba pozbyć się trochę gratów (g system, tc nova i kilogramy innych kostek).

Będę miał okazję porównać ax8 do kempera, a efekty z ax8 do tc g system i nova divre. Nocki zarwane :)

 

P.S.

PayPal to straszny zdzierca na przewalutowaniu ;)

 

Bylo pytac.... z mBanku jest np. taniej (przelew 5 zl), ale najprosciej byloi zrobic konto walutowe, kupic EUR na cinkciarzu i 300-400 zl jest w kieszeni.


Ten post był edytowany przez SpiderWAW dnia: 15.11.2016 - 15:04

  • spawel lubi to

#64 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Weteran
  • Postów: 2114
  • Dołączył: 11.12.2012
  • z:Dąbrowa Górnicza

Napisany 15.11.2016 - 15:10

TTU - przeczuwasz sprawę,

ja GWARANTUJĘ, że przez elektronikę za kilka lat nastąpi zaszufladkowanie i znormalnienie brzmienia gitary,

jeżeli u klawiszowców zadasz zagadkę : Jakie to brzmienie ?

odpowiedzą natychmiast : nazwę klawisza, nazwę brzmienia, numer brzmienia,

to samo będzie z gitarą, brzmienie spowszednieje, straci obecne to COŚ,


Classic Vibe 50 Ltd Candy Apple Red, Yamaha THR10 kremowa, pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki Marshalla 8 sztuk

 


#65 yazzgot

  • yazzgot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 581
  • Dołączył: 19.10.2014

Napisany 15.11.2016 - 18:30

@klawiszowiec dobrze prawi.

 

Spróbujcie odróżnić brzmienie gitar jakiegokolwiek nowoczesnego zespołu metalowego (djenty i inne sprawy)

Nie ma szans, wszystko jest podobne ( nie wliczam "meszugi")

 

Podobnie było w latach 80tych na wielkie szafy i elektronikę. Potem przyjdzie taki jeden z drugim z wysłużonym Twinem i Stratem i wszyscy się pozbędą tych kalkulatorków i będą polować na lampy :) i tak w kółko jak modzie za niedługo znów będzie szał na dzwony  :D 

 

Ja patrząc ze swojej perspektywy nie potrzebuje takich możliwości, bo po co mi one??

Mój ulubiony gitarzysta jazzowy Mike Stern na gra kilku (badziewnych) Bossach, Twinach i gitarze Yamahy. Od zawsze brzmi tak samo i od razu wiadomo, że to on.

I w tym jest dla mnie sedno.

żeby nie było, że jestem analogowym burakiem to kiedyś miałem Line6. Więcej grzebałem niż grałem. Poza tym nie wiem czemu te cyfrowe rzeczy nie chcą się przebijać na tle typowo akustycznych rzeczy. Kiedyś próbowałem grać z samplami. Cholera ginęło to w brzmieniu kapeli a mieliśmy tylko bas, perke i wiosło.



#66 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 15.11.2016 - 18:46

Nie chcę za wszelkę cenę bronić djentów i cyfry, ale jak dla mnie brzmienie topowych kapel z tego nurtu różni się (np. Periphery i Tesseract). Większość za nimi faktycznie - brzmi baaardzo podobnie. Ale czy w innych gatunkach poza topem dużo zespołów ma podobne brzmienie?



#67 yazzgot

  • yazzgot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 581
  • Dołączył: 19.10.2014

Napisany 15.11.2016 - 18:55

spoko looz ja wyraziłem mój pogląd, jak ktoś chce grać na kalkulatorku to ja mu nie bronie :)

Jak jeszcze byłem metalem w liceum to bez problemu odróżniało się brzmienie i styl Death od Morbid Angel od Iron Maiden od Carcass.

Teraz dla mnie takie to wszystko jest homo niewiadomo, nie odróżniam jednego od drugiego :D

nawet metale już teraz długich włosów nie noszą tylko modne fryzurki. 

Panie koniec świata..... z resztą metal mnie już w ogóle nie interesuje więc w sumie jest mi to obojętne :P  

....a może ja już za stary jestem i się nie znam.........



#68 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 15.11.2016 - 18:58

 

Podobnie było w latach 80tych na wielkie szafy i elektronikę. Potem przyjdzie taki jeden z drugim z wysłużonym Twinem i Stratem i wszyscy się pozbędą tych kalkulatorków i będą polować na lampy :) i tak w kółko jak modzie za niedługo znów będzie szał na dzwony  :D

 

 

Dlatego ja mam i cyfrę i lampę. Będę zawsze modny ;)



#69 yazzgot

  • yazzgot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 581
  • Dołączył: 19.10.2014

Napisany 15.11.2016 - 20:30

 

 

Podobnie było w latach 80tych na wielkie szafy i elektronikę. Potem przyjdzie taki jeden z drugim z wysłużonym Twinem i Stratem i wszyscy się pozbędą tych kalkulatorków i będą polować na lampy :) i tak w kółko jak modzie za niedługo znów będzie szał na dzwony  :D

 

 

Dlatego ja mam i cyfrę i lampę. Będę zawsze modny ;)

 

He he he dobre, zrobiłeś mi KO :)



#70 Nobody89

  • Nobody89
    Stary wyjadacz
  • Postów: 626
  • Dołączył: 20.07.2015
  • z:Władek

Napisany 15.11.2016 - 20:32

Ja używam małego, prostego multi do chorusów, tremolo, vibrato, phasera. Nie lubię trzymać w gejdsce, 137357468 efektów ;) jeden mały multi w pętli załatwia sprawę, ale reszta to tylko analogi i lampa od kilku dni ;) co jak co, cyfrowe symulacje wzmaków i przesterów mi lekko śmierdzą. Ale często lepsze modulacje z cyfry wyciągniemy

#71 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3226
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 15.11.2016 - 22:12

TTU - przeczuwasz sprawę,

ja GWARANTUJĘ, że przez elektronikę za kilka lat nastąpi zaszufladkowanie i znormalnienie brzmienia gitary,

jeżeli u klawiszowców zadasz zagadkę : Jakie to brzmienie ?

odpowiedzą natychmiast : nazwę klawisza, nazwę brzmienia, numer brzmienia,

to samo będzie z gitarą, brzmienie spowszednieje, straci obecne to COŚ,

Nic z tego! Na moim wzmacniaczu i mojej gitarze J. Styczyński brzmiał zupełnie inaczej niż ja. Dodam, że mi kopara opadła jak dobrze brzmi mój Gibson. Prawdopodobieństwo, że kiedykolwiek będzie tak, że wszyscy gitarzyści będą nierozróżnialni jest znikome, a może nawet zerowe. I nie ma żadnego znaczenia, czy będzie to lampa, tranzystor czy cyfra. Od kilkudziesięciu lat ludzie używają wzmacniaczy lampowych Fendera czy Marshalla i wcale nie jest tak, że  wszyscy używający np. Twin Reverba brzmią identycznie. Czemu akurat tak miałoby być z Fractalem,  Kemperem czy innymi cyfrakami?!? Gitara i wzmacniacz to tylko narzędzia, brzmienie kształtują również pomysł, talent,

zmysł, smak, umiejętności i kreatywność muzyka. No i ta wielokrotnie opisywana na forum "łapa".    


  • Myxu and Woytech lubi to

#72 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4080
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 15.11.2016 - 22:51

Co do tego Maćka Boguty, to przez większość filmu słyszymy brzmienie zdublowanych riffów, po miksie i masteringu, a nie brzmienie Fractala bezpośrednio.


  • Myxu lubi to

#73 DaNail

  • DaNail
    Weteran
  • Postów: 2836
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 15.11.2016 - 22:56

Czy brzmienie jest zdublowane to doskonale widać na płycie, np podczas solo. Miks tych śladów to raczej przyzwoitość i kosmetyka niż ingerencja w brzmienie. Gdybyś kiedyś miał okazję, posłuchaj go na żywo, jest obrzydliwie dobry.


Will Is The Power!

#74 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4080
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 15.11.2016 - 23:03

Maciek czy Fractal?


  • spawel lubi to

#75 DaNail

  • DaNail
    Weteran
  • Postów: 2836
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 15.11.2016 - 23:07

Maciek. Axe Fx II zresztą też :)

Poza tym skoro muzycy sesyjni celują w taki sprzęt to nie ma co umniejszać postępowi technologicznemu, że niby cyfra jest be.

Fractal jest mobilny, brzmi dobrze właściwie w każdych warunkach i kosztuje tyle co hi-endowy wzmacniacz.

Mnie tam przekonał, teraz tylko decyzja czy AX8 czy dozbierać do AXE FX II, a obecny kurs euro raczej nie sprzyja "dozbierywaniu"...


Ten post był edytowany przez DaNail dnia: 15.11.2016 - 23:16

  • spawel lubi to
Will Is The Power!

#76 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4080
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 15.11.2016 - 23:16

Widziałem jeszcze inne filmiki z jego pracy w studio (np. taki gdzie się śmiali, że się spóźnił) i widać było że świetny zawodnik.

Jeśli będę miał okazję, to z miłą chęcią posłucham na żywo.

Widziałem, że gra w coverbandzie Lady Pank.

 

A co do Fractala, to miałem kiedyś okazję pograć na nim na jam session. Nie jestem pewien, ale raczej jakiś starszy model niż II.

Spoko brzmiał, fajnie się grało, ale osobiście lubię się grzebać w pedalboardowych kabelkach i do tego zbyt często sprzętu nie wożę, więc

jak dla mnie wygrywa pedalboard z kostek + lampa :)



#77 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 15.11.2016 - 23:22

Double można zrobić i w Axe. 



#78 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 18.11.2016 - 11:33

AX8 przybyło. Otwieram karton a tam na sprzęcie leżą czekoladki "merci" . Czyżby brzmiał tak kiepsko że muszą mi trochę życie osłodzić? ;)



#79 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 18.11.2016 - 11:34

Nie, ale w przerwie między przełączaniem presetów będziesz akurat miał chwilę, żeby sięgnąć po czekoladkę...  :ph34r:



#80 tomo34

  • tomo34
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3598
  • Dołączył: 24.02.2014
  • z:Polska

Napisany 18.11.2016 - 11:51

AX8 przybyło. Otwieram karton a tam na sprzęcie leżą czekoladki "merci" . Czyżby brzmiał tak kiepsko że muszą mi trochę życie osłodzić? ;)


Nie jedz ich! Daj najpierw psu albo teściowej! :D

Ten post był edytowany przez tomo34 dnia: 18.11.2016 - 11:51


#81 TTU

  • TTU
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3501
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 18.11.2016 - 12:40

AX8 przybyło. Otwieram karton a tam na sprzęcie leżą czekoladki "merci" . Czyżby brzmiał tak kiepsko że muszą mi trochę życie osłodzić? ;)

Nieśmiało zauważę, że za te czekoladki Ty sam zapłaciłeś :P . Do amerykańskiej ceny detalicznej G66 dolicza sobie naprawdę kolosalną marżę.



#82 DaNail

  • DaNail
    Weteran
  • Postów: 2836
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 18.11.2016 - 14:51

Jacka Danielsa by dali, a nie tam jakieś puste kalorie ;)


  • tymon1313 lubi to
Will Is The Power!

#83 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 18.11.2016 - 15:17

Czekloadki to fajny pomysł g66. I świetnie działa ja masz w domu żonę. Kochnie zobacz nowy grat mi przyszedl. ile dąłeś? A tak z pięćset... O i czekoladki dle Ciebie przysłali:)


AX8 przybyło. Otwieram karton a tam na sprzęcie leżą czekoladki "merci" . Czyżby brzmiał tak kiepsko że muszą mi trochę życie osłodzić? ;)

Wgraj bete Quantum 6.0 i daj znać jak Ci się widzi. Jak źle to nie pisz bo będzie na mnie :P



#84 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 18.11.2016 - 15:48

A co by miało być nie tak w Q6?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

#85 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 18.11.2016 - 16:17

Co mialo by byc nie tak w AX8 raczej :)



#86 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 18.11.2016 - 16:26

Aaa, myślałem że piszesz o konkretnym update tylko. :) Ja poczekam na oficjalny release. ;)

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

#87 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 18.11.2016 - 16:51

Jesu, dajcie mi najpierw oswoić się z gratem, zanim wgram betę :) 


Ale rzeczywiście brzmi zupełnie inaczej niż kemper. Nie lepiej, czy gorzej - inaczej.  



#88 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 18.11.2016 - 16:56

Nie ma co czekać:0 Działa dobrze jak na razie.



#89 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 18.11.2016 - 20:43

Panowie - jakieś filmiki /instrukcje dot. edycji e kompie? Coś mam kłopoty z importem. Nie bardzo kumam system...



#90 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3226
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 18.11.2016 - 21:24

A z czym masz kłopot?

Żeby go obsługiwać z kompa musisz zainstalować sterowniki, ściągnij program Axe-Edit. Przyda się też program Fractal-Bot, który służy do wgrywania firmware'u. Fajnym softem niezależnym jest FracTool, który służy do szybkiego wgrywania presetów i cabów, ale też do konwersji presetów pomiędzy FX Ultra, FX II, AX8. Warto też  zarejestrować się na forum Fractala:  http://forum.fractalaudio.com/  - to kopalnia wiedzy, ale też miejsce gdzie znajdziesz sporo gotowych presetów.


Ten post był edytowany przez spawel dnia: 18.11.2016 - 21:46


#91 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 18.11.2016 - 21:34

Pisz dzwon... itp



#92 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 19.11.2016 - 11:06

1. Nie bardzo kumam te sceny. O co chodzi? Jak je potem wybierać bez komputera?

2. O co chodzi z tymi dziurami pomiędzy presetami? Żadnych dziur nie słyszę (może za wolno przełączam? )

3. Da się pod F2 zaprogramowac bost? Czy lepiej podgłaszać się do solówek ped**alem głośności?

4. Jaki expresion pedal ? (mam bosa 500h i mi nie pasi). Za duży, nie czuję go pod stopą. Już FCB1010 lepiej mi pasi.

5. Ten przełącznik XY to spokojnie zamiast boost można uzyć?



#93 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 19.11.2016 - 14:02

1. To taki 'preset w presecie', dzięki któremu możesz zmieniać brzmienia - scena zmienia się szybciej, niż cały preset. Założmy, że masz taki tor, jak poniżej. W nawias dałem aktywne bloki:

(Drive1) - Drive2 - (AMPX) - (CAB) - (reverb) - delay

I chcesz zrobić:

Drive1 - (Drive2) - (AMPY) - (CAB) - reverb - (delay)

Zamiast kolejnego presetu, robisz scenę drugą i w taki sposób ustawiasz aktywne bloki, jak chcesz.

Potem w zakładce footswitches może przypisać sobie np. przyciski 1-4 jako sceny od 1 do 4, lub jeśli w presecie potrzebujesz tylko dwóch sceny, możesz dać jeden S1/2, a resztę przypisać do dowolnej innej funkcji.

 

Dodam tylko, że też na początku nie mogłem się połapać w scenach i X/Y. Jak już załapałem filozofię, wg. której to działa to "wow, jakie to proste i funkcjonalne!" :)

 

2. Tak naprawdę nie jest aż tak źle. :) Też zależy od presetów/scen.

 

3. Yup, wrzucasz w tor audio jaki ten boost chcesz (czy przez jakiś Drive, EQ, czy Filter) i potem znowu w zakładce footswitches przypisujesz go do dowolnego przycisku.

 

4. Jakbyś sprzedawał bossa, to daj znać. ;)

 

5. Nie do końca rozumiem, o co chodzi, ale znając Fractala, to pewnie można. :D Ja na przykład w ogóle wyłączyłem przełączanie XY, a zrobiłem sobie natychmiastowe ON/OFF dla danego bloku. 



#94 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 19.11.2016 - 20:36

Właśnie tak... Ja mam na testach EV-1 i lepiej chodzi, lepiej siedzi pdo noga choc tez jest duzy. 

Dziury pomiedzy presetami sa. Dziury sa tez w X/Y i scenach ze zmiana X/Y, a to dlatego, ze jak X=JCM800 a Y=SLO to trzeba zmienic caly algorytm. Mozna boosta robic zmieniajac level na wyjciu i regulowac go modyfikatorem w przypisanym do sceny. Nie trzeba wtedy nawet wsadzac bloku Drive. Zobacz jak to jestr ztobiene u Fremena (filmik) http://cyfrowogitarowo.pl/archiwa/1104



#95 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 20.11.2016 - 14:07

Thx. Trochę zabawy z tym jest. Ale mniej niz z kemperem ( a może to już po prostu wprawa, bo to kolejna cyfrowa zabawka ) 



#96 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3226
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 20.11.2016 - 15:30

Tymon, napisz ze dwa zdania jakie wrażenia? Fajny grat? Spełnia Twoje oczekiwania co do brzmienia? No i jak porównanie do Kempera?



#97 yazzgot

  • yazzgot
    Stary wyjadacz
  • Postów: 581
  • Dołączył: 19.10.2014

Napisany 20.11.2016 - 15:52

Panowie - jakieś filmiki /instrukcje dot. edycji e kompie? Coś mam kłopoty z importem. Nie bardzo kumam system...

@tymon odpal lampę :) do tego nie potrzeba kompa, tylko "on" i "standby" :D 

Zaoszczędzisz czasu......

 

Żartuje of course, napisz jak Ci to podchodzi i jak to z analogiem porównasz



#98 tymon1313

  • tymon1313
    Stary wyjadacz
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05.02.2012

Napisany 20.11.2016 - 15:55

Trudno tu porównywać do Kempera. To ta sama liga (moim zdaniem) tu coś lepsze, tam coś gorsze i na odwrót... Jednak jeśli chodzi o mobilność wygrywa AX8. Szkoda że nie ma wyjścia słuchawkowego... Chociaż może to i dobrze. W Kemperze używałem tylko na początku. Potem to było bez sensu, bo budowanie brzmień na słuchawkach a używanie na paczce czy przodach mijało się z celem.

 

Brzmieniowo OK (puszczam to przez RME babyface i na odsłuchy). Buddę mam na przeglądzie, więc to czego oczekuję okaże się niebawem.

 

Pierwszy płatny preset od Marka Moke (acoustic simulator) zrobił dobre wrażenie. Porównywalnie do Kempera.

Jest jednak różnica pomiędzy axe a kemperem. W axe dźwięk jest - trudno to opisać - "prosty jak drut". Tak jakby cały czas był włączony kompresor. Nie, że źle. Super. Kemper jest jakby bardziej "miękki"? Generalnie dźwięk z ax8 lepiej się przebija niż z kempera. A może to kwestia ustawienia EQ. No i kemper jest chyba trochę jaśniejszy w brzmieniu. Osobiście wolę ciemniejsze. Jeśli  bym miał to opisać muzycznie to kemper bardziej do bluesa, bardzo czuły na artykuację. AX8 rock i pop. Co do rzeźni to nie oceniam- tu i tu petarda.


Ten post był edytowany przez tymon1313 dnia: 20.11.2016 - 15:58

  • spawel lubi to

#99 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 2.12.2016 - 14:57

V6.01 dla AX8 już oficjalnie wyszedł. Chyba wieczór mi się sam zaplanował... ;)


  • SpiderWAW lubi to

#100 DaNail

  • DaNail
    Weteran
  • Postów: 2836
  • Dołączył: 10.02.2012

Napisany 2.12.2016 - 16:23

Zamówiłem w końcu AXE FX II XL+ ze sterownikiem. W poniedziałek mają wysłać, czyli w okolicy czwartku/piątku będzie u mnie.

 

Ładnie się wyczyściłem z oszczędności przed świętami ;)


  • SpiderWAW lubi to
Will Is The Power!




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników