Skocz do zawartości



Zdjęcie

ENGL Z4 footswich jak zbudować.


  • Zaloguj się
76 odpowiedzi na ten temat

#51 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 11:09

A srawdzałeś podłączenie diod led w odwrotnym kierunku?

Jeśli także wtedy dioda nie świeci, to pomiń na moment rezystor i sprawdź doświadczalnie kierunek wlutowania diod led tak by footswitch działał i dioda świeciła. Jak już to ustalisz to wlutuj w szereg z diodą rezystor o rezystancji o połowę mniejszej, jak dioda nie zaświeci to znowu zmniejsz rezystancję o połowę aż do skutku.

Przepraszam za takie łopatologiczne ujęcie tematu ale nie wiem jakie posiadasz umiejętności i wiedzę dotyczące ogólnie rozumianej elektroniki, zatem nie prosiłem o pomiar napięć itp. :P

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#52 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 2844
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 11:13

No i prawda jest taka że widzisz, zawsze można liczyć na Twoją pomoc IrkuB , bardzo to szanuję!. Dlatego masz dedykacja na footswichu  ;)



#53 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 11:29

sebjus, pamiętaj że to z mojej strony egoizm w najczystszej postaci!

 

Dzisiaj coś tam pomogę to może jutro będę mógł coś tam pomacać, powtykać ...

.

..

... nie, nie to miałem na myśli!


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#54 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Weteran
  • Postów: 2876
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 12.03.2016 - 11:36

U mnie było tak że diody świeciły ale nie wykonywały żadnej akcji w wzmacniaczu. Po odlutowaniu FS działa dobrze

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#55 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 2844
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 11:43

Irek, Kolumb zdolny chłopak, gniazdo haka w aucie sobie sam założył, to miernik typu multimetr chyba ma, no chyba że tylko kontrolkę na 12V, ale chyba multimetr obsłuży. 



#56 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Weteran
  • Postów: 2876
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 12.03.2016 - 11:44

Miernik mam.

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#57 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 11:47

Jeśli żadna z opcji opisanej przeze mnie nie daje rezultatu w postaci działającego footswitcha i świecących się diod led to można jeszcze przerobić go na wersję z dodatkowym zasilaniem z baterii 9v, która używana będzie właśnie do zasilania diod.

 

Trochę mi jednak coś nie pasuje z tą informacją, że diody świeciły ale wtedy footswitch nie przełączał czegoś tam w piecu .... muszę pomyśleć, poczytać ...


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#58 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Weteran
  • Postów: 2876
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 12.03.2016 - 11:51

Szukałem schematu tego fsa w necie ale się nie umiałem doszukać. Właśnie to było dziwne FS zwierał sleeve i ring a drugi sleeve i tip a w piecu kanał się nie przełączał tylko diody na panelu wzmacniacza

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#59 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 12:17

Irek, Kolumb zdolny chłopak, gniazdo haka w aucie sobie sam założył, to miernik typu multimetr chyba ma, no chyba że tylko kontrolkę na 12V, ale chyba multimetr obsłuży.

sebjus, rozmawiałem z Kolumbem przez telefon, dostał zadanie domowe i jak odrobi lekcje to pokombinujemy dalej ;)
  • sebjus lubi to

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#60 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Weteran
  • Postów: 2876
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 12.03.2016 - 16:21

przylutowałem diodę bez rezystora i dzieje się to samo, nie przełącza kanałów jest czysty, przełącza tylko lampki na wzmacniaczu.


Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#61 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 16:42

Kolumbijczyk przez telefon przekazał mi, że gdy pominął rezystor w szeregu z diodą led to:

 

1.) gdy dioda led w footswitchu nie świeciła (wlutowana w "złym" kierunku) to poprawnie przełączały się kanały we wzmacniaczu i zapalały się odpowiadające za informację o tym odpowiednie lampki,

2.) gdy dioda led w footswitchu świeciła (wlutowana w "dobrym" kierunku) to NIE przełączały się kanały we wzmacniaczu ale zapalały się odpowiadające za informację o tym odpowiednie lampki.

 

Jak na razie zgłupiałem :)


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#62 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 2844
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 16:49

Kolumb. Zrób zdjęcie flaków footswicha i wklej.



#63 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Weteran
  • Postów: 2876
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 12.03.2016 - 17:12

ja go już trochę przerobiłem ale pierwotnie było tak

VOX_VFS2_A_Wiring_Diagram.jpg


zawsze mogę dorobić wersję z baterią.


Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#64 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 2844
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 17:54

Wiesz, schemat to jedno, a to co masz fizycznie to drugie.



#65 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 17:56

Kolumb, miałeś wersję z równolegle wlutowaną diodą (tak jak na schemaciku nr 7 - licząc od góry od lewej).

Przelatuj na którąś z 4-rech wersji szeregowo wlutowanej diody, tak jak w górnych schemacikach.

 

 

11b4cb2435fb0bb8.jpg


Ten post był edytowany przez IrekB dnia: 12.03.2016 - 17:58

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#66 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Weteran
  • Postów: 2876
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 12.03.2016 - 19:12

no to w szeregowej konfiguracji działa tak, że przełącza kanały dioda się zapala, ale zapala się na czystym, na przesterowanym gasnie, w piecu za to przestały się przełączać.

Jest postęp.

Przy opcji boost, tak samo na odwrót gdy jest wyłączona to świeci.


Ten post był edytowany przez Kolumbijczyk dnia: 12.03.2016 - 19:16

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#67 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 19:53

Po rozmowie z Kolumbijczykiem...

 

Polutował połączenia w footswitch'u do wersji z diodami w szeregu z przełącznikami.

 

Gdy podłącza go do pieca gasną lampki we wzmacniaku sygnalizujące dany stan kanału, boost'u, reverbu czy pętli ... ale stany się przełączają jak należy i diody w footswitch'u też działają ... tylko jakby na odwrót :) czyli na kanale clean dioda świeci a gdy przełączymy na przester gaśnie. I analogicznie gdy boost jest wyłączony to dioda się świeci a jak się go włączy to gaśnie ... tak samo z załączaniem pętli efektów :P.

 

Jakieś pomysły?


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#68 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 2844
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 20:33

Właśnie się tak zastanawiam...

https://www.google.p...h20tRKaqTaxALM:

#69 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 20:41

Niestety w instrukcji nic mądrego w tej sprawie nie wyczytałem :(


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#70 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 2844
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 20:46

Jakoś obcięło mi post. Wydaje mi się że schemat identyczny z Z4 powinien zadziałać. No i to zdjęcie bebechów by się bardzo przydało. Bo to że wydaje się być dobrze podłączone, nie znaczy że tak jest.

Ten post był edytowany przez sebjus dnia: 12.03.2016 - 20:53


#71 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Weteran
  • Postów: 2876
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 12.03.2016 - 21:37

A co da zdjęcie bebechów? Były już kilkanaście razy przerabiane.


Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#72 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 2844
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 22:41

czy ten układ był sprawdzany?:

 

afp3.jpg

 

Bo tak "interpretowałbym" problem z opisu IrkaB, tzn, taka byłaby moja odpowiedź.


Ten post był edytowany przez sebjus dnia: 12.03.2016 - 22:44


#73 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 1870
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 13.03.2016 - 09:17

O ile dobrze zrozumiałem Kolumba, to taką wersję miał na początku ..... i dupa.


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#74 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Weteran
  • Postów: 2876
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 13.03.2016 - 13:58

Mhm, takiego kupiłem

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#75 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 2844
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 13.12.2016 - 00:08

Jakiś już tam większy czas temu Kolega Mountain poprosił mnie żebym zrobił mu dwa footswiche do Ironballa. No, to zrobiłem cztery  :)  Dwa dla niego i dwa dla mnie, takie żeby były łatwiej ustawne w gejdesce.

7f512fa1a5823ab3.jpg

 

 

88d4a46d4cb4cd1a.jpg

 

 

 

33880c205dff3095.jpg

 

 

Na początku grafika miała być inna, ale tak któregoś dnia kurze przecierałem z obudowy Irona i tak sobie popatrzyłem na boczną grafikę obudowy wzmacniacza, no i tak sobie pomyślałem, że czemu nie umieścić jej na footach. Niestety w sieci jest tylko jeden bardzo malutki .jpg tej grafiki, ale udało się ukręcić całkiem dobrze wyglądające bazgroły. 

 

Będę musiał chyba dołożyć jakieś rezystorki jednak bo jak na poprzednim foocie było bardzo dobrze bez rezystorków tak tutaj niestety jak włączony lead, to minimalnie świeci się dioda drugiego przełacznika.


Ten post był edytowany przez sebjus dnia: 13.12.2016 - 00:13

  • IrekB lubi to

#76 Mountain

  • Mountain
    Gaduła
  • Postów: 80
  • Dołączył: 20.02.2015

Napisany 13.12.2016 - 07:41

Świetnie wyglądają :) i udało Ci się gniazdo jack umieścić mocno z boku footswitch, super. Brawo Ty :)))

#77 tomaszgab

  • tomaszgab
    Weteran
  • Postów: 2412
  • Dołączył: 04.02.2012

Napisany 13.12.2016 - 07:51

Parę cennych uwag co to footswitchy

-trza pamiętać aby jeżeli takowy jest WŁĄCZYĆ switch na panelu wzmacniacza. W niektórych konstrukcjach można pewne obcje przester, boost włączac ręcznie poprzez switch na panelu wzmacniacza

- dobrze zastanowić sie czy aby na pewno wtyczka ma być mono czy stereo .

- jeżeli diody led słabo się świecą to próbować z diodami koloru niebieskiego.






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników