Skocz do zawartości



Zdjęcie

ENGL Z4 footswich jak zbudować.


  • Zaloguj się
76 odpowiedzi na ten temat

#1 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 16.02.2016 - 09:51

Jeżeli temat założyłem bez sensu to proszę czcigodną moderację o usunięcie, ale...

 

Nie znalazłem ani tutaj, ani nigdzie rzeczowego schematu budowy tego footswicha.

Gdzieś tutaj ktoś pisał że robił takie footswiche, ale za ChRL nie mogę tego odszukać.

ŻelaznyJajec (ENGL Ironball) to mój główny wzmacniacz, a z racji że:

- oryginalnych Z4 potrzebuję 2szt do obsługi wzmacniacza, to wydatek prawie 700zł na przełaczniki mi się za bardzo nie podoba, (tym bardziej że zgasowałem sobie zadek na MXR EVH 5150).

- footswich chciałem umieścić w gejdesce, a dwa Z4 w oryginale powoduje deficyt w wolnej przestrzeni.

 

Chcę zrobić sobie sam taki jeden footswich który w sobie będzie posiadał dwa footswiche, oczywiście w obudowie pasującej do gejdeski i zajmującej mało miejsca, np. w profilu aluminiowym.

 

Jeżeli ktoś mógłby pomóc to byłbym bardzo wdzięczny, po drugie ten temat na pewno się przyda dla potomnych, a po trzecie, jeżeli ktoś coś, to od razu mogę zrobić i dla niego taki footswich, w ramach "koleżeńskiej współpracy" koszt jedynie części.


Ten post był edytowany przez sebjus dnia: 16.02.2016 - 09:52


#2 Myxu

  • Myxu
  • Postów: 6647
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Warszawa

Napisany 16.02.2016 - 10:02

Elektronikiem nie jestem, ale nie jest przypadkiem tak, że to zwyczajny footswitch tylko na kablach stereo?

Tzn bierzesz puchę, cztery switche, dwa gniazda stereo, dwa kable stereo i robisz 4 * switch w których zwierasz sygnał z poszczególnych tipów/ringów do odpowiadających im sleeve'ów?

Footswitcha nie robiłem, ale jak kiedyś rozebrałem FS do mojego byłego Soldano to tak to wyglądało, a w moim preampie przełączanie kanałów załatwiał z powodzeniem wtyk duży jack ze zwartym tipem do sleeve'a ;)

 

Ot, google jednak był pomocny :D

http://www.musiker-b...nen-jpg.226769/


No talent, no musical ability... No musical training required...

#3 cauchy

  • cauchy
    Najlepsza Gitara 2013 roku
  • Postów: 8165
  • Dołączył: 13.06.2012
  • z:Warszawa

Napisany 16.02.2016 - 10:07

czemu aż dwa Z4 potrzebne?


kupa sprzętu, zero talentu

#4 aciek_l

  • aciek_l
    Weteran
  • Postów: 2814
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 16.02.2016 - 10:08

Jednym zmieniasz kanał i gain boost, drugim włączasz reverb i volume boost.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

#5 Myxu

  • Myxu
  • Postów: 6647
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Warszawa

Napisany 16.02.2016 - 10:09

Bo masz cztery "funkcje" do przełączania ;)

@Sebjus - jeżeli by Ci się nie chciało bawić z lutałką, to to powinno działać:

http://guitarcenter....he/shott-al-202


No talent, no musical ability... No musical training required...

#6 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 16.02.2016 - 10:10

Jeden do sterowania kanałami, drugi do pętli i reverbu, czy jakoś tak, musiałbym w instrukcję zerknąć.

 

Ja też elektronikiem nie jestem, ale w sieci jest wiele schematów n/t innych footswichów a jeżeli chodzi o Z4 to cisza, ni widu ni słychu, czasami informacje że ktoś coś tam sobie zrobił, ale nie działa. 

Dlatego wolę zapytać, może ktoś coś konkretnie będzie wiedział, może ktoś dysponuje działającym schematem, gdzie footswich na pewno działa no i że diody świecą.

 

Dzięki Myxu, ale tutaj pojawia się problem deficytu z miejscem w gejdesce.


Ten post był edytowany przez sebjus dnia: 16.02.2016 - 10:12


#7 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 16.02.2016 - 11:05

Tu są jakieś klony Z4:

 

http://www.guitargaz...yt=date&yt=date

 

i coś tu:

 

http://www.musiker-b...nen-jpg.226769/

 

 

Spoiler

 

 


  • sebjus lubi to

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#8 Eclipse

  • Eclipse
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 6154
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 16.02.2016 - 11:09

Zwykły footswitch, który działa w 95% przypadków akurat z Englem nie pohula, przerabiałem ten temat. Dawanie 350zł za footswitch za Z4 to przesada, chyba za nowy ze Sromana. Używkę idzie wyhaczyć za mniej niż 200zł.

 

Nie pamiętam czy Z4 jest bezinwazyjnie rozbieralny, wpadnę dziś do salki to wrzucę zdjęcia bebechów jeśli tak.

 

EDIT: Kij ze zdjęciami, IrekB mnie wyprzedził i znalazł konkret w internecie. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 16.02.2016 - 11:28

  • sebjus lubi to

#9 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 16.02.2016 - 23:08

Bo IrekB to spoko gość!!!  ;)  Jeszcze jakby zaproponował, polecił, co konkretnie kupić, jakie przełaczniki dobre jakie rezystantory diudy  ;)  Byłoby zacnie.



#10 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 17.02.2016 - 09:37

sejbus, ty mnie nie bierz pod włos!  :)

 

Spoiler

  • sebjus lubi to

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#11 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 17.02.2016 - 10:02

Tak tylko trochę, co nie zmienia faktu że, no wiesz co  :) 

Dzięki wielkie, juz rozglądam się za obudowami na www.conrad.pl, mają sporo fajnych gotowych obudów/obudow (hgw)  ;) 
W ogóle to zastanawiam się czy od razu nie dobrać sobie zestawu pod looper i albo tad footswich i looper w jednej obudowie albo w dwóch różnych, ale to inny temat



#12 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 17.02.2016 - 10:13

na www.conrad.pl, mają sporo fajnych gotowych obudów

 

oO! Ciekawa stronka!


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#13 stary66

  • stary66
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1180
  • Dołączył: 02.02.2012
  • z:Szczecin

Napisany 17.02.2016 - 10:27

Mam schemat ENGL screamer, gdzie również są dwa gniazda jack stereo na dwa footswitche.

To są najzwyklejsze, najprostsze footswitche. Po dwa przełączniki i po dwa LEDy w każdym footswitchu.

 

Tu jest 4-przyciskowy footswitch. Tylko go nieco przerobić i nawiercić drugi otwór pod drugi kabel/gniazdko jack stereo.



#14 Eclipse

  • Eclipse
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 6154
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 17.02.2016 - 11:02

No właśnie chodzi o to, że najzwyklejszy footswitch nie działał z Englem, a testowałem dwa. Tam coś było, że oprócz zmiany połączeń, nie dam sobie głowy uciąć, ale czy większe diody niż w zwykłym footswitchu nie wpływały na działanie.


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 17.02.2016 - 11:26


#15 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 17.02.2016 - 11:36

Nie mogę się wypowiedzieć bo nie mam dostępu do Engla.

 

Na miejscu sejbusa wsadziłbym do jego Engla wtyk jack stereło do wejścia na footswitcha, dolutowałbym wcześniej do jack'a trzy przewody, odpalił wzmacniacz, sprawdził czy na kabelkach pojawiają się jakieś napięcia, przetestował zwieranie masy z jednym i drugim kabelkiem sygnałowym poprzez rezystor około 1k (na początek nawet bez diody led), gdyby zadziałało przełączanie to dołożyłbym diodę w jednym lub drugim kierunku i gitara!

 

Po wszystkiemu kupiłbym footswitcha Randalla RF 4 G3 (link od starego66), przerobiłbym zgodnie z wykonanym wcześniej testem na Englu i finał. Mam nadzieję, że w tym RF 4 G3 przełączniki są bistabilne a nie chwilowe? Do mojego Randalla właśnie są zwykłe bistabilne.


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#16 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3152
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 17.02.2016 - 23:36

Do Engla E530 (też dwa wyjścia na footswitch) przerobiłem czteroprzyciskowy footswitch (Ashdown), według schematu jak zamieścił IrekB i działało to bez problemów. Zastosowałem kabel ekranowany dwużyłowy i zakończyłem go dwoma wtykami jack. Dzięki temu nie plątały mi się dwa kable, tylko jeden.    



#17 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 18.02.2016 - 06:06

spawel, bardzo pożyteczna informacja.

Na marginesie, ciekawy jestem co było w footswitch'ach Eclipse, że żaden nie chciał działać z Englem?


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#18 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 18.02.2016 - 07:59

Ja też planuję footswicha zrobić na kablu z dwoma jackami, a nie kabel na stałe.



#19 stillG

  • stillG
    Gaduła
  • Postów: 124
  • Dołączył: 20.12.2012

Napisany 18.02.2016 - 10:33

Bo masz cztery "funkcje" do przełączania ;)

@Sebjus - jeżeli by Ci się nie chciało bawić z lutałką, to to powinno działać:

http://guitarcenter....he/shott-al-202

Mam taki i używam z englem. Dwa kabelki trzeba przelutować.


Ten post był edytowany przez stillG dnia: 18.02.2016 - 10:34

  • Myxu lubi to

#20 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 18.02.2016 - 20:53

No i jak zwykle zapomniałem o najważniejszym...

 

IrkuB, DZIĘKUJĘ!!! 



#21 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 18.02.2016 - 21:19

Podziękujesz (odrobisz w polu) jak sobie coś poskładasz i zadziała, O.K? :P


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#22 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 18.02.2016 - 21:45

OK. Aktualnie, wbrew pozorom, najtrudniej znaleźć jakąś fajną obudowę aluminiową czarną oczywiście, cirkaabałt 150x70x40 (dł x szer x wys). 



#23 Myxu

  • Myxu
  • Postów: 6647
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Warszawa

Napisany 19.02.2016 - 12:51

Tu paczałeś?

http://www.tme.eu/pl...obudowy_100431/


No talent, no musical ability... No musical training required...

#24 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 19.02.2016 - 13:39

Nie paczałem, dzięki popaczam po robocie.



#25 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 19.02.2016 - 14:42

do footswitch'a aluminium ci nie jest potrzebne, zatem może taka?

 

http://www.tme.eu/pl...ond/1599hstsgy/


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#26 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 25.02.2016 - 09:52

No to zakupy właśnie zrobione. Teraz pozostaje czekać na kuriera. 

Jakby jakimś cudem udało się mieć wszystkie graty juro to w weekend lutownica w ręce i go! Oczywiście zdam relacje z tego projektu DIY.

 

Teraz szukanie jakiejś drukarni co mi naklejkę foliową czy coś tam podobnego zrobią i będzie gitarrra.

 

Obudowę w końcu wybrałem taką:
http://www.conrad.pl...onrad&pi=485939



#27 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 25.02.2016 - 14:15

oO! Obudowę dobrałeś znacznie głębszą niż w pierwszych zamierzeniach. Zmieści ci się w desce?

 

Engla chyba miałeś na niedawnym spotkaniu w Warszawie? Szkoda, że jeszcze bez footswitcha.

W każdej zajawce czy zdjęciu, na którym jesteś śmieje ci się buźka od ucha do ucha.

Taki pogodny z ciebie gość, czy krew zbyt rozrzedzona browarem?

Fajnie się na was paczyło i tylko żal dupę ściska, że mam tak daleko.

.

..

...

Zresztą jestem już za stary na takie wygłupy.


  • sebjus lubi to

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#28 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 25.02.2016 - 16:03

Tak. Zmieniłem gejwalizkę na większą. Teraz ma 400x800i 80mm głębokości więc obudowa ze swich'ami się zmieści bez problemu. U podstawy walizki jest 20mm, więc wtyki do przewodów dam wyżej, to footswich będzie mógł stać przy samej krawędzi gejdeski.

 

Tak, na warszawskim spocie byłem z Jajcem. Obyłem się bez przełacznika, ale faktycznie już od jakiegoś czasu odczuwam jego brak, stąd decyzja i zarazem wcześniejsza prośba m.in. do Ciebie o pomoc, bo dwa wielkie i drogie pudła w gejdesce to tak średni pomysł.

 

Irku, wypiłem tylko jedną pianę na samym początku, bo przyjechałem autem i autem wracałem. No podobno taki ze mnie wesoły i pogodny człowiek, już nie raz taką opinię o sobie słyszałem. Wiesz, tez mam nerwy i nie zawsze banan na facjacie, ale jak zdrowie jest w całej mojej rodzinie, szczęścia trochę też, nie bieduję, na głowę nie leci, gitary i wzmaki są, to czego się wściekać, raczej więcej powodów do uśmiechu niż trosk i smutków...

 

No to może kiedyś jakaś delegacja ze stolycy wybierze się na zlot w okolicę Koszalina... Rodzinę w Białogardzie bym odwiedził ;) 

 

Zesztą stara to dupa bo zębów nie ma, a to nie wygłupy, tylko świetnie spędzony czas, ze świetnymi ludźmi posiadającymi takie same świetne zamiłowanie, w świetnej atmosferze, ze świetną muzyką, więc sam widzisz ile powodów do uśmiechu!!! 


  • IrekB lubi to

#29 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 6.03.2016 - 20:58

Wziąłem się za produkcję. W sumie każdy układ tutaj wymieniony nie działa. 

Po wielu godzinach prób udało mi się uzyskać taki oto efekt (przełącznik strona lewa nr 1, strona prawa na 2):

ce9f66e9b8993809gen.jpg?t=1457293312

 

Jest to jak narazie jedyny układ który coś tam niby działa, ale... Jeżeli włączam przełącznik 1, działa, mogę włączać i wyłączać przełącznik 2, jeżeli włącznik nr 1 nie jest włączony, to włacznik numer 2 nie działa.

Reasumując numer 2 (odpowiada za gain boost) działa tylko gdy aktywny jest obwód przełacznika na 1.

 

Jak dobrze rozumiem, włacznik czy to nr 1 czy nr 2 powinny działać niezależnie od siebie. Nie wiem o co kaman, może ktoś pomoże.

 

EDIT

NIe wiem czy przypadkiem nie trafiłem:

 

FFPC29VFOVXPIAX.MEDIUM.jpg

Prawda to?

 

EDIT2:

 

PRAWDA!!!!!! PANOWIE działa!!!. Po temacie.

Obiecuję DIY!!!.

 

Teraz już chyba jasna sprawa dlaczego inne footswitche w ENGLach nie działają... a po przepięciu wg schematu gniazda jack, trzeba było "odwrócić" diodę.


Ten post był edytowany przez sebjus dnia: 6.03.2016 - 21:21


#30 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 7.03.2016 - 00:38

No i jest. Udała się, oczywiście każda opcja działa jak działać powinna.

 

Tak oto się przedstawia się:
2a09f3a6f97af325gen.jpg?t=1457307374

 

IrkuB bardzo Ci dziękuję za pomoc. Zasłużyłeś na specjalną dedykację (obejrzyj dokładnie fotkę), żebym pamiętał dzięki komu zaoszczędziłem z przeznaczeniem na XW-1:

ef3a30f944035d31gen.jpg?t=1457307461


  • Eclipse and IrekB lubi to

#31 cauchy

  • cauchy
    Najlepsza Gitara 2013 roku
  • Postów: 8165
  • Dołączył: 13.06.2012
  • z:Warszawa

Napisany 7.03.2016 - 01:38

Wyglada kozak :)
kupa sprzętu, zero talentu

#32 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 7.03.2016 - 02:20

Dzięki.

Całkowity koszt 135zł, z czego najdroższe były dwa przewody stereo po 3m każdy, bo 80zł. Ma się to do 700zł za ori Z4 nijak  :)

W planach była inna obudowa, ale plany się zmieniły.



#33 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 7.03.2016 - 10:05

oOO nie, nie, nie! Tak się sebjus bawić nie będziemy!  :)

 

Proszę mi tu natentychmiast dorysować do twojego rysuneczku-schemaciku wstawione diody led - i to w odpowiednim kierunku!

W dziesiątym poście w spoilerze masz rysuneczek rozpoznawania kierunku diody led.

Proszę się przyjrzeć temu jak wstawiłeś swoje i dać nam tu szybciusieńko znać!

 

Najlepiej by było, gdybyś jeszcze dolutował chociaż do jednego z obwodów ten rezystorek i sprawdził czy działa,

bo może on nie jest konieczny, może nawet z nim układ nie zadziała ale najlepiej by było gdyby był i gdyby układ zadziałał. :)

 

Tak czy siak, najważniejsze, że samemu zrobiłeś bardzo przyzwoicie wyglądający footswitch do Engla. Bardzo mi się podobie! :P


  • sebjus lubi to

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#34 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 7.03.2016 - 10:08

Tak na szybko, z rezystorem nie działa.

#35 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 7.03.2016 - 10:37

Czyli 1,2k to zbyt duża wartość. Zatem można go pominąć.

Pozostaje tylko kwestia tego w jakim kierunku należy wlutować diody led w stosunku np. do ekranu JACKA stereo.

Napieram, bo kiedyś ktoś może mieć ten sam problem i szkoda by było wyważać otwarte drzwi.


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#36 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 7.03.2016 - 13:09

Irkuz robię całe DIY. Dziś jestem na szkoleniu do wieczora.

#37 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 7.03.2016 - 14:23

Szkol się, szkol.

Nie po to powstały firmy szkoleniowe żeby nie mogły od was kasy doić.

A na schemacik i tak czekam.


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#38 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 11.03.2016 - 13:48

Do Czcigodnej Jej Wysokości Moderacji, zwracam się z serdecznie uprzejmą prośbą, o dodanie do tytułu wątku dopisku "DIY". Uważam że jest tutaj tyle interesujących informacji, że bez sensu zakładać nowy temat.

 

Teraz obiecany schemat:

 

3ac390c94ed4675cgen.jpg?t=1457700325

 

Schemat sprawdzony, wszystko działa na 100% tak jak działać powinno!!! Com (-) jest to punkt przyłożenia przewodu com w multimetrze. Schemat dotyczy podwójnego Z4, kreska pionowa przerywana oddziela oczywiście.

 

Później pojawi się opis co i jak dokładnie robiłem, z czego, jakie części itp itd...


Ten post był edytowany przez sebjus dnia: 11.03.2016 - 13:53

  • Eclipse, stary66 i IrekB lubi to

#39 Eclipse

  • Eclipse
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 6154
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:Głogowa

Napisany 11.03.2016 - 14:31

Czyli jednak kierunkowość diody, a nie jej wielkość. Pamiętam, że sam nie mogłem dojść do ładu z tym footswitchem, głowiłem się i troiłem nie mając odpowiedniego schematu, a teraz wszystko jasne. Też bym go przykleił dla potomnych. :)


Ten post był edytowany przez Eclipse dnia: 11.03.2016 - 14:33


#40 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 11.03.2016 - 14:41

zastosowałem 16 różnych kombinacji, no... 16 zadziałała, a już się głupi robiłem...Mam ten uparty na robotę charakter, żle znoszę porażki. 



#41 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 11.03.2016 - 16:47

Nie wiem dlaczego sebjusie musiałeś stosować 16 kombinacji, bo finalnie zadziałała ta, która jest zgodna ze schematem, który narysowałem w poście nr #10, tylko trzeba zmniejszyć znacząco wartość rezystorów lub tak jak u ciebie zupełnie je pominąć. Kierunek wlutowania diod led jest u ciebie zgodny z tamtym schemacikiem.

 

Bardzo się cieszę, że finalnie wyszedł ci taki fajny footswitch, co zapewne byłoby niemożliwe bez napisiku w rogu, tego którego na początku w ogóle nie zauważyłem :).

Jeszcze raz gratulacje!

 

Jeśli umiem odejmować, ta footswitch bez przewodów stereo kosztował cię około 55 zł.

Czyli nie ma co gadać, warto było! Efekt naprawdę super.

 

Jak się kiedyś spotkamy do dasz dotknąć albo może nawet coś wcisnąć?


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#42 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 11.03.2016 - 18:18

61e714782811a5de.jpg


  • stary66 and sebjus lubi to

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#43 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 11.03.2016 - 18:24

No brawo!!! Piękny malunek, ja tak nie potrafię. Fajnie i czytelnie, teraz z "zamkniętymi oczami" można zobić podwójny Z4 za 55zł + dwa przewody, a nie 700zł za dwa oryginalne Z4, różnica cenowa ogromna, a z technicznego punktu widzenia przynajmniej tak dobry jak oryginał, albo nawet i lepszy! 



#44 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 11.03.2016 - 18:52

Przetarłeś szlaki a przy okazji ceną twojego DIY trochę napsułeś krwi producentowi oryginalnego Z4 :P


  • sebjus lubi to

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#45 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 11.03.2016 - 23:21

Mnie tam ich krew nie rusza za bardzo bo przegięli trochę z ceną, tak dwukrotnie, no z wielkością też przesadzili, no weź tu Panie upchaj do gejdeski takie dwa krówska Z4, zbyt dużo miejsca by zajęły.

Mam nadzieję że się kiedyś poznamy osobiście. Najlepiej z podłożem "gitarowym". Oczywiście że będziesz mógł wpinać się we wszystko co moje gitarowe, o innym wpinaniu zapomnij!!!  :)  :)  :) Tylko i wyłącznie sfera gitarowa Panie!

 

Do zbudowania podwójnego footswicha Z4 użyłem:

    1. Obudowa:

            - profil aluminiowy z castoramy o rozmiarach 40x40x40 [mm] długość 26cm, 

            - listwa drewniana z castoramy 40x10 [mm]

            - okleina z allegro nazywa się to drapane (czy jakos tak) aluminium 30x30 [mm]

            - 4 x  Dioda LED sygnalizacyjna SCI R9-103L-12-RD Czerwony 2 V - 20 mA

                -  2 x Złącze jack 6,35 mm CL1330A Cliff CL1330A Złącze żeńskie do wbudowania poziomego Ilość PIN: 3 Stereo Czarny

            - 4 x przełącznik nożny bistabilny DPDT

            - garść wkrętów z castoramy 3,5x15 [mm]

           - 2 x kabel stereo jack 6,3   3m

     

 

      2. Narzędzia:

            - wiertarka

            - wiertło 12mm

            - wiertło 6mm

            - wiertło 3mm

            - prąd

            - papier ścierny 100

            - szlifierka kątowa

            - tarcza do cięcia

            - flamaster

            - linijka

            - browar, w moim przypadku 2 butelki

            - cyna

            - lutownica

            - z zapasem 40cm przewodu elektrycznego, nie mierzyłem, ale jakiś cieniutki wystarczy powiedzmy 1mm

 

 

Zaczynamy od ustalenia miejsca gdzie ma być, w moim przypadku, miała to byc gejdeska, więc mały, figlarny (nie pigmej świntuchy  :D ) i wygodny. Wygodny, czyli żeby spokojnie można było przełączać platfusembez obaw że pomyłkowo wciśnie się sąsiada, dla mojego platfusa, odstęp pomiędzy przełącznikami to 6,5cm.

No i rysujemy markerem punkty tak żeby było względnie równo i ładnie. Nanosimy punkty na przełączniki, diody, gniazda jack, oraz na otwory do przykręcenia spodu i bocznych ścianek, wcześniej pamiętając o grubości materiału który mamy użyć jako spód i ścianki boczne, czyli listwy drewnianej.

 

Zaznaczamy odpowiednią długość profilu i odcinamy szlifierką (rękawice i okulary ochronne!!!)

Tak samo ze spodem, odcinamy deseczkę, w moim przypadku długość profila -2cm (miejsce na boczne ścianki.

 

Wiercimy, otwory pod gniazda jack i footswiche wiertło 12mm, diody 6mm, mocowanie spodu i ścianek 3mm. Należy pamiętać żeby nie przyciskać mocno wiertarki, niech wolno samo się wywierci, nie wygnie się profil, nie będzie zadziorów po wiertle. Po wywierceniu otworów wygładzamy pilniczkiem lub papierkiem ściernym, tak samo miejsce po cięciu profilu, na ładnie gładko, równo, bez zadziorów, bez ostrych krawędzi.

Odmierzamy boczne ścianki, wycinamy, szlifujemy lekko papierkiem "na wymiar" i troszkę więcej, żeby był zapas na okleinę. 

 

Gotowe elementy oklejamy okleiną, po oklejeniu warto przelecieć suszarką do włosów, ogrzać, dokleić okleinę. Ostrym nożykiem wycinamy zaklejone dziurki na "różne rzeczy".

 

Montujemy ładnie przełączniki, gniazda, diody. 

Lutujemy wszystko ładnie pięknie wg powyższego schematu. Sprawdzamy czy działa. Jak nie działa to coś jest źle polutowane lub dioda zamieniona, musi działać!!!

 

Wsuwamy spód, przewiercamy wiertełkiem 3mm przez gotowe otwory, deseczkę, wkręcamy wkręty, przykładamy ścianki boczne, przewiercamy, przykręcamy.

 

Możemy sobie strzelić piękne grafiki napisy, podpisy, czy jakieś inne specjalne podziękowania  ;)

 

Ustawiamy footswich w gejdesce, podłączamy przewody, używamy.

 

Przewidywany czas wykonania na cito żeby było ładnie 3-5h w zalezności od poziomu zdolności manualnych oraz ilości pustych butelek/puszek  :D


  • IrekB lubi to

#46 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 08:08

I tu cię mam! Do ceny footswitcha nie dodałeś 2 butelek piwska, a to nie fair! :)

Wiesz, że dopiero po twoim opisie zorientowałem się, że obudowa nie jest z kolorowego metalu a jest oklejona folią .... i po cholerę w tym footswitchu tyle wkrętów :)


  • sebjus lubi to

"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#47 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 08:14

Nie masz mnie. Piwo dostałem za darmo od brata pszeniczne własnej roboty.
Co do wkrętów... cóż zawodowy pierdolec w kwestii sztywności...

#48 IrekB

  • IrekB
    Weteran
  • Postów: 2159
  • Dołączył: 18.03.2014

Napisany 12.03.2016 - 08:24

sebjus, źle mnie zrozumiałeś.

Ja dopiero po opisie zorientowałem się, że wkręty służą do przymocowania deseczek, które są rodzajem dolnej pokrywki obudowy footswitcha ... bo innej, takiej na przykład plastikowej czy metalowej (jak w efektach gitarowych) przykręcanej od spodu do górnej obudowy śrubami po prostu nie ma. :)

 

W innym temacie pokazałeś jak ten footswitch siedzi w pedalboardzie. Dajesz radę sięgać do niego butem?


"Ze wszystkich dóbr rzadkich rozum jest dobrem najsprawiedliwiej podzielonym,
bowiem nikt nigdy nie uskarża się na brak rozumu" - M. Montaigne


#49 sebjus

  • sebjus
    Najlepsza Gitara 2016 roku
  • Postów: 3383
  • Dołączył: 08.01.2015
  • z:Warszawa

Napisany 12.03.2016 - 08:35

Ogólnie taka była idea. Dlatego też gniazda jack nie są symetrycznie, czyli średnica otworu na gniazdo nie jest w połowie (20mm) wysokości obudowy, a wyżej, żeby wtyk jack spokojnie podłączyć bo dolna krawędź gejdeski to w "normalnych warunkach" skutecznie uniemożliwia. a tak, odpinam kabelki i wio, decha zamknieta, no i najważniejsze wtyki nie pochłaniają nawet 1% powierzchni gejdeski.

 

Co do sięgania platfusem, nie ma najmniejszego problemu. nawet w opcji superszybkiej, trzeba jedynie wcześniej obrać azymut (celownik) żeby nie przestrzelić, ale to w każdym położeniu trzeba.



#50 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3109
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 12.03.2016 - 10:46

Mam problem kupiłem zwykły footswitch na dwa przyciski, z moim wzmacniaczem ampeg gvt 52 nie działa. Po odlutowaniu diody jest ok. Tylko nie świeci, w chciałbym mieć je aktywne. Rezystor zmierzyłem standard 1.4k jak sprawdzić czy rezystor usunąć czy dać mniejszy?

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników